Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Moj pogled/koncept rešitve problema prevelike hitrosti na AC

Napisal/-a Psepi Sr maj 21, 2008 4:38 pm

Kar se samega koncpeta tiče, rabi samo dodaten infrastrukturen element---> veliko počivališče in speljano logistiko za prekrškarje do le te... Mislim, da se to da hitro rešiti!

Ustavi se namreč v nekaj točkah.
Slabosti:
- ali je ta koncept sprejemljiv iz vidika človekovih pravic?
- da ni vse skupaj protiustavno?
- Če bi imela vlada j***a, da bi uveljavil socialno delo v obliki takojšne kazni ki pač ni denarna.

Prednosti:
- definitvno bi se spremenila kultura!
- definitivno bi se umiril promet!
-definitvno bi se polovilo največje norce, ne pa takšne kot smo nekateri , ki samo kakšen kilometer pritisnemo na 190 in se potem normalno vozimo dalje ;)

Gremo k samem konceptu. Idejo sem dobil po načelu sekcijskega radarja! Ker vemo da denar, za marsikaterega v M3 (nočem stereotipizirat, pač karikiram) ni problem, in mu je rahlo vseeno za tistih 200eur, sploh če upoštevamo dejstvo da te v SLO provida lovi enkrat na 100.000 prevoženih km po AC pa še takrat jih hitro opaziš (ne vem zakaj, ampak smrkci imajo prav poseben stil vožnje). Torej gremo k sami ideji: :!:

Za primer vzamemo Lj-LOG---> Kozina...Po hrvaškem načelu od cestnine do cestnine... omejitev na AC je 130km/h, do dol pa jih je 100km... Torej potrebujemo s konstantno vožnjo recimo(ne da se mi računat) recimo 50-53min.. Vsi vemo da kdo uspe voziti s povprečno hitrostjo 130km/h 100km, da že ta osebek ni vozil po omejitvah ampak recimo nekje 140-150km/h + zaviranja. Sistem bi dopuščal toleranco do povprečne hitrosti 145-155km/h, kar pomeni da je osebek ki je vozil v toleranci, kar nekajkrat videl števec v avtomobilu tam okoli na 170km/h(sploh če štejemo še nenatančnost števcev v osebnih vozilih.

Torej pridemo do zaključka, da če si "priden" prideš iz A do B v 48-53min.. V kolikor prideš recimo v 45min ali manj... . Torej v kolikor prideš recimo iz A v B v recimo 43min, te takoj na cestnini pošljejo na stransko traso, ki bo zaradi samih vinjet še lažja, ker bodo avti na levi strani.. Takoj po nekaj metrih bi moralo biti počivališče, na katerem bi se moral ustaviti za 10min oz toliko časa da bi bil na AC tiste trase polnih 53min(za kazen bi bil tam do dopolnitve 53minute ne pa 48minute ki je v toleranci. To bi definirali kot socialno delo, zaradi mene pa lahko na počivališče postavijo tudi razbite avte iz nesreč, ali pa 1001 plakat z slikami in reklamami hitrost ubija :roll: . Po takem merilu, ko denar in vrednost ter moč avta ni več važna in so vsi res enaki. Po 10min te policija/rampa/darsova policija, spustijo naprej saj si počakal da ti je povprečna hitrost padla na zakonsko dovoljeno... Tako bi bili res vsi enaki, težje bi se zlorabljalo veze in poznanstva, prav tako bi ljudem(pač najhitrejšim) v glavo stopilo da je vseeno ali se celo pot vozijo kot ljudje ali pa divjajo kot zmešani. Na cilj bodo prispeli ob istem času!

Seveda najbrž moj predlog ne bo še kmalu stopil na plodna tla, saj bi tu država izgubljala sredstva ko pa sedaj tako lepo oglablja ljudi. Denarne kazni bi v tem konceptu vključil le za povzročitelje nesreč, in pa tiste ki ne upoštevajo da je treba uporabljati smernike in ostalo kramo v avtomobilu. Prav tako bi se kaznovalo še zmeraj tiste, ki prehitevajo po desni ali celo junaki po odstavnih

(me je spreletel srh prejšnji teden, ko sem to doživel pri brzini 170km/h na prehitevalnem, vmes en avto in pa bel BMW5 iz italije po odstavnem z približno isto hitrostjo kot jaz)... V glavnem samo primer , zadnji odstavek ni predmet debate in vaših mnenj, saj ponujam samo alternativo programu hitrost ubija, dajmo jih še mi ubijat s kaznimi ;) Tako da me zanimajo vaša mnenja glede samega koncepta.

p.s. hvala esemu za moralno spodbudo, da sem dal to v javno razpravo ;)

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Sr maj 21, 2008 5:08 pm

ideja je se kr ok, sam kot si napisal nebo padla na plodna tla nikoli.

danasnji svet se vrti okoli denarja. napisi idejo kjer bo drzava voznikom postrgala vso imetje do kosti, pa ni vrag, da naslednje leto ko bojo spet zaostrili zakon, sprejmejo tvojo idejo.

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Kraj: NG

Napisal/-a extreme N Sr maj 21, 2008 5:14 pm

bolsi sistem: kazni (za iste prekrske) bi bile sorazmerno velike z dohodkom prekrsitelja. Tako bi tisti z minimalno placo placal minimalno kazen, oz. tako ki je zanj "normalna", brez da mora vzet kredit kor se danes lahko zgodi, tisti ki ima pa 5k+ eur place pa bi placal primerno visoko kazen tej placi. Vsi bi se enako obnasali na cestah, no, vsaj vecina ki redno zapravlja svoje dohodke.

sicer je pa ze Voith povedal mnenje ki ga imam tudi jaz.
Extreme N

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Sr maj 21, 2008 5:17 pm

to ni izvedljivo
-če boš gonil maš na teh 100kmjih avtoceste sigurno 10 počivališč in se ustaviš na enem od njih in v miru popiješ še kšno kavico

zato se postavlja radar, na primorski avtocesti, na odseku, kjer ni počivališč/izvozov

poleg tega moraš upoštevati, da pridejo vinjete, cestninske se bodo podirale (vsaj po sredini avtoceste)
in tudi če bi stale, bomo tisti z vinjetami vozili po levem pasu, kar bi pomenilo da bi morali zaviti skrajno desno - kar je ogrožanje

tak sistem bi deloval samo sedaj, ko so še cestninske in samo na primorskem delu avtoceste (ki je popolnoma zaprt)
podpis

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Sr maj 21, 2008 5:19 pm

extreme N je napisal/-a:bolsi sistem: kazni (za iste prekrske) bi bile sorazmerno velike z dohodkom prekrsitelja. Tako bi tisti z minimalno placo placal minimalno kazen, oz. tako ki je zanj "normalna", brez da mora vzet kredit kor se danes lahko zgodi, tisti ki ima pa 5k+ eur place pa bi placal primerno visoko kazen tej placi. Vsi bi se enako obnasali na cestah, no, vsaj vecina ki redno zapravlja svoje dohodke.

sicer je pa ze Voith povedal mnenje ki ga imam tudi jaz.

Ti. švicarski sistem je zanimiv ja, nisem hotel s svojim razmišljanjem požeti pamet sveta, temveč samo pokazati en tak koncept da se da predvsem poudarek na DOLGOROČNO vplivati na samo obnašanje in odnos do hitrosti na AC, brez denarnih sankcij.. Vsekakor bi bilo poučno ;)

Mam pa občutek, da če naredim drugi extrem da ima Voith kr prav 8)

Uporabniški avatar
primozek69
Novinec

Napisal/-a primozek69 Sr maj 21, 2008 5:24 pm

Se strinjam z obema,sam gre se za to,da ti tist moment,ko kršiš zakon,po paragrafih spravljaš vse udeležence v življenjsko nevarnost in si potencialni povzročitelj nesreče s smrtnim izidom (no,..recmo). In po moje to balansiranje časa ni glih kul. Ne gre tuki za neko uravnoteženje časov,ampak za tiste specifične momente,k voziš 150 recmo namest 130. Sej v Italiji je neki tacga,da na cestnini komp izračunava porabljen čas med vstopno in plačilno postajo in te baje po 100m drapijo karabinjeri. Ta predlog bi se po moje takoj začel zlorabljat (zdele ga bomo žgal en mejčkn,pa bomo pol en čikc skadil na postajališču). Men je všeč nemški sistem: pač goni ga kolkr ti duša da, če bo pa pizdarija, si pa adijo.Če znaš zahodit,pol moreš znat tud odgovarjat.

Uporabniški avatar
ddean1
Novinec

Napisal/-a ddean1 Sr maj 21, 2008 5:30 pm

Veliko bi pripomoglo, da bi zraven denarne kazni bilo potrebno opravljati tudi družbeno koristno delo. Marsikaterega direktorja (al pa njegovega sina) bi streznilo šele javno pobiranje smeti po mestu, da ne govorim o bolj krutih, kot je pomoč v Soči ali pa pomoč pri obdukciji umrlih v prometnih nesrečah.
Bodi prijazen-vsakdo, ki ga srečaš, bije težak boj.

Uporabniški avatar
SpunkyRacer
Uporabnik

Kraj: Logatec

Napisal/-a SpunkyRacer Sr maj 21, 2008 5:56 pm

se strinjam z zadnjim postom!...sam tisto za pomoč pri obdukciji je pa res mal pretirano :?
Rally is not for fun, rally is for LIFE!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr maj 21, 2008 6:07 pm

Bistvo tega predloga je predvsem stalno izboljševanje prometne kulture na (avto)cestah. In če ima JdV (in še marsikdo) prav, da je prometna kultura pri nas porazna (kar je res!), je zanimiva primerjava učinkov takega predloga in učinkov nove represivne zakonodaje. Dolgoročno sta - vsaj glede prometne kulture - povsem nasprotna. Tu se vidi razlika med inventivnostjo posameznikov in policijsko mentaliteto oz inkasantstvom oblastnikov.

Sicer je v realnosti vsak predlog bob ob steno, a več, ko se o drugačnih predlogih govori, prej se jih bo slišalo in morda nekatere upoštevalo...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr maj 21, 2008 7:03 pm

@Psepi: ta ideja pride v poštev samo pri uporabi satelitskega cestninjenja sedaj ko imam vinjete pa to ne pride v poštev...

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Sr maj 21, 2008 7:35 pm

A ste spet prevec trave pokadil vsi skupi?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr maj 21, 2008 7:37 pm

sundaydriver je napisal/-a:A ste spet prevec trave pokadil vsi skupi?

off: raje daj konkreten odgovor oz. predlog kot, da nabijaš poste :!:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Sr maj 21, 2008 7:42 pm

adis je napisal/-a:
sundaydriver je napisal/-a:A ste spet prevec trave pokadil vsi skupi?

off: raje daj konkreten odgovor oz. predlog kot, da nabijaš poste :!:

Pusti ga - vsi imamo travo v glavi - eni skurjeno, eni posušeno :P

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Sr maj 21, 2008 8:51 pm

Esem, naša vozna kultura sploh ni porazna, je že zelo blizu zahodnemu nivoju, vendar je miselnost "jaz sem glavni in mi nič ne more do živega" še vedno močna in je ne more spremeniti nobena stvar, ne zlepa ne zgrda.

Drugače pa prvič v slovenski zgodovini ljudje skozi naselja vozijo 50, še mesec nazaj so se ti limali na rit če si vozil 60...

Psepijeva ideja je OK, vendar čemu tak trud, ko pa AC predstavljajo le neznaten delež prometnih žrtev... Na navadne ceste bi morali to uvesti.

matej_jack
Novinec

Napisal/-a matej_jack Sr maj 21, 2008 8:57 pm

Off. Folk vedno manj vozi 50 čez naselje kolikor jaz opažam, sploh zjutraj ko se gre v službo.

Drugače pa ideja ni slaba, čeprav avtoceste niso nek problem in bi raje začeli težave reševati kje drugje. Pijancev je še vedno veliko na cesti.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Sr maj 21, 2008 9:48 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Esem, naša vozna kultura sploh ni porazna, je že zelo blizu zahodnemu nivoju, vendar je miselnost "jaz sem glavni in mi nič ne more do živega" še vedno močna in je ne more spremeniti nobena stvar, ne zlepa ne zgrda.
...

S kulturo ne mislim samo na odnos, ampak tudi na znanje. Se pa ne strinjam s tabo o poraznosti - v vsaki dvomljivi situaciji, ki jih ni malo, vidim, kako ljudje dostikrat nočejo ali pa sploh ne znajo pravilno reagirat. Morda je tega celo več kot 50% - v dvomljivih situacijah - pa naj bo to limanje na rit, prepočasno vključevanje v promet, izsiljevanje, blokiranje križišč (globalno tudi v lastno škodo), parkiranje kjerkoli (tudi na inv. placih, čeprav je prazen plac 50 m stran) in še in še.

Takih primerov je nešteto in strah pred kaznijo tega kratkoročno ne more spremenit, lahko samo začasno in delno prikrije nekulturo na cesti. Od prave kulture - ne samo na cesti - smo še zelo daleč. Banalno povedano so temu še najbližje otroci, ki rišejo grafite na cesti, ko poteka npr Emonska promenada.

-------------------------------------------------------------

BTW - Žerjav grozi z odstopom. Če se to res zgodi, bodo imeli pripravno žrtveno jagnje za nezadovoljstvo ljudi z novim zakonom, obupnimi cestami in stalnimi kolonami. Bomo videli, kako bo...

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr maj 21, 2008 9:58 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Drugače pa prvič v slovenski zgodovini ljudje skozi naselja vozijo 50, še mesec nazaj so se ti limali na rit če si vozil 60...

Hm, jst pa še kr precej atekov in babic opažam, ki vozijo konstantno 70, tako v naselju kot izven njega.
Slika

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Sr maj 21, 2008 10:05 pm

Esem, ti greš kdaj v tujino? Ne vem no, ampak jaz kake res hude poraznosti ne opazim...
Vozna kultura in znanje Slovencev se mi zdita povsem OK in se nekako sklada z našo geografsko vpetostjo med Zahod in Vzhod.

Spet smo pri tipični slovenski miselnosti, da je doma vse v "pizdi", drugod pa vse zlato.

Ceste? V primerjavi z letom 1988, ko so bile luknje in makadam na vsakem koraku, smo naredili kvantni preskok. Ne morete pa pričakovati štiripasovnice v vsako vas. škoda narave.

Nezadovoljstvo z novim ZVCP? Večina ljudi se z njim strinja, si pozabil?

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Sr maj 21, 2008 10:14 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:
Nezadovoljstvo z novim ZVCP? Večina ljudi se z njim strinja, si pozabil?

jaz se že ne strinjam,ker so še večje gužve na cesti kot so pa bile.
večina voznikov ki nevejo kolk je omejite in ne gledajo prometnih znakov,se kar vsepovsod vzijo 50,mogoče tam pa tam kje 60 :evil:

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Sr maj 21, 2008 10:24 pm

k nimajo neki podobnga tud v avstriji?

zanimiva zadeva tole ja, samo itak si sam že vse povedal. pa to bi se marsikaj dalo uredit, samo državi je v interesu filat njen proračun ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Blinder in 3 gostov