Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
hondas
Novinec

Uporabnost tempomata

Napisal/-a hondas To sep 11, 2007 8:31 pm

Kot berem tule na forumu, je tempomat namenjen pred vsem avtocestam.
Jaz sem se pa ogreval za njega ravno zaradi cest z omejitvami 50 in 70.
Toraj za mene ne pride v poštev (AC zelo poredko) :roll:

Uporabniški avatar
piagolo
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a piagolo To sep 11, 2007 8:36 pm

Zakaj naj ne bi bil neuporaben!? Če se težko brzdaš pri tako majhnih hitrostih je to edini način. Nastaviš in pač paseš dolgčas med tem, ko ti desna noga ne sega v tabu cono.
Počakaš na konec omejitve in voziš po občutku.
903cc

s12345
Stalni uporabnik

Napisal/-a s12345 To sep 11, 2007 8:48 pm

Ma to ti ni za ceste v naselju. Ti boš "počival" en pred tabo bo pa prtisnu na bremzo. Pa boš imel hudiča. Za AC pa je zakon.

lp
kako ste pametni. blagor vašim mamicam.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P To sep 11, 2007 9:05 pm

s12345 je napisal/-a:Ma to ti ni za ceste v naselju. Ti boš "počival" en pred tabo bo pa prtisnu na bremzo. Pa boš imel hudiča. Za AC pa je zakon.

lp

Ma isto maš loh. Sej boš v vsakem primeru podzavesto stisnu bremzo. Če ga kdo serje pred tabo je še bolš, ker maš lahko nogo skos na bremzi, prpravleno da jo sam stegneš.

schaky
Novinec

Napisal/-a schaky To sep 11, 2007 9:21 pm

jaz ga nimam pa ga tut ne rabim. na regionalnih cestah je neuporaben saj se vsaki kilometer hitrost spreminja (delo na cesti, naselje, prehod za pešce,...) na AC pa je dolgcajt vozit z tempomatom. vsaj meni osebno.

Uporabniški avatar
BAGGIO
Novinec

Kraj: NM

Napisal/-a BAGGIO To sep 11, 2007 9:43 pm

Zate pride potem prav omejevalnik hitrosti, npr. nastaviš na 50 pol pa lahko na gas tiščiš kolkr češ, pa ne bo šlo čez

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k To sep 11, 2007 9:49 pm

tempomat je kar uporabna in lepa zadeva, vendar vseposod pa seveda ne pride v poštev. Najlepše je če maš avtomatski menjalnik in tempomat, ker potem ti res ni potrebno delat več nič, razen met noge nekje blizu zavore.

Če se voziš večina samo po mestu, potem tempomata res nemoreš uporabljat, ampak če se voziš več izven naselja je pa super zadeva. Nastaviš na nekje 95km/h po števcu in lahko vso pozornost nameniš cesti in ne števcu

najlepše je pa seveda na AC, razen če si nek čudak in na AC celi čas prvo dokonca pospešiš kolko gre, potem pa zavora in to nonstop...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To sep 11, 2007 10:05 pm

je kr uporaben ja, sploh če si prvi v koloni - naštimaš hitrost, pa se ti je.e za une zadi :lol: :lol: :lol: Je pa zoprno, ko folk ne voz konstantno in morš popuščat.
Slika

dado21
Nov uporabnik

Napisal/-a dado21 Sr sep 12, 2007 5:49 am

Jst ga ogromno uporabljam. Tudi po regionalnih cestah, na avtocestah pa sploh. Po mestu je pa tako...odvisno od gužve-ampak tudi prav pride, sploh pri omejitvah. Oglavnem men je tempomat zakon in ne kupim več avta brez njega.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr sep 12, 2007 6:16 am

dado21 je napisal/-a:Jst ga ogromno uporabljam. Tudi po regionalnih cestah, na avtocestah pa sploh. Po mestu je pa tako...odvisno od gužve-ampak tudi prav pride, sploh pri omejitvah. Oglavnem men je tempomat zakon in ne kupim več avta brez njega.

Same here. Ok v največji prometni konici po mestu itak rabiš najprej bremzo, potem zadaj en dober armour iz jekla potem pa še eno žličko gasa, če že kdo prehitro prleti, ampak drugače pa tempomat, lahko super uporabljaš tudi po mestu. Naprimer: ljubljančani na obveznici, mariborčani na unih cestah ko je 50-70 omejitev pa se da ujet zeleni val, v področjih ko pride regionalna cesta v vas - npr Kraj Vrhovo na cesti Celje - Krško in podobno, ali pa naprimer čez Laško. Tako da najtežje ga je res uporabljat edino na regionalnih cestah. Tam je treba pazit, da s tempomat ne pelješ v ovinek, katerega ne poznaš, saj ti bo avto držal 90 četudi te nese ven z ovinka. To je edina nevarnost, da te preseneti, če ti tam napol spiš zraven pa pelješ. Za na avtocesto pa je sploh zakon, posebej idealna potovalna hitrost, v kolikor uživaš v vožnji je okol 105 na uro -> prehitel te nau nobeden tovornjak in hkrati bo teb treba prehitet mogoče 2, 3 avte (testirano zadnjič iz Kopra proti Celju - prehitel 2 tovornjaka) in lepo uživaš in prideš na cilj res malo kasneje (pol ure) s smešno nizko porabo in če neb tak folk vozu, bi človk skoraj lahko vmes kakšen film pogledal, tak malo dela maš pol ;).
In če si tak kot js, ko se v mestu avtomatsko peljem 55 (pri malo večjem avtu od cliota, ibize) takoj izgubiš občutek za hitrost kar bo po novem že skoraj 100 € kazni. Če te tempomat enkrat reši take kazni, že maš vrnjen cel tempomat,... tako da, priporočljiva zadeva.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Sr sep 12, 2007 7:38 am

Uporabljam, pripravna zadeva ;)
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
jrk0
Novinec

Kraj: Ptuj - Podlehnik - Ljubljana

Napisal/-a jrk0 Sr sep 12, 2007 10:35 am

jaz tudi uporabljam, predvsem na avtocesti, pa tudi kdaj po kakih magistralkah pa to, ko je omejitev.

fajn uporabno je tudi stelanje kmh, ne rabis sploh gasa nic drzat, tudi bremzat ne vedno, samo minus plus ce pa mors koga prehitet al pa upocasnit pa lepo reset stisnes pa se pol enkrat in vse avto spet sam naredi na prejsno hitrost =) majka :D

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Sr sep 12, 2007 11:48 am

Kael je napisal/-a:
dado21 je napisal/-a:Jst ga ogromno uporabljam. Tudi po regionalnih cestah, na avtocestah pa sploh. Po mestu je pa tako...odvisno od gužve-ampak tudi prav pride, sploh pri omejitvah. Oglavnem men je tempomat zakon in ne kupim več avta brez njega.

Same here. Ok v največji prometni konici po mestu itak rabiš najprej bremzo, potem zadaj en dober armour iz jekla potem pa še eno žličko gasa, če že kdo prehitro prleti, ampak drugače pa tempomat, lahko super uporabljaš tudi po mestu. Naprimer: ljubljančani na obveznici, mariborčani na unih cestah ko je 50-70 omejitev pa se da ujet zeleni val, v področjih ko pride regionalna cesta v vas - npr Kraj Vrhovo na cesti Celje - Krško in podobno, ali pa naprimer čez Laško. Tako da najtežje ga je res uporabljat edino na regionalnih cestah. Tam je treba pazit, da s tempomat ne pelješ v ovinek, katerega ne poznaš, saj ti bo avto držal 90 četudi te nese ven z ovinka. To je edina nevarnost, da te preseneti, če ti tam napol spiš zraven pa pelješ. Za na avtocesto pa je sploh zakon, posebej idealna potovalna hitrost, v kolikor uživaš v vožnji je okol 105 na uro -> prehitel te nau nobeden tovornjak in hkrati bo teb treba prehitet mogoče 2, 3 avte (testirano zadnjič iz Kopra proti Celju - prehitel 2 tovornjaka) in lepo uživaš in prideš na cilj res malo kasneje (pol ure) s smešno nizko porabo in če neb tak folk vozu, bi človk skoraj lahko vmes kakšen film pogledal, tak malo dela maš pol ;).
In če si tak kot js, ko se v mestu avtomatsko peljem 55 (pri malo večjem avtu od cliota, ibize) takoj izgubiš občutek za hitrost kar bo po novem že skoraj 100 € kazni. Če te tempomat enkrat reši take kazni, že maš vrnjen cel tempomat,... tako da, priporočljiva zadeva.

Se lahko samo podpišem pod oba posta! Ko imaš enkrat tempomat, si težko predstavljaš avto brez njega. ;)
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr sep 12, 2007 1:02 pm

Hm, a kdo ve če se da v golfa V naknadno vgraditi tempomat in koliko to stane?...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

weta
Novinec

Napisal/-a weta Sr sep 12, 2007 1:23 pm

za mene je to popolnoma brezvezna stvar, poleg še drugih, ki jih tlačijo v novodobne avte, ljudje pa drago plačujejo zanje. iz moje prakse so brezvezni še dvopodročna klima, senzor za dež, daljinsko odklepanje samo prtljažnika, zadnja električna stekla, prednje meglenke, pa še kaj bi se našlo...

Uporabniški avatar
jrk0
Novinec

Napisal/-a jrk0 Sr sep 12, 2007 1:36 pm

zadnja elektricna stekla, haha. no povej eno stvar, zakaj je met zadaj boljse gnilobedne rocke kot ma vecina bmwjev (kar mi nikoli ni bilo in mi ne bo jasno zakaj).

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Sr sep 12, 2007 1:42 pm

weta je napisal/-a:za mene je to popolnoma brezvezna stvar, poleg še drugih, ki jih tlačijo v novodobne avte, ljudje pa drago plačujejo zanje. iz moje prakse so brezvezni še dvopodročna klima(tud slučajno ne če je en zelo zmrznjen enemu pa je redno vroče...namreč tudi topel zrak pod noge zelo dobro dene zmrnjenemu, medtem ko drugega lahko prijetno hladi), senzor za dež(se strinjam če je le-ta slab), daljinsko odklepanje samo prtljažnika(morda pri nas, vendar v kakšni italiji, kjer je več kriminala in čakajo da boš odklenil avto in začel zlagat v prtljažnik, vmes pa ti bodo spizdili kar imaš recimo na sedežih, pa stvar ni več tako neumna), zadnja električna stekla(zakaj že?), prednje meglenke(spet...če so neuporabno nastavljene so odveč ja), pa še kaj bi se našlo...

glej rdeči tisk :lol:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

weta
Novinec

Napisal/-a weta Sr sep 12, 2007 1:44 pm

pisal sem v mojem imenu in zase...to je moje mnenje. pač zakaj bi plačeval za neke dodatke, če jih načeloma ne potrebujem. sam v svojem življenju mislim, da še nisem odpiral oken zadaj..pa imam v avtu zadaj el. šipe. če mi jih nekje vržejo v hrbet, ok, za te reči pa ne bom posebej doplačeval. šara v avtu, ki se lahko kvari, pa še ne rabim je oz. zelo redko.
aja..pozabil sem el. nastavljivi sedeži....ker v večini sam uporabljam avto je to denar stran.

Uporabniški avatar
jrk0
Novinec

Napisal/-a jrk0 Sr sep 12, 2007 1:50 pm

no, meni je pa fajn, da lahkko avto prezracim, preden sedem v njega s kljucem na 10 metrov pac. pa ko se peljem da ga lahko prezracim tako, da odprem zadnja okna da mi ne piha veter v glavo direkt. pa se par stvari bi se naslo verjetno ane. ko ti ker norc zadi pusti sipo odprto in ti tega ne opazis...

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Sr sep 12, 2007 1:51 pm

Ja, se pa popolnoma strinjam da je povsem odvisno koliko kakšno stvar uporabljaš. Tako kot si naprimer napisal za el.sedeže, kateri so res praktično neuporabni če avto voziš zgolj ti. Osebno imam z dvojno klimo res pozitivne izkušnje, ravno tako z meglenkami, saj je v krajih kjer imam vikend večkrat megla za rezat z nožem in takrat pravilno nastavljene meglenke pomagajo, saj svetijo bolj po tleh. Res pa ne delajo čudežev.

LP
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov