Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
{Grega}
Novinec

Eksotično servo olje

Napisal/-a {Grega} Ne feb 25, 2007 6:45 pm

Za Saab letnik 1992 potrebujem za servo olje oznake GM 9985010 (Valvoline, Castrol), vendar ga pri uradnih uvoznkih, v trgovinah itd. ni moč dobiti. Če bom nalil notri navadno olje, mi bo to uničilo tesnila, potem bom moral pa celoten "servo rack" obnoviti.

Ali kdo ve še kak prav tako "eksotičen" način kje bi dobil tovrstno olje? Mi ga morda kdo lahko zrihta?
Se za vsak nasvet zahvaljujem.

Uporabniški avatar
_BANDIT_
Uporabnik

Napisal/-a _BANDIT_ Ne feb 25, 2007 6:57 pm

To se mi pa zdi full čudno. Ponavad so si bla vsa ATF olja med sabo združljiva.

Zakaj misliš, da bi ti zjebalo tesnila?

Skor ne verjamem, da bi ravno SAAB naredu nekaj levega. Pomoej bo običajno ATF olje kar vredu za tvoj servo mehanizem. A to maš za volan al kej druzga?
http://www.zup-racing.com/
THERE IS NO REPLACEMENT FOR DISPLACEMENT! Slika

Uporabniški avatar
{Grega}
Novinec

Napisal/-a {Grega} Ne feb 25, 2007 9:42 pm

Ja za volan, moj obstoječi servo rack mi pušča, pa sem dobil drugega, rabljenega, ki je OK. Bo pa ob menjavi treba nekaj drugega naliti notri in mehanik, ki se drugač na starejše Saab-e zelo spozna je tko reku ter hkrati, da je on obupal z iskanjem. Sem ga tud sam spraševal, če res ne bi šlo z navadnim ... pa je rekel, da nikakor ne + razlaga, samo se ne spoznam tolk, da bi znal ponovit. Nekako v stilu, da če bi dal obnoviti in bi se zamnjalo tesnila, da je vseeno katerega nalijem notri, da če je bil pa do zdaj notri olje drugega tipa in bom nalil običajnega, da bo pa ponovno začelo puščati.

Uporabniški avatar
Tribal
Nov uporabnik

Napisal/-a Tribal Ne feb 25, 2007 10:09 pm

Kaj pa Saab servis LJ.?

Uporabniški avatar
{Grega}
Novinec

Napisal/-a {Grega} Ne feb 25, 2007 10:29 pm

Je bil en kolega, ki ima enak avto & enake probleme na uradnem servisu, pa so imeli samo običajna olja in ga skušali prepričat, da je to ravno tako dobro. Je pač tako, da nam nek guru mehanik pravi, da je dobro samo olje starejšega tipa, vsi ostali pa da je dobro vsako. Samo jaz raje ne tvegam, ker tisti res obvlada ta tip avtomobila. Po moje ne bo druge kot da se v kak Trst odpravim in probam srečo tam.

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Ne feb 25, 2007 10:34 pm

Mah, ne kupim tega... ATF je ATF..in če ga vlivajo noter na pooblaščenem servisu...

Uporabniški avatar
{Grega}
Novinec

Napisal/-a {Grega} Ne feb 25, 2007 10:50 pm

Na uradnem servisu nimajo pojma o starejših Saab-ih, teh modelov ki ga imam jaz je drugače v Sloveniji manj kot 20. So jih delali Švedi še preden je GM prevzel Saab in je bila "receptura" za te Saab-e še povsem drugačna.

Sem govoril z mehanikom, je rekel, da je glavni problem v tem, da so nobejša atf olja agresivnejša ... kar bo načelo tesnila.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po feb 26, 2007 7:16 am

Sam sem imel 87 letnik saaba 9000, bil je 2.0 16V turbo. Za servo sem uporabljal vseh 250.000km kar sem ga imel kar navadno petrolovo ATF olje in ni bilo nikoli nobenih problemov.

Na tvojem mestu bi malo maj o takih bedarijah razmišljal. Saab popije vsako olje, pa ne crkne - preverjeno.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Po feb 26, 2007 7:38 am

Sicer moja izkušnja ni v zvezi z servo volanom ampak podobno.
No ne bom neki pametoval al pa kaj. Sam povedu bi rad, da sem neki časa nazaj v hyundai pony letnik 91. v zavorno tekočino vlil neko navadno zavorno olje, to pa zato, ker so mi zadnje zavore malo slabš prijemale in sem seveda zrak ven pumpal. No . Ko sem vlil to navadno zavorno olje notri, je dihtunge v roku dveh, treh mesecev tako napihnilo, da to ne moreš verjet, da je to mogoče. Recimo tista dihtunga, ki je bila v pokrovčku, jo je tako napihnilo, da jo je ven vrglo in jo nisem mogel več nazaj dobit. Sem jo moral obrezat. To sem prvič videl. Pa še razdelilnik ki razdeli moč zavor na sprednja in zadnja kolesa mi je nekako zabilo in ga nisem mogel več spihati oz. očistit... Sem moral nabavit drugega...
Pomoje je kar važno kakšno olje vlivate notri. Samo toliko o mojem mnenju.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po feb 26, 2007 7:44 am

AM je napisal/-a:Sicer moja izkušnja ni v zvezi z servo volanom ampak podobno.
No ne bom neki pametoval al pa kaj. Sam povedu bi rad, da sem neki časa nazaj v hyundai pony letnik 91. v zavorno tekočino vlil neko navadno zavorno olje, to pa zato, ker so mi zadnje zavore malo slabš prijemale in sem seveda zrak ven pumpal. No . Ko sem vlil to navadno zavorno olje notri, je dihtunge v roku dveh, treh mesecev tako napihnilo, da to ne moreš verjet, da je to mogoče. Recimo tista dihtunga, ki je bila v pokrovčku, jo je tako napihnilo, da jo je ven vrglo in jo nisem mogel več nazaj dobit. Sem jo moral obrezat. To sem prvič videl. Pa še razdelilnik ki razdeli moč zavor na sprednja in zadnja kolesa mi je nekako zabilo in ga nisem mogel več spihati oz. očistit... Sem moral nabavit drugega...
Pomoje je kar važno kakšno olje vlivate notri. Samo toliko o mojem mnenju.

Zavorno olje je nekaj drugega kot pa olje za servo. Zavorno olje ne povzroča poškodb na gumi, medtem ko vsa ostala olja počasi topijo gumo.

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Po feb 26, 2007 10:13 am

zgleda bi rad en mehanik na vsak nacin tesnila menjal :D

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po feb 26, 2007 11:00 am

Evo exotična olja za saab

Esso PSF
Champion PVS 4182K
Texaco PTF TL4634 (naj bi bil najboljši)
VALVOLINE SYNTHETIC power steering fluid

Uporabniški avatar
GTA lover
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GTA lover Po feb 26, 2007 11:40 am

nebivedu je napisal/-a:Sam sem imel 87 letnik saaba 9000, bil je 2.0 16V turbo. Za servo sem uporabljal vseh 250.000km kar sem ga imel kar navadno petrolovo ATF olje in ni bilo nikoli nobenih problemov.

Na tvojem mestu bi malo maj o takih bedarijah razmišljal. Saab popije vsako olje, pa ne crkne - preverjeno.

Ne obsojaj takih stvari kar takoj na bedarije. Svetujem obisk portala www.saabnet.com , kjer boš uvidel, da to niso bedarije. Stvar se definitivno lahko zgodi, saj je na mojem 1991 9000 isto. Nekje mi servo olje pušča, avto ima 240.000 km, in je bil zadnjih cca 40.000 km na klasičnem ATF-u (največkrat prav Petrolovem). Pač, bedarija, ampak tako je. Tale mehanik, ki to govori, pa 100% nima interesa menjat dihtung, ker za tak minimalen denar, kot dela on, bi jaz raje gledal v luft. Pač je totalen zanesenjak na področju klasičnih Saabov in gotovo največji strokovnjak za njih pri nas. Pooblaščeni Saab servis pa ni vreden počenega groša niti pri novejših Saabih - kaj šele pri klasiki, kjer popolnoma odpovedo.

Aja, zdej ko si navedel ta prava olja - veš tudi kje se jih pri nas dobi?
Alfa Romeo - Cuore Sportivo

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po feb 26, 2007 1:16 pm

GTA lover je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Sam sem imel 87 letnik saaba 9000, bil je 2.0 16V turbo. Za servo sem uporabljal vseh 250.000km kar sem ga imel kar navadno petrolovo ATF olje in ni bilo nikoli nobenih problemov.

Ne obsojaj takih stvari kar takoj na bedarije. Svetujem obisk portala www.saabnet.com , kjer boš uvidel, da to niso bedarije. Stvar se definitivno lahko zgodi, saj je na mojem 1991 9000 isto. Nekje mi servo olje pušča, avto ima 240.000 km, in je bil zadnjih cca 40.000 km na klasičnem ATF-u (največkrat prav Petrolovem). Pač, bedarija, ampak tako je. Tale mehanik, ki to govori, pa 100% nima interesa menjat dihtung, ker za tak minimalen denar, kot dela on, bi jaz raje gledal v luft. Pač je totalen zanesenjak na področju klasičnih Saabov in gotovo največji strokovnjak za njih pri nas. Pooblaščeni Saab servis pa ni vreden počenega groša niti pri novejših Saabih - kaj šele pri klasiki, kjer popolnoma odpovedo.

Aja, zdej ko si navedel ta prava olja - veš tudi kje se jih pri nas dobi?

Hala A klet v BTC - saming, tam dobiš sigurno vsa olja.

Serviserjev v sloveniji za saabe ni dosti, ampak če hodiš na brezje imaš tam BHS. Tam je za saabe najboljši servis.

Kar se tiče ATF olja, sem tankal to petrolovo olje, ko sem avto dobil in v 250.000 km ni bilo ene napake na hidravliki, tko da bi jst prej rekel, da je prejšnji lastnik tvojega avta tukaj naredil kako napako - ali mu je olja zmanjkalo, ali pa je vlil kaj napačnega notri ali pa je mešal olja, ker če se odločiš da boš dajal petrolovo olje, potem ga vlij notri na novo in prej spusti staro olje ven.

Uporabniški avatar
{Grega}
Novinec

Napisal/-a {Grega} Po feb 26, 2007 1:26 pm

Milsim, da je serviser kontaktiral uvoznika za Valvoline in Castrol, pa se tega olja ni dalo dobiti ali naročiti. Bom pa definitivno skočil v BTC pogledat.

Servis za Saab-e na Brezjah (Ciril Markelj) ne deluje več ... serviser, ki smo ga tu omenjali pa je zagotovo najboljši za klasični Saab 900 in 9000.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po feb 26, 2007 1:28 pm

{Grega} je napisal/-a:Milsim, da je serviser kontaktiral uvoznika za Valvoline in Castrol, pa se tega olja ni dalo dobiti ali naročiti. Bom pa definitivno skočil v BTC pogledat.

Servis za Saab-e na Brezjah (Ciril Markelj) ne deluje več ... serviser, ki smo ga tu omenjali pa je zagotovo najboljši za klasični Saab 900 in 9000.

Ciril Markelj je sedaj del BHS-a kolikor jaz vem.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: Eksotično servo olje

Napisal/-a Pero Po feb 26, 2007 6:46 pm

{Grega} je napisal/-a:Za Saab letnik 1992 potrebujem za servo olje oznake GM 9985010 (Valvoline, Castrol), vendar ga pri uradnih uvoznkih, v trgovinah itd. ni moč dobiti. Če bom nalil notri navadno olje, mi bo to uničilo tesnila, potem bom moral pa celoten "servo rack" obnoviti.

Ali kdo ve še kak prav tako "eksotičen" način kje bi dobil tovrstno olje? Mi ga morda kdo lahko zrihta?
Se za vsak nasvet zahvaljujem.

pojdi na google pa poišči alternative temu olju. Najde ti ogromno firm!

Nekateri celo prodajajo olja ki so namenjena samo servo volanom, ampak kaj je razlika? Po moje gre lahko kakršenkoli Dexron III.

Tesnila pa verjetno grejo s cajtom če je avto star 15 let a ne ;)

Uporabniški avatar
{Grega}
Novinec

Re: Eksotično servo olje

Napisal/-a {Grega} Po feb 26, 2007 7:43 pm

Bom še pogledal je pa hec v tem, da prideta potem 2l olja s poštnino 100 EUR, vsaj tako mi je izračunalo pri eni web trgovini, zato bi raje to kupil kje pri nas.

Pri Saab-u 900 je znano, da gredo servo letve približno vsakih 150k km ... nekaj pa najbrž naredijo tudi leta. Nova letev je iz avta letnik 1989 s 100k km.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov