Debate, ki niso vezane na ostala področja...

marej
Novinec

Kraj: Jesenice

slovenci dobri vozniki ali ne

Napisal/-a marej So dec 06, 2008 10:22 pm

Napišite svoja mnenja ter iskušnje o Slovenskih voznikih

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Re: slovenci dobri vozniki ali ne

Napisal/-a MacTron So dec 06, 2008 10:45 pm

Ti bos svoje pa cez 2 leti... :idea:
Ce mislis pa naredit "razkol" s taksno temo, bo sla pa nemudoma v zaklep
premisli status
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

marej
Novinec

Napisal/-a marej So dec 06, 2008 10:50 pm

pa nedelam nobenega razkola pa rajši se pozanimej kaj boš napisal

Uporabniški avatar
sandek
Uporabnik

Kraj: maribor-metropola

Napisal/-a sandek So dec 06, 2008 10:54 pm

jaz sem najboljši 8) :vrum :vrum :vrum :vrum ( hec more bit)

Uporabniški avatar
michelin
Uporabnik

Kraj: Kamnik

Napisal/-a michelin So dec 06, 2008 10:55 pm

Slovenci smo v večini dobri vozniki ;)
Slika
Slika
Slika

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Napisal/-a mire So dec 06, 2008 11:35 pm

boljsi od italjanov defintivno
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi So dec 06, 2008 11:36 pm

Slovenci smo/so poden od voznikov.

Samo moje mnenje pač, ni treba da se ob njega obregnete. No lahko se pa prvo preberite zakaj tako mislim.

Sam sem bil ob pridobitvi izpita zelo živahen voznik. Divjak če hočete. Hitro sem padel na realna tla z prometno nesrečo na dan katere sem hvalabogu vozil normalno a se je vseeno zgodilo, moj pogled na vožnjo se je spremenil. Sem imel kar srečo, samo premaknjena vretenca, potrganih nekaj ligamentov, nalomljena vratna os, poškodovano koleno... No hrbet me kaj hitro boli ob večjih naporih recimo prisilne drže, kar pri skoraj 22ih ni ravno super, pa vseeno sem vesel da lahko vse delam normalno in da od nesreče nisem takorekoč nič zaznamovan. Vseeno še vedno vozim "hitre" (mogoče ne za forum, ampak za SLO povprečje pleha ki je na cesti) avtomobile in tudi rahlo nad omejitvami. Tudi zelo nad omejitvami ko me prime, toda ne prime me več kar tako, pa tudi takrat ko vozim hitreje delam to drugače kot v preteklosti. Pa ne gradim zdj mnenja samo na svojem primeru, tako je pač z veliko večino mladine. Eni imajo več sreče poškodujejo samo pleh eni manj, eni nič.

Da se malce približam temi nazaj..

Torej velika večina ob pridobitvi izpita pokaže "j***a". . Nič zato, dvomim da je v Nemčiji kaj drugače, človeški nagon .. intuicija če hočete, zmeraj je bilo tako. Je pa narobe zakaj in kako se to obravnava. Zakon še vedno ne pozna razlike med brezglavim divjanjem in hitro vožnjo. Za zakon sta pač oba šla 20km/h, 65km/h čez omejitev. Takšno nerazslojevanje vodi v razslojevanje na tiste ki imajo denar in tiste ki ga nimajo. Odvzemi (začasni da ne bo pomote, stalnega v večini primerov ne podpiram) se dogajajo premalokrat in iz premalo razlogov. Seveda, da mi ni enako ali mi ga vzamejo za 1 mesec, ker se peljem 160km/h po regionalki ali pa ker se peljem 75 čez zakotno vas, ki je tam več ni le območje velja za vaško- zgolj abstrakten primer. In ker je zakon pri nas od nekdaj eden strožjih iz finačnega vidika v Evropi in poden od podna iz vidika kvalitete, pride do česa po mojem mnenju? Poden voznikov.

Da ni kulture se ne bi niti spuščal v to. Poden je to, da pri nas umre toliko ljudi na cesti. Zopet: Slaba ali nična vzgoja o prometu v najbolj dovzetni dobi otroka, slaba prometna vzgoja v srednji šoli, samo en falusev CPP in dva kroga z skuterjem pa imaš izpit. In potem še dva papirčka dva kroga po mestu ki ga tako ali tako poznaš in imaš izpit za avto. Brez kakšnih ekstra usposabljanj pri tistih pri katerih inštrukturji hitro vidijo da ne štima vse kot treba in tako dalje. Torej zanič vzgoja, slabi inštrukturji = poden vozniki.

Zakaj že?

Recimo že iz vidika tega , da smo poden eden do drugega na cesti in tako postanemo poden tudi za druge. Kako to? Recimo, da že signalizacija voznika vozniku pri nas pomeni čisto druge stvari kot v zahodnih in severnih državah.

Katera pa se sprašujete? in zakaj poden za druge?

Poden za druge, ker v tujini v večini težko oz dovolj hitro razberemo namene ljudi ki so soudeleženi. Sam sem ogromno na cesti, pa vseeno v tujini se moram prvih 15 min opominjati, da nisem doma in da se bomo peljali tako kot se spodobi, ne pa borili za svoj kos ceste.
Pa poglejmo malo napihnjeno povedano nekaj prometnih znakov šofer šoferju:

- Blendanje vozniku spredaj v dokaj gostem prometu, kjer so majhne hitrostne razlike med soudeleženci. Pri nas to pomeni: Da ne bi niti slučajno se mi zdj vrgel na moj pas, zdaj grem jaz mimo po tej cesti. Na zahodu: Izvoli , vključi se imaš krit hrbet.

- Blendanje v križišču nasproti vozečemu vozilu ki bo zavijal, če se mi premikamo. Pri nas: Upam , da imaš pripravljene kupončke. Tujina: Saj imam čas, 1,5s ne bo spremenilo mojega dneva.

- Smerniki. Tujina: Pomeni da bom zavil ven, prosim bodi pozoren name. SLO: A to se pod dodatno opremo kupi?

- Trikotnik v znak zahvale. SLO: Pri nas kaj hitro začne kdo bremzati, ko te spusti mimo če mu prižgeš trikotnik. V tujini ponavadi ljudje na hitro poblendajo nazaj ali prižgejo meglenke ( ja blendanje je lahko dobronamerno ).

- Kako priti mimo nekoga na avtocesti v temi. SLO: prižgimo vsa svetlobna telesa, saj me samo z kratkimi lučmi sigurno ni opazil. Tujina: Preprosto prižgejo luči v notranjosti avtomobila, kar da lepo kulturno vedeti rad bi šel mimo. Seveda se to v temi še kako dobro a hkrati nenevarno in nemoteče opazi v retrovizorju.

- Kako se umakniti avtomobili za nami na AC, ki vozi z večjo hitrostjo. SLO: Kdo vozi z večjo hitrostjo. Hitreje kot moj Clio ne gre nihče, konec koncev pa mi je skrajno vseeno saj je omejitev 130km/h in če na mojem števcu tako piše potem tako je!.Tujina: če se lahko se umakne, v primeru da se ne more oziroma bi rad še prehiteval preprosto pospeši za kakšnih 20km/h na uro do mesta kamor se bo umaknil.

Teh primerov je še veliko, sam se imam za zmernega in kulturnega voznika ampak mi pri tej čredi na cesti tudi včasih popustijo živci in padem med čredo nespodobnih, pravil neuopštevajočih, samo nase gledajočih poraznih voznikov. V bistvu, če povem po resnici, ponosen sem da sem Slovenec, rad imam to lepo deželo, toda po naših cestah voziti ni več užitek. No razen v pozno popoldanskih urah, in večernih med tednom ko ni gužve in je vožnja lahko zopet užitek.

Upam da post ni bil predolg :) In seveda da se kdo ne čuti užaljenega zaradi mojega mnenja. Kot vidite sem tudi sebe popljuval zraven z vsemi nami ostalimi. Seveda so izjeme, ki pa prej kot ostalo potrjujejo izjeme.

Uporabniški avatar
hejho
Novinec

Napisal/-a hejho So dec 06, 2008 11:37 pm

z dizlom do blokade
v drugi najmanj 60 na uro
v tretji vsaj 90
to je supr vožnja

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy So dec 06, 2008 11:40 pm

Nisem prepričan da smo tako dobri....v ponedeljek je v grazu polno prometa...pa ko dam žmigavec me vedno spusti.....recimo preden pridem do graza pa moram v mariboru jebat ježa in čakat....ter za brezveze kurit bencin ker se bo vsaki samo naprej rivo...in bog nedaj da bi te spusto.........npr. tam se mu je tak fejst mudilo...potem pa se malo naprej ko je tabla 70 lepo veselo pela 50 :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: mimo desetih tabel 70....jao....to je problem...da na regionalnih cestah veliko voznikov ne upošteva tabel...in pelje po možnosti konstanno 60....ker o normalni dinamični vožnji še ni čul.....

potem pa ga gre nekdo prehitevat...in evoga pa so nesreče tukaj.....pa imamo spet visok procent nesreč

V grazu je v ponedeljek konkretna gužva pa pridem čez v roku 15 minut....medtem ko za maribor rabim najmanj pol ure

marej
Novinec

Napisal/-a marej Ne dec 07, 2008 12:02 am

kakšen teden nazaj sem bil v Kranju pri Mercator centru v parkirni hiši sem se lepo peljal in neka ženska za mano je bilai n mi začela bliskati z dolgimi,ko sem prišel iz parkirne hiše se ja pa drla kaj mi je pa sem se peljal čisto lepo po pravilih.

Pri BTCju v sem se peljal ponovno po pravilih in mi neki gospod isto bliskal pa se nemoreš hitreje peljati ker je polno ljudi ter drug iv vozil.

V Sloveniji so normalni ljudje samo malo jihje,remalo je strpnih voznikov.

marej
Novinec

Napisal/-a marej Ne dec 07, 2008 12:12 am

Psepi zelo lepo ter pravilno si tisto napsal :D :D

whatewer1
Nov uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a whatewer1 Ne dec 07, 2008 12:23 am

Psepi je napisal/-a:Slovenci smo/so poden od voznikov.

Samo moje mnenje pač, ni treba da se ob njega obregnete. No lahko se pa prvo preberite zakaj tako mislim.

Sam sem bil ob pridobitvi izpita zelo živahen voznik. Divjak če hočete. Hitro sem padel na realna tla z prometno nesrečo na dan katere sem hvalabogu vozil normalno a se je vseeno zgodilo, moj pogled na vožnjo se je spremenil. Sem imel kar srečo, samo premaknjena vretenca, potrganih nekaj ligamentov, nalomljena vratna os, poškodovano koleno... No hrbet me kaj hitro boli ob večjih naporih recimo prisilne drže, kar pri skoraj 22ih ni ravno super, pa vseeno sem vesel da lahko vse delam normalno in da od nesreče nisem takorekoč nič zaznamovan. Vseeno še vedno vozim "hitre" (mogoče ne za forum, ampak za SLO povprečje pleha ki je na cesti) avtomobile in tudi rahlo nad omejitvami. Tudi zelo nad omejitvami ko me prime, toda ne prime me več kar tako, pa tudi takrat ko vozim hitreje delam to drugače kot v preteklosti. Pa ne gradim zdj mnenja samo na svojem primeru, tako je pač z veliko večino mladine. Eni imajo več sreče poškodujejo samo pleh eni manj, eni nič.

Da se malce približam temi nazaj..

Torej velika večina ob pridobitvi izpita pokaže "j***a". . Nič zato, dvomim da je v Nemčiji kaj drugače, človeški nagon .. intuicija če hočete, zmeraj je bilo tako. Je pa narobe zakaj in kako se to obravnava. Zakon še vedno ne pozna razlike med brezglavim divjanjem in hitro vožnjo. Za zakon sta pač oba šla 20km/h, 65km/h čez omejitev. Takšno nerazslojevanje vodi v razslojevanje na tiste ki imajo denar in tiste ki ga nimajo. Odvzemi (začasni da ne bo pomote, stalnega v večini primerov ne podpiram) se dogajajo premalokrat in iz premalo razlogov. Seveda, da mi ni enako ali mi ga vzamejo za 1 mesec, ker se peljem 160km/h po regionalki ali pa ker se peljem 75 čez zakotno vas, ki je tam več ni le območje velja za vaško- zgolj abstrakten primer. In ker je zakon pri nas od nekdaj eden strožjih iz finačnega vidika v Evropi in poden od podna iz vidika kvalitete, pride do česa po mojem mnenju? Poden voznikov.

Da ni kulture se ne bi niti spuščal v to. Poden je to, da pri nas umre toliko ljudi na cesti. Zopet: Slaba ali nična vzgoja o prometu v najbolj dovzetni dobi otroka, slaba prometna vzgoja v srednji šoli, samo en falusev CPP in dva kroga z skuterjem pa imaš izpit. In potem še dva papirčka dva kroga po mestu ki ga tako ali tako poznaš in imaš izpit za avto. Brez kakšnih ekstra usposabljanj pri tistih pri katerih inštrukturji hitro vidijo da ne štima vse kot treba in tako dalje. Torej zanič vzgoja, slabi inštrukturji = poden vozniki.

Zakaj že?

Recimo že iz vidika tega , da smo poden eden do drugega na cesti in tako postanemo poden tudi za druge. Kako to? Recimo, da že signalizacija voznika vozniku pri nas pomeni čisto druge stvari kot v zahodnih in severnih državah.

Katera pa se sprašujete? in zakaj poden za druge?

Poden za druge, ker v tujini v večini težko oz dovolj hitro razberemo namene ljudi ki so soudeleženi. Sam sem ogromno na cesti, pa vseeno v tujini se moram prvih 15 min opominjati, da nisem doma in da se bomo peljali tako kot se spodobi, ne pa borili za svoj kos ceste.
Pa poglejmo malo napihnjeno povedano nekaj prometnih znakov šofer šoferju:

- Blendanje vozniku spredaj v dokaj gostem prometu, kjer so majhne hitrostne razlike med soudeleženci. Pri nas to pomeni: Da ne bi niti slučajno se mi zdj vrgel na moj pas, zdaj grem jaz mimo po tej cesti. Na zahodu: Izvoli , vključi se imaš krit hrbet.

- Blendanje v križišču nasproti vozečemu vozilu ki bo zavijal, če se mi premikamo. Pri nas: Upam , da imaš pripravljene kupončke. Tujina: Saj imam čas, 1,5s ne bo spremenilo mojega dneva.

- Smerniki. Tujina: Pomeni da bom zavil ven, prosim bodi pozoren name. SLO: A to se pod dodatno opremo kupi?

- Trikotnik v znak zahvale. SLO: Pri nas kaj hitro začne kdo bremzati, ko te spusti mimo če mu prižgeš trikotnik. V tujini ponavadi ljudje na hitro poblendajo nazaj ali prižgejo meglenke ( ja blendanje je lahko dobronamerno ).

- Kako priti mimo nekoga na avtocesti v temi. SLO: prižgimo vsa svetlobna telesa, saj me samo z kratkimi lučmi sigurno ni opazil. Tujina: Preprosto prižgejo luči v notranjosti avtomobila, kar da lepo kulturno vedeti rad bi šel mimo. Seveda se to v temi še kako dobro a hkrati nenevarno in nemoteče opazi v retrovizorju.

- Kako se umakniti avtomobili za nami na AC, ki vozi z večjo hitrostjo. SLO: Kdo vozi z večjo hitrostjo. Hitreje kot moj Clio ne gre nihče, konec koncev pa mi je skrajno vseeno saj je omejitev 130km/h in če na mojem števcu tako piše potem tako je!.Tujina: če se lahko se umakne, v primeru da se ne more oziroma bi rad še prehiteval preprosto pospeši za kakšnih 20km/h na uro do mesta kamor se bo umaknil.

Teh primerov je še veliko, sam se imam za zmernega in kulturnega voznika ampak mi pri tej čredi na cesti tudi včasih popustijo živci in padem med čredo nespodobnih, pravil neuopštevajočih, samo nase gledajočih poraznih voznikov. V bistvu, če povem po resnici, ponosen sem da sem Slovenec, rad imam to lepo deželo, toda po naših cestah voziti ni več užitek. No razen v pozno popoldanskih urah, in večernih med tednom ko ni gužve in je vožnja lahko zopet užitek.

Upam da post ni bil predolg :) In seveda da se kdo ne čuti užaljenega zaradi mojega mnenja. Kot vidite sem tudi sebe popljuval zraven z vsemi nami ostalimi. Seveda so izjeme, ki pa prej kot ostalo potrjujejo izjeme.

Se popolnoma strinjam
David

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Ne dec 07, 2008 12:25 am

v sloveniji je 3% dobrih voznikov, ostalo je katastrofa...

Psepi lepo in žal pravilno napisano...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne dec 07, 2008 12:59 am

V sloveniji ni problem v slabih voznikih, ker je slabih voznikov samo kak procent, problem je v mentaliteti in obnašanju ter prevelikem egu ljudi na splošno.
Vsak bi rad prišel takoj nekam, vsem se mudi, vsak bi rad takoj vse imel in vsak bi se rad pripeljal do vhoda v trgovino (češ poglejte kak avto imam) ter vsak bi rad nič delal za dobro plačo. Večina misli, da ima najboljši avto na vasi, pa četudi cela leta ne bodo mogli jest drugega kot zelje, ob božočnici pa še mal krompirja, ker plačujejo tako visoke obroke za kredit ali lizing, na katerega so kupili avto.
Najbolj zanimivo pa je to, da ko taki vozniki pridejo 5 metrov izven slovenije v drugo državo, postanejo odlični vozniki in ne naredijo niti enega prekrška, vozijo po predpisih in se nasplošno zelo lepo obnašajo v prometu, samo doma v sloveniji pa "itak lahko počnejo karkoli", ker imajo najboljši avto na vasi.
Old subarus never die, they just get faster!

PiWPiW
Novinec

Kraj: Markovec City

Napisal/-a PiWPiW Ne dec 07, 2008 1:04 am

psepi je lepo napisal ja. še jaz določenih for nisem vedel kr se bolj malo furam po tujini. tudi kar sm se vozil po tujini mi nikoli ni rablo blendat al kaj podobnega.
zlo rad blendam kretenom. to se dogaja skoraj vsak dan. trobim še raje, samo kaj ki moja troblja ima zvok sesalca in nobeden me ne jemlje resno. (morem menjat z močnejšo)
ja, morem rečt da slo vozniki so nekateri precej veliki bedaki. je pa tudi razlika od kraja do kraja. recimo v ljubljani so vsi navajeni vozit po tistih nemogočih razmerah kateri si jih sami naredijo in potem ko en celinec kej v izy zajebe se vsi spravijo na njega.sej ti lepo piše na tablici KP - Koper oz. ne teži!

večjih kretenov kot so italjani pa .... edino mogoče puležani. oba pa si delijo prva mesta. to je nekaj neverjetnega kaj tipi delajo na cestah.

menim pa da ta nov zakon je zadevo z kreteni samo še poslabšal. zdaj ne da vozijo grozno, vozijo še tako nemogoče počasi da pfff... živci ....
tako kot je blind reku, 3% dobrih vsi ostali pa naj bodo srečni da imajo še izpite!

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Ne dec 07, 2008 1:09 am

Problem je, da je slovenija obupno majhna, avtomobil ima pa vsak dijak že skoraj.
infrastruktura pa je iz 70ih, ko se je vozilo par tistih fičkotov pa kasneje par jugotov z vmesnim bmwjem ali mečko.
Vsi ostali problemi so le posledica tega slabega urbanizma, jih je pa pepsi ene par dobro naštel. Situacijo pa še prekleto potencirajo previsoke kazni, je ljubljana od uvedbe 2x bolj zabasana, ker se vsi vlečejo kot da so na uro plačani.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

PiWPiW
Novinec

Kraj: Markovec City

Napisal/-a PiWPiW Ne dec 07, 2008 1:26 am

NE, še zdaleč ne. problem je da so ljudje bedaki. že kot nekateri parikarajo ti dajo že vedet njihov IQ

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Ne dec 07, 2008 2:00 am

bass je napisal/-a:Problem je, da je slovenija obupno majhna, avtomobil ima pa vsak dijak že skoraj.
infrastruktura pa je iz 70ih, ko se je vozilo par tistih fičkotov pa kasneje par jugotov z vmesnim bmwjem ali mečko.
Vsi ostali problemi so le posledica tega slabega urbanizma, jih je pa pepsi ene par dobro naštel. Situacijo pa še prekleto potencirajo previsoke kazni, je ljubljana od uvedbe 2x bolj zabasana, ker se vsi vlečejo kot da so na uro plačani.

Se delno strinjam s to problematiko, ampak bi ti vseeno nasprotoval v tezi da se zaradi tega obnašamo kot podvijano govedo:

- S problematiko se strinjam do te mere kar se tiče avtocest (pa še to glede same gostote in to ob točno določenih urah) in mogoče LJ :) ; da smo tranzitna država v kateri je bila največja napaka ne zgraditi 3 pas ti. pas za tovornjake ki ga bomo tako ali drugače morali slej ali prej narediti zaradi Luke KP (v pozitivnem smislu gledano, ker je tale Luka KP res močna in prav je da je tako) kar pa bo seveda čisto po slovensko potrojilo stroške za nekaj kar bi lahko bilo že narejeno za veliko manj denarja. LJ je bila od nekdaj kaos za slovence in problematična za prišleke, ki so "delali" gužvo. Delajo pa jo z verjel ali ne upoštevanjem predpisov v največji meri. Sem imel že nekajkrat vročo diskusijo z voznikom za mano v LJ , ker sem zabremzal ko se je prižgala rumena ali pa ravno rdeča. Seveda enkratno trobljo veselo odzdravim nazaj, tretji četrti ali 10s troblji ponavadi prižgem tirkotnik in stopim ven iz avtomobila. . . in se grem malo pogovorit z veselim glasbenikom za mano (sej vem, enkrat me bo en b**** pretepel zaradi nestrinjanja z njegovim lastnim CPP) :evil:

Gostota prometa ne more in ne sme biti opravičilo za debilizem v prometu, to je le izgovor.

Obstajajo večja mesta po EU, obstajajo večje gostote in obremenitve na določene odseke,poti,kompletne povezave med mesti, obstaja več avtombilov na površino kot v Sloveniji. Gostota prometa ne more biti izgovor za ne gledanje v ogledala, ne more biti izgovor za neznaje vožnje v koloni (v LJ ste se kdaj vprašali koliko bolj tekoče bi vse skupaj potekalo z neko konstanto namesto da se en drugem zaganjate v zadke in tako znižujete povprečno hitrost kolone??(pa da ne bo pomote, avti z LJ tablicami so ponavadi eni najmanj problematičnih ki jih srečujem po cestah)). Gostota prometa ne more biti izgovor za neuporabo smernikov, ne more biti izgovor za skoraj nič. Časovno so ljudje iz recimo NM ali MB do LJ v krajšem času kot pred 20 leti. Torej tu izgovorov za poden voznike ne bi vlekli ;)

Glede kazni je sicer druga tema, pa vseeno. Sedaj če jih zmanjšajo bo efekt še slabši, saj bi se nižje kazni zaradi bolne mentalitete začele izkoriščati za cestne "dirke". Sicer obstaja en zelo enostaven sistem, kako se jih da zmanjšati a dvomim da bo naša vlada šla v to smer. Se pa 100% strinjam , da so kazni pokazale grdo/šibko/slabo naravo marsikoga v marsikaterem pogledu. :tomidelej:

p.s. sicer pa vseeno good point, katerega ne gre zanemariti :tomidelej: ...

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Ne dec 07, 2008 2:24 am

@psepi:
bolj se nebi mogel strinjat. zgrešeno je že na začetku (avtošole). praktično te sam spravjo do izpita, pol si pa vržen v vodo pa ali se nauči plavat ali pa utoni, takrat se nam pa sproži obrambni mehanizem in znamo gledat sam sami nase, pol je pa kaos pa slaba volja...

moram rečt, da na začetku ko sem naredil izpit sem bil precej živčen in slabevoljen predvsem v kakšnih prometnih konicah, ko je vse rinlo eno čez druzga. zj prevozm v povprečju 500km na tedn (raj več), tako da se malo drugače obnašam v prometu, še vedno pa me s tira vržejo taki in drugačni talentje, ki pa jih itak poznamo...

kolk pa so ljudje dejansko sposobni za na cesto se pa pokaže, ko zapade 5 cm snega p ako rata gužva...

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Ne dec 07, 2008 2:38 am

Sigurno je problem tudi v slabotnem znanju pri opravljenemu izpitu, mene je inštruktor za vožnjo leta nazaj dobro naučil in te stvari še sedaj upoštevam.
Smerokazi, ogledala...to je stvar pridobljenega znanja in kulture posameznika.
Nekaterih pa pač nikoli ne izuči. Na faksu imam recimo eno sošolko, ki vedno parkira na parking za invalide pred šolo, tudi če je drugje prostor. Oči pač kupu avteka, bo pa še kazen plaču.

Problem ustvarjajo taki posamezniki celo, ko niso v avtu. Mene recimo vsaj 1x na mesec izsili kolesar (po navadi je povezano s prečkanjem rdeče in agresivnimi kretnjami s strani kolesarja, ko ga s hupo opomnem, da imam 1300kg, on pa vsaj 10X manj)! Pešci si pa tudi dovolijo marsikaj blesavega, kar si v tujini noben pešec nebi.

Pa zadnjič mi je eden zapeljal nasproti po mojem pasu, da bi prišel do parkirnega mesta. Brez smerokaza, nič, čisto iznenada. Zapelje človek čelno proti tebi, pa se ti znajdi. No, ko sem to opazil sem med zaviranjem in manevriranjem pritisnil hupo, pa je tip začel nekaj kleti in kriliti z rokami. Prižgem vse4, izstopim kulturno človeka vprašat, a je vse v redu z njim, ker mi maha, mogoče ma pa muho v avtu. Najbolj blesavi so izgovori v takih konfrontalnih situacijah, dostikrat popolno zanikanje ali ignoriranje, tale se je zgovarjal, da je pozabil dat smernik (ko je čez polno črto zavijal na moj pas v nasprotno smer). Ko sem ga opozoril na ta dejstva, je preprosto dejal, zakaj se nisem počil vanj pa klical policije....

Pri nas si folk privošči vse, dokler ne dobi po buči, samo zato, ker si lahko pač.

Dober voznik pa po mojem mnenju veliko opazuje in fluidno menja smer in tempo glede na okolico. In procentualno po mojih opažanjih je dobrih voznikov na SLO cesti po teh kriterijih manj kot 5%. To se še prekleto dobro pokaže, ko se usedem na motor. Bolj od dejanske vožnje, me utrudi neprekinjena 100% koncentracija, ki me ohranja pri življenju.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov