Jaz pravim tako:
Japonci trenutno nimajo lepih oblik avtomobilov (vsaj tistih, ki se jih dobi pri nas).
Stare Toyote in Honde so bile vse lepse.
Recimo nov Mitsubishi Eclipse je po mojem mnenju grd tolk, da ni za na cesto, prejsni model je pa tak, da bi ga takoj imel.
Nissan pri nas ne prodaja modelov, ki so mi vsec (Sentra, Se-R...)
Nekako sem navezan na maske japoncev iz prejsnjega tisocletja (se posebej na luci...podolgovate). Sedaj imajo vsi prevelike (clio sindrom....).
Npr nova Celica ima design luci 'cuden'...In zadek tudi. Izgleda kot korejski (moja mnenja).
Nemci....
Nemci ze dolgo nimajo avtomobilov malo bolj 'exoticnih' oblik. Vsi so nekako klasicni. Nekako navelicani ocem. To me pri nemcih moti.
Ceprav BMW mi se nekako lezi pri srcu, a to je vecinoma to - luci dokaj oster nos...
In glede hibridov (Japonci z evropskim designom in delani v evropi).
Nova Honda Accord npr. Saj je lep avto, ampak je ze podoben Passatu in podobnim.
Bi ga kupil zaradi japonske tehnologije?
Definitivno prej kot VW Passata.
VTEC, VVTi...So lepe oznake

Japonci so zanesljivi. Novi tudi glede pozresnosti ne pretiravajo. Po testih se japonci bistveno manj kvarijo. V tej smeri so boljsi kot nemci.
Edini nemec - BMW - z atmosferskimi motorji dosega meni zadovoljive rezultate glede prostornine/konji. Honda se je v tej smeri malo umirila, ampak ce pa kupis Type R...ja no...sej veste 2.0 in 240HP pri S2000 in integra 220HP

Weeeeeee....
Seveda naj ne pozabim omeniti Subaru Imprezo WRC, ki je tudi kar zanimiv avto glede tehnologije. Glede izgleda pa...ja no...Sprednje luci druge prosim, izgleda kot zaba
Problem z japonci je drugje (vsaj pri nas).
Japonski avti so poceni zato, ker vedno posodabljajo proizvodnji proces, da bi znizali stroske proizvodnje. Zato se (se posebej pri Toyoti) to pozna na tem, da je drugacen model, recimo Yaris, na pol leta. Tega niti ne objavijo, ampak, recimo, avto se razlikuje za srauf ali dva (poenostavljeno) in ze ne pase stari odbijac od Yarisa na novega. Ker pa zivimo v Sloveniji in ni nobenega pametnega uvoznika, potem cakas na nov odbijac pol leta (no...isto se je zgodilo v Avstriji...ko prijatelj ni dobil odbijaca v Sloveniji...tako da je to resnicni primer).
V tej smeri so pa nemci zakon, saj imas delov kolikor hoces, nov star...kar ces. Ce dela ni se je pa treba 300 km peljat na sever pa ga imas.
Japoncem zaradi rednega posodabljanja proizvodnih procesov (in glede tega cenejsih kvalitetnih avtomobilov) se moramo zahvaliti, saj ce se to ne bi zgodilo bi bili evropski avti se vedno tako dragi kot so vcasih bili.
In ker potem evropski avti niso mogli konkurirat cenovno japonskim (to se vidi se sedaj, ko je lahko za avto v srednjem razredu razlika v ceni 2m SIT + da pri japoncu se vedno dobis vec) so tudi evropejci morali posodobiti proizvodnji proces in poceniti izdelavo avtomobila.
Tu se je pa zalomilo, ker evropecji se niso nauceni tako kot japonci.
Japonci recejo: "Naredimo avto za tako pa tako ceno. Nam lahko uspe? Kaksen avto bo?", evropejci pa recejo: "Naredili smo avto, sestejmo stroske, koliko je cena?"
In nekako ne pridejo v rang japoncev zaradi te miselnosti. Ohranjajo staro razmisljanje in 'poizkusajo' delati stvari na stari nacin, na starih proizvodnih napravah, kar pa seveda ne pomeni, da se to da delati ceneje...Seveda je tu problem amortizacije (ce pogledamo, da evropejci delajo naprave, ki delajo dolgo, japonci pa za 5 let). Pri amortizaciji je pa glavni point to, da se ti amortizacijski stroski in amortizacijski odpis v cim krajsem casu prenesejo na poslovne ucinke.
Se pravi v evropi drazja naprava, ki dela 15 let, na japonskem cenejsa naprava, ki dela 5 let. Po ekonomskih standardih je boljsa izbira na japonskem. Zraven tega pa lahko recemo, da bodo japonci imeli cez 5 let novo delovno sredstvo, ki bo verjetno bolje in ceneje delala isto.
Torej, kaj je bolje?
V evropi in na evropskem trziscu definitivno nemec (vsaj zaradi rezervnih delov).
V ZDA npr., definitivno japonec, ker je vec rezervnih delov, tam imajo tovarne...
In se en razlog je da se v Sloveniji splaca kupiti nemca. Lazje boste prodali rabljen nemski avto kot japonski. Ne zato ker so boljsi, ampak zaradi miselnosti ljudi.
Pri nas (cisto hipoteticno...procenti se verjetno razlikujejo samo preko 70%/30% ne gre, ce ze pogledate koliko prebivalcev iz juznih dezel je tu. In kaj oni kupujejo? GOLF!

):
95% ljudi misli da je nemski avto TOP OF ALL.
5% ve da to ni res.
5% je malo ljudi, da jim prodas avto, kajne?