Debate, ki niso vezane na ostala področja...

protonika
Stalni uporabnik

še ena anketa - meglenke v dežju plus megli

Napisal/-a protonika Ne dec 17, 2006 10:27 pm

Danes zvečer sem z Gorenjske vozila proti domu, vidljivost slaba, megla in dež. Pa nisem bila čisto ziher, ali naj prižgem sprednje meglenke. Na srečo se je megla do AC že precej skadila.

Mene meglenke nasproti vozečih vozil v dežju blazno motijo in ne vem, od kdaj je moderno, da jih prižgeš, če pada dež, saj ti ne pomagajo. Zanima pa me, ali jih smeš prižgati, če pada dež in je poleg tega še megleno. Oziroma ali je to fer do nasproti vozečih ali podobna svinjarija kot meglenke v dežju (brez megle). BTW, a so neupravičeno prižgane meglenke sploh prekršek?
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Ne dec 17, 2006 10:29 pm

Ne vidim ankete :mrgreen:

Uporabniški avatar
Quiksilver
Novinec

Re: še ena anketa - meglenke v dežju plus megli

Napisal/-a Quiksilver Ne dec 17, 2006 10:38 pm

protonika je napisal/-a:BTW, a so neupravičeno prižgane meglenke sploh prekršek?

Kazen je mensezdi 20.000 SIT!

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka Ne dec 17, 2006 10:41 pm

tole je iz zakona o vanosti v cestnem prometu 61. člen 4. odstavek

(4) Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali žaromete za meglo (meglenke) ali kombinacijo teh luči. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s četrtim, petim, šestim ali sedmim odstavkom tega člena.

lp 8)
lakom lačen hoče papico

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Kraj: Hrušica

Napisal/-a xsAMOR Ne dec 17, 2006 10:44 pm

Osebno jaz prizgem meglenke 1-2x letno - da vidim ce delujeta. Ko je megla mi ne igrata nobene posebne vloge ali efekta, zato jih ne prizigam. Nasproti vozeci z meglenkami pa so kar nadlezni, nekateri pa si s tem privlecejo se kak pogled vec s ceste 8) :lol:

LP :hi

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Ne dec 17, 2006 10:51 pm

Večina proizvajalcev avtov vrže meglenke nekam na avto samo v smislu lepšega izgleda in ne funcionalnosti. Zlo redki avti - ne proizvajalci imajo normalne in uporabne meglenke.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne dec 17, 2006 10:58 pm

Meni so meglenke toliko koristijo kot črncu solarij.

Uporabniški avatar
oorosh
Stalni uporabnik

Napisal/-a oorosh Ne dec 17, 2006 10:59 pm

Sam na avtu nimam prednjih meglenk. Opažam pa, da kljub megli jih veliko ljudi ne prižge, so pa tudi taki, ki jih imajo prižgane kar tako, za okras.
Zadnjo meglenko pa prižgem vedno ko se vidljivost začne zmanješavati (megla ali pa hud naliv, ko sem na obvoznici oz. avtocesti).

roki125
Novinec

Napisal/-a roki125 Ne dec 17, 2006 11:17 pm

jst ponavad frajerčkom z meglenkami pržgem dolge pa je... :lol:

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Napisal/-a TITan Ne dec 17, 2006 11:18 pm

Meglenke so lahko zelo koristne na kaki zaviti cesti, ker imajo širši kot (vsaj kake tastare saturnuske to) proti zasenčenim, ali pa v kombinaciji s dolgimi. <--- SEVEDA KO NI NOBENEGA OKOLI.

Drugače pa večina folka ne razume da je 50m vidlivosti tolk da ne vidiš nič razen ceste, ne pa takrat ko malo rosi.

Osebno imam samo zadno meglenko na svojih avtih, ki je prižgana res samo v fula megli ali fula nalivu izven mesta (3x na leto max) in pa če se ker pameten vozi s meglenkami pržganimi za mano v lepem vremenu.
Slika

Uporabniški avatar
Quiksilver
Novinec

Napisal/-a Quiksilver Ne dec 17, 2006 11:22 pm

Koristne so tudi v primeru da je temno in da sneži.

Uporabniški avatar
jurre
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a jurre Ne dec 17, 2006 11:39 pm

jaz jih tudi vcasih prizgem po kaksnih zavitih cestah, ko je suho seveda. Se bolje vidi, pa precej vec roba ceste je osvetljenega (ko nekje v rovtah potem srecas nekoga pes v crnih cunjah...). Drugace pa je samo ko je dost megle :D Zadnje pa skor nikol ne rabim, prejsni teden sem jo pomoje drugic v letu in pol (rovte :lol:)
Slika

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Ne dec 17, 2006 11:54 pm

mah js sm mislu da ko imas meglenke je vse drugo...ampak sem opazu da sploh nic ne pomagajo, se posebej ko ni megle, ker nekateri jih imajo kr tko prizgane in samo folk svetijo....al sploh ne vejo da jih imajo vzgane pa ful slepijo naspozi vozece vozila....js jim kr vrnem z dolgimi lucmi, pa naj jih ugasnejo...
drugace pa more bit kr dobra megla in dobre meglenke da oboje pase skupaj ;)
LP
Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po dec 18, 2006 12:00 am

protonika, dodaj anketo (anketo lahko doda samo avtor teme). Bi bilo zanimivo videti, kakšen odnos imamo do meglenk

Klikni uredi pri prvem postu, spodaj nad črno črto imaš polja za anketo, vpiši možnost, klikni dodaj možnost, vpiši novo možnost itd. Možnosti je 8-10, tako da lahko vpišeš večino situacij. na koncu pošlji
lp

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Po dec 18, 2006 12:05 am

Prednje meglenke so zame čista izguba denarja. Ker ko je megla je megla in ti niti 1kw reflektor ne pomaga. Drobnih kapljic je enostavno preveč in ker so zelo skupaj ne posvetiš z ničemer skozi.

Zadnje meglenke - ja, če bila samo ena! Nevem zakaj so še nekateri proizvajalci toliko tumasti da ne vejo da je to varljivo ker lahko kdo misli da zaviraš. Saj pa zakon (vsaj naš iz CPP) jasno govori da je dovoljena le ena :?

Itak pa 98% ljudi ne ve kak se naj pravilno uporabljajo, in 99% jih ne ve, koliko je vidna razdalja 50m :evil:
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Po dec 18, 2006 12:17 am

sebaveh je napisal/-a:Prednje meglenke so zame čista izguba denarja. Ker ko je megla je megla in ti niti 1kw reflektor ne pomaga. Drobnih kapljic je enostavno preveč in ker so zelo skupaj ne posvetiš z ničemer skozi.

Zadnje meglenke - ja, če bila samo ena! Nevem zakaj so še nekateri proizvajalci toliko tumasti da ne vejo da je to varljivo ker lahko kdo misli da zaviraš. Saj pa zakon (vsaj naš iz CPP) jasno govori da je dovoljena le ena :?

Itak pa 98% ljudi ne ve kak se naj pravilno uporabljajo, in 99% jih ne ve, koliko je vidna razdalja 50m :evil:

renault ima 2, saj to ni isto kot zavirajnje, ker renault ima še 3 zavorno luč :woohoo

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Po dec 18, 2006 1:27 am

Ko gledam folk na cesti mi slabo rata. Malo začne dež it, pa so vsi čist zmešni pa majo meglenke prižgane. Kot da daš malemu frocu špiliko.
Takemu samo kontra dolge luči pa če skoči s ceste, mi je čist vseeno. Al pa še mu xenone dvignem v zrak malo,da mu v čelo zasveti malo. :evil:
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY Po dec 18, 2006 8:44 am

meglenke po zakonu sicer so kaznive, ampak če se na kontrolo prometa direkt pred kopsa prpelješ te ne kaznuje... sprobano ;)

drgač pa uporabljam meglenke samo na AC v dežju oz. ponoči, ko sem sam na cesti, zaradi dolgih luči, da mam cel spekter pred avtom

je pa po zakonu tudi rečeno, da lahko meglenke uporabljaš ko je vidljivost manj kot 50 metrov... zdaj zadnje dni na relaciji celje-mb je blo najmanj 300m, pa so vsi po vrsti pridno kurli PONOČI meglenke
Slika

Uporabniški avatar
sicco
Nov uporabnik

Napisal/-a sicco Po dec 18, 2006 8:47 am

Sovražim meglenke!

Se peljem v petek iz Ljubljane proti Krškem pa polovica avtomobilov s prižganimim meglenkami. Sem že skoraj pomislil, da so kaj spremenili v zakonu.

Je pa res, da je malo rosilo.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Po dec 18, 2006 8:59 am

esem je napisal/-a:protonika, dodaj anketo (anketo lahko doda samo avtor teme). Bi bilo zanimivo videti, kakšen odnos imamo do meglenk

Klikni uredi pri prvem postu, spodaj nad črno črto imaš polja za anketo, vpiši možnost, klikni dodaj možnost, vpiši novo možnost itd. Možnosti je 8-10, tako da lahko vpišeš večino situacij. na koncu pošlji
lp

No, anketa je bilo mišljeno bolj za hec.... No ja, jaz imam zdaj prvič avto s prednjimi meglenkami, osvetli ti pol metra ceste pred avtom in mislim, da so najbrž uporabne res le pri izredno gosti megli, ko dejansko ne vidiš ničesar.
Takole na zimo, ko zna biti vidljivost res majhna zaradi dežja in megle, opažam tudi, da so tista mačja očesa na stebričkih ob cesti tudi bolj za okras kot za kaj drugega, da o tem, da se sredinske črte ponoči v dežju ne vidi, sploh ne omenjam.... Zlasti sitno ob posebni ureditvi na cestišču zaradi gradbenih del, recimo trenutno na magistralki od Radovljice do Podvina.... Kakšen reflektor bi pa že lahko riskirali.
Protonika ima bullbar.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov