Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Življenjska doba avta

Napisal/-a fare Po mar 03, 2008 7:26 am

Zdravo,
zadnje čase vedno bolj razmišljam in po prodajnem trendu sklepam to da nas moda sili v to da na vsakih 3 do 5 let menjamo avtomobil ker prihajajo lepši, močnejši, z več opreme nabiti modeli itd. Nekoč ali pa vsaj v času naših očetov je bilo tak da si mel enga pa ga vozil skoraj do smrti. Npr.: mi smo meli Lado special 1.5, celih 16 let in z njo je foter naredil mislim da vsaj 300.000km ker se spomnim ko mi je enkrat reko: sine, zdaj smo pa že 8ič obkrožili zemljo!
Roko na srce, je res da je vzdrževanje bilo katasrofa ampak še ko je avto prodal Ukrajincem v MB so samo rekli: spasiba tovariš - dobro avto! :shock:
Kaj pa danes, mašine so super, pleh itak, in še bi lahko naštevali... ljudje pa 3-5l pa gremo po novo robo.
E tu mene zanima kolko lahko ti voziš en avto seveda odvisno od znamke pa mašine(recimo srednji razred z mašino 1.8 bencin ali 1.9 dizel), če ga normalno servisiraš in skrbiš za vitalne dele in če se to izplača?
;)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po mar 03, 2008 7:32 am

avto se da voziti brez problemov 10let...ostalo je vse odvisno od načina vzderževanja lastnika itd...avti se menjajo zaradi dostopnosti in zaradi ugodnejšega financiranja le-teh

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po mar 03, 2008 9:00 am

Avti se menjajo tud zato, da sosedom pokažeš da nisi en revež k 10 let fura en avto :lol:

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Kraj: Markovec City

Napisal/-a RED_line Po mar 03, 2008 10:57 am

nekateri vozijo pa tisto kar njim paše. meni je reko kateri nov avto všeč. raje imam nekoliko starejše.
gassssssssssssssssss

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Po mar 03, 2008 11:27 am

Meni tudi ne pašejo prav ta novi prvič zaradi financ drugič pa nimajo nekaj Extra ,da se bi splačalo to kupiti :D Upam, da bom že letos menjal za letnik 02/03 C5 Break 2.0i benz :P Exclusive razlika je samo v+ 4x AB in AAC pa mogoče ESP če bo pač v opremi :roll: ABS je itak serijski od 2000 dalje :!:
Ja sem pozabil napisati glede teme hmm imam 11let staro Xantio kaj naj rečem sedaj ko nimam radia niti ni tako hrupna kakor sem misli, da je , izrednih stroškov ni tako, da glede uporabe ni problema samo varnost je slaba je le bolje imeti vozilo post 2002 :D Imam jo 4 leta. Velika večina znancev & znank pa menja Nova vozila cca 2/3 leta za nova z cca 60000km do 85000km se jim splača ker imajo plačano kilometrino 8) So pa vozila tipa Clio in podobna iz razreda B sedaj če bi kupovali višji razred recimo Passat bi se pa verjetno vozili ene 4 leta + so le bolje narejeni .
Pa zadnji mesec opažam veliko P207 z reg KK in NM veliko je benz malo tudi Hdi tako, da tile delajo po 4850km mesec tak, da ne bojo po 3 letih imeli samo 55000km ampak okoli 174600 :shock: :twisted:

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Po mar 03, 2008 11:51 am

Jaz menjam avto, ker se ga naveličam, pa hočem kaj druga še sprobat. Gledam pa vedno tak da je približno podobne vrednosti oz. malo doplačila zraven.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po mar 03, 2008 2:07 pm

Ivan36 je napisal/-a:Meni tudi ne pašejo prav ta novi prvič zaradi financ drugič pa nimajo nekaj Extra ,da se bi splačalo to kupiti :D Upam, da bom že letos menjal za letnik 02/03 C5 Break 2.0i benz :P Exclusive razlika je samo v+ 4x AB in AAC pa mogoče ESP če bo pač v opremi :roll: ABS je itak serijski od 2000 dalje :!:
Ja sem pozabil napisati glede teme hmm imam 11let staro Xantio kaj naj rečem sedaj ko nimam radia niti ni tako hrupna kakor sem misli, da je , izrednih stroškov ni tako, da glede uporabe ni problema samo varnost je slaba je le bolje imeti vozilo post 2002 :D Imam jo 4 leta. Velika večina znancev & znank pa menja Nova vozila cca 2/3 leta za nova z cca 60000km do 85000km se jim splača ker imajo plačano kilometrino 8) So pa vozila tipa Clio in podobna iz razreda B sedaj če bi kupovali višji razred recimo Passat bi se pa verjetno vozili ene 4 leta + so le bolje narejeni .
Pa zadnji mesec opažam veliko P207 z reg KK in NM veliko je benz malo tudi Hdi tako, da tile delajo po 4850km mesec tak, da ne bojo po 3 letih imeli samo 55000km ampak okoli 174600 :shock: :twisted:

Jaz imam že četrtega Citroena na to varianto. Kupim avto star 4-5 let in ga vozim 4-5 let. Edino rabljena Xsara je imela nekaj nad 68.000 km, ostali vsi več. Pri nobenem zaenkrat nekih velikih problemov ni bilo, ker so bili redno servisirani predtem, pa tudi sam sem skrbel lepo za njih (redni servisi na nekje 18-20.000 km). Predtem, ki ga imam zdaj so bili vsi bencinarji, zdaj imam pa dizla. Neke velike razlike ni.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Po mar 03, 2008 5:44 pm

nisem bral cele teme, ker po pravici povedano se mi ne da...hihi

hocem pa samo nekaj povedat na ta glede dobe vzdrzljivosti avtov...
v arabskih dezelah oz v toplih dezelah (kot so egipt, malta in podobne "tople" drzave) imajo avtomobile ki so precej stari in v relativno dobrem stanju.Po tem sklepam da avtomobili verjetno zdrzijo dlje casa ker so v toplejsi klimi, medtem ko pri nas manj, ker so bolj na mrazu (skodi motorju, ko se ga zazene hladnega in karoseriji (sol pa sneg)) ali pac ker tam nimajo denarja za novejse avte ali ker jih tam bolje vzdrzujejo.Imaste vi kako boljo razlago??

bom pol poiskal kaksne avte sem vse videl v egiptu in na malti ko sem bil na dopustu in kaksno sm prilepil.... ;)

LP
Slika

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Po mar 03, 2008 6:26 pm

evo slikce ;)
malta
Slika
Slika

egipt
Slika
Slika
Slika

tu jih je vec na vespi, kot pri nas v avtih..hihi....4 komadi ;) vsi s celado seveda... :P
Slika

to pa je marica..kjer lahko tudi "komot" spijo mozje v modrem...hihi
Slika

LP
Slika

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po mar 03, 2008 8:40 pm

Dariooo je napisal/-a:nisem bral cele teme, ker po pravici povedano se mi ne da...hihi

hocem pa samo nekaj povedat na ta glede dobe vzdrzljivosti avtov...
v arabskih dezelah oz v toplih dezelah (kot so egipt, malta in podobne "tople" drzave) imajo avtomobile ki so precej stari in v relativno dobrem stanju.Po tem sklepam da avtomobili verjetno zdrzijo dlje casa ker so v toplejsi klimi, medtem ko pri nas manj, ker so bolj na mrazu (skodi motorju, ko se ga zazene hladnega in karoseriji (sol pa sneg)) ali pac ker tam nimajo denarja za novejse avte ali ker jih tam bolje vzdrzujejo.Imaste vi kako boljo razlago??

bom pol poiskal kaksne avte sem vse videl v egiptu in na malti ko sem bil na dopustu in kaksno sm prilepil.... ;)

LP

Samo zračni filter moraš menjavat na 14 dni. :P

ggg
Novinec

Napisal/-a ggg Po mar 03, 2008 8:41 pm

:? vecina vas ni slisala za ti. badge engineering

http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?t=28519

kjer marsikje se danes delajo nove avtomobile, ki so jih pri nas ukinili 10 let in vec nazaj...

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Po mar 03, 2008 10:00 pm

Pol Slovencev ma predobre avte, se zapufajo do kraja pol pa še za jest nimajo. Tist, ki ga res rab ga naj kupi z namenom.....pi*da jest se vozm v 18 let starmu avtu pa je čist vredu. Bi lahko kupu za 4000 evrov drug avto ampak ga ne bom, ker vem kaj dons dobiš (stroške). Golf pa ne vozm niti k mehanikom, ker zadnje čase vse sam popravm. Je*eš ti luxuzni avto. Bo*i me ku*ac kaj majo drugi. Je*t sem happx da mam tazga golfa, ker ga imam ravno z namenom, pa ne vem, če obstaja kakšen drug avto v tem cenovnem rangu, da je res dobr. Mat* po gmajn gre, ko domač kmečki traktor, not lahko vozm vse živo in nikol mi ne bo žal, če ga bom kam prtisnu. Nej delajo drugi, kar hočejo, naj se zapufajo, naj se hvalijo kako majo dobre avte, naj se hvalijo v nedogled. Boli me patek.
lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Po mar 03, 2008 10:17 pm

sonček zopet dokazal kako zelo kulturno se veš obnašati :)

prinas pa nevem če je kateri avto zdržal dlje kot 3leta. Že to je blo neverjetno dolgo.

Jaz v večini menjujem zato, ker se mi povidi kaki drug model, znamka in še kaj.

Kolko jaz poznam svojo okolico je zelo zelo malo takih, kateri so kdaj imeli avto več kot 5let, kaj še le 15let(če ne drugo konča v nesreči)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Po mar 03, 2008 10:21 pm

U že prav lepo debatiramo!
Torej večina nas meni da se avto splača (nam delavcem) voziti čim dlje in imeti čim manjše stroške. Ampak, splošna miselnost ljudi pa je takšna da recimo avtu ki ima že vsaj 120.000km rečejo uuu ta pa je že skurjen.
Halo, jaz imam Fabio combi l 04 Sdi in imam že 118.726km(merjeno 3.3.08) pa čisto nič ni skurjena ampak prav lepo teče(in še bo) razen da ima nekaj parking prask.
Kak pa pol gledajo na ate ki imajo vsaj 200.000km pa so lahko super ohranjeni, in imajo kapaciteto ob normalnem lastniku in servisu vsaj še 200.000km?
Mislim mene prav nič ne moti če bi kupil dober avto z 200.000km pod pogojem da vem od koga je in kako se je z njim ravnalo, ker vem oz. vsaj mislim da bi ga lahko uporabljal še enkrat toliko.
Kja pa vi :?:

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po mar 03, 2008 10:33 pm

avtomobili se menjajo na 3-5 let zato da so sosedje fovš in zato ker greš v salon pokažeš osebno dobiš avto,si največji car ker nimaš za redni osnovni servis,doma pa gnoj čez dnevno sobo voziš.Včasih pa ko ni bilo takih ugodnosti pri financiranju in ko se modeli niso menjavali na 2 leti je bilo pa čist vseen ali voziš 20 let staro stojo al pa novo ker je bla ista edin tista stara je bila za odtenek bolj gnila.Sam sem pred 5-imi leti kupil 9 let starega tipota z kao 110 tkm in ga pred kratkim zamenjal za 6 let staro mareo tipota pa dal punci,tako da se še zmeraj vozi in ima sedaj 240 tkm,res pa je da je bil avto redno vzdrževan in menjano vsekar ni bilo 100% izpravno in je še danes kot nov.....

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Po mar 03, 2008 10:37 pm

fare za nakup rabljenega avta bi res bol morali gledati samo ohranjenost vozila kot pa kilometre. Lahko je avto vožen grobo in mestno 100.000km in je skoraj za odpad, po drugi strani pa enako star avto vožen lepo, redno vzdrževan in nasploh lepo negovan pri 200.000km lepše teče od prvega

Uporabniški avatar
JEREMIJA79
Uporabnik

Napisal/-a JEREMIJA79 Po mar 03, 2008 10:37 pm

čare: Moja stoja ni bla nč gnila to sam dobro veš... :rofl

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Po mar 03, 2008 10:47 pm

blind3k je napisal/-a:fare za nakup rabljenega avta bi res bol morali gledati samo ohranjenost vozila kot pa kilometre. Lahko je avto vožen grobo in mestno 100.000km in je skoraj za odpad, po drugi strani pa enako star avto vožen lepo, redno vzdrževan in nasploh lepo negovan pri 200.000km lepše teče od prvega

Ja saj sem z kilometri mislil tudi na vse kar sodi zraven. Se pravi govorimo o dobro do odlično ohranjenih avtih ki so bili voženi relacijsko po avtocestah in ne kar nekje po Pohorju ali kaj pa vem.

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Po mar 03, 2008 10:49 pm

Znano je, da v Slo imamo- imajo eden naj vozni park v Eu. Zakaj? ker so eni bolani na avtomobile, bolje povedano, da se šopirijo pred drugimi, se zadolžijo, samo da je favšija. Pojdite malo v Dalmacijo in kaj lahko vidimo' staro in potolčeno, pa se nobeden ne obremenjuje, njim je važno, da dajo v trebuh, kaj pa si mi mislimo jim je malo mar. Nekateri menijo, da je BMW ali Audi vse, sam poglejmo kolk jih je na cesti, da te kap. Men je važn, da grem na morje, da se ne obremenjujem s skrbjo bom prišel na morje brez problemo ali ne. Pa smo šli z Diano naloženo do vrha, pa Ami, Fičo itd. in vam povem, da je bilo bolj spontano in ljudje bolj zadovoljni kot smo danes.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po mar 03, 2008 10:59 pm

JEREMIJA79 je napisal/-a:čare: Moja stoja ni bla nč gnila to sam dobro veš... :rofl

ne gnila ni bla je bla pa kok že stara?? pol leta??vrnjena k prodajalcu ker jim je za prtljažnik zmanjkal pleha in je zamakalo in pol si ti bogi revež mogu svoje zobe uničevat da si prežveču tiste softy jagodne čigumije da si zafugiral tisto luknjo in ker to še ni bilo dost si jo potem karoserijsko totalno ohranjeno in mehansko popolnoma obnovljeno 10 let staro brez pike rje z navitim motorjem ki je bil 10 tkm pred tem generalno obnovljen prodal za 30 jurjev ( :bonk bi te blo tkole mal treba)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov