Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Ziggy
Novinec

Kraj: Kamnik

Očala, podaljšanje vozniške

Napisal/-a Ziggy Če mar 01, 2007 4:44 pm

Nisem vedu kam točno dat debato, upam da bo tle v redu. Skratka, bratranec je pred dvema letom naredu izpit in ker ima očala so mu dali vozniško samo za 2 leti, torej ga mora sedaj podaljšat. Zanima ga, če mora ponovno opraviti pregled pri okulistu, oziroma kaj sploh potrebuje(katera potrdila), da dobi novo vozniško. Predvidevam tudi, da mora novo vozniško plačati. Zanima ga še, če bo moral vsakič podaljševati dovoljenje na dve leti, ali se ta interval sčasoma kaj spremeni. hvala za odgovor

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če mar 01, 2007 4:52 pm

Meni so dali veljavnost 5 let.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Ziggy
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a Ziggy Če mar 01, 2007 4:59 pm

Teb so dal 5 let, ampak ali že na začetku al potem ko si prvič podaljšal. Je pa res da se kur**** zakoni spreminjajo na pol leta in kako nej pol človek kej ve. Še zmer me pa zanima ali moraš še enkrat na pregled?

Uporabniški avatar
batek
Novinec

Napisal/-a batek Če mar 01, 2007 5:01 pm

Ponovni okulistični pregled je obvezen, zaradi tega moraš tudi še enkat na novo dat narest izpit-s tem pa tudi novo sliko narest.

Glede tega za kolko let ti podaljša je očitno čisto osebna presoja tvojega zdravnika, saj v mojem primeru je blo tko. (prvič imel izpit za 2 leti potem pa ko sem šel podaljšat mi je napisal neomejeno oz. do 85 let starosti)
batek

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če mar 01, 2007 5:12 pm

Ta ki ga imam, je še prvi in mi velja 5 let. Res pa da imam dioptrijo manj kot 1,8 če ima to kaj veze?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
FRANCIVW
Stalni uporabnik

Kraj: KAMNIK

Napisal/-a FRANCIVW Če mar 01, 2007 5:18 pm

batek je napisal/-a:Ponovni okulistični pregled je obvezen, zaradi tega moraš tudi še enkat na novo dat narest izpit-s tem pa tudi novo sliko narest.

Glede tega za kolko let ti podaljša je očitno čisto osebna presoja tvojega zdravnika, saj v mojem primeru je blo tko. (prvič imel izpit za 2 leti potem pa ko sem šel podaljšat mi je napisal neomejeno oz. do 85 let starosti)
Se podpišem pod tole,sem imel isto ;) sam to da imam sedaj izpit do 85 leta je pa za moje pojme mal preveč :?
Slika

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Če mar 01, 2007 5:34 pm

Bolano, ja. Dobre mate to zdravnike, da lahko za 60let vnaprej napovejo, kakšen bo vaš vid... :evil:
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Beastmaster
Novinec

Kraj: Domžale

Napisal/-a Beastmaster Če mar 01, 2007 6:01 pm

Vsak ki ima dioptrijo (očala ali kontakte leče) mora to imeti vpisano v vozniški!
Pri pregledu, ki je ponavadi nastavljen na 3 do 5 let, se ugotavlja
poleg nove dioptrije tudi pogostost sprememb le te, če zdravnik ugotovi da ostaja dioptrija ista dalj časa in ne presega 2 +/- dioptrije
lahko izda potrdilo do80 let (na kar ga lahko tudi sami opozorite)!
V primeru pa da se dioptrija spreminja se lahko izda potrdilo do max 10 let!
V primeru mrene sledi začasna nesposobnost za vožnjo, ki poteče po operaciji......
Sladkorni bolnki z očali pa ne dobijo za več kot 5 ker jim dioptrija preveč variera......

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Če mar 01, 2007 6:02 pm

pri meni enako, 5 let... to je pa naša preljuba slovenija z pametnimi zakoni. če pri 18 kolikor tolikor dobro vidiš, potem po njihovem dobro vidiš vse do 80. leta :roll: kaj se pa na cesti dogaja pa vsi vemo...sploh pa mi z slabšim vidom ga redno kontroliramo pri okulistu, vsi ostali pa sploh ne vem če ga kdaj...in tako je situacija ravno obratna kot so si zamislili v zakonu.
litr bencina, litr olja ;)

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Če mar 01, 2007 6:13 pm

Prvo k okulistu
Drugo na medicino dela prometa in športa z izvidom okulista.
Če se dioptrija ne spreminja in je manj kot 5 in ne 2 kot je nekdo zapisal, potem ti zdravnik podaljša vozniško do pozne starosti. Vsaj v Ajdovščini to 100% drži.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če mar 01, 2007 6:18 pm

Moje osebno mnenje je da bi morali vsi brez izjeme opraviti zdravniški pregled na najmanj 10let.

Jaz imam vozniško do 80 leta pa sem v času od opravljanja pa do danes pridelal 1,25 minusa na obe očesi. Vozim vedno in brez izjeme z očali/lečami.

Sicer pa se naj bi to v kratkem spremenilo z uvedbo EU vozniškega dovoljenja in bomo podaljševali vsi in brez izjem na določeno periodo. Tak debilen sistem kot ga imamo pri nas da ti dajo vozniško tako rekoč do smrti, poznajo še samo v 2 državah v EU. Vsi ostali morajo podaljševati vozniško dovoljenje, tudi če so brez omejitev, na 10-30 let.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
erixon
Stalni uporabnik

Kraj: Dom je kjer je avto...

Napisal/-a erixon Če mar 01, 2007 6:23 pm

To je samo grdo služenje denarja.

Prvo k okulistu, ni važno kam, ker moraš povsod plačati nekje 20 evrov.
Potem na medicino dela in prometa v bližnji zdravstveni dom, kjer boš moral plačati kakih 15 evrov da ti bodo upoštevali potrdilo od okulista in ti izdali potrdilo za podaljšanje vozniške.
Potem pa na občino, kjer te bo pa nova vozniška prišla še najceneje, nekje 5-8 evrov. Seveda moraš imeti sliko s sabo.

Meni so pred dvema letoma podaljšali za pet let pa imam dioptrijo nekje 2.25. Bom pa naslednjič sigurno rekel če mi lahko dajo za dlje časa.

LP
Rad imam ženske, ki znajo bočno parkirat.

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O Če mar 01, 2007 7:32 pm

Čist by the way, tud moja mama ma isto foro pa jo zanima kaj se zgodi če ne podaljša takoj oz. v roku. Malo ji je trenutno škoda časa in denarja pa niti ne vozi že nekaj časa.

LP,
Oskar
Slika

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Kraj: gorenjska :)

Napisal/-a just_in Če mar 01, 2007 8:45 pm

veš kaj naj naredi... gre naj do okulista, plača za pregled in potrdilo, da lahko vozi z očali... najbolje je da reče za vse kategorije, tudi če nima izpita oz. ga ne namerava delat (ker se plača enkrat za vse, al pa 3 krat za 3 različne kategorije)...

pol greš pa do dohtarce ki opravlja te preglede in ji daš ta papir, ona to vpiše v računalnik , ti da potrdilo da voziš lahko do 80 leta neki plačaš ene 15€ in greš po nov izpit...

v nasprotnem primeru moraš pri isti dohtarci opravit ponoven test za izpit, kot takrat ko si prvič delal... plačaš okol 50 € s tem da ti da potrdilo spet samo za 2 leti, in se morš spet pri njej oglasiti :)

vsak ve kaj se tu bolj splača...

LP

eazy - o
ni panike, samo vozit ne sme... pa potem ko gre podaljšat se kao šteje, da je bilo podaljšanje pred iztekom veljavnosti vozniškega... je pa res da sem jest le en teden zamudil... če je več so lahko problemi na upravni enoti...

Uporabniški avatar
Tamara
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tamara Pe mar 02, 2007 8:12 am

Če zamudiš s podaljšanjem vozniške, dobiš obvestilo od UE, da se ne zajebavaj in da rabjo dnar :twisted:
Sicer pa kot so že vsi povedali, do okulista ali na medicino dela in oni to opravjo, dobiš potrdilo, greš na UE, plačaš in uala imaš nov izpit. Za koliko časa, je pa verjetno odvisno od zdravnika.
Jst, ki nikoli nisem imela očal, ga imam do leta 2060 :shock: rada bi se vidla pr tistih letih kako bom avto drajvala :vrum :jy

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Pe mar 02, 2007 8:18 am

Tamara je napisal/-a:Če zamudiš s podaljšanjem vozniške, dobiš obvestilo od UE, da se ne zajebavaj in da rabjo dnar :twisted:

ali pa upas, da te ravno tisti dan zjutraj na poti v sluzbo ustavijo policaji in te spomnijo..pa da nimas neke pretirane guzve in si lahko privoscis 4ure dopusta, da se gres najprej slikat, potem pa se na UE

:P
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Pe mar 02, 2007 10:17 am

Tamara je napisal/-a:Jst, ki nikoli nisem imela očal, ga imam do leta 2060 :shock: rada bi se vidla pr tistih letih kako bom avto drajvala :vrum :jy

To je uredu s stališča države, več kot se bo slepih in slabovidnih stračkov pobilo na cesti, lažji bo pokojninski proračun.... država bo prihranila OGROMNO! Morda bo res stopil v veljavo zakon, da morajo ljudje starejši od 60 let obvezno čez cesto pri rdeči luči :roll: #!#**$% jest tako državo :twisted:
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
Jaka156
Novinec

Napisal/-a Jaka156 Pe mar 02, 2007 10:18 am

Če se ti dioptrija v tistih prvih dveh letih ne spremeni, ti podaljšajo vozniško dovoljenje za 10 let.

LP Jaka

Uporabniški avatar
napi
Novinec

Napisal/-a napi Pe mar 02, 2007 10:44 am

Lej prvo pejt na prometno vprašat kaj sploh rabiš. Ker js sm mel podoben problem, kao okolistu, pa mi je rekla na UE da morem prnes novo zdravniško spričevalo, dohtar pa tak vidi če škiliš oz slabše vidi, potem pa po njegovi presoji te pošlje okulistu oziroma ti izda spričevalo.

pa tak btw a ste vsi dobili poziv iz UE da vam poteče vozniško, ker namreč js ga nisem, pa sem čakal do zadnjega dne (oz policaj mi je reku da ne bom pozabu podalšat teden dni prej).

Uporabniški avatar
HeP][MeN
Poznavalec foruma

Kraj: Trbovlje

Napisal/-a HeP][MeN Pe mar 02, 2007 12:05 pm

erixon je napisal/-a:Prvo k okulistu, ni važno kam, ker moraš povsod plačati nekje 20 evrov.
Potem na medicino dela in prometa v bližnji zdravstveni dom, kjer boš moral plačati kakih 15 evrov da ti bodo upoštevali potrdilo od okulista in ti izdali potrdilo za podaljšanje vozniške.
Potem pa na občino, kjer te bo pa nova vozniška prišla še najceneje, nekje 5-8 evrov. Seveda moraš imeti sliko s sabo.

Pri nas je pa okulist zastonj... Je pa res, da moraš iti na medicino dela in narediti cel zdravniški pregled za vozniški izpit, čeprav si tam samo zaradi vida. Potem dobiš zdravniško spričevalo. Pregled pri okulistu se pri nas sploh ne šteje. Pa za podaljšanje izpita ni blo treba slike, ker so itak samo dopisali pod opombe, da je podaljšan do ___ ;)
[i]Weeeeeeee![/i]
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov