Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Zastoji na cestah

Napisal/-a IcEm4n To okt 09, 2007 6:56 pm

Kot vemo, je na cestah vsakič več avtomobilov in s tem tud več možnosti za zastoje. Ampak zdi se mi, da je veliko zastojev nepotrebnih oz. ga vozniki po nepotrebnem delajo.

En problem je zagotov to, da folk ne ustavlja pred križiščem, če je na drugi strani kolona - torej rine naprej samo za to, da ne bo mogu čakat na rdečo luč. In vemo, kaj se zgodi, ko odpre semafor s stranske ceste oz uni, ki zavijajo levo v križišču.
Najbolj na k..... mi pa gre, ko npr. ustavm pred križiščem (pač da ne zabašem križišča in s tem tudi tisti za mano) se mi je že nekajkrat zgodil, da je bil folk za mano živčen - je trobu, blendu. Enkrt nism mogu verjet, da je za mano en fraječek dobesedno odskakoval v avtu.

No pa še neki me jezi (oz me je dons zjezilo na ljubljanski obvoznci pred izvozom za bežigrad pri tomačevskem rondoju. Pa ne vem, kko je folk lahko tok škrt, da ne more spustit enga voznika, ki za sabo dela veliko gužvo.

Ne vem no, sej vem, d so vsak dan gužve, sam tok kot me je pa dons razjezil, me pa že ni dolg. Nekateri niti kmečke logike ne uporabljajo....
Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To okt 09, 2007 7:31 pm

So, what else is new? :lol:

Tu so potem še situacije, ko imaš en ali dva pasa naravnost in en pas za zavijanje levo. Ampak zastoji so že pred to razcepitvijo na tri pase. Zakaj? Ker se marsikdo želi postaviti na levi pas, ampak to poteka počasi, ker so med avti ki so že na levem pasu vsaj 5 metrske luknje. In čakajo tudi tisti ki želijo ostati na pasu za naravnost. Tipično na križišču pri mariborskem telekomu.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ To okt 09, 2007 7:49 pm

@sebaveh, ja maš prav. Tam jaz če se le da že prej pobegnem na desno špuro čist, ko vem da je taka ura da bojo kolone pri telekomu.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate To okt 09, 2007 9:34 pm

Zastoji nastajajo zaradi prometne infrastrukture, ki je bila narejena pred 10 in več leti in je bila dimenzionirana za takratne razmere. Jasno pa to stopnjuje še način vožnje.

Rinjenje v križišče za vsako ceno je skoraj pravilo, rezultat pa zelo zmanjšana pretočnost. Za ta namen imajo na primer v Londonu t.i. yellow boxes, kjer avto ne sme ostati - to so področja v križiščih, kjer se ceste sekajo.
Zgodilo se mi je tudi že, da sem ustavil pred zeleno, ker je bilo križišče polno. Voznik za mano je trobil kot zmešan in se zrinil pred mene po pasu za zavijati levo. Ko je bil pred mano pa jasno ni videl, kdaj se je na semaforju nato prižgala zelena luč.

Nespeljevanje, ko se prižge zelena luč je tudi zelo pogosto. Pred dnevi sem bil na Dunaju in sem bil presenečen nad hitrostjo prometa. Ne mislim hitrosti vožnje, ampak reflekse. Ko se je prižgala zelena so vsi brez izjeme speljali in zelo hitro pospešili do malenkost čez dovoljeno hitrost. Tako sem veliko dela, da sem takem tempu lahko sledil, pa se sicer dobro znajdem na cesti in nisem počasne. Po Ljubljani enostavno sledim toku prometa tako, da prestavljam pri 2000 obratih. Tam sem moral prestavljati pri 3000.
Podobno je z menjavo pasov. Pri nas te, ko vključiš smernik za menjavo pasu, spusti recimo 1/5 voznikov. Tam skoraj vsak.

Na avtocestah je problem vožnja po levem pasu. Vsi bi radi peljali hitreje, zato je večina na prehitevalnem pasu, na voznem pa le manjšina.
Nekaterim je tudi med prehitevanjem na prehitevalnem pasu izjemno težko pospešiti do 130km/h in zato prehitevajo s 105km/h avto, ki vozi 95km/h.

Zelo malo je ljudi, ki so pripravljeni nekoga, ki zavija levo s prednostne ceste na neprednostno in s tem zapre praktično celotno prednostno cesto, ker se ne more nikamor umaknit.

Vožnja po rondojih. Samo manjšina ljudi uporablja notranji pas. Krivdo za to pripisujem avtošolam, kjer učijo, da ostani na zunanjem pasu, ker tako težje narediš prekršek in lažje prideš ven iz rondoja. Krivda za to gre pa tudi tistim, ki za nobeno ceno nočejo na svoj pas spustiti tistega, ki je na enem pasu bolj znotraj rondoja.

Sedaj nisem povedal nič novega, le nekaj tipičnih primerov, ki jih že vsi poznamo. Če pa bomo vsaj mi, ki se teh problem zavedamo, vozili tako, da jih ne bomo povzročali, bo vsaj malo bolje, pa morda bo še kdo dobil idejo, da spustiti koga le ni prehud udarec za ego.
Slika

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek To okt 09, 2007 10:02 pm

Lumpy_ je napisal/-a:@sebaveh, ja maš prav. Tam jaz če se le da že prej pobegnem na desno špuro čist, ko vem da je taka ura da bojo kolone pri telekomu.

jaz tudi pa pol desno proti bivšemu certusu, obrnem polkrožnp pa gasa pa v 5sec profitiram like 10min :P

Sm4jli
Novinec

Napisal/-a Sm4jli Sr okt 10, 2007 8:16 am

joj tole stanje na cestah je pa res porazno....zjutraj večina v avtomobilih spi, ostali kateri ne spimo oz vozimo malo bolj dinamično vendar po omejitvah smo največji norci vsi blendajo, ko prehitevamo tiste kateri vozijo 70 namseto 90-100.....varnostne razdalje itak ne moreš držat, ker čim jo imaš se ti iz stranskih ulic vključujejo z 20km/h in da pride na 90km/h porabi nekih 5 kilometrov (razumem, da se morajo tudi oni vključit na glavno cesto, ampak naj potem ko te že izsili pohodi gas ne pa da se j***a tam).
ko se v Šentjakobu uključujem na avtocesto se največkrat vključim šele iz odstavnega pasu, ker te nihče ne spusti pa tudi če bi kdo spustil bi se moral vključit na AVTOCESTO z 60km/h!!!...
Potem pridemo na obovznico, tam vsako jutro poteka tekmovanje v izsiljevanju.....ko nekdo dohiti na desnem pasu tovarnjak kateri vozi 70 MORA ZA VSAKO CENO pred tebe (kateri voziš 100), da ON ne rabi BREMZAT!!!....itak pol jaz zabremzam in tisti za mano se mi skoraj v rit zabije mi blenda trobi poskakuje v avtu....hm kaj sem jaz tukaj kriv???.......

na naših cestah je še malo smrtnih žrtev glede na vozniško kulturo v zadnjem času

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

1/3 voznikom odvzet izpit pa bo mir

Napisal/-a AgitatoR Sr okt 10, 2007 9:32 am

Mate je napisal/-a:Na avtocestah je problem vožnja po levem pasu. Vsi bi radi peljali hitreje, zato je večina na prehitevalnem pasu, na voznem pa le manjšina.
Nekaterim je tudi med prehitevanjem na prehitevalnem pasu izjemno težko pospešiti do 130km/h in zato prehitevajo s 105km/h avto, ki vozi 95km/h.

Tole gre pa tudi meni na jetra.
Na naših AC se sploh ne moreš normalno in tekoče voziti.
Imaš paciente, ki, kot praviš, prehitevajo s 5 km razlike.
Potem imaš paciente, ki pri polni AC gonijo 180 + in mislijo da se bomo zarad njih vsi razbežali, da bodo lahko nezmanjšano nadeljeval.
NUJNO bi že danes rabli TRETJI pas. Ker danes lahko voziš 90 na voznem za kamionom. ali pa se moraš prilagoditi toku na prehitevalnem in tam si prisiljen peljati več kot želiš, če se nočeš skoz umikat za kamione. 3/4 ljudi se ne vrača več na vozni pas, ker enostavno ne morejo potem kulturno nazaj na prehitevalnega, ko dohitijo naslednji kamion in potem moraš bremzat ko budala, ker en tišči 180 + in logično ne moreš pred njega. Če bi vozil recimo 140, bi komot (varno) istočasno pospešil in zapeljal pred njega na prehitevalni pas.

Če je na AC ornk gost promet grem raje dol in po navadni cesti naprej. Je dosti manj stresno in ni rečeno da tudi kaj dosti počasneje.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
napi
Novinec

Napisal/-a napi Sr okt 10, 2007 10:06 am

Dokler nimaš take sreče da greš iz gužve še v večjo gužvo je tako vredu.
Spredaj 5km kao tekoča kolona :evil: , zadaj pa še 10 km kolona :twisted:
Kak sn se jajco da to ni res.
Priponke
Zadaj.JPG
Spredaj.JPG

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Re: 1/3 voznikom odvzet izpit pa bo mir

Napisal/-a GoGo Sr okt 10, 2007 11:16 am

AgitatoR je napisal/-a:
Mate je napisal/-a:Na avtocestah je problem vožnja po levem pasu. Vsi bi radi peljali hitreje, zato je večina na prehitevalnem pasu, na voznem pa le manjšina.

Tole gre pa tudi meni na jetra.
Na naših AC se sploh ne moreš normalno in tekoče voziti.
Imaš paciente, ki, kot praviš, prehitevajo s 5 km razlike.
Potem imaš paciente, ki pri polni AC gonijo 180 + in mislijo da se bomo zarad njih vsi razbežali, da bodo lahko nezmanjšano nadeljeval.
NUJNO bi že danes rabli TRETJI pas. Ker danes lahko voziš 90 na voznem za kamionom. ali pa se moraš prilagoditi toku na prehitevalnem in tam si prisiljen peljati več kot želiš, če se nočeš skoz umikat za kamione. 3/4 ljudi se ne vrača več na vozni pas, ker enostavno ne morejo potem kulturno nazaj na prehitevalnega, ko dohitijo naslednji kamion in potem moraš bremzat ko budala, ker en tišči 180 + in logično ne moreš pred njega. Če bi vozil recimo 140, bi komot (varno) istočasno pospešil in zapeljal pred njega na prehitevalni pas.

Če je na AC ornk gost promet grem raje dol in po navadni cesti naprej. Je dosti manj stresno in ni rečeno da tudi kaj dosti počasneje.

Verjemi mi, da tretji pas ne bi nič pomagal. Kar poglej tistih par odsekov kjer so trije pasovi - koliko je folka na desnem? NIČ.
Lep dan!

Uporabniški avatar
porihtano
Novinec

Kraj: KOROŠKA Prevalje

Napisal/-a porihtano Sr okt 10, 2007 5:36 pm

saj speljevanje je v Velenju isto kot je nekdo omenil da delajo na Dunaju!
prnas na koroškem pa tega ni,skor nč!razn ko se popravlja kaj,in brz skrbi zapeleš na notranji pas :D
Slika

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale Sr okt 10, 2007 6:18 pm

Ni variante, da bi šel jaz v krožišču na notranji pas, četudi zavijam na levo (3. izvoz). Razlog je v tem, ker ljudje ne znajo vozit v krožišču. Na bi mi namreč pustili se vključiti nazaj v zunanji pas, ker so vozniki povečini eni debili!

PS: danes sem za 15 km vožnje potreboval 55 minut. GRRRRRRRRR. Pošteno bi bilo, da bi zavarovalnica povrnila tudi vse stroške, ki so nastali zaradi zastoja, ker je prišlo do prometne nesreče, vsem tistim, ki smo bili kakorkoli prikrajšani! V mislih imam današnjo gužvo v Šentjakobu. 10 km vrsta, pa nikjer nobenega policaja. Kurčev prometni minister. On je prvi, ki je za odstrel ! :twisted:

Uporabniški avatar
SamoK
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a SamoK Sr okt 10, 2007 7:03 pm

paskvale je napisal/-a:Ni variante, da bi šel jaz v krožišču na notranji pas, četudi zavijam na levo (3. izvoz). Razlog je v tem, ker ljudje ne znajo vozit v krožišču. Na bi mi namreč pustili se vključiti nazaj v zunanji pas, ker so vozniki povečini eni debili!

PS: danes sem za 15 km vožnje potreboval 55 minut. GRRRRRRRRR. Pošteno bi bilo, da bi zavarovalnica povrnila tudi vse stroške, ki so nastali zaradi zastoja, ker je prišlo do prometne nesreče, vsem tistim, ki smo bili kakorkoli prikrajšani! V mislih imam današnjo gužvo v Šentjakobu. 10 km vrsta, pa nikjer nobenega policaja. Kurčev prometni minister. On je prvi, ki je za odstrel ! :twisted:

haha, kake eni strelajo. :bonk

v MB je pa zadnje cajte res problem ze, kamorkoli prit. hodim pa v Celje na faks pa vidim da tam tud ni kaj boljse..v Ljubljani pa je tak ze nekaj let prometni "kaos".

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr okt 10, 2007 7:19 pm

paskvale je napisal/-a:PS: danes sem za 15 km vožnje potreboval 55 minut. GRRRRRRRRR.

evo, podobno jst v ponedeljek - do fotrove službe (neki sm mogu nest, je pa 2km od doma), sm rabu pol ure. Do LJ sm v ponedeljek porabu natanko 2 uri (razdalja cca. 20km), danes le pol urce (in tud običajno, ko ni zastojev).

sebaveh: hotu sm povedat, da folk nekatere zastoje dela po nepotrebnem (npr. zabijanja križišča itd).
Slika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Sr okt 10, 2007 7:23 pm

hladni je napisal/-a:vsi se pritožujete zaradi krožišča, ampak roko na srce, meni niti na pamet ne pride da bi šel v notranji pas, s tem ogrozim najbolj sebe, neke koristi pa kljub temu, ker so krožišča recimo v mb nekatera smešno mala, od enega do drugega izhoda je dolžina dve povprečni dolžini avta. Ko zapelješ noter, moraš takoj spet ven in nihče niti ne more zapelat v zunanjega. To je absurd...drugače je v večjih mestih ko je prostor zato.
LP

Vse se da če se hoče, ampak morš dat onemu na desnem pasu vedet kam greš.
V MB mimo qlandije oni tamali krožni ko so se da brez problema po notranjem peljat, če greš naravnost in tut na one zadnjem malo večjem gre BP. Je pa problem pri trustu, kjer pa sm sam enkrat šel na notranjega(mimo trusta pa pol levo na most) pa negrem nikoli več, ker se najdejo pacienti, ko ti stisne gas, kljub temu da daš žmigavec pa da si hitrejpši od njega, ven iz krožnega pa zarad veliko pešcev nemoreš na polno pičit

Se pa strinjam tut z vsem ostalim napisanim. Porazna vozniška kultura...
LP Rok

syncmaster
Nov uporabnik

Napisal/-a syncmaster Sr okt 10, 2007 9:56 pm

Čas je za ti. turbo krožišča, mislm da so podobna tistemu velkemu krožišču pred Šentiljem na stari cesti. Tuki so najboljši Nizozemci, ki so itak najboljši v prometu.

http://www.kuleuven.ac.be/traffic/dwn/P2003D.pdf

Zanimivo:
http://www.access-board.gov/research/ro ... report.htm
Slika ;)

Uporabniški avatar
maddog
Novinec

Napisal/-a maddog Sr okt 10, 2007 11:42 pm

Gen|uS je napisal/-a:
hladni je napisal/-a:vsi se pritožujete zaradi krožišča, ampak roko na srce, meni niti na pamet ne pride da bi šel v notranji pas, s tem ogrozim najbolj sebe, neke koristi pa kljub temu, ker so krožišča recimo v mb nekatera smešno mala, od enega do drugega izhoda je dolžina dve povprečni dolžini avta. Ko zapelješ noter, moraš takoj spet ven in nihče niti ne more zapelat v zunanjega. To je absurd...drugače je v večjih mestih ko je prostor zato.
LP

V MB mimo qlandije oni tamali krožni ko so se da brez problema po notranjem peljat, če greš naravnost in tut na one zadnjem malo večjem gre BP. Je pa problem pri trustu, kjer pa sm sam enkrat šel na notranjega(mimo trusta pa pol levo na most) pa negrem nikoli več, ker se najdejo pacienti, ko ti stisne gas, kljub temu da daš žmigavec pa da si hitrejpši od njega, ven iz krožnega pa zarad veliko pešcev nemoreš na polno pičit

hvalabogi da sta ona 2 rondoja pri qlandiji dobila polno crto za zunanji pas ... se pravi ce gres na zunanji pas lahko peles le prvi izvoz desno in naravnost ... zdaj se z veseljem peljem po notranjem pasu, ker vem da ce me nekdo nabije z desne, bo zanimivo ...

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale Če okt 11, 2007 5:46 am

maddog je napisal/-a:
Gen|uS je napisal/-a:
LP

hvalabogi da sta ona 2 rondoja pri qlandiji dobila polno crto za zunanji pas ... se pravi ce gres na zunanji pas lahko peles le prvi izvoz desno in naravnost ... zdaj se z veseljem peljem po notranjem pasu, ker vem da ce me nekdo nabije z desne, bo zanimivo ...
:twisted: :twisted: :twisted:

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če okt 11, 2007 5:55 am

SamoK je napisal/-a:haha, kake eni strelajo. :bonk
v MB je pa zadnje cajte res problem ze, kamorkoli prit. hodim pa v Celje na faks pa vidim da tam tud ni kaj boljse..v Ljubljani pa je tak ze nekaj let prometni "kaos"

Ja gužva je zato, ker ne poznaš cest v Celju :P, pa se voziš po Mariborski cesti (na center Celja greš dol ane in potem po dvopasovnici skozi celo mesto). Jasno, tam ne prideš nikamor. Pošlji pmsg, pa boš v Celju stal na semaforju ali dveh ;).

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Napisal/-a paskvale Če okt 11, 2007 6:01 am

Ja, to s črtami bi rešilo problem. Pojavil pa bi se nov, ker bi določeni osebki pač izsiljevali in delali cele kroge po zunanjem pasu. Rešitev - na vsako krožišče ena kamera. Ampak to dopovejte idiotom na Darsu, idiotom, ki vzdržujejo ceste, idiotom, ki namenjajo sredstva za ceste in nenazadnje idiotu prometnemu ministru. Očitno živimo v deželi idiotov. Sprašujem pa se kaj se šele potem sam, ker moram mirno gledati kako takšni vodijo državne zadeve....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če okt 11, 2007 6:40 am

paskvale je napisal/-a:Ja, to s črtami bi rešilo problem. Pojavil pa bi se nov, ker bi določeni osebki pač izsiljevali in delali cele kroge po zunanjem pasu. Rešitev - na vsako krožišče ena kamera. Ampak to dopovejte idiotom na Darsu, idiotom, ki vzdržujejo ceste, idiotom, ki namenjajo sredstva za ceste in nenazadnje idiotu prometnemu ministru. Očitno živimo v deželi idiotov. Sprašujem pa se kaj se šele potem sam, ker moram mirno gledati kako takšni vodijo državne zadeve....

Star pregovor pravi; Če jih ne moraš premagat, se jim pridruži.

Sam sem avto sem dodatno ojačal, zadaj je 4mm debel pleh pod njim pa 100X60mm debela cev čez cel zadek in prišvasana na karoserijo, ki preprečuje, da bi kdo prišel dlje od 2cm v notranjost avta, spredaj pa je fi60 bullbar in par dodatnih ojačitev pleha. Vozil bom po omejitvah in brez prekrškov(to delam že sedaj) in me ne zanima dosti kako ostali vozijo. Pač se umaknem, če vidim idiota, če pa se ne morem umaknit, naj pa poči. On jo bo odnesel slabše.
To se je pokazalo v soboto na obvoznici, ko me je človek prehiteval. in potem, ko sva se vštric peljala mimo izvoza, je opazil, da bi moral zapeljat v ta izvoz in začel rinit vame. Ker sem ga opazil, sem zabremzal, vendar je v tistem trenutku nekdo za mano prepozno začel bremzat (pa tut varnostna razdalja je bila premajhna) in je končal v mojem odbijaču. Moj odbijač je bil pokrivljen (10 minut nabijanja s kladivom in je že v obliki podobni osnovni), avto za mano pa totalka - pol metra krajša havba, luči, maska in kiler na sredi havbe, motor pa pod avtom na tleh.
Jaz sem se odpeljal, brez problemov in doma porabil nekaj časa, da sem poštimal spet zadnji del in to je vse, on pa bo čakal kar nekaj časa, da mu bodo avto zrihtal, če ga sploh bodo šli štimat, ker je vezna stena za pol metra zabita v avto.
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov