Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

moc motorja, navor za laike:)

Napisal/-a domen_ Pe jan 26, 2007 4:47 pm

zdravo!

sem bolj zelen glede avtomobilizma pa me zanima kaj je moc motorja pa navor pa kako sta kej povezana. pa a so mocnejsi motorji bolj vzdrzljivi pa ce majo vecjo porabo? (a je ksna povezava med tem?)

pa se nekej glede dizlov.. a zato ker majo najvecji navor pri nizjih obratih kot bencinski motorji majo tut nizjo porabo, al je ksn drug razlog? (struktura/delovanje motorja al kej takega)

vbistvu mam tko en kup vprasanj k me zanimajo (vse u zvezi z avti), bom se ksno dopisu v kratkem :). hvala za odgovore!

Uporabniški avatar
TITan
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a TITan Pe jan 26, 2007 5:06 pm

Konji so ubistvu povezava med navorjem in obrati.
Slika

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe jan 26, 2007 5:34 pm

Če te zanima tako veliko stvari, si najprej preglej celoten forum, oziroma si pomagaj z iskanjem reči, ki te zanimajo. Potem pa vprašanja dopolnjuj v tiste teme, ali pa odpri novo, če stara ne obstaja.

Na hitro:
Moč motorja je produkt navora in obratov izraženih v kotni hitrosti.
Močnejši motorji načeloma pijejo več, kot šibkejši, a to ni nujno res. Obstja nek optimum za določen avto, kater motor mu bo najbolj ustrezal, seveda pa je to odvisno še najbolj od načina vožnje. Večinoma večji motorji več zdržijo, ker so v povprečju manj obremenjeni od šibkejših.

Manjša poraba dizov se skriva tudi v nižjih obrati, večji energijski vrednosti nafte, pa še kaj bi se našlo.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov