Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Izbira vozila glede na finančno sposobnost

Napisal/-a simply Po feb 16, 2009 6:45 pm

Pozdravljeni.

Zanima me vaše mnenje o nakupu novega/rabljenega vozila in sicer :
Na kakšni podlagi ( predvsem iz finančnega stališča - pustimo ob strani potrebe in želje ) se odločate za nakup novega vozila in koliko ste pripravljeni odšteti zanj, seveda gledano na vaš OD.

Torej ali za avtomobil odštejete približno letni OD, več, manj, se zakreditirate in nato odplačujete, leasing... Ter seveda najboljšo/najpametnejšo formulo.

Seveda me ne zanimajo odgovori v smislu, ja slovenci smo vsi zakreditirani za avtomobile, ter da jih preveč plačamo, glede na finančno zmožnost.

Torej?

Uporabniški avatar
bigturbo
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a bigturbo Po feb 16, 2009 7:15 pm

Jaz poskušam,vedno plačati na roke,brez kredita in leasinga ;) Učasih se mogoče malce zatakne,za moje potrebe je dovolj :lol:
biturbo SKN Project CT3 50

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Po feb 16, 2009 7:34 pm

cca. 80% letnih dohodkov v službi, pri čemer polovico keš, ostalo pa kreda.
ker sem samski in brez otrok to gre, je pa res da bom zdaj bolj skromen, saj sem poleti kupil stanovanje, pred par tedni pa naredil totalko... :evil:

Gobavc
Novinec

Kraj: LJ-Vič

Napisal/-a Gobavc Po feb 16, 2009 7:52 pm

Jaz nisem vzel nikoli kredita. Dvakart mi je zneslo za novega. Za tretjega pač ne. In ker nisem želel kredita, sem pač kupil rabljenega. Starejši ko postajam, vedno bolj me boli đoko kakšen avto imam. Tu mislim predvsem na imidž. Poznam jih pa nekaj, kjer blazno šepa kakovost življenja na račun dobrega avtomobila in draženja sosedov
:roll:

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po feb 16, 2009 7:59 pm

Pred dvema letoma sva s punco kupila novega, sva vsak dala polovico, tako da je bil nakup lažje opravljen :lol: Avto je bil kupljen "na keš", pred tem sem imel samo rabljene in občutek, da imaš nov avto je res fenomenalen.

alex3
Nov uporabnik

Napisal/-a alex3 Po feb 16, 2009 8:03 pm

Moje stališče je, da kredit vzamem samo za:
- nepremičnino
- stvari in investicije, ki prinesejo več dobička kot pa me stane kredit

Za avto bi vzel kredit ali leasing samo, če bi mi prinašal dobiček oz. če bi ga vzel "na firmo", pa še to bi raje vzel operativni leasing.

Nazadnje sem za 4 leta star avto višjega srednjega razreda dal približno toliko, kolikor znašajo moji pol-letni prihodki.

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Po feb 16, 2009 8:11 pm

Kupovanje avta preko svojih finančnih zmožnosti je norost, ki je še posebej značilna za podalpski prostor.
Nov ali star je velika dilema, upoštevati morate, da se starega skoraj nikakor ne morete znebiti.
LP

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Po feb 16, 2009 8:46 pm

glede na letni zaslužek

če maš plačo 1000€, maš avto vrednosti 12.000€ :?

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Po feb 16, 2009 8:55 pm

Da bi se zaradi avta zakreditiral in potem v trgovini moral pazit kaj lahko kupim in kaj ne, da pridem skoz mesec nikakor ne pride v poštev. JE pa res ,da če živiš na svojem , sam plačuješ položnice ,maš kredit za stanovanje si skoraj ne moreš omislit solidnega avta brez ,da vzameš nekaj malega kredita.
AH NI NAM LAHKO!

OLI
Novinec

Napisal/-a OLI Po feb 16, 2009 9:22 pm

Sam se ne vozim z ne vem kakšnim avtom, ampak zame in za naše potrebe je dober.

Rad pa bi povedal, da poznam ljudi, ki si kupijo avto oh in sploh potem si pa za pozimi kupijo še dodatni avto zato, da "prvega" nebi popeskali :lol: :lol:

Jaz kupim avto za sebe in ne za mojega naslednika, s tem mislim kupca mojega avtomobila.
Avto je zato, da se vozi, in kupiš kar si tudi zmožen vzdrževati.
Če misliš, da zmoreš, zmoreš.
Če misliš, da ne zmoreš, imaš prav.

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Po feb 16, 2009 9:29 pm

Tudi jaz sem spoznal, da se zakreditirati za avto nima smisla sploh v mojem primeru, ko ne naredim toliko km na leto, da bi moral imeti nov in noro dober avto. Tako da v prihodnje bom kupil takšen avtomobil, ki ga bom zmožen sam plačati, brez pomoči banke.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po feb 16, 2009 10:13 pm

Osebno imam vedno samo tok vreden avto, da lahko kupim drugega ob naslednji plači. S tem mislim na vsakdanji avto - služba in malo okoli. Pač mi ni všeč misel, da bi bil brez avta, vendar več kot 1700 do 2000 evrov ne dam zanj, ker se mi zdi škoda denarja za pleh, ko pa lahko ta denar porabim za kaj boljšega.

Edino kar bo sedaj prišlo v poštev je en mal večji terenc (7 sedežev), da se bo lažje hodilo na potovanja izven evrope. Za takega terenca pa sem pripravljen odšteti do 4000 evrov, več pa nikakor ne.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Po feb 16, 2009 10:15 pm

marjan novak je napisal/-a: upoštevati morate, da se starega skoraj nikakor ne morete znebiti.
LP

Tole pa res ne razumem. A ti praviš, da si naj ljudje kupijo nove avte, ker potem rabljenega ne moreš več prodati?

Drugače pa novega avta ne bi osebno kupil nikoli, pa tudi če loto zadenem. Kredita še nisem nikoli vzel, in močno dvomim da bi se zapufal za avto, ker se mi zdi totalna bedarija. Vozim kar si lahko privoščim, pa čeprav to pomeni da sem se dosti časa vozil z starim avtom. Pa še vedno živim.
Razumem kak hitri kredit, ali neka kratka posojila, res pa ne razumem ljudi ki kupijo avto na 7 let pufa?! :roll: WTF?!
Kar se pa tiče splošne slovenske zapufanosti za avto se pa popolnoma strinjam. Ko je pa treba naredit veliki servis in porihtat kaj na avtu pa itak nikoli ne denarja. Pa saj ga tudi ne more bit, če se zaradi kredita komaj prebija skozi mesec. In to je tudi razlog da je tako veliko avtov tako slabo vzdrževanih. Žal.

LP

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Po feb 16, 2009 10:27 pm

Tudi sam nisem pristaš kreditov. Prvi avto kupil nov brez kredita, sedaj sva z mojo zaradi družine morala kupiti večji avto in sva kupila rabljenega za toliko, kolikor sva imela. Stroški kredita in obrestnih mer so enostavno preveliki in si za ta denar lahko privoščiš nekaj drugega.
Se mi pa ne zdi slabo, če vzameš kredit za nepremičnino.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To feb 17, 2009 8:05 am

Kredit ali ne?
Odvisno od celega kupa faktorjev. Predvsem kako nujno potrebuješ vozilo, koliko imaš tisti trenutek prihrankov, kakšen avtomobil voziš v času ko se odločaš za menjavo (če sploh kaj voziš...).

Načeloma sem pristaš nakupa vozila ki si ga lahko privoščiš - najbolje na gotovino, saj je kredit ogromen strošek. Po eni strani vozilo vsako leto precej izgubi na vrednosti, po drugi strani pa še vsako leto plačuješ obresti za financiranje (lizing, ali kredit je vseeno). Letno znese skupaj več kot 10% vozila.

V primeru da brez vozila ne moreš, pa se pogled precej spremeni. Če zaradi tega ker vozila nimaš ali ni v stanju primernem tvojim potrebam zgubiš delovno mesto, ali obstaneš na precej slabše plačanem in si s tem prikrajšan za nekaj tisočakov letno... Potem se logika precej spremeni. Saj je izguba dohodka večja kot pa nekaj krede za leto, dve ali tri. Podobna logika velja za star avtomobil in dolge relacije, saj je nekaj višja poraba in redno odpravljanje napak in menjave izrabljenih delov, hitro presežejo strošek krede za novejši avtomobil.

Ne glede na povedano pa če se že odločiš za kredit/lizing je potrebno preračunati ali si sposoben financirati novega konjička - kredit, vzdrževanje, ustrezno zavarovanje, gorivo, gume, kakšno manjše popravilo... Konec koncev nakup vozila je še najmanjši strošek izmed naštetih.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy To feb 17, 2009 8:31 am

Imam avto, ki je vreden manj od mesečne plače. Ko sem zaradi nesreče potreboval drugega, sem ga spet kupil za mesečno plačo.

Pa z njim naredim nekje 200km na dan :D V tem trenutku mi je brezveze za avto dat karkoli več.

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ To feb 17, 2009 9:17 am

alex3 je napisal/-a:Moje stališče je, da kredit vzamem samo za:
- nepremičnino
- stvari in investicije, ki prinesejo več dobička kot pa me stane kredit

Za avto bi vzel kredit ali leasing samo, če bi mi prinašal dobiček oz. če bi ga vzel "na firmo", pa še to bi raje vzel operativni leasing.

Nazadnje sem za 4 leta star avto višjega srednjega razreda dal približno toliko, kolikor znašajo moji pol-letni prihodki.

To k je on reku :D
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a GoGo To feb 17, 2009 9:26 am

Vsekakor ćimmanj za avto. Dokler sem bil sam sem vedno kupoval avtomobile samo na keš. V času šolanja in faksa iz prihodkkov študentskega dela, nato iz plače. Nikoli nisem dal za avto več kot 3 plače.

Sedaj, ko imam familijo pa je politika taka: prvi avto, enoprostorec, mora biti dizel ker delamo veliko km. ko sem ga kupoval 2 leti nazaj je bil limit 10.ooo eur, oz. 3 mesečni prihodki na družinski ravni (žena in jaz). Ko ga bom čez leto ali dve zamenjal, bodo kriteriji isti... Bi pa poudaril še nekaj: mene je avto prišel isto, če ga plačam z gotovino ali pa vzamem leasing. Dobil sem še 50 procentov bonusa na osnovno + kasko. In sem vzel leasing, ker mi ni mar kaj piše v prometni, raje pa imam
vedno nekaj rezerve na računu in mesečni obrok 150 eur, pa si letno privoščimo 2 ali 3 orng počitnice, izlete za vikend, it ven na dobro večerjo...
Za drugi avto pa je limit ena mesečna plača, oz. zdaj ko kupujem nekaj za več časa 2 plači.
Da bi pa zaradi tega, ker imam višje prihodke kupil boljši avto, pa ne pride v poštev!
Raje si več privoščimo na drugih področjih - predvsem potovanjih, kvalitetnejši hrani...
Poznam pa kar nekaj primerov glih kontra. Prav najbližji sosed je že tak...Skupaj zaslužita z ženo nekaj čez 1k na mesec, imata dva šoloobvezna otroka, pred bajto
pa ravnokar nov avto v rangu 15k eur... Živijo pa od konzerv iz eurospina...
Lep dan!

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI To feb 17, 2009 9:29 am

Jaz vzamem kredit v višino 30% prihodkov, dodam prihranke namenjene nakupu in potem zreguliram število obrokov glede na manjkajoči znesek.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To feb 17, 2009 11:24 am

Nenapisano pravilo v tujini je, da si lahko privoščiš avtomobil v višini svoje letne plače. Seveda ob predpostavki, da ga tudi voziš potem dlje časa in ne tako, kot pri nas, ko ga je "treba" menjati po 2, 3 letih z 40.000 prevoženimi km.
Če ni nuje, brez kredita. Tudi v primeru, da ti ostaja glavnica, sam pa obračaš denar in mesečno odplačuješ obroke-če le znaš.

Avto ni naložba, je strošek. V kalkulaciji je nujno potreben tudi strošek po nakupu (poraba, registracija, servis), kar še vedno večina ne počne. Mislim, da nas bo zadnja gospodarska kriza streznila, da bomo začeli kupovati bolj racionalno....končno!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov