Debate, ki niso vezane na ostala področja...

cvetko
Nov uporabnik

Kraj: ORMOŽ

atermična stekla

Napisal/-a cvetko Po jul 16, 2007 1:54 pm

Dober dan

mi lahko keri pove kaj pomeni atermična okna ? Prvič sem vidijo za to. Tonirana pa pomenijo da se ne stere v kosih ? Vprašam pač :D

LP Blaž

roki125
Novinec

Napisal/-a roki125 Po jul 16, 2007 2:07 pm

google dela čudeže...

Nekateri enoprostorci in tudi ostali imajo atermično vetrobransko steklo ki ne prebija UV žarkov in tudi tega signala od ABC ne. Imajo zato namenjen prostor

tonirana pomeni da so obarvana oziroma zatemnjena...

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po jul 16, 2007 2:08 pm

Nekaj takega:

- atermicna zmanjsajo prenos toplote v in iz avta
- tonirana pa so samo malo zatemnjena

lp
Slika

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em Po jul 16, 2007 2:22 pm

tonirana... nimajo nikakršnih prevlek al pa kej.. že v sami zmesi za to steklo se dodajo primesi ki nato malo steklo potemni.. oz. spremeni ton

atermična... ali ne termična... verjetno so bolj obstojna proti absorbciji toplote oz. jo "odbijajo"

cvetko
Nov uporabnik

Napisal/-a cvetko Po jul 16, 2007 2:26 pm

aha, ker sem gledo en avto pa piše kao atermična/tonirana stekla. te pa nisem vedel kaj to pomeni.

LP Blaž

Uporabniški avatar
GapsoN
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GapsoN Po jul 16, 2007 5:03 pm

Clio ima atermično samo sprednjo šipo, stranske pa tonirane.
GapsoN ™
Nobody else

Živim da vozim
Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po jul 16, 2007 8:58 pm

GapsoN je napisal/-a:Clio ima atermično samo sprednjo šipo, stranske pa tonirane.

da te mau popravm.nekateri clioti imajo...

MuRiCi
Stalni uporabnik

Kraj: Kärnten

Napisal/-a MuRiCi Po jul 16, 2007 9:12 pm

abbe je napisal/-a:
GapsoN je napisal/-a:Clio ima atermično samo sprednjo šipo, stranske pa tonirane.

da te mau popravm.nekateri clioti imajo...

tako je,nekateri ;)

cvetko
Nov uporabnik

Napisal/-a cvetko To jul 17, 2007 6:57 am

Ja clioti, sem gledo to fiata enega. :D

LP Blaž

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM To jul 17, 2007 8:20 am

Mene pa zanima kako imajo to Audiji ???
Recimo velika razlika je ko se peljem z mojim A4, pa mi sonce sveti po roki ampak me nič ne peče od sonca, če odprem okno in slučajno ravno iz te strani sveti sonce, me začne takoj žgat, se takoj premislim in raje zaprem...
Torej gre za termična - tonirana stekla čeprav ob nakupu nisem nič kaj zasledil glede termičnih variant stekel... Ali pa je to mogoče že serisko...
Ali že mogoče samo tonirana stekla toliko oblažijo uv žarke ???

Ko se pa pelem z Nissanom Primero ki ima sicer tonirana stekla, me pa vse žge po rokah... Ni neke razlike če imam odprto okno ali pa zaprto ...
Glede na moj primer ima Primera očitno samo tonirana stekla, ki ne primpomorejo veliko glede uv žarkov oz. so stekla slabše kvalitete tonirana kot na audiju...

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em To jul 17, 2007 8:25 am

primerjaš totalno 2 nekonkurenčna avtomobila... sicer pa čist možno.. da so atermična... al ti pa klima tok hladi da ne opaziš razlike..

Uporabniški avatar
jrk0
Novinec

Kraj: Ptuj - Podlehnik - Ljubljana

Napisal/-a jrk0 To jul 17, 2007 9:54 am

caki, zakaj sta ta avtomobila nekonkurencna? Mislim seveda na nove primere in a4ko.
sicer to zdaj nima veze s topicom, samo me res zanima. ker kolko vem, sta v bistvu ista klasa...samo da pac a4 in 3ka sta bolj kul pri ljudeh :)

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM To jul 17, 2007 9:55 am

Ne ne... Glej.. Oba avtomobila sta letnika 99... Oba imata klimo, sicer ima audi avtomatsko, nissan pa ročno, ampak to ni važno... Oba avta sta enakega razreda kajne...
Opazi se razlika ob sončni pripeki, kjer pri nissanu imaš ali odprta ali zaprta okna, ko čutiš pripeko na rokah...
Razlika je pa očitna v audiju, kjer ob zaprti šipi ne čutiš pripeke na rokah, čim pa samo malo odpreš okna, da pride sonce direkt na kožo, pa začne pečt po tem delu telesa...

Pač zadeva se mi je zdela malo čudna glede na to, da imata oba avtomobila tonirana stekla , samo nisem pa vedel za to zadevo "atermična stekla", oz. nisem nikoli razmišljal o tem... Očitno je pač to to...

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. So sep 12, 2009 6:01 pm

kokr js vem, v večini primerov pride z avtomatsko klimo tut atermično sprednje steklo - najbrž ni neke povezave med delovanjem obeh (ali?) ampak tko pač dobiš zraven kot višji nivo opreme - vsaj tko je bilo pri Peugeot 206.

Lp

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So sep 12, 2009 6:44 pm

To imam jaz na svoji Astri. Atermično vetrobransko steklo. Pa nekak ne opazim razlike med tem in pri prejšnji Astri ki tega ni imela. Morda je razlika ampak nikoli nisem namenjal pozornosti temu tak, da... Verjetno pa je razlika.

Edit: @c.o.b.

jaz sem moral za atermično doplačat pa imam avtomatsko klimo. Sicer ni omembe vreden znesek a doplačat je pa le bilo treba.

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. So sep 12, 2009 6:56 pm

potem pa ni tko kot povsod - js sm emu na računu vse pod eno točko. se pa res ni opazla razlika - avto je meu serijsko atermično steklo, zarad razbitja šipe sm ga zamenu z navadnim pa razlike nism opazu, razn da je blo navadno steklo mal svetlejše oz. zelenkasto.

Lp

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So sep 12, 2009 7:01 pm

AM je napisal/-a:Mene pa zanima kako imajo to Audiji ???
Recimo velika razlika je ko se peljem z mojim A4, pa mi sonce sveti po roki ampak me nič ne peče od sonca, če odprem okno in slučajno ravno iz te strani sveti sonce, me začne takoj žgat, se takoj premislim in raje zaprem...
Torej gre za termična - tonirana stekla čeprav ob nakupu nisem nič kaj zasledil glede termičnih variant stekel... Ali pa je to mogoče že serisko...
Ali že mogoče samo tonirana stekla toliko oblažijo uv žarke ???

Ko se pa pelem z Nissanom Primero ki ima sicer tonirana stekla, me pa vse žge po rokah... Ni neke razlike če imam odprto okno ali pa zaprto ...
Glede na moj primer ima Primera očitno samo tonirana stekla, ki ne primpomorejo veliko glede uv žarkov oz. so stekla slabše kvalitete tonirana kot na audiju...

Navadna stekla ne prepuščajo svetlobe, ki ima nižjo valovno dolžino od 350 nm, torej ne prepuščajo UV žarkov, kajti UV žarki so pod 350 nm. Prepuščajo jih pa t.i. kvarčna stekla, ampak pustimo zdaj to.
Torej v kateremkoli avtu, ki ima stekla, lahko sonce skozi njih na tebe sveti nevem kako močno a opeklin ne boš dobil, saj jih povzročajo UV žarki. Res pa je da tudi anvadno steklo prepusti čisto malo UV žarkov, ampak je to več ali manj zanemarljivo.

Mešaš pa izgleda še eno stvar. Atermična stekla pomenijo to, da prepuščajo manj toplote oz. jo odbijajo, kakorkoli že. In toplota nima veze z UV žarki, kajti UV žarki spadajo pod elektromagnetna valovanja, med katera med drugim spada tudi vidna svetloba.

Upam, da je zdaj bolj jasno. Kako učinkovita pa so atermična stekla pa je že drugoo vprašanje, pomojem ne veliko. Največjo razliko bi naredili če bi avti imeli dvojna izolacijska stekla, kot jih denimo najdemo v hišah.

Uporabniški avatar
scisco1
Novinec

Kraj: Ljubljana&Dolina ljubavi

Napisal/-a scisco1 So sep 12, 2009 7:07 pm

Kaj pa naj bi pomenilo solarno vetrobransko steklo. Namreč kupujem brezbarvno solarno vetr... steklo.

Lp

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So sep 12, 2009 7:12 pm

scisco1 je napisal/-a:Kaj pa naj bi pomenilo solarno vetrobransko steklo. Namreč kupujem brezbarvno solarno vetr... steklo.

Lp

Tega ni, vsaj jaz še nisem slišal. Obstajajo pa solarna strešna okna - katera sončno energijo pretvorijo v električno in tako vklopijo ventilacijo kabine, kar zelo pride prav ob sončnih dnevih, da se usedeš v kolko tolko ohlajen avto. Do nedavnega je ta opcija bi na voljo samo v avtih višjega razreda, zdaj pa mislim, da ima to opcijo tudi že Škoda Superb.

Uporabniški avatar
scisco1
Novinec

Kraj: Ljubljana&Dolina ljubavi

Napisal/-a scisco1 So sep 12, 2009 7:42 pm

http://www.herkules.si/index.php?productID=4451

Vetrobransko steklo PEUGEOT 206 CC 00-> brezbarvno solarno
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov