Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
cuoresportivo
Nov uporabnik

Vklop smernikov ob močnem zaviranju

Napisal/-a cuoresportivo Ne avg 17, 2008 8:14 pm

Pozdravljeni,

Par dni nazaj sem to funkcijo videl pri kolegu na 206-ki ko je moral močno zavirat. Sam imam Megana II grandtour 1.6 z opremo dynamique+ , kjer bi naj ta funkcija tudi bila vgrajena - zavedeno v brošuri za omenjen model. Sedaj me zanima, kakšna sila je potrebna , da se to sproži in kako vedet, če je to sploh vgrajeno. Sam sem enkrat testiral zavore in kolikor mi je znano se smerniki niso vklopili.

Hvala za vaš odgovor.
Ni važno kak stojiš zraven avta, ampak kako ga voziš.

Uporabniški avatar
lumpii
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Vklop smernikov ob močnem zaviranju

Napisal/-a lumpii Ne avg 17, 2008 8:17 pm

cuoresportivo je napisal/-a:Pozdravljeni,

Par dni nazaj sem to funkcijo videl pri kolegu na 206-ki ko je moral močno zavirat. Sam imam Megana II grandtour 1.6 z opremo dynamique+ , kjer bi naj ta funkcija tudi bila vgrajena - zavedeno v brošuri za omenjen model. Sedaj me zanima, kakšna sila je potrebna , da se to sproži in kako vedet, če je to sploh vgrajeno. Sam sem enkrat testiral zavore in kolikor mi je znano se smerniki niso vklopili.

Hvala za vaš odgovor.

Jaz tudi nisem opazil na renaultu tega.
Verjetn mora najprej usekat, pometat vse airbage ven, nato pa v zadnjem stadiju vklaplja smernike... :lol: :lol:
E60 525dA M-Optic, 2005

Uporabniški avatar
AM
Stalni uporabnik

Napisal/-a AM Ne avg 17, 2008 8:21 pm

Tole s smerniki je tak smešno...
Zakaj ne naredijo zadaj indikatorje.

Že tak se dajejo te štop lučke na sredino, na spojlerje itd..., zakaj pa nebi bili na indikator, da bi se postopoma prižigale kakor močno bi ti pritisnil na zavoro...

Bi bilo veliko bolje kot smerniki, ko še vedno ne veš kako močno nekdo zavira...

Torej če bi nekdo zaviral na rahlo, bi se prižgale zavorne luči in recimo v sredini indikator ki bi zagorela samo prva žarnica.
Če bi pa max zaviral, bi se pa prižgalo vseh 5 ali koliko stopenj bi jih bilo v vrsti ki bi prikazovale jakost zaviranja...

Uporabniški avatar
kofy
Novinec

Napisal/-a kofy Ne avg 17, 2008 8:30 pm

lumpii je napisal/-a:

Hvala za vaš odgovor.

Jaz tudi nisem opazil na renaultu tega.
Verjetn mora najprej usekat, pometat vse airbage ven, nato pa v zadnjem stadiju vklaplja smernike... :lol: :lol:

Ja, tudi jaz tega nisem opazil, ker sem bil v avtu in bremzal na full-tako da se je vklopilo zaviranje v sili. Opazil pa je kolega, ki je peljal za mano, da so se žmigavci prižgali za nekaj sekund (!??).
Gre pa za reno Kangoo storia, 2008, dci, privilage luxalinekajtazga oprema. Ampak te opcije pri nakupu nisem naročil, in nisem vedel, da jo imam. V navodilih za uporabo pa itak tako butasto piše, da še jaz ne razumem.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Ne avg 17, 2008 8:32 pm

Hvala za vaš odgovor.

Mislim, da imajo tudi Megani dovolj glasne smernike, da jih slišiš, ko so vklopljeni, tako da ko se ti bodo prižgali, jih boš zagotovo slišal. Zdej pri VW grupi je naprimer tako, da se ti varnostne utripalke ne vžgejo, če se peleš npr. 20 pa bum po bremzi. Če pa se peleš ne vem 90 pa bum po bremzi in zaviraš proti 0 pa se ti vklopijo tudi varnostne utripalke. Sem pa opazil, pri nekaj močnejših zaviranjih, da ABS na bremzi nisem čutil, pa so se utripalke vžgale - vsakič pa je bila cesta mastna in mokra.

Delovanje sistema najlažje sprobaš tako, da si najdeš kakšno lokalno in res dobro pregledno ravnino, se pelješ 90 in bum po bremzi da se ustaviš. Utripalke morajo delovat. Samo prej se PREPRIČAJ, da ni nobenega v nasproti smeri in za tabo, da ne bo kakšne nesreče.

Uporabniški avatar
simimedi
Novinec

Napisal/-a simimedi Ne avg 17, 2008 9:10 pm

Zdravo,

tudi sam imam Megana Grandtour sicer z opramo privilege in sistem deluje - sem že preizkusil. Moraš pa dejansko precej hitro pohoditi bremzo, da zazna kot zaviranje v sili. Takrat tudi avto močneje (beri na polno)zavira, neglede na moč tvojega pritiska na pedalo zavore. Sistem isto deluje tudi na Laguni, pri Cliotu (bilabong) pa samo na polno zavira, medtem ko se smerniki ne prižgo.

LP Simimedi

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Ne avg 17, 2008 9:20 pm

se en sistem za retardirane voznike. itak ce ful bremzas je nujno przgt vse4 zmigavce..

me je pa dons res pogrel neki.. pred odcepom na obvoznici za na celovsko in proti kranju, se je nabrala kolona, in pol se je en d**** kr na pasu ustavil in pocakal lepo da je bil prostor zanj.... mislm res ni dost mankal, da bi sel ven, odprl vrata in ga brcnil v glavo neodgovorno. kako lahko na pasu ustav jao, kje so policaji ob takih RES nesprejemljivih situacijah :evil: ce bi pa kdo vanga prletu bi bla pa spet hitrost..

drgac pa na zanimiv nacin veyronu svetjo stoplampe: http://www.youtube.com/watch?v=_rgjoxw36l0

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Ne avg 17, 2008 9:23 pm

AM je napisal/-a:Tole s smerniki je tak smešno...
Zakaj ne naredijo zadaj indikatorje.

Že tak se dajejo te štop lučke na sredino, na spojlerje itd..., zakaj pa nebi bili na indikator, da bi se postopoma prižigale kakor močno bi ti pritisnil na zavoro...

Bi bilo veliko bolje kot smerniki, ko še vedno ne veš kako močno nekdo zavira...

Torej če bi nekdo zaviral na rahlo, bi se prižgale zavorne luči in recimo v sredini indikator ki bi zagorela samo prva žarnica.
Če bi pa max zaviral, bi se pa prižgalo vseh 5 ali koliko stopenj bi jih bilo v vrsti ki bi prikazovale jakost zaviranja...

to funkcijo ima BMW M6, ne? :) to bi blo recimo vredu. čeprou sm pa enkrat vozu za enmu avtom k mu je usakič ko je bremzo pohodu tretrja zavorna luč utripala in to je bilo pa neverjetno tečno :evil:

drgač pa, na kolegotovmu cliotu (ripcurl) se prižgejo vsi štirje smerniki ko močneje zavira pri višji hitrosti (nad 60 recimo).
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne avg 17, 2008 9:29 pm

Voith je napisal/-a:drgac pa na zanimiv nacin veyronu svetjo stoplampe: http://www.youtube.com/watch?v=_rgjoxw36l0

off:
si ze kdaj silsal za t.i. camera efekt?.. oz. stisnjen posnetek, ki popaci overlay
no tu na teh 2 posnetkih tega ni vidno...
http://www.youtube.com/watch?v=VNRUY5c_ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=G_XQExpj ... re=related
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

XTR
Novinec

Napisal/-a XTR Ne avg 17, 2008 9:31 pm

Pri Citroenu se mi je že parkrat zgodilo da so se mi pri močnejšem zaviranju vklopili vsi štirje smerokazi, pa sem potem malo eksperimentiral. Ni dovolj samo to, da močno zaviraš, pomembnoje tudi kako hitro spustiš gas, ker očitno reagira glede na časovni zamik med tem ko spustiš gas in pritisneš na bremzo. Pa BAS (Brake-assist system) pri takem zaviranju posreduje.

Voith je napisal/-a:se en sistem za retardirane voznike. itak ce ful bremzas je nujno przgt vse4 zmigavce..

Rad bi te videl, kako bi ti v tako kratkem času prižgal žmigavce :bonk
Če porš tega nima še ne pomen da je neumnost .....
V praksi se zadeva precej dobro obnese.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Ne avg 17, 2008 9:57 pm

pri nekaterih avtih (vsaj za mojega vem) pa je tako, da ko se vklopi ABS (nad določeno hitrostjo seveda), štoplampe začnejo utripat, pač kot opozorilo za nevarnost.
Slika

Uporabniški avatar
cuoresportivo
Nov uporabnik

Napisal/-a cuoresportivo Ne avg 17, 2008 10:09 pm

Gre se pač samo zato, če je funkcija sploh noter, piše da je. Kolega na 206ki vidi, da se mu prižgejo, kako ima pa to renault, pa ne vem. Sem že parkrat hudo zaviral, pa na armaturki ni nič zasvetilo. Bom kolega prosil, da bo od zadaj gledal.

Hvala za odgovore.
Ni važno kak stojiš zraven avta, ampak kako ga voziš.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Ne avg 17, 2008 10:38 pm

XTR je napisal/-a:Rad bi te videl, kako bi ti v tako kratkem času prižgal žmigavce :bonk
.

jih nism sam enkat prizigal ves ;)

pac ce se debili po pasu na avtocesti ustavljajo nebo nikol varnosti na cestah neglede na te male elektronske hax variante, ki so absolutno brezveze. no po mojem mnenju that is.

MacTron:
http://www.youtube.com/watch?v=VEL5ABddZ0k

se ti zdi tole kot kamera efekt? :)
no men se ne, men se zdi da veyronu tecno utripajo stoplampe.. bi blo treba v zivo vidt, ker opcija je, da ma kamera vec fpsjev kot diode, druga moznost je pa da so mu ugradil to not da utripa, po zgledu novih mercedesov..
Zadnjič spremenil Voith, dne Ne avg 17, 2008 10:48 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Ne avg 17, 2008 10:45 pm

Voith je napisal/-a:http://www.youtube.com/watch?v=VEL5ABddZ0k

se ti zdi tole kot kamera efekt? :)
no men se ne, men se zdi da veyronu tecno utripajo stoplampe..

off:
ne vem ampak se mi zdi en tak fenomen ...med kamero efektom in samo svetlobo
ter led zarometi, ker npr ponoci je zgodba popolnoma drugacna in to 1m stran...
http://www.youtube.com/watch?v=ixVtzI3dFNg

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Ne avg 17, 2008 10:51 pm

satansko zveni tale veyron :D

bo treba v zivo vidt tole, ni druge. je pa res mozn da je fora led diod.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 Ne avg 17, 2008 10:58 pm

nima ti kolega kej zadaj gledat.Ko pohodis zavoro in ce se ti prizge vseh 6 zmigovcev to enostavno vidis na armaturi...

matej_jack
Novinec

Napisal/-a matej_jack Ne avg 17, 2008 11:00 pm

To je fora led diod in kamere. Podobno kot kolesa, ki se kar naenkrat začnejo vrteti v nasprotni strani vožje, potem mirujejo in se začnejo spet vrteti v isti smeri vožnje :D

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Napisal/-a LinuxFuter Ne avg 17, 2008 11:03 pm

XTR je napisal/-a:Rad bi te videl, kako bi ti v tako kratkem času prižgal žmigavce :bonk

Oh ja, ko je men zapelov šlepar na prehitevalni pas (z manj kot 90, jaz sem mel pa realnih 130 not), sm avtomatsko vsekal po vseh 4ih (pa ne zrd bremzanja, ampak zato ker sm že vidu crash :? )

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Ne avg 17, 2008 11:04 pm

Voith, poglej komentar od avtorja posnetka http://www.youtube.com/watch?v=_rgjoxw36l0

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Ne avg 17, 2008 11:05 pm

No da ne bomo v off topicu ceprav so nekatere stvari zelo podobne bom se izpostavil
kaj je namen EU komisije za varnost v prometu v letu 2009... na kratko BAS

zanimivo branje
http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=39&L2_ID=627
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov