Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

slab dan za kolesarje! Pazite na nas kolesarje!

Napisal/-a kolesar Ne jan 14, 2007 10:46 pm

http://www.rtvslo.si/sport/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=13&c_id=31969

citiram:

Na cesti med Šentjernejem in Novim mestom sta se v nesreči okoli 15. ure huje poškodovala kolesarja Uroš Murn in Primož Šegina.

Skupaj z ekipo še sedmih članov Adrie Mobila iz Novega mesta so opravljali trening brez spremstva, ko je voznik osebnega avtomobila ob prehitevanju iz nasprotne strani bočno trčil vanje. Pri tem se je poškodovalo šest članov ekipe, Murn in Šegina huje, tako da sta bila prepeljana v ljubljanski Klinični center.
Tam nam podrobnejših informacij o poškodbah športnikov niso hoteli zaupati.

"Voznik osebnega avtomobila je prehiteval voznico pred seboj, po nasprotnem voznem pasu pa je pripeljala skupina kolesarjev, ki jih je oplazil z levim bočnim delom vozila," je za MMC povedal vodja izmene OKC-ja Novo mesto.

Hitrost kolesarjev v "grupi" oz skupini je 40-50km/h zato ne podcenjujte hitrosti kolesarjev, zlasti zato ne ker so veliko šibkejši in posledice katastrofalne.

Upam da bo tako žalostnih vesti vesti v prihodnje čim manj.

Vsak dan na kolesu namreč opazim voznike ki dobesedno izsiljujejo kolesarje češ saj sem močnejši.

Kolesarjenje je drugače naporen šport garanje če kdo ne verjame naj poizkusi za 5ur na kolo in bo videl kako se obnašajo nekateri avtomobilisti.

Drugače pa kolesar lahko zasede 1m od roba cestišča se pravi da je to več ko do 1/3 voznega pasu.

Upam da bo vsaj nekdo ki bo prebral tole v prihodnje bolj strpen. Nobenemu tukaj pa nič ne očitam!

Lp, Uroš

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Ne jan 14, 2007 10:55 pm

se podpišem. sem tudi kolesar. prvo ti od zadaj hupa, po možnosti še skoraj povozi, ker se pelješ ene 40 in te nemore prehiteti, hoče, da greš kr na bankino, potem pa če mu kaj stisneš nazaj, kakšen prst, pa te prehiti pa pred tabo zabremza.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Re: slab dan za kolesarje! Pazite na nas kolesarje!

Napisal/-a sebaveh Ne jan 14, 2007 11:00 pm

kolesar je napisal/-a:Drugače pa kolesar lahko zasede 1m od roba cestišča se pravi da je to več ko do 1/3 voznega pasu.

Ja, ampak lepo prosim to samo takrat ko ni nobenga za vami ;) Ker včasih je res kritično ko vidiš kerega kolesarja spredaj da šajtra po sred ceste. Takih žal tudi ni malo. In še bolj prosim - dajte si nekateri zrihtat luči če se vozite ob mraku ali temi. Sem nekajkrat že pošteno bremzal in cuknil volan :o
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Pollo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pollo Ne jan 14, 2007 11:03 pm

Osebno vedno naredim dost velk "manever" okol vsazga kolesarja...sam pa opažam,da kjer je več kolesarjev skupi radi klepetajo u "dvoje", tko da zasedejo polovico pasu.Valda neki časa čakaš da se umaknejo,sam ponavad more vedno hupca zapet :roll:

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a TITan Ne jan 14, 2007 11:04 pm

Tud jaz večino km po mestu delam s biciklom pa je dostikrat prov nevarno (vedno moraš pazit zase, ne se zanašvat da zna tist v avtu prov vozit...). Pa itaq obvezno luč že ob mraku.

Predvsem se pa pazite raznih babic. Sem že parkrat na križišču rabil na pločnik zapeljat po je kaka mamca zavijala desno, pa brez žmigovca pa da bi sploh pogledala zapeljala čisto vame.
Slika

Uporabniški avatar
SAVINJCAN
Mojster foruma

Napisal/-a SAVINJCAN Ne jan 14, 2007 11:12 pm

sebaveh je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:Drugače pa kolesar lahko zasede 1m od roba cestišča se pravi da je to več ko do 1/3 voznega pasu.

Ja, ampak lepo prosim to samo takrat ko ni nobenga za vami ;) Ker včasih je res kritično ko vidiš kerega kolesarja spredaj da šajtra po sred ceste. Takih žal tudi ni malo. In še bolj prosim - dajte si nekateri zrihtat luči če se vozite ob mraku ali temi. Sem nekajkrat že pošteno bremzal in cuknil volan :o

Voziti mora po za to zgrajenih kolesarskih površinah, kjer teh ni, pa voziti ob desnem robu smernega pasu, največ en meter od roba vozišča. Skupina kolesarjev je dolžna voziti v koloni drug za drugim na ustrezni varnostni razdalji, to je najmanj toliko metrov, kolikor je njihova hitrost v m/s.

Nikjer v zakonu ne piše, da samo takrat, če ni nobenga za tabo ;)

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Ne jan 14, 2007 11:14 pm

sebaveh je napisal/-a:

si mogoče pomislu da so lukne veiko večji problem za kolesarja kot pa zate v avtu?
ne zagovarjam vseh ampak samo pač tudi jaz se kdaj peljem bol proti sredini ker se mi zdi varneje.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Ne jan 14, 2007 11:20 pm

že, ampak cesta na kateri se to dogaja vem da nima takih lukenj ;)
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Drey #24
Uporabnik

Kraj: Mars, The City Of Vipers

Napisal/-a Drey #24 Ne jan 14, 2007 11:24 pm

biciklist ma da pele ob robu ceste oz. kolesarski stezi.. večina teh k tekmujejo z bicikli pa k tko skupinsko pelejo p ocesti, ne peljejo ob robu ceste...
8)

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne jan 14, 2007 11:25 pm

ja te k majo treninge tut jst dostkat opažam, da furajo vštric pa se pogovarjajo, kdaj celo po trije.. to je pol res fajn prehitevat.

sicer pa upam, da bodo teli kolesarji danes vsi okrevali!

lp
Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Ne jan 14, 2007 11:36 pm

osebno zagovarjam vožnjo po dva ki je sicer v evropi dovoljena

Kolikor vem, imajo v Avstriji takole rešeno: lahko se peljejo štirje po dva in dva vštric. Torej dva kolesarja spredaj vštric, pa še dva zadaj.
Če je skupina večja, so lahko vštric, a morajo imeti spremljevalno vozilo zadaj.

bodite strpni!

tudi jaz imam kdaj kakšno za povedati čez kakšnega kolesarja, vendar morate vedeti da niste sami na cesti.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Ne jan 14, 2007 11:41 pm

Drey #24 je napisal/-a:biciklist ma da pele ob robu ceste oz. kolesarski stezi.. večina teh k tekmujejo z bicikli pa k tko skupinsko pelejo p ocesti, ne peljejo ob robu ceste...
8)

:roll:

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O Ne jan 14, 2007 11:43 pm

Uhn, ne me zdj tepst, ampak ko smo mel v gimnaziji kolesarski krožek je profesorca povedala da lahko 4 ali več kolesarjev zasede cel pas in tvorijo dejansko obliko avta ali nekaj podobnega... Ne vem, nismo prakticiral...

Drugač pa sam dost kolesarim in mi gre izredno na falus če me folk na bankino odriva... :evil: Up yours buddy.

LP,
Oskar
Slika

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Ne jan 14, 2007 11:45 pm

Ma ja valda, najbolš da rezervirajo poseben pas za kolesarje, da se bodo lahko vštric vozili?! :roll: :bonk
Dostikrat pa opazim, da se kolesarji vozijo po cesti, čeprav imajo za to namenjeno stezo! Ko pa zatrobiš, da se nj spravi na stezo, se pa še jezijo! Da o vožnji brez luči oz. odsevnikov pa o raznih pijancih ki vozjo po celi cesti, ne izgubljam besed! :evil:

Tudi sam sem kolesar, pa skrbim, da varujem sebe, ne kako drugi varujejo mene!

LP

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O Ne jan 14, 2007 11:47 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Ma ja valda, najbolš da rezervirajo poseben pas za kolesarje, da se bodo lahko vštric vozili?! :roll: :bonk

Sem reku, da je to prfoksa rekla... Ne vem kaj je na tem, naj kdo pogleda zakone/predpise/whatever... :roll:
Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Ne jan 14, 2007 11:53 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Ma ja valda, najbolš da rezervirajo poseben pas za kolesarje, da se bodo lahko vštric vozili?! :roll: :bonk
Dostikrat pa opazim, da se kolesarji vozijo po cesti, čeprav imajo za to namenjeno stezo! Ko pa zatrobiš, da se nj spravi na stezo, se pa še jezijo! Da o vožnji brez luči oz. odsevnikov pa o raznih pijancih ki vozjo po celi cesti, ne izgubljam besed! :evil:

Tudi sam sem kolesar, pa skrbim, da varujem sebe, ne kako drugi varujejo mene!

LP

pijancev ne ravo v isti koš metat s tistimi ki trenirajo...

drugače pa pločnini so pozimi neočiščeni in dostikrat neprimerni za kolesarjenje. S cestim kolesom kaj kmalu dobiš defekt. Poglej si po Celju, pa upam da boš kdaj koga razumel.

lp

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Ne jan 14, 2007 11:59 pm

Če je tuki govora o neočiščenih kolesarskih se strinjam, ne moreš se s kolesom vozit po takem "terenu". Sicer pa letos zagotovo nimamo takšnih težav. ;) Pijanci so tud razred zase. Ko pa že govorimo o tistih ki trenirajo, pa čeprav se pelejo cca. 40 kmh, še to ne pomeni, da lahko vozijo po sred ceste.... kar hočem povedat je, da bi lahko tudi oni kaj storili za bolj varno vožnjo vseh udeležencev.
LP

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Po jan 15, 2007 12:02 am

tisti ki vozijo oz vozimo 40 se počutimo in smo dejansko bolj varni na sredini ceste ;)

seveda bi pa lahko vsi naredili več se popolnoma strinjam!

nekateri se trudimo...

lp, pa strpno

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po jan 15, 2007 12:08 am

S kolesarji so itak zmerom problemi.
Sej nerecem da se neznajo doloceni varno in pa normalno vozit, sam vecina se jih nezna.

Se vozijo po sredini ceste, ne nakazujejo v kero smer grejo v kriziscu, Pol jih vidis cel kup ko se vozijo po plocnikih :twisted: .
Pol se naletis na kakega ko se ziba na peciklu pa ga sploh neupas it prehitevat da ti nebi pod avto pal.
Upam da tile kolesarji okrevajo sicr pa da bi bli kolesarji tudi bolj pazljivi in da bi se znali normalno vozit.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Po jan 15, 2007 12:19 am

monster_d je napisal/-a:S kolesarji so itak zmerom problemi.

bolše da jih nebi bilo kaj? :roll:

če nebi bilo koles tudi avtov nebi bilo....

jst sm pa itak za to da bi naredil ob cestah polmetrski pas za kolesarje tako kot je to urejeno v avstriji.

lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov