Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
voO
Novinec

Kraj: Kranj

Avtošola - inštruktorji

Napisal/-a voO Pe mar 23, 2007 9:09 pm

Prosil bi tiste, ki imate izpit in se spomnite praktičnega dela (vožnje), da napišete, če (in kaj) so vam inštruktorji govorili med vožnjo (ko ste vozili), na kaj so vas opozarjali,..

To me zanima zato, ker trenutno delam izpit (narejene imam 3 ure vožnje) in mi inštruktor skoraj ničesar ne pove (kot da bi imel jaz že 10 let izpit, v resnici pa sem prvič na cesti). Prvo uro sem bil 10 min na parkirišču (tolko da sem 3* speljal in malo prestavil v 2.) potem pa sem šel takoj na cesto. Sem mu povedal, da še nikoli nisem vozil avtomobila (parkrat sem maminega na parkirišču MALO vozil).

Štos je pa v tem, da jaz vozim, on je pa večinoma tiho, posluša radio ali pa se pogovarja po telefonu, jaz pa ves zbegan na vesti, kako naj reagiram ko me kdo prehiteva ipd). Včasih me opozori le, da moram zmanjšati hitrost ali pospešiti, pri križiščih pa mi pove, kam naj zavijem.

Še vse prijatelje, ki sem jim povedal, kako zgleda moja praktična ura so rekli, da so jim inštruktorji skoz govoril kva morjo narest, kako morjo narest, na kaj morjo bit pozorni in da so nekatere stvari 100* ponovil če je blo treba..

Skratka.. vseeno, če bi se sam usedel v avto in se peljal - brez zajebancije, v obeh primerih bi se naučil isto (nič). Mami pa plačuje ure prav pošteno (22€), na koncu mi jih bo pa 40 nabil, ker bom na glavni 6* padu, ker ne bom znal, kar bi moral.

Kakor vem, je treba v času opravljanja narest določene vaje.

Všeč mi je in se mi zdi prav, da se inštruktor ne dere name (baje se nekje prav derejo na "učence"), ni mi pa všeč, da se celo uro vožnje pogovarja po telefonu in me nič ne nauči.

Je to normalno???

PS: avtošole ne mislim omenjat.

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Kraj: gorenjska :)

Napisal/-a just_in Pe mar 23, 2007 9:23 pm

zamenjaj ga... :) al pa mu povej, da ti je do tega, da te čimveč nauči... pa naj bo grob, naj se dere, sam da boš čimveč znal... če se ne bo spremenil, ga pošl v falus pa zamenjaj... sprašuj vsako malenkost, vprašej če si dost od roba, če dobr volan držiš, če dost zgodej daš žmigovc, če dost zgodej bremzaš, če hitro izprazniš križišče, če ti avto crkne, zakaj je crknu... sprašuj, bot zoprn, tež mu... tko se boš največ nauču

Uporabniški avatar
W_Golf
Novinec

Napisal/-a W_Golf Pe mar 23, 2007 9:33 pm

Koker js vem je do 10 ure vse povsod tk. Prvo te pusti da se navadiš avta, ceste, hitrosti, drugih voznikov....
Po 10 uri pa pričakuj najhujše vsaka napaka (še tako "butasta") bo kometirana.
Tk da ni panike kr lepo vozi v miru dokler lah.
P.S pred 33 urami itak nemorš nardit. (je nek minimum...)

Uporabniški avatar
voO
Novinec

Napisal/-a voO Pe mar 23, 2007 9:34 pm

just_in je napisal/-a:zamenjaj ga... :) al pa mu povej, da ti je do tega, da te čimveč nauči... pa naj bo grob, naj se dere, sam da boš čimveč znal... če se ne bo spremenil, ga pošl v falus pa zamenjaj... sprašuj vsako malenkost, vprašej če si dost od roba, če dobr volan držiš, če dost zgodej daš žmigovc, če dost zgodej bremzaš, če hitro izprazniš križišče, če ti avto crkne, zakaj je crknu... sprašuj, bot zoprn, tež mu... tko se boš največ nauču

Men so frendi rekl, da ti more inštruktor sam govort kva delaš prov, kva narobe oz. kako se kakšen manever naredi, ne pa da ga bom skoz spraševal vsako malenkost.
Dejstvo pa je, da med vožnjo nebi smel govoriti po telefonu (celo uro), ker s tem ovira mene, mi ne pomaga, prav tako pa v času službe ne sme telefonirat - da ne bom govoril, o kakšnih bedarijah tečejo pogovori (po telefonu).

Res mu bom moral sam povedat, kako se opravlja delo inštruktorja, čeprav bi moral to že vedeti.

Uporabniški avatar
voO
Novinec

Napisal/-a voO Pe mar 23, 2007 9:39 pm

W_Golf je napisal/-a:Koker js vem je do 10 ure vse povsod tk. Prvo te pusti da se navadiš avta, ceste, hitrosti, drugih voznikov....
Po 10 uri pa pričakuj najhujše vsaka napaka (še tako "butasta") bo kometirana.
Tk da ni panike kr lepo vozi v miru dokler lah.
P.S pred 33 urami itak nemorš nardit. (je nek minimum...)

To je pa 2. razlog, zakaj sem to vprašal. Tud sam sem mislil, da ima tak namen, da se najprej navadim avtomobila, ampak pazi - to delam na CESTI, v prometu, v križiščih,...
Ampak spet - pr frendih je najprej pršla na vrsto vaja, potem samostojna vožnja.

Minimum je 9 ur. Povprečje je med 25 in 40. Imam 2 frenda, ki sta v kratkem (2 meseca nazaj) naredila z manj kot 25imi urami.
Poznam pa tudi nekoga, ki jih je imel čez 50 in enega, ki jih je imel 70.

Ampak ne gre zdaj za minimum in povprečje. Dejstvo je, kaj moraš znat.. in če me bo tkole "uču", jih bom gotov rabu 70 ja..

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Pe mar 23, 2007 9:40 pm

voO, sam to ti bom povedal: V vsaki stvari je najboljše nesoglasja in nejasnosti čim prej razčistit. Čisti računi, dolgo prijateljstvo. Če se ne da pomenit z njim, pa pač greš h drugemu. Se probaj zmenit, po eni vožnji.

Uporabniški avatar
W_Golf
Novinec

Napisal/-a W_Golf Pe mar 23, 2007 9:44 pm

Sj ti pravim, da vsak gre kr na cesto. Sam na začetku dva kroga po poligonu..
Ne delaj panike iz tega. Pa ne se skregat pa mu težit, vsaj počaki do okol 10 ure.
Pa brezskrbi ti lahk povem, da je mogoče mev manj kot 25 ur sam plačat jih je pa mogu okol 30.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe mar 23, 2007 9:49 pm

Ja vglavnem so inštruktorji skoz ponavljali: "Ogledala, ogledala!" Drugače sem pa jaz delal s tovornjakom in vem, da sva prvič šla bolj relacijsko, da sem se malo navadil širine, dolžine in pa zračnih zavor. Ravno zavore se zelo dobro spovnim, ko sem prvič speljal iz pred avto šole in sem potem mogo počakat pri stop znaku, ko sem jaz stopo na bremzo je inštruktorja dobesedno vrglo na armaturko, zgleda, da ni bil pripravljen čeprav je vedel, da je bilo to moje prvo zaviranje s takimi zavorami.
Pa tud za volan mi je na začetko nekajkrat prijel, ker drugače sem se bolj po srdini vozu, sem mel nek rešpekt pred robom ceste.
Ko si omenil, da se pogovarja po telefonu in posluša radio, pri meni vem, da na začetku to sploh ni prišlo v poštev, da bi sploh pržgal radio, tam pri kaki peti uri pa je že "špilalo". Kar se pa telefona tiče ga pa tud na začetku ni uporabljal, potem pa že, če je ravno tako naneslo samo je pa bil skoz 100% pri stvari in če sem kaj ušpičil me na to glasno in jasno opozoril. Ko pa sem že imel malo prakse sva pa tud kakim puncam potrobla :lol: .
To ko pa tebe kar tako vbistvu samega pusti, to pa mi ni čisto jasno kak sitem majo zdej to? Če ne bo nič boljše pa inštruktorja zamenjat ali pa avto šolo.

Uporabniški avatar
just_in
Poznavalec foruma

Kraj: gorenjska :)

Napisal/-a just_in Pe mar 23, 2007 9:50 pm

kle se pa jest ne strinjam... do 10 ure je bistvo :) in če je takrat tiho, je precej zamujenga... v 10 urah se naučiš kako se avto obnaša, spoznaš sklopko, spoznaš bremze, vidš kako se avto odziva, in če ti pri tem ne pomaga...

vedno je tko da na šele na trdih temeljih, karkoli dobro stoji... in prvih 10 ur je ravno to

Uporabniški avatar
voO
Novinec

Napisal/-a voO Pe mar 23, 2007 9:50 pm

W_Golf je napisal/-a:Sj ti pravim, da vsak gre kr na cesto. Sam na začetku dva kroga po poligonu..
Ne delaj panike iz tega. Pa ne se skregat pa mu težit, vsaj počaki do okol 10 ure.
Pa brezskrbi ti lahk povem, da je mogoče mev manj kot 25 ur sam plačat jih je pa mogu okol 30.

Ni pretirane panike. Malo me skrbi, kolko ur mi bo našopal, ker se vozim nekaj za brezveze. 22€, da se bom malo vozil, on pa se bo pogovarjal po telefonu? Daj zmnoži 22 z 30 (recmo da je to povprečje ur) in daj v SIT, da boš imel predstavo. Kaj ti bo inštruktor, če samo sedi zraven? Si sploh predstavljaš kako to zgleda? Morš razumet, da sem prvič v cestnem prometu udeležen kot voznik in da mi ni ravno najlažje in bi mi pomoč inštruktorja (ki ti jo mora zagotovit) prav prišla.

Če si mislil glede frendov, ko sem omenil da sta naredila z manj kot 25 uram:

1 jih je plačal 25, naredil je z 22 => denar za 3 ure so mu morali vrnit
2 jih je plačal 20 in nato naknadno še 3

Če si resen, mislim da sploh ne more bit problema.

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker Pe mar 23, 2007 10:11 pm

W_Golf: trosiš bedarije. Nevem zakaj ne more naredit z manj kot 33-timi urami? Zdej kolk je točno število minimalnih ur nevem, vem pa to da je dost manj od teh 33-tih; tud manj kot "minimalno število" ur se da prevozit in greš na glavno. Velik je odvisno od tega kakšen namen ima inštruktor - te v čimkrajšem možnem času naučit čimveč ali pa nabit čimveč ur, da kandidat te ure potem mastno plača avtošoli. Resda se je treba najprej avtomobila navadit, ampak ne na tak način. Inštruktor MORA kandidatu povedat kje ga lomi, kaj počne narobe in kako to popravit. In v teh prvih desetih urah se lahko kandidat nauči marsikej - če pa bo inštruktor samo sedel zraven, govoril po telefonu in poslušal radio, pa bo imela od tega korist samo avtošola pa še to le kratkoročno.

Vo0, ti povej inštruktorju da te moti njegov način dela in da želiš da je s tabo v avtomobilu ves čas zbran in se ne pogovarja po telefonu. Maš to pravico - izkorist jo. Povej mu da ti naj za vsako napako pove, ker mislim da je logično da te bo lahko samo tko navadu vozit. Vozit vemo v kakšnem pomenu besede; izkušen voznik postaneš po šele večjem številu prevoženih kilometrov. Če te inštruktor ne bo upošteval, povej to na avtošoli in zaprosi za drugega inštruktorja. Če tvoji zahtevi ne bodo ugodili pač menjaj avtošolo, dokler ni že pozno in jim ne plačaš že preveč (neizkoriščenih) ur.
Zadnjič spremenil Spyker, dne Pe mar 23, 2007 10:12 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe mar 23, 2007 10:12 pm

hm kaj je govoril inštruktor:
1. glej ogledala!
2. ko zaviraš glej zadnje ogledalo!
3. upoštevaj varnostno razdaljo!
4. ko bremzaš bremzi tako da avto na koncu že preden se ustaviš ne cukne ampak kot "jadro pristaneš"
5. roke pod kotom met ne pa eno na sred volana hehehe
6. to je to na kratko

kokr so nekateri rekli se bistva vsega glede vožnje pomoje v prvih 10 urah že vcepiš v glavo kaj in kako, odvisno od inštruktorja in njegovega načina dela

Uporabniški avatar
W_Golf
Novinec

Napisal/-a W_Golf Pe mar 23, 2007 10:17 pm

Spyker...
Lahk ti iz prve roke povem kk je to, pa ne govrit bedarije. Pa zgleda da še nimaš izpita al pa ga maš že 100 let.
Če bi blo po tvoje, bi se vsi mladi vozniki pobili.
Če pa bi bilo po moje bi bil minimum 50 ur. Predvsem da bi se mal kulture naučli...

Uporabniški avatar
voO
Novinec

Napisal/-a voO Pe mar 23, 2007 10:24 pm

W_Golf je napisal/-a:Spyker...
Lahk ti iz prve roke povem kk je to, pa ne govrit bedarije. Pa zgleda da še nimaš izpita al pa ga maš že 100 let.
Če pa bi bilo po moje bi bil minimum 50 ur. Predvsem da bi se mal kulture naučli...

Čisto prav je povedal. Važno je, kaj te on v teh urah nauči in ne, kakšno je št. ur. Če me bo ta tako najprej "učil", tudi po petdesetih urah ne bom nič znal oz. bom znal toliko, kot se bom sam naučil.
Računaj, da sem prvič udeležen v cestnem prometu kot voznik motornega vozila in se ne počitim dobro, ko ne vem, kaj delam prav in kaj narobe. Omejitev se držim. Me pa ne opozarja na ogledala in ostalo, kar bi me moral.
Je smiselno da mu govorim, kaj mi mora govoriti, na kaj me mora opozarjat oz. kakšna so moja pričakovanja? Kot inštruktor + šef avtošole, bi moral on to zelo dobro vedet.

Uporabniški avatar
TUNING_BOY
Uporabnik

Napisal/-a TUNING_BOY Pe mar 23, 2007 10:27 pm

Nevem kak je zdaj, vem pa da ko sm js delal ni komisija mela dostopa do tega kolk ur sm odvozu, naredu sm pa izpit z 21urami 21. je bla izpitna, pa tud plačal sem jih sam tolk!
__+__ 2FAST 4YOU__+__

Uporabniški avatar
W_Golf
Novinec

Napisal/-a W_Golf Pe mar 23, 2007 10:28 pm

madona si ti tečn, če ti pravim da te bo začev matrat črez par ur.
Kk ti bo zdj govriv za špegle, če se še s prestavami dost ubadaš???!
Izpit se neda nardit v enem dnevu, boš mogu mal se umirit!
Misliš da je avto sam GAS, PREMZA, pa VOLAN?????

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe mar 23, 2007 10:28 pm

voO je napisal/-a:

Čisto prav je povedal. Važno je, kaj te on v teh urah nauči in ne, kakšno je št. ur. Če me bo ta tako najprej "učil", tudi po petdesetih urah ne bom nič znal oz. bom znal toliko, kot se bom sam naučil.
Računaj, da sem prvič udeležen v cestnem prometu kot voznik motornega vozila in se ne počitim dobro, ko ne vem, kaj delam prav in kaj narobe. Omejitev se držim. Me pa ne opozarja na ogledala in ostalo, kar bi me moral.
Je smiselno da mu govorim, kaj mi mora govoriti, na kaj me mora opozarjat oz. kakšna so moja pričakovanja? Kot inštruktor + šef avtošole, bi moral on to zelo dobro vedet.

kratek nasvet: MENJAVA OKOLJA KJER DELAŠ OZ. PRI KOMUR DELAŠ VOZNIŠKI IZPIT če imaš sam tako mnenje potem res nevem zakaj vstrajaš pri nečem kjer sam več da ni vse OK
Zadnjič spremenil adis, dne Pe mar 23, 2007 10:31 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
TUNING_BOY
Uporabnik

Napisal/-a TUNING_BOY Pe mar 23, 2007 10:30 pm

voO je napisal/-a:

Največ se itak naučiš s prakso in to z lastno-ne vem če se kdo drži vožnje kot v avtošoli ko že opravi izpit! Sam vem da so mi ogledala pomembna in na kaj morem bit pozoren!
__+__ 2FAST 4YOU__+__

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker Pe mar 23, 2007 10:35 pm

Star sem 18 let, vozniški izpit za B kat. sem naredil 29.9.2006, za C kat. 15.1.2007 in za E kat. 19.3.2007, tko da kar se tiče avtošol in inštruktorjev sem verjetno bolj na tekočem kot ti; razen če ti sam nisi inštruktor v kateri izmed avtošol.

Povem samo svoje mnenje kako bi moral inštruktor v avtošoli učit, ker sem bil na dveh mestih - vožnja z dobrim inštruktorjem in vožnja s slabim (podobno kot vo0).
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
voO
Novinec

Napisal/-a voO Pe mar 23, 2007 10:48 pm

W_Golf je napisal/-a:madona si ti tečn, če ti pravim da te bo začev matrat črez par ur.
Kk ti bo zdj govriv za špegle, če se še s prestavami dost ubadaš???!
Izpit se neda nardit v enem dnevu, boš mogu mal se umirit!
Misliš da je avto sam GAS, PREMZA, pa VOLAN?????

1. Nisem tečen in mislil da imam pravico vprašat po nasvetu in mnenju
2. Po čem sklepaš, da se s prestavami ubadam?
3. Nisem rekel, da hočem izpit narest v enem dnevu, ampak da mi ni všeč "odnos" inštruktorja
4. NE mislim da je avto samo gas, bremza in volan, zato bi bilo dobro, da bi mi inštruktor razložil še kaj drugega, kot te tri stvari.

Zate pa bi bilo dobro, da si prebereš pravila foruma. Mislim da si živčen samo ti in se meni ni treba prav nič umirjat.
Če ti karkoli ni všeč v tej temi, ti je ni treba brati.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov