hladni je napisal/-a:No mel sem 110 v toledotu in zdaj mam 105 v leonu. Zakaj se ne morem znebit občutka, da je starejši motor v težjem avtu precej boljše deloval. Bolj odziven, živahen,nižja poraba. Je zato takšna razlika ker je še nov? prosim izkušnje. LP!
Hladni: torej si mel prej prejšnjo generacijo toledo 1.9 TDI 110KM (ne ta grd Seat VelSatis) in sedaj imaš Seat Leona 1.9 TDI 105 KM? No če je tako, ja situacija ista kot pri nas doma, s tem, da je Toleda mela mama, Leona imam pa sedaj jaz. Sedaj, kar se tiče pospeškov, se absolutno strinjam, da je ta avto do nekje 2000 obratov len, potem pa relativno dobro potegne, vendar še vedo leno, napram toledu, ki je tukaj vlekel kot nor (vklop turbine se je čutil). Da pa je motor v Leonu "slabši" je pa tako razvidno že iz podatkov: Leonova končna hitrost je 183, Toledova je bila 191 - s tem, da če si res pritisnil na ravnem + gume napumpane je šlo tudi 200+ (vsaj po števcu); Leona pa zaradi nove mašine še nisem pritisnil čez 160 in še nekaj časa ne bom

. Je pa hecno, da bi se teh 5 konjev tako poznalo - namreč hecno rečeno, če pelješ toleda s klimo, Leona pa brez nje (glede konjev smo na približno istem), pa se mi je zdel še vedno Toledo suveren, napram temu Leonu. Morda je krivo to, da je pri Toledu bilo do vklopa turbine leno, potem pa BUM, česar pri tem motorju ni - vsaj sam imam oblutek, da lepo zvezno pospešuje; morda od tu občutek lenosti. Je pa dejstvo ena stvar: moja mama fura dizle, kot da je na prvenstvu DTM: vžge in gasa na 3.5rpm, druga 3.5rppm, avtocesta 160 in je bil motor prekleto naluftan

. Morda je tudi to krivo mojemu navdušenju nad pospeški toleda, napram mojemu Leonu, katerega vozim lepo umirjeno, pospešujem nežno in vedno sem med 1500 in 2500 obrati (2400 prevoženih trenutno). Zgleda, da bo treba mal mašino prepucat na avtocesti (ali pa ga mami malo posodit) pa bo šel kot raketa (ji bom dal avto za en tedn, pa bom vidu, če se je kej zbudu, pa potem lahk še ti na "servis" prpeleš

) - način vožnje, pa sem ti pisal zaradi naslednjih podatkov...
Govoriš o porabi:
- mama je imela na Toledu ob njeni Schumacher vožnji porabo okoli 6.5 do 7.5. Odvisno od količine mestne vožnje in tiščanja... sam sem prišel ob nežni vožnji na 4.2 brez klime, 4.6 s klimo pa tja do kake 5.4 če je bilo bolj hiter, mesto (sami semaforji 6).
- pri Leonu, ti cifer ne vem točno povedat, ker nimam potovalnega računalnika (bo vgrajen do konca leta) in je bila vseh 2500 km relacijska vožnja... torej avtoceste (celje-maribor, celje-portorož, celje-krk,...) in regionalne ceste, nekje polovica časa , ter recimo 70 km mesta, so bile dosedaj porabe: 5.28, 5.7 (prvi tank) in 5.9 - OMVjeva nafta, hitrost na avtocesti 110. Klima vžgana nekje polovico časa. S tem, da če nebi bil tako nežen, ko sem bil na testnih vožnjah z leonom, ki je potovalni računalnik imel pod 6.5 ni šlo če si tišal - kar je relativno veliko. Sem pa govoril z enim tipom, ki je pršu po enem letu zamenjat Leon dizla ta motor za 2.0 16V 170 KM, ker mu je bil ta prelen - imel je porabo 5.4l/100km - pa ni izgledal, da je vozil kot dedek. Tako, da računam, da bo pri meni poraba še za odtenek s tem, ko se bo avto utekel, padla. Prav tako sem šel sedaj na MOL nafto in bomo videli, koliko bo sedaj žejen - še to: pritisk v gumah imam 2.4, gume pa so Michelin Energy + na 16" palčnih litih platiščih. Sedaj lahko mlo primerjava, koliko pije tvoj - piši

.
- kot zanimivost pa še tole: mama ima v WV Touranu, sedaj 4500 prevoženih, 1.9 TDI 105 KM + 6 prestav - torej isti motor kot v najinih Leonih + 1 prestava in nespremenjenem načinu vožnje astronomsko porabo: mesto 9l-10l, zunaj 7.8, kombinirano se ustavlja pri 8.8, kar daje slutiti (Upam, da ne bom zdej kake bedarije napisal), da so tile 1.9 TDI motorji s 105KM mnogo bolj žejni na pospeševanju, kot pa je bil prejšnji 1.9 TDI s 110KM. Sam se vozim s tem avtom po mestu s okoli 7.5l, zunaj mesta okoli 5.7, kombiniramo pa ga mirno spravim na nekje 6.2l/100km. Če upoštevama, da ima Touran 1.7 tone, je to več kot odličen rezultat (to je tudi razlog, da od Leona pričakujem nižjo porabo, kot jo imam sedaj - torej nekje 5l, glede na moj nalčin vožnje, saj je Touran ladja, leon pa športen avto + ogromna razlika v aerodinamiki, hec pa pospeški nekje isti drek).
Bom pa vesel sledečega odgovora: na forumu v temi vožnja dizelskega motorja ste vsi pisal, da ne greste čez 2000 rpm ob hladnem motorju. Ok - vsaj pri mojem leonu morem prestavit najmanj na 2200, da potem padejo obrati na 1500 in avto lepo leno, brez nespremenjenega zvoka vleče naprej. Če prestavim prej, da padejo obrati, na naprimer 1300, avto povsem umre, zelo počasi (gas nič ne pomaga) ob zamolklen zvoku zleze do 1500 (to sem naredil mogoče parkrat, da sem naštudiral, pri koliko morem šaltat). Kot sem že pisal, naj bi bila to prestavna razmerja, pa vendar, je pri tebi enako? Npr: spet WV Touran od mat, ali pa prejšnji toledo se nad 1200 nekje nista nič pritoževala, če si od tu pospeševal. Kako je na tvojem Leonu?