Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Dalmatinec
Nov uporabnik

Kraj: Zadar

EGR ventil

Napisal/-a Dalmatinec Ne okt 28, 2007 9:22 pm

Mi lahko kdo pove, kako se zablokira EGR ventil? Vozim Hondo Jazz 1,4 in mam probleme s tem ventilom. Že dalj časa mi namreč sveti lučka za mašino in na testerju so mi rekli, da je šel ta ventil. zadnje čase mi je avto začel zaradi tega med vožnjo tudi cukat (pri manjših obratih) in sem ventil kratkomalo izklopil oz, izklopil konektor za elektriko. Luč še sveti dalje, ampak cuka pa več ne.

Sedaj bi zadevo rad blokiral. A to storim tako, da dam recimo na luknjihce gor samo kakšno pločevinsto ploščico, ki bi zgledala kot tesnilo? :roll:

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne okt 28, 2007 9:42 pm

Men se zdi, da so tko eni delal kot si rekel... sicer pa če mal uporabiš iskalnik boš ziher našel odgovor. Nekje je celo slikovno obrazloženo.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne okt 28, 2007 9:51 pm

A zamenjal ga pa ne bi? :roll:

Ta ventil je z nekim namenom in ne za brezveze.

Pa samo na kratko - EGR vrača neizgorene pline nazaj v valje iz dveh razlogov, da ohranja primerno temperaturo valjev in da zmanjšuje količino Nox-ov v izpustu.

V kolikor ga odklopiš boš na tehničnem ziher padel, avto ti bo kuril več, pa še nevarnost, nenadzorovanih explozij neizgorenih plinov v samem izpušnem sistemu, ki zmanjšujejo življensko dobo samega motorja in izpušnega sistema.

Uporabniški avatar
Dalmatinec
Nov uporabnik

Napisal/-a Dalmatinec Ne okt 28, 2007 10:11 pm

BBoss je napisal/-a:A zamenjal ga pa ne bi? :roll:

Pa samo na kratko - EGR vrača neizgorene pline nazaj v valje iz dveh razlogov, da ohranja primerno temperaturo valjev in da zmanjšuje količino Nox-ov v izpustu.

V kolikor ga odklopiš boš na tehničnem ziher padel, avto ti bo kuril več, pa še nevarnost, nenadzorovanih explozij neizgorenih plinov v samem izpušnem sistemu, ki zmanjšujejo življensko dobo samega motorja in izpušnega sistema.

Kolkor sem bral do zdaj nekaj po forumu, je ta ventil tam zgolj zaradi ekoloških predpisov, in baje se motor zaradi njega še bolj uničuje (vračanje plinov nazaj v mašino kar povzroča večjo umazanijo v mašini).

Zakaj pa potem na tehničnem ne padejo tisti, ki nimajo tega ventila? :roll: :twisted:

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Ne okt 28, 2007 10:26 pm

kaj ti bluziš....
EGR je tam samo zaradi okolja (vračanje neizgorelih plinov)
-da ohranja temp valjev???....eksplozije to delajo, hladilni sistem pa to poiskuša ohladiti!
- tehnični ne meri NOx (vsaj ne pri dizlih, za benz ne vem) vglavnem na tehničnem nebo problema
-avto bo kuril kvečjemu manj!!! saj ga ne bo morilo (neizgoreli plini, vseeno niso zrak oz kisik)

glede odklopa EGRja...pri starejših modelih si naredil samo ploščico, kot si sam rekel...pri novejših motorjih pa je stvar bolj komplicirana in če ga blokiraš bo to računalnik zaznal in ti javil napako....

Uporabniški avatar
Dalmatinec
Nov uporabnik

Napisal/-a Dalmatinec Ne okt 28, 2007 10:29 pm

Gricko je napisal/-a:

kaj ti bluziš....
-da ohranja temp valjev???....eksplozije to delajo, hladilni sistem pa to poiskuša ohladiti!
- tehnični ne meri NOx (vsaj ne pri dizlih, za benz ne vem) vglavnem na tehničnem nebo problema
-avto bo kuril kvečjemu manj!!! saj ga ne bo morilo (neizgoreli plini, vseeno niso zrak oz kisik)

glede odklopa EGRja...pri starejših modelih si naredil samo ploščico, kot si sam rekel...pri novejših motorjih pa je stvar bolj komplicirana in če ga blokiraš bo to računalnik zaznal in ti javil napako....

ja no, moj avto je letnik 2003. če odštejemo, da bo morebiti javljal napako motorja. drugih posledic ne bo?

in ni dizl, mam bencinarja.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po okt 29, 2007 12:08 pm

Gricko je napisal/-a:

kaj ti bluziš....

Po tvoji razlagi je torej najbolje, da si vsi odstranimo ta ventil, ker je itak brezvezen. Ko se bomo dušil v smogu pa seveda ne bo noben kriv.

Da se pa ne bomo prerekali kdo ima prav in kdo ne, pa je tukaj razlaga na wikipediji
http://en.wikipedia.org/wiki/Exhaust_gas_recirculation (preberi si tudi zaključek testa zakaj ni dobro zadeve izklapljati)
Al pa recimo še ena podobna na tem linku http://www.wisegeek.com/how-can-i-tell-if-my-egr-valve-needs-to-be-cleaned-or-replaced.htm

Pa mogoče še ta dva linka http://autorepair.about.com/od/generalinfo/l/bldef165.htm in http://autorepair.about.com/cs/generalinfo/l/bldef_743.htm

pol se pa odločte ali je pametno zadevo odstranit ali ne.
Zadnjič spremenil BBoss, dne Po okt 29, 2007 12:41 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 Po okt 29, 2007 12:21 pm

EGR kolikor jaz vem odpira vakuum preko cevke,ki je nanj priključena.Svetujem ti da to cevko odklopis oz. jo snameš dol in vanjo našraufaš vijak, da ne pride umazanija noter.Tako bo egr deaktiviran.

PS:EGR je zgolj eko sredstvo in z vracanjem neizgorelih plinov tudi paca kolektor.-.-..

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Po okt 29, 2007 12:37 pm

brez egr se dvignejo emisije in poveca poraba (verjetno tok mal da tezko opazis). tko da s tega stalisca lohk odklopis ce ti je tezko dat 200 ojrov za nov ventil (al kok stane). ne pa tle oslarije govort da je ventil brezveze...

ps: drugic ko si kupujes avto pa razmisli in si kupi avto ki bo odgovarjal tvojim financnim moznostim. mimgrede, me zanima ce bos (ko bos prodajal avto) povedal da erg ne dela...

Uporabniški avatar
Dalmatinec
Nov uporabnik

Napisal/-a Dalmatinec Če nov 01, 2007 9:03 pm

juhica je napisal/-a:brez egr se dvignejo emisije in poveca poraba (verjetno tok mal da tezko opazis). tko da s tega stalisca lohk odklopis ce ti je tezko dat 200 ojrov za nov ventil (al kok stane). ne pa tle oslarije govort da je ventil brezveze...

Jaz nisem nikjer napisal, da je ventil brrezveze. Samo informiram se, saj ta forum bi naj bil med drugim tudi za debato, kajne?

juhica je napisal/-a:ps: drugic ko si kupujes avto pa razmisli in si kupi avto ki bo odgovarjal tvojim financnim moznostim. mimgrede, me zanima ce bos (ko bos prodajal avto) povedal da erg ne dela...

Mimogrede, sem padel pač v krizo in si trenutno ne morem privoščit ventila za skoraj 300 evrov. jebat ga, včasih pride tako in nismo vsi pod srečno zvezdo rojeni. NIsem pa rekel, da ventila enkrat ne bom zamenjal.

:evil:

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če nov 01, 2007 9:24 pm

Malo off:

Če je avto star 4 leta in nov egr ventil stane 300eur in ga boš verjetno čez 4 leta spet moral menjati (spet strošek 300eur)..in pač vse plačaš v imenu ekologije..potle se ti pa sfuzla, kako en prastari tovornjak z predpotopnim dizel motorjem pohodi gas pred tabo... :!:

Ontopic:
Tudi jaz bi ga odklopil, ker mi ni treba bit najčistejši med vsemi, sploh pa, ko vidiš te stare tovornjake z vsemi dovoljenji onesnaževati okolje..

In, ker tudi jaz nisem rojen pod srečno zvezdo glede viška financ, eno splošno vprašanje:
Kateri novi avto tega egr ventila nima (da si ga bom lahko provoščil in vzdrževal tako, kot je treba)?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Če nov 01, 2007 10:26 pm

Firedriver: bencinarji nimajo problemov z EGR-jem, pa nimajo turbin in ostalih reči ki se rade drago pokvarijo.

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Kraj: NG

Napisal/-a extreme N Pe nov 02, 2007 2:07 am

sem tudi jaz vprasal nekaj glede tega ventila pa nisem dobil cisto nobenega odgovora. torej upam da dobim vsaj v tej temi.
uprasal sem ce bi se kaj poznalo pri teku motorja ce bi ta ventil odklopu. poleg tega bi tudi prekinil dotok oljnih hlapov nazaj v sesalno cev motorja in ce bi ta kombinacija "predelav" kaj pomagala motorju pri teku.

in se enkrat: vem, da so te stvari splejane v sesalni del z razlogom in ne brezveze. sprasujem samo za informacijo ker me zanima, brez da bi sam testiral ce je to res.

hvala :)
Extreme N

Uporabniški avatar
Dalmatinec
Nov uporabnik

Napisal/-a Dalmatinec Pe nov 02, 2007 9:05 am

phoebus je napisal/-a:Firedriver: bencinarji nimajo problemov z EGR-jem, pa nimajo turbin in ostalih reči ki se rade drago pokvarijo.

kako nimajo problemov, če je pa moj bencinar? :twisted:

scuba
Novinec

Kraj: Turnišče

Napisal/-a scuba Pe nov 02, 2007 10:16 pm

Ne vem kako je pri bencinarjih, pri mojem VW TDI je bila tudi neka težava z EGR-jem (ni mi javljal napake ampak je pri prostem teku spuščal čudne zvoke) ampak mi je serviser povedal da je pred EGR-jem še en mali elektropnevmatski ventil ki povzroča te težave. Ko sva to menjala je bilo vse O.K.
Cena z delom je bila cca. 50 EUR.(del je bil naročen v Avstriji in original od VW-ja)
Če bi se težava pojavljala dalje in bi bil kriv EGR bi ga pa reševali prek podaljšane garancije ki se mi zdi da je pri VW 5 let.
Poskusi kaj prek garancije Po besedah mojega serviserja naj nebi EGR crknil samo tako krive bi naj bile predvsem kratke oz. samo mestne vožnje. ;)

Uporabniški avatar
Dalmatinec
Nov uporabnik

Napisal/-a Dalmatinec So nov 03, 2007 9:50 am

scuba je napisal/-a:Ne vem kako je pri bencinarjih, pri mojem VW TDI je bila tudi neka težava z EGR-jem (ni mi javljal napake ampak je pri prostem teku spuščal čudne zvoke) ampak mi je serviser povedal da je pred EGR-jem še en mali elektropnevmatski ventil ki povzroča te težave. Ko sva to menjala je bilo vse O.K.
Cena z delom je bila cca. 50 EUR.(del je bil naročen v Avstriji in original od VW-ja)
Če bi se težava pojavljala dalje in bi bil kriv EGR bi ga pa reševali prek podaljšane garancije ki se mi zdi da je pri VW 5 let.
Poskusi kaj prek garancije Po besedah mojega serviserja naj nebi EGR crknil samo tako krive bi naj bile predvsem kratke oz. samo mestne vožnje. ;)

No, pri meni je problem ta, da zaradi tega, ker je bil avto pri razkladu poškodovan, nimam več garancije. Takrat je bil namreč ocenjen kot totalka. :x

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe So nov 03, 2007 4:48 pm

Firediver je napisal/-a:Malo off:

Če je avto star 4 leta in nov egr ventil stane 300eur in ga boš verjetno čez 4 leta spet moral menjati (spet strošek 300eur)..in pač vse plačaš v imenu ekologije..potle se ti pa sfuzla, kako en prastari tovornjak z predpotopnim dizel motorjem pohodi gas pred tabo... :!:

Ontopic:
Tudi jaz bi ga odklopil, ker mi ni treba bit najčistejši med vsemi, sploh pa, ko vidiš te stare tovornjake z vsemi dovoljenji onesnaževati okolje..

In, ker tudi jaz nisem rojen pod srečno zvezdo glede viška financ, eno splošno vprašanje:
Kateri novi avto tega egr ventila nima (da si ga bom lahko provoščil in vzdrževal tako, kot je treba)?

In zdaj ko sosed onesnazuje, moras tudi ti? Pametno polde, crko dabogda.

scuba
Novinec

Kraj: Turnišče

Napisal/-a scuba So nov 03, 2007 8:35 pm

@dalmatinec
Pa ta EGR je zadeva, ki je znotraj avta tu bi morali priznati garancijo.
No, če si pa preveril vse stvari pa žal, ampak jaz ga vseeno nebi blokiral vsak korak ki ga narediš za varovanje okolja nekaj šteje ;) esveda se pa to pozna v ojrotih :cry: :cry:

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver So nov 03, 2007 9:58 pm

PiLLLe je napisal/-a:
Firediver je napisal/-a:Malo off:

Ontopic:

In zdaj ko sosed onesnazuje, moras tudi ti? Pametno polde, crko dabogda.

Ne. Samo želim ti, da tebi crkne egr ventil in da boš v isti situaciji kot Dalmatinec. Ti bi brez pomisleka zamenjal ta egr ventil in čez cca 4 leta zopet menjal. Pač zgleda, da si rojen pod srečno zvezdo glede viška financ in si lahko dosleden glede menjave vsakršnegakoli kosa na avtomobilu, pa čeprav ta kos služi samo čistejšemu okolju, tebi pa dela packarijo v motorju.
Ne želim nobenemu nič slabega (razen tistemu, ki misli, da se mu to ne more zgodit), samo dejte se postavit v kožo tistega, ki ima tak problem in bodite človeški, ne pa tako papeški.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 So nov 03, 2007 11:13 pm

pa dj clovek odklop mu vakuum dol pa tih bod-ne govort prevec, ce ves da bodo vedno taki,ki bodo pametoval... :D
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov