Debate, ki niso vezane na ostala področja...

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Jumbo plakati proti telefoniranju...

Napisal/-a peters Po nov 13, 2006 8:26 am

Pozdravljeni !

Zdaj že z dolgimi leti izkušenj vožnje in telefoniranja, sem vedno bolj prepričan, da je prepoved telefoniranja med vožnjo brez uporabe naprave za prostoročno telefoniranje čista neumnost.

Glavno vprašanje: Kako je lahko voznik pri uporabi prostoročnega telefoniranja bolj zbran od tistega, ki telefon drži k ušesu??
A je kakšna razlika med držanjem telefona in prižiganjem cigarete, ali morda jedjo sendviča in pitjem kokakole?? Gotovo je ni!
Če nas pa pogovor po telefonu dekoncetrira, nas dekonentrira tudi pogovor s sopotniki v avtu. Bo kmalu prišla tudi prepoved pogovarjanja v avtu??

In še zgodbica, ki bi kmalu imela ironičen konec: včeraj sem hotel prebrati kaj mi hoče povedati jumbo plakat ob cesti "Ali telefonirate med seksom?". No, ko sem ugotovil, da me opozarja naj med vožnjo ne telefoniram, sem pogledal na cesto in se za las izognil čelnemu trčenju, saj sem med opazovanjem plakata zašel na nasprotni vozni pas. To se mi pri telefoniranju ni zgodilo še nikoli. In plakati ob cesti ne bodo prepovedani, kljub temu, da voznike bolj motijo kot uporaba telefona.

Tako bi včeraj lahko bila kaka smrtna žrtev na cesti več, ne zaradi telefoniranja med vožnjo, pač pa zaradi poskusa pametnjakovičev, da to preprečijo. Nato bi v kroniko zapisali "Iz neznanega razloga zapeljal na nasprotni pas..."

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a meganeman Po nov 13, 2006 8:44 am

Men se zdi, da ta plakat zgleda kot (zastonj) reklama za Simobil. Sigurno je dobil kaksne sponzorje za ta oglas! Plus tega da je poudarek na besedi SEKS, ki vsakega pritegne in jist bi jih prepovedal. Tudi gledanje jumbotov je lahko zelo nevarno (vem iz lastnih izkusenj).
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po nov 13, 2006 8:47 am

Po zadnjih (mislim da ameriških) raziskavah je prostoročno telefoniranje med vožnjo praktično enako moteče kot s slušalko. Morali bi prepovedat oboje, če jim je res kaj do varnosti. Glede jumbo plakatov se pa povsem strinjam.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Po nov 13, 2006 9:05 am

če telefoniraš prostoročno, imaš eno roko več...

torej lahko normalno vozš in ti ni treba držat volana s kolenom ipd...
podpis

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Po nov 13, 2006 9:06 am

Evo, glih o tem sva se s punco pogovarjala včeraj zvečer, ko sva šla peš! mimo tega plakata. Sej to je fora, da tisto SEXANJE vidiš, ker piše na veliko, ostalo besedilo je pa na majhno, kar povzroči to, da hočejo vozniki na vsak način prebrati tudi preostali del sporočila, sam fora je v tem, da medtem ne gledajo na cesto!

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Po nov 13, 2006 9:12 am

A bodo potem prepovedali uporabo UKV in CB postaj.

lp

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po nov 13, 2006 9:29 am

Telefoniranje med vožnjo s slušalko ali telefonom v roki je nevarno!
Dokaz je skoraj vsak tretji, ki "se drži za uho" :P in ki štorasto zavija skozi križišče in ne ve ali bi zamenjal prestavo ali držal telefon. Kazen za telefoniranje mod vožnjo bi povečal vsaj 3x ali bolje 5x.
Jumbo plakati so tudi nevarni, vendar ne toliko kot telefoniranje, saj traja bistveno manj časa. Jumbo plakat gledaš nekaj sekund ... le kdo telefonira tako na kratko :roll:
Sicer pa smo na to temo že krepko podebatirali ...
Najbolj smešni, žal zato tudi nevarni, pa so tisti, ki se med telefoniranjem bedasto režijo, krilijo z rokami, vozijo hitro in prehitevajo (tudi v škarje) in take idiote bi bilo potrebno spraviti s ceste tako, da se jim odvzame izpit, ker je kazen premalo, pa čeprav bi bila 20x

Pa še to, sam tudi včasih na hitro potelefoniram med vožnjo, ampak telefona ne držim v roki. Sam vem, da me držanje telefona v roki ovira in zato tega ne prakticiram. Ravno tako med vožnjo ne jem sendvičev ali karkoli, izjema je le pol litrska plastenka z vodo, ki si jo lahko dam med noge in ko je varna možnost jo primem in nagnem tja kamor je treba.
Zadnjič spremenil reber, dne Po nov 13, 2006 9:32 am, skupaj popravljeno 1 krat.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po nov 13, 2006 9:31 am

lublancan je napisal/-a:če telefoniraš prostoročno, imaš eno roko več...

torej lahko normalno vozš in ti ni treba držat volana s kolenom ipd...

jap, lih mislu sm rečt. Ma zoprno je, k morš prestavljat, zrd tega bi 2 dni nazaj skor s ceste zletu, ker me morjo nekateri lih med vožnjo neki butastga spraševat (isto kot sovoznika par minut prej).
Slika

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po nov 13, 2006 9:34 am

A pa se ti je bilo potrebno oglasit? ali nisi mogel poklicat nazaj? ali se raje javiš in govoriš na tuj račun? ko boš nekoga povozil ali ubil zaradi telefoniranja ... na čigav račun bo pa to, jasno da spet na tuj, a ne? Boh var se ustavt nekje ali pa poklicat nazaj ! :evil:
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Po nov 13, 2006 10:45 am

jst teleoniram med vožnjo- n sigurn nism tolk skoncentriran na fvožnjo kot drugače- oz. kot pri pogovarjanju s sopotnikom- sam pri men je mobitel že nekajkrat letel na tla- pa ne sam pred policaji- sam če vidm kritično situacijo, hitr spustim mobitel in se skoncentriram samo na vožnjo- sej bom kupu modri zob, sam to še dodatno žre baterijo, pa še stane, sam za božička sm se že odloču :)
kar se tiče pa nekaterih, ki jokate kolk so jumbo plakati nevarni- vi bi mogli pa res biti tiho med vožnjo, saj če je taka malenkost- beseda sex- skoraj usodna za vas, kaj nardite šele v poletnih mesecih, ko kakšna lepotička hodi v mini krilu po pločniku- a bi vi tud njih ukinl?
men se zdi akcija dobra, saj si sam pri sebi rečeš- ja to pa res
lp

peters
Stalni uporabnik

Napisal/-a peters Po nov 13, 2006 10:55 am

kljukec je napisal/-a:... ko kakšna lepotička hodi v mini krilu po pločniku- a bi vi tud njih ukinl?

Saj to je bistvo tega, kar sem hotel povedati: dejavnikov, ki moteče delujejo na voznika, je toliko, da jih niti nima smisla naštevati, kaj šele prepovedovati. Uporaba telefona je med njimi zgolj kaplja v morje, zato je predpis nesmiseln...

Uporabniški avatar
HeP][MeN
Poznavalec foruma

Kraj: Trbovlje

Napisal/-a HeP][MeN Po nov 13, 2006 11:37 am

peters je napisal/-a:
kljukec je napisal/-a:... ko kakšna lepotička hodi v mini krilu po pločniku- a bi vi tud njih ukinl?

Saj to je bistvo tega, kar sem hotel povedati: dejavnikov, ki moteče delujejo na voznika, je toliko, da jih niti nima smisla naštevati, kaj šele prepovedovati. Uporaba telefona je med njimi zgolj kaplja v morje, zato je predpis nesmiseln...

telefon, naslonjen na betico se pač vidi, branje plakatov in pogovarjanje s sovoznikom pa ne. medtem, ko se prostoročno pogovarjaš, lahko še vedno z obema rokama držiš volan oz. menjaš, kar se z eno roko pri ušesu ne da.

torej po tvoje je bolš, da se dovoli tudi telefoniranje, če se že druge stvari lahko počne? :roll:
[i]Weeeeeeee![/i]

Uporabniški avatar
sport
Stalni uporabnik

Napisal/-a sport Po nov 13, 2006 12:02 pm

peters je napisal/-a:Uporaba telefona je med njimi zgolj kaplja v morje, zato je predpis nesmiseln...

To se ne strinjam čist s tabo, lej jest pa še nekaj drugih smo takšni da telefon
spostimo iz rok pa tud če bi padu skoz okno.
So pa nekateri k nebi za nič na svetu spustu gsm iz roke, potem pa poka za brezveze.

L.P.
Vozi hitro in reskiraj

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a meganeman Po nov 13, 2006 12:13 pm

Tisti ki majo avtomatske menjalnike se tudi bunijo, ker oni majo pa itak eno roko fraj in zaradi tega nebi rabli prostorocnega telefoniranja:). Sam jst mislim, da je ves problem v koncentraciji predvsem pa iskanju in vtipkavanju telefonske stevilke v telefon.
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika

peters
Stalni uporabnik

Napisal/-a peters Po nov 13, 2006 12:18 pm

Vse v mejah normale, a ne?

Pri vožnji po mestu in pri parkiranju je težje vozit in jesti sendvič ali držati punco za nogo ali prižigati cigareto, zato pač takrat tega ne počnemo.
Kdor to počne, ogroža druge in sebe. Isto je z uporabo telefona, pa vendar je samo slednja kazniva.
In ker seveda prvih (zaenkrat) z zakonom ni mogoče omejevati, je tudi zakonska omejitev telefoniranja nesmiselna.

Uporabniški avatar
DonFilipo
Novinec

Kraj: 18S; 172W - najdi na karti

Napisal/-a DonFilipo Po nov 13, 2006 1:03 pm

peters je napisal/-a:Vse v mejah normale, a ne?

Pri vožnji po mestu in pri parkiranju je težje vozit in jesti sendvič ali držati punco za nogo ali prižigati cigareto, zato pač takrat tega ne počnemo.
Kdor to počne, ogroža druge in sebe. Isto je z uporabo telefona, pa vendar je samo slednja kazniva.
In ker seveda prvih (zaenkrat) z zakonom ni mogoče omejevati, je tudi zakonska omejitev telefoniranja nesmiselna.

NE strinjam se!
Ker stvari kot so priziganje cigareta, pitje pjace ipd. delamo instinktivno in se pri tem ne moramo dodatno koncentrirati. Samo smo ob eno roko. Pri telefoniranju smo ob eno roko IN ob koncentracijo!
Brez ene roke se da voziti brez koncentracije pa tezko! Zato je telefoniranje kaznivo.

Iz osebnih izkusenj povem, da vec ne dvignem telefona brez handsfree ko vozim. Razvadil sem se in zdej z lahkoto vozim in se pogovarjam. Ko imate prostorocno je isto kot bi se pogovarjali s sovoznikom. Obe roki sta na volanu in ko rabis vec koncentracije lazje za trenutek nehas govoriti kot ce se drzis telefon. Po moje je ta tema brezpredmetna.
--= Hasta La Vista Don =---

Impreza STi 330 SE
440i
R1200 RT

Uporabniški avatar
DoubleG
Stalni uporabnik

Napisal/-a DoubleG Po nov 13, 2006 1:44 pm

Noben vam ne pravi, da morate gledat obcestne plakate. Ce se pa ze ne morete upreti besedi seks, si ga pa zdrkajte preden greste vozit.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po nov 13, 2006 1:54 pm

Poznam par ljudi, ki bi dva dni brez telefona bilo za njih usodno. Nekateri so cele dneve na telefonu in ko jih kličeš imaš zelo malo možnosti, da jih dobiš me dvema klicema.

In taki tut med vožnjo stalno telefonarijo, predvsem pa niso nikoli zbrani, tko da taki zelo hitro povzročijo nesrečo.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man Po nov 13, 2006 2:05 pm

js jih poznam nekaj k sms-se pišejo med vožnjo, telefonirajo, verjetnu tud po planetu skačejo. sicer pa tudi jas telefoniram v avtu, čeprav vem da naj nebi. bo treba modri zob nabavit ja.
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
Tamara
Uporabnik

Napisal/-a Tamara Po nov 13, 2006 2:12 pm

Ne poznam nikogar, ki ne bi dvignil slušalke samo zato, ker vozi. Dostikrat se pa zgodi, da nekoga kar zmanjka - za trenutek, normalno spusti telefon, ker je zagledal ta plave :lol:.
Sama telefoniram med vožnjo, tut kak SMS napišem, vendar če so razmere na cesti slabe, se vsega tega vzdržim in se raje usmerim na cesto. Gledam tut obcestne plakate, pa pičke v mini krilih, pa dobre tipe...to ni nič v primerjavi s tem, ko imam jaz v mislih kakšno hudo zadevo in se razmišljujoča vozim po mestu....takrat bremze fajn trpijo :evil: . Torej, jaz sem sama sebi bolj nevarna kot meni en obcestni plakat ali telefon. Se mi pa zdi trapasto, da nas kaznujejo, če nas zalotijo praskajoče po ušesih!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov