Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
guardy
Nov uporabnik

Kakšna je verjetnost vžiga hlapov pri tankanju?

Napisal/-a guardy Sr jan 23, 2008 5:40 pm

Namreč ravno to se mi je danes zgodilo na pumpi. Do sedaj nisem verjel, da bi se to sploh lahko nardilo, ampak očitno so filmčki po netu resnični.

Se pripeljem na pumpo, ugasnem avto, od notr odprem pogrov rezervoarja, ko pa začnem odšravfvat pokrovček rezervoarja se samo vname vse skup. Kako sem pogledal mi verjetno ni potrebno pisat. Uglavnem, vse skupaj je gorelo nekje 10s, v tem času sem nazaj do konca zašravfal pokrovček (predvideval, da zaradi pomanjkanja zraka ne more goret), ter pogasil preostali ogenj. Vžgali so se lahko edinole hlapi, ki so usekal ven ob odprtju tanka, verjetno s kako statično elektriko, saj druge razlage nimam.

Potem doma sem šele začel gruntat, kaj bi še vse lahko bilo, tako glede materialne škode kot česa drugega. Mogoče kdo ve, kako bi v tem primeru, da nisi nič kriv, materialno odgovarjal? Se je še komu to zgodilo?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr jan 23, 2008 6:00 pm

zanimivo vprašanje, a mislim da bi bilo to vprašanje za kakega ekstra izurjenega pravnika, kajti nisem še slišal da bi se kaj takega zgodilo no razen na discovery-u - mythbuster itd....

kdo bi bil kriv? vsi udeleženci hkrati

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Sr jan 23, 2008 6:15 pm

Ja kot si sam videl se lahko vžge ampak vse kar je je to do gori. Stvar mirno pogasiš(zadušiš) in to je to. Res da v filmih avto velikrat raznese samo to se v resnici ne naredi kr tako. V tanku je zrak preveč nasičen z hlapi in ne gori. Gori le ko pride ven iz tanka in je mešanica hlapov in zraka ravno prava. Tudi verjetnost da ogenj potegne v tank je miniminimalna da ne rečem nemogoče.

Kot gasilec sem bil na vajah deležen že veliko različnih eksparimentov. Tudi kurjenje in gašenja avta. Notr je blo par litrov bencina kar je najnevarnejše da potegne ogenj v tank pa je samo lepo gorelo ven z nekaj 10 cm plamenom.

Bil je tudi en del mythbuster-sov ko sta probavala če avto raznese če streljaš v njega. Zdi se mi da jima ni ratalo. :lol: :lol: Za eksplozijo rabiš prostor z dokaj točno določeno koncentracijo hlapov (vsaj pri bencinu drugače pa je največ odvisno od snovi) in potem dodaš iskro in stvar naredi bum. V tanku je preveč hlapov, zunaj pa premalo tako da samo gori raznese pa ne.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

gustelj
Novinec

Re: Kakšna je verjetnost vžiga hlapov pri tankanju?

Napisal/-a gustelj Sr jan 23, 2008 7:42 pm

guardy je napisal/-a:-----------------------
Potem doma sem šele začel gruntat, kaj bi še vse lahko bilo, tako glede materialne škode kot česa drugega. Mogoče kdo ve, kako bi v tem primeru, da nisi nič kriv, materialno odgovarjal? Se je še komu to zgodilo?

In komu bi ti rad obesil svojo krivdo in tvojo škodo?

Uporabniški avatar
michelin
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a michelin Sr jan 23, 2008 9:41 pm

kot si napisal je za to kriva statična elektrika :( ,da pride do vžiga
Slika
Slika
Slika

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Sr jan 23, 2008 10:27 pm

Dobro si poglej kje je naredila napako.Zelo dober primer... :idea:
http://www.youtube.com/watch?v=qz1sqPplI3I

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Sr jan 23, 2008 10:39 pm

mislm da je blo v mythbusters glede tega al je blo na brainiacu nevem.. da neke vrste cunj ustvar staticno elektriko in vzge hlape.

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Sr jan 23, 2008 10:40 pm

JEREMIJA79 je napisal/-a:Dobro si poglej kje je naredila napako.Zelo dober primer... :idea:

Še dobro da se ni še 100x podrgnila po pulovru, pa 10x vun pa not šla iz avta,...
Slika

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Sr jan 23, 2008 10:40 pm

JEREMIJA79 je napisal/-a:Dobro si poglej kje je naredila napako.Zelo dober primer... :idea:

Da si je šla v avto čik prižgala?

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Sr jan 23, 2008 11:23 pm

:lol: :lol: Baba neumna! Kolk časa si je popravljala pulover pa ven pa notr pa še malo statike nabirat... Ampak izgleda pa luštna. :lol: Dosti skrbi za svoj videz, sploh kako ima pulover na sebi. :D
Sicer pa ja glede na to da delam v takšni industriji kjer imamo vnetljive snovi lahko povem, da same tekočine niso tako nevarne kot plini. In sod, ki bo imel notri le 10 litrov bencina, ostalo pa hlapov zna kar konkretno razgnati, čisto poln sod je pa takorekoč nenevaren. ;)
Sicer pa lahko narediš poiskus. v kak majhen kozarec nalij kak polno bencina in vrži vžigalico noter pa bodo samo malo plini goreli. Če pa bo notri le nekaj bencina, ven pa bodo uhajali hlapi pa b zadeva bistveno bolj zalajala. (tisti WUUUFF zvok :lol: )
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Če jan 24, 2008 12:34 am

Temu pojavu se lahko izogneš s tem, da se ob izstopanju iz avta dotikaš vrat (pleha) in s tem ozemljiš morebitno statiko. Jaz imam sicer diesla in se ne sekiram, ker ni tako eksploziven kot benz. :D
Bojda možnost vžiga drastično povečaš, če se med točenjem goriva vrneš v avto.
Je pa zanimivo slišati, da se je to nekomu dejansko zgodilo. Si se pred tem hitro vozil (AC), da si nabral statiko?

Krivda za materialno škodo je pa res težko dokazljiva v taki nesreči. V vsakem primeru bi ti v končni fazi lahko krivdo iztožil od proizvajalca avtomobila, saj verjetno nima trakca za ozemljitev ozr razelektritev (tista gumjasta grdoba, ki se pri nekaterih avtomobilih vleče po tleh, če pozorno pogledaš podvozje), v navodilih avtomobila pa tudi ni navedeno, da se lahko hlapi sami vžgejo...odgovoren proizvajalec.
Zadnjič spremenil bass, dne Če jan 24, 2008 12:43 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Pollo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pollo Če jan 24, 2008 12:42 am

MatejW je napisal/-a:

Še dobro da se ni še 100x podrgnila po pulovru, pa 10x vun pa not šla iz avta,...

:lol: :lol: ti pa pr tankanju pazš da se kje prevečkrat ne popraskaš ...legenda

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Kraj: Ptuj - Slovenske Gorice

Napisal/-a -=davor=- Če jan 24, 2008 1:14 am

je pa zanimivo to, da je potencialna nevarnost vžiga večja pri mlajših šoferjih, saj starejši težko izstopajo iz vozila, brez da bi se prijeli za vrata ali streho
SlikaSlika

Uporabniški avatar
guardy
Nov uporabnik

Napisal/-a guardy Če jan 24, 2008 8:28 am

Da smo na jasnem. Jaz tankat niti nisem začel, sem šele odpru tank. Za avto sem se prijel pri izstopu, saj sem zapru za seboj vrata avta. In ne, nisem se drgnu po puloverju, saj sem imel na sebi bundo.

Glede materialne škode: Za avto me BK, ker itaq ni vreden veliko (in je celo prodan, jutri gre dalje), tukaj sem bolj mislil, da bi se nardila pizdarija pa bi na črpalki kej zgorel. Torej bolj vprašanje, če bi odgovarjal za materialno škodo načrpalki ;)

Aja, pa ne, ne kadim :lol:

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj Če jan 24, 2008 10:28 am

[quote="guardy"]
..................., saj sem imel na sebi bundo.
quote]

Je potrebno sploh še komentirati? Zelo očitno plastičen material si veselo drgnil pol ure ob plastično tkanino sedeža, potem si se pa razelektril na pleh!!
Pa daj popravi že gretje v avtu in ne vozi v bundi!

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Če jan 24, 2008 10:35 am

Polooo je napisal/-a: :lol: :lol: ti pa pr tankanju pazš da se kje prevečkrat ne popraskaš ...legenda

drgnem se glih nena po pulovru pol ure :oops:
Slika

Uporabniški avatar
guardy
Nov uporabnik

Napisal/-a guardy Če jan 24, 2008 11:05 am

gustelj je napisal/-a:
guardy je napisal/-a:..................., saj sem imel na sebi bundo.
quote]

Je potrebno sploh še komentirati? Zelo očitno plastičen material si veselo drgnil pol ure ob plastično tkanino sedeža, potem si se pa razelektril na pleh!!
Pa daj popravi že gretje v avtu in ne vozi v bundi!

Model nisi resn. Razelektril sem se s prijemom za pleh, ko sem izstopal iz avta, pa tudi ko sem nato še vrata zapru. In nism prvič tankal v bundi.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Če jan 24, 2008 11:38 am

Ja statika zna bit precej zaj... zatorej vedno pred točenjem obvezno pobožat ali avto ali pa samo črpalno postajo na kakšnem kovinskem delu, ker so te tudi ozemljene..
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj Če jan 24, 2008 1:18 pm

guardy je napisal/-a:....................
Model nisi resn. Razelektril sem se s prijemom za pleh, ko sem izstopal iz avta, pa tudi ko sem nato še vrata zapru. In nism prvič tankal v bundi.

Sicer te res malo zaje..., ker si primeren medij, ampak to počnem povsem resno. Zato, ker si se malce dotaknil vrat, še ne pomeni, da si se tudi primerno razelektril.

Nasloni se z bundo na avto!

Sicer sem pa na kameri opazoval takšen primer pri nas, ko je poleti (brez bunde!!) tipu v plastični srajci z Berlingom plamen švisnil iz odprtine za točenje goriva, potem ko je približal pištolo za točenje. Jasno je bilo videti preskok iskre in vžig hlapov.

Pravilna razelektritev pomeni čvrst prijem kovinskega okvirja vrat in spust leve noga na tla dokler še sediš na sedežu. Verjemi mi!

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Če jan 24, 2008 5:32 pm

nisem bral cele teme, ampak te moznosti je ni....sem gledal mit busters, tam so to sprobali...ampak s staticno elektriko, kjer pride iska med teboj in avtom to ni mogoce ;)

LP
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov