Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
zazi
Novinec

Kraj: inda bushezezz

gauges / lcd

Napisal/-a zazi Po dec 08, 2008 4:31 pm

Rabil bi števce za temp olja, tlak olja, tlak turbine in pa temp izpušnih plinov v bar, kPa, °C pa še kakšn bi se rabu :) Zdej idealno bi bilo, da obstaja neka računalniška konzula, ki vse te podatke iz senzorjev lepo nariše in poščje na nek zunanji zaslon (beri lcd)? Zdej mene zanima, če ma kdo kakšne izkušnje s tem, ali se splača to varianto ali se splača analogne števce, ki so zelo dragi (števci v a3m ne štejejo sploh kot števci). Kokilo stane tak komplet z vsemi senzorji, na koga se obrnem ... skratka čim več informacij. Hvala 8)
Tigra ... by Opelklinika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po dec 08, 2008 5:02 pm

ebay je zakon.stevcjki sploh niso tok dragi.samo ta za temperaturo izpusnih plinov je dokaj drag,ostali so po cca 30 eur.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
zazi
Novinec

Napisal/-a zazi Sr dec 10, 2008 7:40 pm

hvala abbe, samo meni diši druga varianta. mogoče sem le malo čudno napisu. S čim lahko povežeš vse svoje senzorje za temp vode pritisk vode tepm olja pritisk olja razmerje bencin zrak .... na računalnil laptop / dlančnik?
Tigra ... by Opelklinika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr dec 10, 2008 11:48 pm

En način je takšen, da narediš vezje z mikrokrmilnikom. Naj bi imel dovolj A/D kanalov za analogne senzorje (termotipala, lambda, napetost...), potem pa še nekaj digitalnih vhodov za senzorje digitalnega značaja (vrtljaji...). Vsi vhodi morajo seveda biti ustrezno zaščiteni, galvansko ločeni in po možnosti še temperaturno kompenzirani.

Te bi peljal v mikrokrmilnik (naprimer ATmega16 ali podobni...), ta bi izvedel ustrezno matematiko, in poslal podatke po kakšnem RS232 vodilu na COM port.

Seveda bi tak predlog deloval na avtih ki so še brez elektronike. Pri novejših bi bilo parametre bolje spremljati preko OBD konektorja in ustreznega interface-a, dekoderja...
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če dec 11, 2008 12:37 am

zazi nekaj podobnega iščeš?

http://www.youtube.com/watch?v=Y5i8F4BH424
Poglej na njegovi strani....koliko sem jaz razumel je uporabil samo a/d pretvornike napisal program in navadn hišni računalnik, ki ga je namestil v prtljažnik......in možnosti imaš miljon.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Karletto
Novinec

Kraj: KP

Napisal/-a Karletto Če dec 11, 2008 6:23 am

lisko je napisal/-a:http://www.youtube.com/watch?v=Y5i8F4BH424

:shock: :o

Uporabniški avatar
zazi
Novinec

Napisal/-a zazi Če dec 11, 2008 1:56 pm

sebaveh - nisem glih tak fan mikrokrmiljenja oz sploh ne znam to nrdit :(
lisko ja to je zanimivo ja :) bl v tej smeri gledam - nek hišni PC oz laptop naketerga so prklopljeni ustrezni krmilnik in senzorji. Seveda tut nek softwere k to spreminja :) Neki sm isku in sem sicer najdu : http://www.chetcodigital.com/vGauge/vGaugeG18S.htm ker me zanima taka plag and play varianta, ker se nažalost ne spoznam oz ne želim se stvari lotit sam. Ma kdo kakšne izkušnje o tej smeri? hvala za vaš trud
Tigra ... by Opelklinika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov