Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
blue
Novinec

Kraj: Cjele

Japonci vs. Nemci

Napisal/-a blue Po jun 09, 2003 10:38 pm

Bil sem že lastnik obojih (trenutno imam japonca) pa se še zdaj ne morem odločiti kateri so boljši-če kateri sploh so-mogoče so mi boljši splošni vtis pustili nemci, zaupam pa definitivno bolj japoncem. Kakšne so vaše izkušnje? Kateri so bolj vredni svojega denarja :?:

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Po jun 09, 2003 10:39 pm

zaklenite ali še bolje izbrišite to temo...

provokacija

za to je MOBISUX :D :D :D
Slika

Uporabniški avatar
blue
Novinec

Kraj: Cjele

Napisal/-a blue Po jun 09, 2003 10:51 pm

RegY je napisal/-a:zaklenite ali še bolje izbrišite to temo...

provokacija

za to je MOBISUX :D :D :D

Ja,oprosti če ti vidiš v tem provokacijo.....
Kar se pa Mobisuxa tiče,pa mislim da je tole malo bolj resen forum(a ne Takito),poleg tega pa me zanimajo samo izkušnje.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Po jun 09, 2003 10:52 pm

To je brezvezen topic. Tisti ki vozi japonca bo na vse pretege hvalil japonca, tisti ki ima pa nemca bo pa obratno -> LOGICNO

Ja itak da so nemci TARANTANARTABELTABULI, se ga ja vozim. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Po jun 09, 2003 11:31 pm

jaz pa vozim korejca, pa kaj?!

pa ko bo zrihtan, se bojo na mene isto limale kešpičke, ko na enega tipa z enim VWjem... same sh*t

je tako? avto je avto, gre tudi, če mu pa zaupaš pa je tvoje stvar... meni je glavno kako se jaz počutim v avtu, pa seveda izgled... itaq pa tudi igra vlogo tukaj denar :D
Slika

Uporabniški avatar
zoranwagen
Poznavalec foruma

Kraj: preseljen iz MB v toti LJ na Bežigrad

Napisal/-a zoranwagen To jun 10, 2003 12:10 am

...regy ma prav...zaklenite debato...mogoče ni blo mišljeno kot provokacija...ampak sigurno bo cel hudič nastal...

btw: evropejci so najtabulj
...ne smem kar želim...

bobetko
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bobetko To jun 10, 2003 12:13 am

pomoje da nemci

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair To jun 10, 2003 12:54 am

zoranwagen je napisal/-a:btw: evropejci so najtabulj

:shock: :shock: :shock:

Aja se mi vozmo evropejce :D

ITAK -> najtabuli :mrgreen: :mrgreen:

( mal heca more bit )
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Scoooby
Novinec

Napisal/-a Scoooby To jun 10, 2003 6:27 am

JAPAN iber alles!!!!!!!! :D :D :D :D
LP, Miha

"Pedal to the metal!"

Slika
www.honda-si.net

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jun 10, 2003 7:48 am

Večino avtomobilov, ki jih(sem jih) vozim(l) so francozi. Vmes je bil en japonec(subaru leone GR), ki pa mi ni naredil niti za tolar problemov. 70k kilometrov sem točil samo bencin in vozil, potem pa še brat isto. Nemca smo mel doma, pa so bili stalno problemi in servisi na 10k kilometrov. Tko da jst sm za japonce, z nemci je štala, pa še predragi so za to da dobiš štiri gume pa volan(brez kake dodatne opreme), za skoraj isto ceno kot japonca z dosti opreme.

LP
Nebivedu

ToniTic
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ToniTic To jun 10, 2003 8:02 am

Jaz sem bil z mojim Nissan Primera tudi zelo zadovoljen. Bil je 91 letnik, kupil sem ga leta 99 in ga vozil 2 leti. Naredil sem 70 k kilometrov brez problemov (samo olje menjaval in tankal). Na skrivaj mi je še danes žal, da sem ga prodal. Ta ki ga je kupil se še danes vozi brez težav. Ampak po Nissanu je prišel BMW 525. No to je pa že druga zgodba, ki ni v ničemer podobna tej.

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Napisal/-a Sale To jun 10, 2003 9:07 am

Tale topic poznam že z Mobisuxa - sicer ne vem kako se je tam zadeva razpletla (ker se nisem poglabljal), lahko pa rečem, da smo na tem forumu že velikokrat dokazali, da smo iz takih "občutljivih" tem potegnili najboljše in smo zadevo izpeljali na nivoju.

Dokler bo debata tekla mirno in argumentirano (brez osebnih žalitev) lahko pustimo odklenjeno. Imejte pa v mislih da nad to temo bdi budno oko moderatorjev :twisted: .

Torej po pameti :wink: .

Kar se mene tiče imamo trenutno doma 2 japonska avta s katerimi sem ful ful zadovoljen, prav tako pa sem bil zadovoljen s Fiatom, ki smo ga imeli pred leti. Moje mnenje je, da ima vsaka znamka svoje prednosti in slabosti - potem je pa samo stvar posameznika na kaj daje poudarek in kaj je tisto kar ga pri avtu navdušuje.
Slika Slika

Uporabniški avatar
Twingo Sport
Novinec

Napisal/-a Twingo Sport To jun 10, 2003 9:14 am

Tanajbolsi so ruski avti LADA to je tank na cesti neunicliva zverina samo skoda da je brez topa in brzostrelke! :twisted:

Uporabniški avatar
vazman
Stalni uporabnik

Napisal/-a vazman To jun 10, 2003 10:22 am

Kaj je najboljše in kaj ne,to je brez veze razpravljat.Ni vse v obliki,poreklu itd.Na nek nacin so zraven tut custva,pa naj se gre za japonce,nemce,švede ali pa ruse.
Veliki argument je tudi cena in kaj pricakujes od tega.Seveda ne mores npr od Lade desetke s osnovno ceno 1,4 mio ,ki se po velikosti lahko primerja z avti ranga 3 in vec mio pricakovat isto.Tam izdelava in kvaliteta za to ceno ne moreta biti boljši,vendar ko se avta navadiš je zakon.V AM,ko so testirali lado desetko so zapisali:....Za odšteti denar dobite brez dvoma veliko.....vendar nam sodobna avtomobilska industrija pnuja veliko vec.Sigurno ne tako poceni vzdrzevanja in tako veliko prostora za tako malo denarja.
Glede japoncev,sigurno niso tisto kar so bili,saj je vecina izdelana ze v evtopi.Nemci,hm,kvaliteta se placa,vendar vcasih in pri nekaterih modelih ze pretiravajo.Švedi so pa spet poglavje zase in za druge ljudi.Zato nekaj primerjat,ceprav v casu globalizacije,zdruzevanja itd,je še vedno brez veze.
Ko bom velik in upam,da bom kdaj prišel do nekaj denarja,kdaj še ni definirano bom kupil Volvota karavana in me nihce ne bo preprical,da je boljši nemec ali kar koli drugega.Trenutno sem pa zelo zadovoljen z Lado Desetko.

L.P.

Galantfrik
Uporabnik

Napisal/-a Galantfrik To jun 10, 2003 11:08 am

Sale je napisal/-a:...Moje mnenje je, da ima vsaka znamka svoje prednosti in slabosti - potem je pa samo stvar posameznika na kaj daje poudarek in kaj je tisto kar ga pri avtu navdušuje.

Bravo Sale!!! Modra izjava, nimaš kej!
Jst sem zelo zadovoljen s svojim japončkom, je pa res da lepo skrbim zanga. Če bi imel npr. BMW-ja bi glih tko lepo pazil nanj in bi bil obseden z njim...
Ni fora kateri so boljši... Vsi so d best, če jih čuvamo, je tako?
1. Noben avto ni večen
2. Stroški pridejo slej ko prej - pri vseh avtekih...
3. Od vsakega posameznika pa je tudi odvisno kdaj bo zakupil grob na Žalah za svoj vagon... :lol:

8)
Slika

Punto_GT
Stalni uporabnik

Napisal/-a Punto_GT To jun 10, 2003 12:51 pm

zoranwagen je napisal/-a: btw: evropejci so najtabulj

Ja ta bulši je Clio, še posebno tvoj. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
dmon
Nov uporabnik

Napisal/-a dmon To jun 10, 2003 12:58 pm

Jaz pravim tako:
Japonci trenutno nimajo lepih oblik avtomobilov (vsaj tistih, ki se jih dobi pri nas).
Stare Toyote in Honde so bile vse lepse.
Recimo nov Mitsubishi Eclipse je po mojem mnenju grd tolk, da ni za na cesto, prejsni model je pa tak, da bi ga takoj imel.
Nissan pri nas ne prodaja modelov, ki so mi vsec (Sentra, Se-R...)
Nekako sem navezan na maske japoncev iz prejsnjega tisocletja (se posebej na luci...podolgovate). Sedaj imajo vsi prevelike (clio sindrom....).
Npr nova Celica ima design luci 'cuden'...In zadek tudi. Izgleda kot korejski (moja mnenja).

Nemci....
Nemci ze dolgo nimajo avtomobilov malo bolj 'exoticnih' oblik. Vsi so nekako klasicni. Nekako navelicani ocem. To me pri nemcih moti.
Ceprav BMW mi se nekako lezi pri srcu, a to je vecinoma to - luci dokaj oster nos...

In glede hibridov (Japonci z evropskim designom in delani v evropi).
Nova Honda Accord npr. Saj je lep avto, ampak je ze podoben Passatu in podobnim.
Bi ga kupil zaradi japonske tehnologije?
Definitivno prej kot VW Passata.

VTEC, VVTi...So lepe oznake :) Japonci so zanesljivi. Novi tudi glede pozresnosti ne pretiravajo. Po testih se japonci bistveno manj kvarijo. V tej smeri so boljsi kot nemci.
Edini nemec - BMW - z atmosferskimi motorji dosega meni zadovoljive rezultate glede prostornine/konji. Honda se je v tej smeri malo umirila, ampak ce pa kupis Type R...ja no...sej veste 2.0 in 240HP pri S2000 in integra 220HP :) Weeeeeee....

Seveda naj ne pozabim omeniti Subaru Imprezo WRC, ki je tudi kar zanimiv avto glede tehnologije. Glede izgleda pa...ja no...Sprednje luci druge prosim, izgleda kot zaba :)

Problem z japonci je drugje (vsaj pri nas).
Japonski avti so poceni zato, ker vedno posodabljajo proizvodnji proces, da bi znizali stroske proizvodnje. Zato se (se posebej pri Toyoti) to pozna na tem, da je drugacen model, recimo Yaris, na pol leta. Tega niti ne objavijo, ampak, recimo, avto se razlikuje za srauf ali dva (poenostavljeno) in ze ne pase stari odbijac od Yarisa na novega. Ker pa zivimo v Sloveniji in ni nobenega pametnega uvoznika, potem cakas na nov odbijac pol leta (no...isto se je zgodilo v Avstriji...ko prijatelj ni dobil odbijaca v Sloveniji...tako da je to resnicni primer).
V tej smeri so pa nemci zakon, saj imas delov kolikor hoces, nov star...kar ces. Ce dela ni se je pa treba 300 km peljat na sever pa ga imas.

Japoncem zaradi rednega posodabljanja proizvodnih procesov (in glede tega cenejsih kvalitetnih avtomobilov) se moramo zahvaliti, saj ce se to ne bi zgodilo bi bili evropski avti se vedno tako dragi kot so vcasih bili.
In ker potem evropski avti niso mogli konkurirat cenovno japonskim (to se vidi se sedaj, ko je lahko za avto v srednjem razredu razlika v ceni 2m SIT + da pri japoncu se vedno dobis vec) so tudi evropejci morali posodobiti proizvodnji proces in poceniti izdelavo avtomobila.
Tu se je pa zalomilo, ker evropecji se niso nauceni tako kot japonci.
Japonci recejo: "Naredimo avto za tako pa tako ceno. Nam lahko uspe? Kaksen avto bo?", evropejci pa recejo: "Naredili smo avto, sestejmo stroske, koliko je cena?"
In nekako ne pridejo v rang japoncev zaradi te miselnosti. Ohranjajo staro razmisljanje in 'poizkusajo' delati stvari na stari nacin, na starih proizvodnih napravah, kar pa seveda ne pomeni, da se to da delati ceneje...Seveda je tu problem amortizacije (ce pogledamo, da evropejci delajo naprave, ki delajo dolgo, japonci pa za 5 let). Pri amortizaciji je pa glavni point to, da se ti amortizacijski stroski in amortizacijski odpis v cim krajsem casu prenesejo na poslovne ucinke.
Se pravi v evropi drazja naprava, ki dela 15 let, na japonskem cenejsa naprava, ki dela 5 let. Po ekonomskih standardih je boljsa izbira na japonskem. Zraven tega pa lahko recemo, da bodo japonci imeli cez 5 let novo delovno sredstvo, ki bo verjetno bolje in ceneje delala isto.

Torej, kaj je bolje?
V evropi in na evropskem trziscu definitivno nemec (vsaj zaradi rezervnih delov).
V ZDA npr., definitivno japonec, ker je vec rezervnih delov, tam imajo tovarne...
In se en razlog je da se v Sloveniji splaca kupiti nemca. Lazje boste prodali rabljen nemski avto kot japonski. Ne zato ker so boljsi, ampak zaradi miselnosti ljudi.
Pri nas (cisto hipoteticno...procenti se verjetno razlikujejo samo preko 70%/30% ne gre, ce ze pogledate koliko prebivalcev iz juznih dezel je tu. In kaj oni kupujejo? GOLF! :) ):
95% ljudi misli da je nemski avto TOP OF ALL.
5% ve da to ni res.
5% je malo ljudi, da jim prodas avto, kajne?

andy77
Nov uporabnik

Napisal/-a andy77 To jun 10, 2003 1:12 pm

Če bi se odločal za nakup avta na 10mio sit, bi sigurno kupil nemca, v primeru da bi kupoval dizelaša bi se tudi za nemca odloču, v mojem primeru sem se pa odločil za japonca, ker za najmanj denarja dobim največ, tako zmogljivosti kot porabo, nemški avto s takimi zmogljivostmi ima motor od 2.0 pa do 2.5, japonček pa samo 1.6. Poraba je odvisna od mene, če imaš pa mašino 2.0 ali več je pa poraba ne glede na stil vožnje precej večja, pa tudi cestnina je precej višja.
Slika

BMW 528

iKst
Uporabnik

Napisal/-a iKst To jun 10, 2003 1:58 pm

dmon, nevem če čist drži da evropejci nimajo sodobnih tovarn. Pred parimi leti sta recimo Mitsubishi Carisma in Volvo S40 prihajala iz istih tekočih trakov na nizozemskem. Če pogledaš VW stalno ene nove tovarne gradi, PSA se stalno posodablja in širi... Evropejci imajo sigurno na razpolago enako učinkovita proizvodnja stredstva kot japonci. Nenazadnje je tudi večina japonskih avtomobilov ki jih prodajo pri nas izdelana v evropi.

Drugač so pa men japonci na splošno všeč. So pa seveda tudi izjeme. Nemci mi pa ne dišijo najbolj, ampak tudi tu so izjeme :)

Uporabniški avatar
dmon
Nov uporabnik

Napisal/-a dmon To jun 10, 2003 5:41 pm

SAFRANE:
Hvala hvala :)

iKst:
Tebe pa ne maram :)
Sej ne nooooooo.

Fora je v temu, da ce pogledas Japonsko (in kako tam razmisljajo, kar sem ze napisal) in ce pogledas se to, da je to ena izmed zelo dragih drzav. Se pravi, da tudi delovna sila v proizvodnji mora biti drazja (saj morajo tudi ti ljudje ziveti). In se vseeno dosegajo lepe rezultate. Zakaj? Ker se vseeno znajo bistveno bolje zoptimizirati proizvodni proces kot pa nemci. So pac japonci bolj pametni.

Drugace sem pa enkrat slisal...a ne vem kje. Da je razmerje delov s katerih je sestavljen japonski avto glede na nemskega 1:3. Se pravi 3x manj delov...Mogoce tudi to kaj pove.

Nemci zgledajo stari klasicni, japonci (recimo tudi francozi) izumljajo nove oblike -> posodabljajo se. Nemci ostajajo pri klasiki. Znajo razmisljati klasicno (nimajo mastermindov) in je vse pac klasicno. Klasicna proizvodnja (seveda z manjsimi spremembami glede na prejsno...tko da je malo boljsa)...samo ne naredijo pa drasticnega koraka. To pa zato, ker so nemski avti najbolj priznani avti (tistih 95% ljudi to pravi)...in zakaj bi nekaj spreminjal in reskiral, ce je ze priznano (95% folka bo kupl ce bo imel kes...ce ga ne bo imel, se bodo trudil, da ga dobijo za nemski avto)?

Z nemskih avtov se bo vedno gledal dol na japonske, kot manjvredne. To ni dvoma. Samo pa to se ne pomeni, da so slabsi. Moje osebno mnenje je, da so boljsi.
A kaj, ko zivimo v Sloveniji in glede vsega kar sem tam gor napisal, je bolje imeti nemca.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov