Debate, ki niso vezane na ostala področja...

smuky
Novinec

/HELP ME/

Napisal/-a smuky To mar 17, 2009 1:20 pm

Zadeva je sledeča....
Sestrična me je vprašala,da če jo naučim osnovne stvari za vozit avto.Torej izpeljevanje itd....
Naj povem,da je stara 13let!
Najprej sm reku,da ne pol sm pa reku no pa dejmo probat!
Preden sem se sploh to odloču sem se pozanimal in vprašal mnjenje enega člana komisije ki je zelo uredu da kaj naj naredim ali naj mojo sestrično naučim osnounih stvari ali naj pustim to delo avto šoli...
Reku mi je,da mi priporoča da naj jo naučim osnovne stvari ker pol ko bo hodila v avto šolo bo njej in inštruktorju lažje ker bo imela že eno podlago in bo izpit naredila hitreje....
No pa sva začela po dvorišču šofirat.Gre pa na trdo ker ji skozi avto crkuje....
Prehitro spusti sklopko ker nima občutka...
Kaj ima kdo kakšen nasvet,da kako bi ji lahko hitreje prišlo v kri izpeljevanje?
Zadnjič spremenil smuky, dne To mar 17, 2009 3:04 pm, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
Matjaz46
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Matjaz46 To mar 17, 2009 1:22 pm

počakaj še nekaj let!!
ali pa jo daj na kolena pa naj samo volan obraca..

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: /HELP ME/

Napisal/-a adis To mar 17, 2009 1:31 pm

smuky je napisal/-a:Kaj ima kdo kakšen nasvet,da kako bi ji lahko hitreje prišlo v kri izpeljevanje?

najprej svetujem, da ugasneta avtoradio :D

nato naj se skoncentrira na zvok motorja ob speljevanju naj posluša "kako zagrabi sklopka" tako je mene naučil inštruktor

ali drugače pokaži sestrični z rokami kako naj spušča sklopko in dodaja gas ( sinhronizacija: ko spušča sklopko se dodaja gas)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To mar 17, 2009 1:37 pm

Lahko pa da gas na 2000-2500 obratov in ga drži, potem pa res počasi popušča sklopko. Tolk da dobi občutek kje sklopka prime.

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto To mar 17, 2009 2:11 pm

13 let ima. Kam pa se ji mudi?
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
Yagi-san
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Yagi-san To mar 17, 2009 2:15 pm

moj-avto je napisal/-a:13 let ima. Kam pa se ji mudi?

Z frendicami en krog........ :)

Yagi-san

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky To mar 17, 2009 2:21 pm

deklica ima zelo rada avte in čist vedno občuduje ljudi ko vozijo...
ka pa vem kaj ji je tko všeč?vsako gesto gleda ko voziš...
pa skoz me prosi da naj jo naučim...hehehe....

zdaj sem razmišljal da ji bom še ovire naredu na dvorišču tko ko sm meu js na poligonu in idemo slalom....levo desno...
seveda prej jo moram naučit kak se izpeljuje in to je najtežje....
Zadnjič spremenil smuky, dne To mar 17, 2009 2:34 pm, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek To mar 17, 2009 2:23 pm

Matjaz46 je napisal/-a:ali pa jo daj na kolena pa naj samo volan obraca..

tu pa sem se vlego skoraj ne haha :)

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. To mar 17, 2009 2:25 pm

mate pa velko dvorišče...

Luks1
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a Luks1 To mar 17, 2009 2:30 pm

smuky je napisal/-a:zdaj sem razmišljal da ji bom še ovire naredu na dvorišču tko ko sm meu js na poligono in idemo slalom....levo desno...

Za ovire ji daj kakšne opeke - se bo najbrž hitro naučila zavijat. :D

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p To mar 17, 2009 2:35 pm

Avtomatika ji daj :D
Slika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Sr mar 18, 2009 12:23 am

ugasn radio.nauč ji delat traktorčka (tk je mene inštruktorca učila-sam je ta taktika za speljevanje na klancu brez ročne).ko bo avto zarad sklople začel delat kot traktor, naj rahlo doda gas in naprej še počasi speljuje (vsaj tk bo dobivala občutek, kje začne grabit sklopka).to bo ta mogla vsaj ene 20x ponovit, da ji bo ratal speljevanje, potem pa še prestavljanje itd.reč ji, da vsak dan pol ure vožnje. če ji boš pustu, da drka avto po 3 ure na dan, potem se zihr ne bo kaj dost naučila.

ti pa priporočam, da potem ko bo bolj znala, da skrbno skrivaš ključe...še posebi ponoči.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr mar 18, 2009 12:33 am

Jst sm sestro pri teh letih učil vozit, pa danes res obvlada svoj avto (ima izpit že par let).
Na kako nedeljo se spravi na res veliko parkirišče, pa da ni nobenih avtomobilov gor in naj prvo vozi v krogu, potem osmice, da se nauči volan preprijemat, potem pa proti robu parkplaca, pa da pravočasno zavije pred robnikom vstran. Seveda vse pri drugi prestavi pa do 1500 obratov, ti pa roko na ročni, da lahko blokiraš kolesi, da se ustaviš.

Za speljevanje je pa že razloženo.
Old subarus never die, they just get faster!

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky Sr mar 18, 2009 1:37 pm

hvala za nasvete :)
izpeljavenje ji dela težave.delam na temu da dobi občutek....
sm reku da naj se vsede poleg mene in naj glede moje noge da kako in kaj delam ko izpeljujem in pol si bova zamenjala vlogo...
ja počasi bo šlo...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr mar 18, 2009 2:09 pm

S kakim avtom pa to trenirata?
Meni bi se avto smilil :(
Ni pa tudi meni jasno, kak bi se zdaj ona rada pri 13- tih naučila avto vozit?
No sej zdej če ima tako veselje, samo je pa res, da ne bo šla potem na kak izlet s kakimi kolegacami. Morte potem res malo ahtat doma. Se mi zdi, da potem, ko ji bo prišlo to v kri bo kar naprej fehtala, da bi se šla vozit. :) Bo pa vzela ključe pa gremo v hosto na reli :shock:

Mogoče bi bla pa rada mehanik, ali pa če si je vzela Nino Jerančič za vzgled, kaj pa veš. Jo boš zdaj naučil, ko bo pa stara 18 let bo pa že dirkala :vrum

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky Sr mar 18, 2009 2:31 pm

Jaz nevem kaj vas tuk preseneča njena starost...
Očetje svoje mulce že pri 9-tih,10-tih letih al pa še prej jih dajo na kolena in že obračajo volan tako da res pojma nimam zakaj vas toliko preseneča ta stvar....
Glede avta?Avto je stara škatla tko da ni panike.Če bi bil avto dober tega ne bi dovolu ker kot praviš ti je avta škoda.Se čist strinjam....
Jo bom nauču osnovo da ji bo pol lažje....

Ja,saj 1x mi je rekla,da ona hoče dirkat!Js sm se sam smejal!:D
Zadnjič spremenil smuky, dne Če mar 19, 2009 2:10 am, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Sr mar 18, 2009 11:58 pm

smuky je napisal/-a:Jaz nevem kaj vas tuk preseneča njena starost...
Očetje svoje mulce že pri 10-tih,9-tih letih al pa še prej jim sedijo na kolenih in obračajo volan tako da nevem kaj vas toliko preseneča ta stvar....
Glede avta?Avto je stara škatla tko da ni panike.Če bi bil avto dober tega ne bi dovolu ker kot praviš ti je avta škoda.Se čist strinjam....
Jo bom nauču osnovo da ji bo pol lažje....

Ja,saj 1x mi je rekla,da ona hoče dirkat!Js sm se sam smejal!:D

to je tudi res...pri teh letih sm že znal upravljat multikultivator acme z prikolico (se dobr spolnem, ko še nism bil tk močn, ko mi je komaj ratal sklopko stisnat-z obema rokama), pri12 ih al 13 so pa mi pustili že traktor brez prikolice ali pa prazno prikolico furat (po ravnem).vzratno s prikolico pa zahteva zelo veliko vaj in živcev, pa še sedaj morm kdaj pa kdaj popravljat.seveda prve ure traktorskih vaj so bile v 3 prestavi (v reduktorju :lol: )
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Kraj: Tu pa tam

Napisal/-a Badmike Če mar 19, 2009 6:25 am

Moja mala je stara 3 leta in ji je užitek šofirat avto. Mi sedi na kolenih in ona vedno rada manevrira ko prestavljama avto ali pa se malo peljeva par 100 metrov.
Tak da 13 let ni napaka si neko podlago dobit.
Le jo dobro nauči da bo dober voznik ker jih je na cesti preveč ki ne vedo kako se avto vozi.
l.p. ;)
Make my day

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Če mar 19, 2009 9:02 am

Eno je sedeti na kolenih in sukat volan, drugo pa je voziti avto, spremljati okolico in se pravilno odzivati nazaj, predvidevati druge, razumeti da so tudi drugi na cesti le ljudje, ki tudi delajo napake, medtem pa še upoštevati vsa prometna pravila.
OK, vožnjo po kakšnem parkirišču ali dvorišču ne gre enačit z vožnjo po cesti z drugimi soudeleženi in za slednje je 13 let le še malo prezgodaj, ravno zaradi zgoraj naštetega. Ni pa nič narobe, če nekdo že pri 13-ih dobi občutek za sklopko, volan, motor, itd... ampak upam da se ta oseba ne preceni ob prvi priložnosti, ko je avto doma, staršev pa ne in gre en "krog" med ljudi.
Slika

smuky
Novinec

Napisal/-a smuky Če mar 19, 2009 10:04 am

Badmike je napisal/-a:Tak da 13 let ni napaka si neko podlago dobit.
Le jo dobro nauči da bo dober voznik ker jih je na cesti preveč ki ne vedo kako se avto vozi.
l.p. ;)

Se podpišem!! :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov