Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Sestava avta po lastni želji

Napisal/-a lisko So jul 26, 2008 9:37 am

Se opravičujem če je že blo, vendar ne najdem....

Ve kdo točno kak je s tem in papirnim sranjem? Če bi recimo vzel en avto in ga predelal recimo v kabrio,pick up,4x4,močnejš motor....
Kaj vse in kak vse uradno spravit na cesto?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O So jul 26, 2008 10:59 am

Jah, načeloma moraš vsako tako spremembo homologirat, pa naj bo druga dimenzija felten, temnjenje stekel ali pa rezanje strehe. Za homologacijo načeloma potrebuješ papirje, ki potrjujejo da je ta del/predelava testirana in primerna za tvoj avto. Za kaj takega pa verjetno rabiš kakega inženirja.

Mogoče se pozanimaj kako majo zrihtano pri Bug Customs, vem da veselo režejo strehe hroščem, pa ziher morajo met kake papirje za to.... http://www.bug-customs.com/
Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So jul 26, 2008 3:11 pm

Opa v sloveniji tudi obstaja to? Niti vedel nisem.....nadvse zanimivo.
Kok sem pa zdaj prebral pa rabim atest in potem homologacijo.....zaj pa pri atestu je spet tak.....kaj vse kje vse in koliko stane...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne jul 27, 2008 12:40 pm

Kr pozabi :lol: Bug customs pa ti itak nebo nic uporabnega povedal :P
Pa je svizec zavil cokolado

Uporabniški avatar
shelton
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a shelton Ne jul 27, 2008 7:07 pm

Pri kakšni večji predelavi je potreben atest celotnega avtomobila.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Re: Sestava avta po lastni želji

Napisal/-a Matjazy Ne jul 27, 2008 9:25 pm

lisko je napisal/-a:Se opravičujem če je že blo, vendar ne najdem....

Ve kdo točno kak je s tem in papirnim sranjem? Če bi recimo vzel en avto in ga predelal recimo v kabrio,pick up,4x4,močnejš motor....

že samo za vgradnjo motorja, ki ni bil original v avtu, rabiš dodkumentacijo, ki je nekje nad ravnjo "navadnega smrtnika."

Lahko si naprimer pogledaš naliM-ovo vgradnjo 1.4T motorja v twinga , ki je mislim da opisana na konkurenčnem forumu.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne jul 27, 2008 10:52 pm

Ampak se pa najdejo hrošči ki so doma narjeni v kabrio.....kaki tricikli....in to me zanima če kdo ve točno kako gre.....vsekakor se da....zanima me samo kako.

Obetav bi se zanimiv projekt če bi se dalo to spravit pol uradno na cesto.
Slika

Uporabniški avatar
Godward
Uporabnik

Re: Sestava avta po lastni želji

Napisal/-a Godward Ne jul 27, 2008 10:57 pm

Matjazy je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Se opravičujem če je že blo, vendar ne najdem....

že samo za vgradnjo motorja, ki ni bil original v avtu, rabiš dodkumentacijo, ki je nekje nad ravnjo "navadnega smrtnika."

Lahko si naprimer pogledaš naliM-ovo vgradnjo 1.4T motorja v twinga , ki je mislim da opisana na konkurenčnem forumu.

a pol se da homologirat neoriginal motor, bi me zanimala ta tema od naliM če lahko link plis
Renault 5 Campus 1.1/1.4 1992 - prodano
Renault Laguna 1.8 16V 2000 Fairway - prodano
Volvo S80 D5 2003 - prodano
Volvo S60 D5 2010 Summum avt.
Slika

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To jul 29, 2008 9:56 pm

lisko je napisal/-a:Ampak se pa najdejo hrošči ki so doma narjeni v kabrio.....kaki tricikli....in to me zanima če kdo ve točno kako gre.....vsekakor se da....zanima me samo kako.

Obetav bi se zanimiv projekt če bi se dalo to spravit pol uradno na cesto.

Kolikor je meni znano je nalažja pot, da potem vozilo homologiraš kot posebno dirkalno vozilo. Vseeno pa se ne boš izognil vsej tehnični dokumentaciji in računum za "strokovno" izvedbo predelav.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To jul 29, 2008 11:38 pm

Fora je v tem ker niti približno ne bi moglo biti potem kot dirkalno vozilo......kvečjemo tovorno.....Vso dokumentacijo, ki bi pa lahko imel so pa samo razni načrti ( to bi še spacal skupaj) in pa podpis strojnega inženirja kao , da bi on varil.
Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če jul 31, 2008 11:31 am

No evo info s prve roke.....

Klical na RTI Maribor kjer sem zvedel nasljednje....

Ena od možnosti je, da se avto registrira kot športno vozilo...V tem primeru rabiš vse papirje od proizvajalcev vgrajenih delov....se pravi druge fedre ....pač rabiš TUV od feder.....dobro to poznamo.

Druga možnost je da ti proizvajalec avtomobila odobri tako predelavo in ti pošlje vso dokumentacijo za to predelavo ( se pravi hrošči so bili lahk tudi kabrio....v tem primeru ti mora VW poslat dokumentacijo za predelavo.....ti predelaš po tej dokumentaciji greš homologirat in zadeva rešena)....

Tretja možnost oz. to kar je mene najbolj zanimalo..... predelava v unikatno vozilo..
V tem primeru pa nimaš ne TUV certifikatov ( ker dele delaš sam) , nimaš ne odobritev s strani proizvajalca avtomobila in ne papirjev....
Takrat pa moraš dobit odobritev s strani ministrstva za promet in ceste , da lahko začneš s predelavo....potem pa oni odločijo kake teste in kake stvari mora avto prenest in ko opravi vse te teste ga lahko greš uradno homologirat....

TO je uradna razlaga na rti maribor. Se pravi uradno.....hmmm.... je malo problematično :)
Slika

photon
Nov uporabnik

Napisal/-a photon Če jul 31, 2008 12:24 pm

Kaj pa če bi vprašal na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani? Sigurno vedo kako in kaj, ker so njihovi študentje naredili unikaten roadster, ki ima vse papirje, da se ga lahko tudi registrira. Vsaj tako je bilo rečeno na predstavitvi v Monsu.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če jul 31, 2008 12:31 pm

tale roadster z izjemo sprednjih ust ki niso podobna nicemur, kr dobr zgleda :D

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če jul 31, 2008 3:01 pm

photon je napisal/-a:Kaj pa če bi vprašal na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani? Sigurno vedo kako in kaj, ker so njihovi študentje naredili unikaten roadster, ki ima vse papirje, da se ga lahko tudi registrira. Vsaj tako je bilo rečeno na predstavitvi v Monsu.

V bistvu je to tretja možnost ki sem jo opisal......Ministrstvo odobri....potem gre skozi vse teste...in pol homologira.
Slika

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če jul 31, 2008 3:26 pm

Lisko tretja možnost je res idealna, mene samo skrbi katere predelave ti bodo odobrili in kakšne preskuse bo potrebno opraviti preden boš tole dobil potrjeno. Odgovor je zelo splošen. Glede na to da imaš namen narediti tovorno vozilo predvidevam da boš naredil večje posege v karoserijo. Tu pa se zna malce zaplesti. Poskusi s konkretnim vprašanjem kaj bodo zahtevali od tebe. Upam da ti bo uspelo priti čez birokratske ovire.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Če jul 31, 2008 3:58 pm

Nimam pojma točno kako poteka ampak prijatelj je razmišljal o tem, da bi po originalnih načrtih naredil enega Caterhama http://www.caterham.co.uk/. Je rekel, da se je nekaj zanimal potem za homologacijo ampak menda ti mora na koncu nek strokovnjak/inžinir vsako malenkost odobriti, celo neke papirje mi je pokazal. To gre potem nekako takole:
"Žmigavci so, knof dela, napeljava je vredu." recimo 20€.. In tako naprej za vsak knof, vsako stikalo, vsak del na avtu...
Res pa je, da gre tu za izdelavo avta iz ničle.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
smile4me
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a smile4me Če jul 31, 2008 5:41 pm

na fakulteti za strojništvo majo narejene preračune za vsak del, ti jih pa nimaš, tko da na to varjanto lah pozabiš razen če jim daš delat ;)
Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če jul 31, 2008 10:50 pm

Sej dejansk nardit po točnih načrtih ni problem....to mi je prijazna gospa tudi povedala. Če je iz strani proizvajalca odobren poseg in če se dela po načrtih načeloma ni problemov ( sej zato je načrt da delaš po njem in po načrtih je tko al tko vse zračunan).

Poleg tega za tizga catermana verjetno naročiš kot kit komplet in potem sestavljaš ( kot oni na discoverju ko dela avte) . TO pol nebi smel bit problem sej vse že naprej narjeno samo sestavit in pa mogoče keri del nardiš sam pa je.

Gospa mi je potem tudi rekla da bo mi zrihtala številko glavnega direktorja RTI-ja in bom se še z njim pogovoril....je pa s prve omenla da gre za avto sestavljen iz nule in po mojih željah in ker načrtov bo pač moral na razne preiskuse ( kaj vse niti sama ni znala povedat) . Rekla je edino da bo to stalo ogromno časa in denarja.....vsekakor še bom verjetno vrtal naprej....VErjetno pa so to preizkusi trdnosti podvozja.....togosti....zvijanje podvozja in tako naprej....

Kot sama izvedba in ojačitev komplet podvozja, je najmanjši problem .....problem nastane samo pri papirjih in birokraciji.....
Slika

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Pe avg 01, 2008 2:16 pm

lisko je napisal/-a:Poleg tega za tizga catermana verjetno naročiš kot kit komplet in potem sestavljaš ( kot oni na discoverju ko dela avte) . TO pol nebi smel bit problem sej vse že naprej narjeno samo sestavit in pa mogoče keri del nardiš sam pa je.

Ne on je imel/še ima namen narediti avto iz ničle torej večino delov sam narediti in sestaviti.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Pe avg 01, 2008 2:44 pm

Symon je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Poleg tega za tizga catermana verjetno naročiš kot kit komplet in potem sestavljaš ( kot oni na discoverju ko dela avte) . TO pol nebi smel bit problem sej vse že naprej narjeno samo sestavit in pa mogoče keri del nardiš sam pa je.

Ne on je imel/še ima namen narediti avto iz ničle torej večino delov sam narediti in sestaviti.

Ampak po načrtih? Ker druga je če imaš ti načrt in delaš dele po načrtu...... kot pa če nimaš nič in delaš dele iz svoje glave.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov