Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Rondo tomačevo in ostali rondoji

Napisal/-a nebivedu Sr jun 11, 2008 11:50 am

Vsi približno vemo, kje je ta rondo in kako se ljudje v njem obnašajo, pa kok je nevaren. In tukaj imam par primerov, ki me motijo ali pa sem jih sam doživel v njem.

Pripeljem s strani tomačevega in grem proti trzinu.
Pripeljem po levem pasu in se vključujem na sredinski pas (desni čisto zabasan in se čeprav imam prednost, ne da vključit vanj). Pripelje bospodična z mobitelom iz smeri BS#-ja proti trzinu po sredinskem pasu mimo mene, za njo pa prazno. Potegnem z avto, da bi se lepo vključil, kar naenkrat pa ona zabremza in se ustavi na sredinskem pasu (še vedno se pogovarja po telefonu), da smernik in čaka, da se je bo kdo usmilil in jo spustil čez polno črto na desni pas. (naj povem, da oba pasova peljeta proti trzinu, ampak ona očitno ni imela časa pogledat, kaj piše na tabli - telefon je bolj zanimiv).

Še bolj zanimva sta bila 2 primera, ko pripeljem v rondoju do izvoza, enkrat proti BS3-ju enkrat proti tomačevem/žale pa se mi nasproti iz izvoza pripelje avto, mi začne blendat in trobit, ter se odpelje mimo in se vključi v rondo.

Motijo me v tem rondoju ljudje, ki se iz smeri BS3 vozijo proti trzinu po zunanjem pasu, namesto, da bi zapeljali na sredinski pas, ker ne gredo na prvem izvozu ven, se vozijo po čisto zunanjem pasu in ovirajo ostale, ki bi radi šli ven za tomačevo/žale in tudi tiste, ki bi drugače imeli prosto pot iz tomačevega proti trzinu - pretok bi se s tem zelo povečal, če bi vsi ki prihajajo iz bs3-ja to upošteval.

Pa probleme imam pozimi in kadar je mokra cesta, ker si iz trzinske smeri proti rondoju namerno puščam varnostno razdaljo za en cel avto ali več pred sabo(pa že to je premalo po zakonu), ker vem, da se moja kišta težje ustavi, še posebej čez savski most (ne zaradi zanič gum, ker gume so za 190 evrov na komad, ampak zarad teže avtomobila in mastne ceste, kjer pa tudi najboljše gume ne pomagajo dosti), pa se mi potem razne kamikaze vrivajo pred mene in mi puščajo po meter ali manj varnostne razdalje pri 100km/h, če bo pa treba bremzat, mu bom pa zadnje zice v hrbet porinu pri taki hitrosti, ker nimam šans, da se ustavim tako hitro.

Vsekakor faljena gradnja, ker bi morali na vseh treh straneh narest enako - desni pas za takojšen izvoz je neodvisen in promet teče tekoče, ter po 2 pasova za izvoz, kar bi prineslo še večjo pretočnost. Pravijo pa da bo kmalu še en krak prišel do tega rondoja - iz žal direktno.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Sr jun 11, 2008 11:57 am

Če bi rad videl situacije po rondojih, se zapelji v Koper kjer so jim zamenjali semaforizirana križišča z rondoji :lol: No sj zdj je že malo bolje , ampak še zmeraj porazno, prvi teden pa itak kaos :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr jun 11, 2008 11:59 am

http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... f7453e7952 je nekaj male debate o rondo tomačevem potekalo tudi tukaj ;)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr jun 11, 2008 12:08 pm

Ja je, ampak tema je bila pa druga in je bilo tisto bolj offtopic, tukaj naj se pa vse iz rondojev zbere.

P.S. Upam, da to tudi kak policaj bere, da se bodo kdaj postavili tja in malo spremljali zadeve od blizu in sporočali na izhode iz rondoja, kjer naj pa drugi policaji čakajo in pišejo pildke za nepravilno vožnjo in podobne zadeve. In ne da bodo prišli v rondo pogledat samo takrat, ko se zgodi nesreča.

Uporabniški avatar
Borcix
Novinec

Kraj: Prekmurec v Ljubljani

Napisal/-a Borcix Sr jun 11, 2008 12:09 pm

Ne mi govoriti o Tomačevem ...

Zadnjič se je moja peljala domov z Dunaja, zavije z obvoznice na rondo in gre potem dol za Trzin, vse itaq na skrajnem desnem pasu, ampak neeee ena "gospa" v rdečem ford focusu KP tablice jo "ni" videla kljub hupanju - mahanju in nevem še kaj ... no izšlo se je tako da je moja pristala na robniku z presekano gumo - nove gume sem dal gor pred enim mescem ..., zdaj pa najdi na hitrico enako gumo - ni šans, razen če plačaš polno ceno in ja škode sem mel 140€. "Gospa" pa meni nič tebi nič odpeljala naprej, saj bi napisal celotno registersko samo si je moja ni zapomnila ker je bilo temno in lilo je ko iz škafa ... (avta se nista dotaknila, ker je moja popustila)

Če je to že kdo doživel bo zdaj ta komentar razumel...

"Gospa" nedaj bože da ti avto vidim kje parkiran ...

PS. saj mate res če si mislite zakaj ni pustila, da se je "dotakne" ampak ko si v taki situaciji enostavno reagiraš "napačno".

LP
Borcix

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Sr jun 11, 2008 12:35 pm

v tomaćevem bi mogl bit vsi uvozi na isti način- tko da bi tisti k gredo iz BSa mogl nujno na sredni pas, če bi hotl v trzin- uglavnem res je en velik šmoren ker se folk ne zna obnašati- predvsem je pa nevarno to, da jih velik prevozi polno ćrto ;)
lp

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj Sr jun 11, 2008 1:16 pm

Za vse, ki nič-ne-vedo in ostale kljukce: omejitev hitrosti v rondoju je 40km/h. Če bi se je vsi držali in bili malce strpni ter komu prijazno odstopili prednost, problemov sploh ne bi bilo.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Sr jun 11, 2008 1:24 pm

gustelj je napisal/-a:Za vse, ki nič-ne-vedo in ostale kljukce: omejitev hitrosti v rondoju je 40km/h. Če bi se je vsi držali in bili malce strpni ter komu prijazno odstopili prednost, problemov sploh ne bi bilo.

to je delno res...sam fora je k folk sploh ne zna po rondojih vozt. ka mu korist če se vozi 40, če ne ve kdaj se more it na sredinski pas.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Sr jun 11, 2008 1:25 pm

rondo je narobe narjen + vozniki so/ste debili.

js mam na sreco 2 opciji za priti do sluzbe in zadnje leto rajs ubiram tisto, ki ne gre skozi rondo.. sam na tej je pa cesta, ki ima kolesnice med 2 in 5cm po celi dolzini.

nevem kdo je za to odgovorn, sam te kretene bi blo vse treba dt jebat za te nase ceste. le zakaj se tok ljudi pobije, le zakaj, zihr zarad prevelike hitrosti ane?

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Sr jun 11, 2008 1:47 pm

ne prevelka...neprilagojena ;) :lol:
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Sr jun 11, 2008 1:54 pm

Kot prvo bi bilo treba poslati vse nad 35let na ponovno opravljanje vozniskega izpita ker dejansko nevedo kako se vozi v kroziscih.
Druga stvar ki bi bila obvezna za narediti, so redne policijske patrulje ob konicah da slikajo prekrskarje oz debile.
Tretja stvar kar se pa tice rondojev je pa ta da so v sloveniji napacno grajeni. Vsi se nagibajo iz sredisca proti zunanjemu delu, kar povzroca spodrsavanje koles.
Talne oznacbe so totalno zgresene, v dosti primerov pa tudi table.
Kar se tice doticnega krozisca mi ni jasno kako si lahko drzava privosci da po tolikem stevilu nesrec (da negovorim o poskodbah ki so jih utrpeli udelezenci, vem celo za primer ko je nekomu roko odtrgalo med prometno saj jo je mel naslonjeno na vratih) tak ignorantski odnos do problema, saj je razvidno da po tolikem stevilu nesrec nemore biti vedno ampak res vedno povzrocitelj neprilagojena hitrost.
Mene za modija!!! :)

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Sr jun 11, 2008 1:55 pm

neprilagojena je ze ce se premikas na nasih cestah :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr jun 11, 2008 1:57 pm

gustelj je napisal/-a:Za vse, ki nič-ne-vedo in ostale kljukce: omejitev hitrosti v rondoju je 40km/h. Če bi se je vsi držali in bili malce strpni ter komu prijazno odstopili prednost, problemov sploh ne bi bilo.

Sej ni panike vozit 40km/h po rondoju, ampak da se ti na sredinskem pasu ženska ustavi in čaka, da jo bo kdo čez polno črto spustil na drug pas je pa tut bedarija - rondoji so zato, da se v njih ne ustavlja.

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Sr jun 11, 2008 2:00 pm

Voith je napisal/-a:neprilagojena je ze ce se premikas na nasih cestah :)

In to je se kako resnicno.

Me pa zanima nekaj. Mi placujemo vse te pizdarije katere oni zahtevajo od nas da placujemo od cestnin do registracij ipd pizdmatrn, ampak kdo bo meni placal vse stroske ki jih imam z kamionom zaradi nasih zjebanih cest. Ali vi veste kak strosek je to?
1x letno gume, 1x letno bremze(na 2 leti pa se bobne/diske), koncniki puse gumice to gre pa po tekocem traku? Vse to je posledica teh nasih samajama cest.

Ze na osebnem avtu je to kar strosek, kaj sele na kamionu, in ce hoces z njem danes kaj zasluziti se moras posteno jebati po 12+ur ali pa voziti cez omejitve, da nekako spravis teh par furc v enem dnevu.

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Sr jun 11, 2008 2:04 pm

Ta je pa bila najbolj modra izjava danes..... :roll: ne resno, s katerega planeta si ti padel?

Zdaj bi ti tako samarcino prilepu, in bi te poslal v rondojcka opazovati promet.
Mladi ki smo na udaru policije (vecina forumasev), ki delamo dnevno po 250+km samo po ljubljani in poznamo vsako luknjo na cesti se lahko peljem z 2x vecjo hitrostjo kot je dovoljena, a kaj ko ti se nekdo naserje tako kot je @nebivedu rekel, sredi rondojcka in caka, ali pa stara mamca ki plese po pasovih, ker neve kam bi se dala, ali pa stari ata ki misli da ce se vozi 20 je tako najbol prav......

Edit:
Zaradi takih kot si ti, pa je taka situacija danes na cestah, in imamo take kazni ker si ovca in bos vsemu nasedel kar recejo politiki, se podpiral jih bos.

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino Sr jun 11, 2008 2:06 pm

Rondo Pesnica ni kaj boljši.Vsak dan stotine kamionov,bebci ki ne znajo vozit v rondoju(ko gre v rondo da žmigavec,ko ga zapušča pa ne :roll: ),kamionarji sploh ne pogledajo levo če se kdo pripelje ampak samo izsilijo(ko je jači,taj tlači),da o asfaltu sploh ne govorim(luknja ki so jo popravli pred 2 mescema je sedaj še večja).Ljudje se razvrstijo na notranji pas(levi),potem pa pri speljevanju v rondo kar zapeljejo pred tebe na zunanji pas(pa ti kažejo s sredinci kak ti ne znaš voziti). Ob dežju se vsaj en tovornjak zapelje naravnost v otok rondoja....
Res,3/4 folk sploh ne zna rondojev vozit.
Še en nasvet: če se ti ne uspe razvrstit na zunanji pas,da bi lahko zapustil rondo,se pelji še en krog okoli(ampak to je že ponavadi 20 sekund potrate časa,tako da se ne splača.Raje nekomu prednost vzamem,pa tvegam prometno v kateri bom jaz kriv,kot pa tistih par sekund... :roll: )

Mighi
Nov uporabnik

Kraj: KP

Napisal/-a Mighi Sr jun 11, 2008 2:08 pm

Sem iz Kp, kjer po se je stanje po kakšnem tednu "normaliziralo" in ljudje kolikor toliko normalno vozijo po krožiščih. Promet je opazno bolj pretočen v konicah.

Me pa motijo "mini" enopasovni rondoji, saj tam nekateri nimajo cajta dat žmigovca ko zavijejo in moraš biti jasnovidec ko se vključuješ (al bo zavil, al gre še en krog).

Je pa občina poslala ene zloženke da si vsak malo osveži znanje vožnje po krožiščih...izgleda pomaga.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Sr jun 11, 2008 2:24 pm

nebivedu je napisal/-a:... rondoji so zato, da se v njih ne ustavlja.

Dober dan. Jaz sem iz Slovenije, Ljubljane. Od kje pa ste vi? ;-)

Tvoja izjava v teoriji čisto drži, v praksi pa bi te prosil, da jo preveriš na rondoju Žale v Ljubljani, vsak delovnik tam okoli 16. ure popoldan.

Če ti uspe v manj kot 10 minutah po pravilih priti na izvoz na Pokopališko (to je, da voziš v krogu, dokler se ne izprazni), sporoči.

Resnici na ljubo pa so naši prakso o rondojih pripeljali samo do tam, da lahko rečejo, da so jih postavili. Rondo je namreč hudič, ko se promet zgosti (praviloma je potem še slabše kot križišče) in v tujini niso redki rondoji, ki so dodatno opremljeni še s semaforji na uvozih; povezani pa so tudi s signalizacijo na izvoznih križiščih.

Ljubljana seveda ni tujina.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Sr jun 11, 2008 2:59 pm

Pred kratkim sem pisal o tem, kako se je ena blond dama v starem puntotu skoraj zaletela brez smerokazov v mene na rondoju, čez polno črto in seveda.. S telefonom na ušesku. Pa sploh ni opazila, kaj je narobe naredila.. Potem se je še enkrat čez polno črto razvrščala in en tovornjak prehitevala, brez smerokazov, ne da bi pogledala nazaj in seveda.. Še vedno s telefončkom na ušesku. Ko sem pripeljal mimo (na blendanje in hupanje od zadaj se ni odzivala), sem ji mahal.. Nič od tega.. Sem samo molil, da mi v riti ne bo končala, ker sem jo prehitel in potem poskušal na izvozu iti ven.. No, potem je odpeljala naprej.. Še vedno s telefonom na ušesku...

Poleg tega.. Trend "ne uporabljanja smerokazov" se še vedno nadaljuje. Danes sem peljal s Celja do Ljubljane za eno laguno, kjer tip od Celja do Ljubljane NITI ENKRAT ni uporabil smerokaza. (Pa je kar konkretno vijugal po cesti levo-desno.)
Zadnjič spremenil NaceM, dne Sr jun 11, 2008 3:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Sr jun 11, 2008 3:00 pm

Jaz se bom po raznih rondojih, križiščih in podobnih stvareh nehal umikat in bo začelo pokat.Majhna brzina BMK.Ravno zdele sem moral delati obvoz na poti domov, ker se enemu pedru ni dalo čakat v vrsti za zavijanje levo in je zavil levo s pasu za naravnost in mi zaprl pot in sem se moral odpeljat naravnost.
Rondo Tomačevo je pa mogoče primeren za kulturne voznike.Za "ko je jaći onaj tlaći" slovenski stil vožnje je pa zgrešen.Dvopasovni rondoji v sloveniji nimajo kej iskat.Osnova rondojev je tekoč stil vožnje in prilagajanje vseh vsem.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov