Debate, ki niso vezane na ostala področja...

kixs
Stalni uporabnik

Nastanek prometnih zastojev

Napisal/-a kixs To jun 03, 2008 10:30 am

Kako nastanejo prometni zastoji brez ocitnega razloga?

http://www.youtube.com/watch?v=Suugn-p5C1M

Iz tega lahko sklepamo, da je pri bolj gostem prometu zelo pomembno, da se ves promet pomika z cimbolj konstantno hitrostjo. Tako so za taksne zastoje krivi prepocasni in tudi prehitri vozniki.

Ta tip zastojev se redno dogaja na dolenjski "avtocesti" od NM proti LJ do Trebnjega ob casu pred in po praznikih/dopustih, ko je naval tujcev toliko vecji.

lp
Slika

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To jun 03, 2008 11:37 am

Zanimivo, ja. Na faxu smo točno tak poskus delal. Takšen 'val' lahko potuje nazaj tudi več kilometrov..
Ta pojav v praksi opazujem vsak dan zjutraj, ko grem iz NM v službo v LJ, in sicer pri Grosupljah, ko se vozila vključujejo na avtocesto. Namesto da bi vozniki pridobili vsaj hitrost nekje 100km/h+, se vključujejo na vozni pas že z okoli 60km/h (eni s takšno hitrostjo skočijo kar na prehitevalnega :roll: ). Vozniki za njimi moramo hitrost zmanjšati in zgodi se točno to, kar se vidi na posnetku. S konstantno hitrostjo in zadostno varnostno razdaljo med prihajajočimi avtomobili ( da bi se 'Grosupeljčani' lahko varno vključili na avtocesto po sistemu zadrge) zastoja zjutraj nebi bilo...

Stanje bi se lahko izboljšalo, če bi bili ljudje o tem podučeni v avtošolah ..tako nam pač ostaja blendanje, piskanje in kazanje določenih prstov. Žal.

Uporabniški avatar
Karneki
Novinec

Napisal/-a Karneki To jun 03, 2008 11:53 am

a_sist je napisal/-a:Zanimivo, ja. Na faxu smo točno tak poskus delal. Takšen 'val' lahko potuje nazaj tudi več kilometrov..
Ta pojav v praksi opazujem vsak dan zjutraj, ko grem iz NM v službo v LJ, in sicer pri Grosupljah, ko se vozila vključujejo na avtocesto. Namesto da bi vozniki pridobili vsaj hitrost nekje 100km/h+, se vključujejo na vozni pas že z okoli 60km/h (eni s takšno hitrostjo skočijo kar na prehitevalnega :roll: ). Vozniki za njimi moramo hitrost zmanjšati in zgodi se točno to, kar se vidi na posnetku. S konstantno hitrostjo in zadostno varnostno razdaljo med prihajajočimi avtomobili ( da bi se 'Grosupeljčani' lahko varno vključili na avtocesto po sistemu zadrge) zastoja zjutraj nebi bilo...

Stanje bi se lahko izboljšalo, če bi bili ljudje o tem podučeni v avtošolah ..tako nam pač ostaja blendanje, piskanje in kazanje določenih prstov. Žal.

Saj se ne moreš normalno vklučit na CA če pa vi v smeri LJ vozijo nabiti eden na drugega in skačejo iz enega pasa na drug, potem pa se zgodijo kake manjše nesreče je pa še dodaten zastoj ker vsi tam jer je karambol pa čeprav so že posledice odmaknjene na odstavni pas upočasnjujejo in ogledujejo kaj je razbito oz. koliko je razbito, pol pa potegne po gasu do daske.
A si tud ti v lukno padu?
Nič vidu, nič slišu, nič kriv!

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To jun 03, 2008 12:07 pm

Vem.. in to sem tud napisal zgoraj.. Problem je v tem, da če držiš varnostno razdaljo, se ti pa en z druzga pasa vrine in je spet isti K.
Del problema je čredni nagonu, ker se ljudje ravnajo po drugih, namesto da bi 'z vrha' pogledal situacijo in se odločil za najbolj optimalno varjanto. Tud če to pomeni kdaj komu prednost pustit, tud če je nima.

Uporabniški avatar
Karneki
Novinec

Napisal/-a Karneki To jun 03, 2008 12:29 pm

Ne me narobe razumet te nisem kritiziral sam vsako jutro občutim namreč ta idiotizem na vključevanju in mi ni čist nić všeč pa nekajkrat sem bil v situaciji ki je bila zelo blizu dotika zato sem zdaj še bolj previden kaj hočmo če nas žene čredni nagon tok kot si napisal :roll: bodimo kul in sproščeni pa bo boljše in počas se daleč pride pa nič kasnej kot če divjaš 8)
A si tud ti v lukno padu?
Nič vidu, nič slišu, nič kriv!

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To jun 03, 2008 12:45 pm

Čredni nagon in vsiljevanje v mojo varnostno razdaljo je letelo na voznike, ki prihajajo iz iste smeri kot jaz ( kaže da sem prej premalo natančno napisal na koga leti) in popolnoma razumem da se morajo ljudje vključiti v promet.. Brez zamere za nesporazum.. lp

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To jun 03, 2008 2:28 pm

Na Celovški v Lj se dogaja točno to. Če maš kulturno varnostno razdaljo se 101% nekdo vmes uštuli. Da bi pa kdo koga spustil na sosednji pas....se moraš dobeseno vrinit, kar določit ga morš in z vogalom avta jt na njegov pas. Pa smelo uporabljam žmigovce.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To jun 03, 2008 3:28 pm

Tukaj na posnetku je prav lepo vidno zakaj pride do tega. Opazujte bel avto (osamljen) na drugi strani štarta, ki prvi preveč pribremza ravno na strani zornega kota opazovanja. Takoj z njim, se mi zdi da tretji avto, v modrem avtomobilu pa ponovi enako napako (predvideva da bo moral bremza???). Od tam naprej pa se začenja delati kolona, ki se seveda ne zna več kontrolirati.

Rešitev bi bila spet postopno povečevanje hitrosti in s tem tudi varnostne razdalje...

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 To jun 03, 2008 6:41 pm

Ja ma , če bi šli malce prej ne pa glih prov na pot bi bilo pa tudi kaj drugače :roll: sem se eno leto pa pol tako vozil pa razen , ko je bila nesreča beri večkrat nikoli nisem vozil dalj od 25min. sem pa šel od doma ob 7:00h in bil pol v BTC okol 7:25h max 7:30h
teh 5 min se je nabralo na Letališki hehe :D že samo9 , da se postaviš na pas za BTC traja hehe.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden To jun 03, 2008 6:54 pm

no, res neki prpomorejo hitri šoferji pri ustavrjanju gužve, vendar čedalje bolje opažam da so tudi semaforji po ljubljani tako nesmiselno narejeni.
Na zaloški ko se furam zjuri v službo se ustavim točno na vsakem semaforju. kje je tu logika. res kakšnega naletim na zeleno, a le če ga stisnem malce čez omejitev, drugače pridem direkt spet na rdečo.
treba gledat tud v to smer mal, to je še največji problem prometnih zamaškov. po mojih predvidevanjih.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov