Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Motorno olje z MOS2

Napisal/-a imilet1 Pe mar 20, 2009 6:06 pm

Torej gre se za olje, ki vsebuje MOS2(molibden disulfid). To je snov, ki naj bi dodatno zmanjsala trenje v motorju.

http://www.lindempa.si/liquimoly/files/ ... ibanka.pdf

govorim o olju, ki je 3. od zadaj na zgornjem linku. Je morda ze kdo poskusil kaj takega oz. ce ima kdo izkusnje z olji ki vsebujejo mos2.Ne mislim odkrivati tople vode, ker imam stara j***a,ampak me zanima predvsem inženirskega stališča, ker malo raziskujem na tem podrocju...

PS:temo sem odprl na novo, ker vem da bo vsem prej padlo v oci, kot ce bi npr. vstavil v ze obstojeco temo:biblija o motornem olju

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Pe mar 20, 2009 6:39 pm

nevem no js mislim, da tisto olje kot ga predpišejo za posamezni avto je pač potrebno uporavljat;

fiat-selenia
renault-elf
citroen-total
itd...
mislim da je bw neki improvizirat

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Pe mar 20, 2009 7:45 pm

ne morem reči za motorno olje z dodatkom mos2, lahko pa potrdim iz lastnih izkušenj, da sem za menjalniško olje do sedaj uporabljal, za mojga unota t. čisto klasična menjalniška olja in se je vedno slabo šaltalo, zdaj ko pa sem natočil noter mobil menjalniško olje z dodatkom mos2, pa se prestavlja precej bolje......
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Fiatfan
Stalni uporabnik

Napisal/-a Fiatfan Pe mar 20, 2009 7:55 pm

xsara je napisal/-a:ne morem reči za motorno olje z dodatkom mos2, lahko pa potrdim iz lastnih izkušenj, da sem za menjalniško olje do sedaj uporabljal, za mojga unota t. čisto klasična menjalniška olja in se je vedno slabo šaltalo, zdaj ko pa sem natočil noter mobil menjalniško olje z dodatkom mos2, pa se prestavlja precej bolje......

dj mi povej kako se menja olje v menjalniku? in pa kolk ga gre notr za fiat bravota?
lp

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Pe mar 20, 2009 8:10 pm

ej ne vem ta tema ni odprta za servisne nasvete, da ne bova off..........drgač pa na menjalniku sta dva vijaka, eden izpustni, kjer stočiš olje iz menjalnika ven, ter drugi, malo višje od izpustnega, kjer natočiš olje. Potem pač kupiš tisto menjalniško olje, ki ga je fiat predvidel za tvoj avto, poglej v knjižico, potem pa samo priviješ nazaj izpustni vijak, ter preko cevke, ki je na kantici olja ali pa preko daljše cevi (če je odprtina za dotakanje bolj na nedostopnem mestu) naliješ do vrha oziroma, točiš, ga dokler ne začne teči nazaj ven, kar pomeni, da je poln in je dovolj, sicer pa servisna ponavadi omenja tudi kapaciteto olja v menjalniku..........
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Pe mar 20, 2009 11:35 pm

Fiatfan je napisal/-a:dj mi povej kako se menja olje v menjalniku? in pa kolk ga gre notr za fiat bravota?
lp

OFF

Glede olja v menjalniku > http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 44#1112044

Postopek menjave olja v menjalniku > http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 91#1120291

Drugače pa malo uporabi iskanje in si preberi tole temo.

lp

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Re: Motorno olje z MOS2

Napisal/-a adis Pe mar 20, 2009 11:43 pm

imilet1 je napisal/-a:je morda ze kdo poskusil kaj takega oz. ce ima kdo izkusnje z olji ki vsebujejo mos2.

kot že veš ti bo največ @nebivedu povedal glede rabe olj z mos2 dodatkom

nekaj malega je tu v tej temi:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... c&start=20

najbližje mos2 je spojina ws2, ki ima enak učinek kot mos2 se pravi, da odstranjuje žveplov oksid iz goriv pri izgorevanju

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Napisal/-a imilet1 Pe mar 27, 2009 7:06 am

in zakaj naj bi bil toliko boljši kot ostali? Malo se bral o tem mos2 pa ni nekih pametnih info...

a33
Novinec

Napisal/-a a33 Pe mar 27, 2009 10:36 am

imilet1 je napisal/-a:Torej gre se za olje, ki vsebuje MOS2(molibden disulfid). To je snov, ki naj bi dodatno zmanjsala trenje v motorju.

govorim o olju, ki je 3. od zadaj na zgornjem linku. Je morda ze kdo poskusil kaj takega oz. ce ima kdo izkusnje z olji ki vsebujejo mos2.Ne mislim odkrivati tople vode, ker imam stara j***a,ampak me zanima predvsem inženirskega stališča, ker malo raziskujem na tem podrocju...

PS:temo sem odprl na novo, ker vem da bo vsem prej padlo v oci, kot ce bi npr. vstavil v ze obstojeco temo:biblija o motornem olju

zadeva je zelo dobra, nižje trenje se pozna kr precej tišji tek bolj miren, obraba ob redni uporabi pade precej.

kje se da kupit tole in kolk stane, včasih je blo tega več v prodaji zdaj pa ne ?

Uporabniški avatar
maius28
Novinec

Kraj: Gališki slapovi

Napisal/-a maius28 Pe mar 27, 2009 10:54 am

Fiatfan je napisal/-a:nevem no js mislim, da tisto olje kot ga predpišejo za posamezni avto je pač potrebno uporavljat;

fiat-selenia
renault-elf
citroen-total
itd...
mislim da je bw neki improvizirat

To ni res. Potrebno se je držat le specifikacije, znamka je manj pomembna. Proizvajalci predpišejo tisto olje, s katerim imajo "pogodbo o sodelovanju in razvijanju".
Nikoli ni prepozno.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Napisal/-a imilet1 Pe mar 27, 2009 12:24 pm

vem vem specifikacije je treba upoštevat...ampak tale mos2 naj bi zmanjsal trenje..Ima kdo izkusnje kako to vpliva dejansko na obrabo???Je to podobno teflonu?

a33
Novinec

Napisal/-a a33 Pe mar 27, 2009 1:03 pm

zadeva je boljša kot teflon, sam jo moraš vsakič noter dat. se pa pozna takoj - če maš posluh za motor seveda....

kje se tole dobi vse kdo ve ?

včasih se je dal kupit mrsikje zdaj pa ne več....

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Napisal/-a imilet1 Pe mar 27, 2009 1:15 pm

govorim o tem olju leichtlauf 10w-40 z MoS2.Ima se kdo kaj izkusenj poleg uporabnika nebivedu?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe mar 27, 2009 4:45 pm

Ko bom razdrl motor od petke ti lahk povem, saj se je zadnje leto uporabljalo samo olje LQ mos2. Nekih extra razlik ni....Je pa res da je motor letel nekoliko tišje.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe mar 27, 2009 5:56 pm

adis je napisal/-a:
imilet1 je napisal/-a:je morda ze kdo poskusil kaj takega oz. ce ima kdo izkusnje z olji ki vsebujejo mos2.

kot že veš ti bo največ @nebivedu povedal glede rabe olj z mos2 dodatkom

nekaj malega je tu v tej temi:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... c&start=20

najbližje mos2 je spojina ws2, ki ima enak učinek kot mos2 se pravi, da odstranjuje žveplov oksid iz goriv pri izgorevanju

ne mešat jabolka in hrušk in čebule :)

mos2 je še najbolj podoben grafitu (v oljih in mazivih). Drobni kovinski delci ki še vedno mažejo ko se oljni film pretrga.

Sem probaval z dodatkiza motorno olje, pred leti, pa kaj drastičnega nisem opazil, slabše sigurno ni bilo, če je bilo boljše pa za tistih nekaj procentov ki jih (objektivno) obljublja proizvajalec teško rečem. Morda je res....

Sem pa hudo zadovoljen z dodatkom za olje za menjalnike. Občutno se zmanjša trenje v menjalniku. Recimo ko daš v ler pri hitrosti XY-kmh se kotali dlje časa, lažje prestavljanje, itd...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis So mar 28, 2009 9:13 am

@pero: ws2 oz. Tungsten Disulphide z pomočjo procesa Hydrodesulfurization (HDS) odstranjuje so2 zato je bil moj post tudi napisan v tej smeri...vsekakor je kot mazivo zelo cenjeno in težko dobavljivo

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So mar 28, 2009 9:54 am

Razlike bi bile verjetno opazne , če bi vzel nov motor in v enega tankal LQ mos2 olje v drugega pa kako ceneno olje....In potem pri 200 tisoč prevoženih pogledal razliko....razlike bi bile verjetno v mikrometrih obrabe ojničnih....obročkov...
Za motor, ki pa ima za sabo že par sto tisoč ima pa že tako ali tako obrabljene vitalne dele ter zračnost v njih že tako visoko , da mu še tako higt olja ne pridejo prav do izraza. Treba se je samo držati proizvajalčevih navodil in posegat vsaj po standardnih oljih. Vse je pa spet odvisno od pogojev , ki jih mora motor pretrpet. Če je nekdo doma v višjih ležečih/karjih/vaseh/mestih, mora pač uporabljat olje za nižje temparature....proizvajalec to predvidi in ponavad sta napisana vsaj dva tipa viskoznosti. In potem se glede na presojo pač odloči za eno. Recimo za mojga je poleti 20w50 pozimi pa 10w40. Ker pa zime pri nas niso ne vem kako hude oz. avto praviloma vedno stoji v garaži in pa ker poleti spet ne dosega extremnih obremenitev (AC, veliki vzponi) nardim kompromis in uporabljam 15w 40 olje. Govorim za 1.6 iz preteklih izkušenj.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Napisal/-a imilet1 So mar 28, 2009 11:00 pm

ampak po drugi strani pa to olje z mos2 ne pride tako hitro preko oljnega filtra v vitalne dele motorja???

PS: kaj pa olje za pumpe dize?Je res, da je boljse od ostalih olj navadnih 5w-40?Npr. 5w-40 esso in 5w-40 za pumpe dize motor? Se lahko toci olje za pumpe dize v npr klasicne td-je?

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Ne mar 29, 2009 2:22 pm

imilet1 je napisal/-a:ampak po drugi strani pa to olje z mos2 ne pride tako hitro preko oljnega filtra v vitalne dele motorja???

PS: kaj pa olje za pumpe dize?Je res, da je boljse od ostalih olj navadnih 5w-40?Npr. 5w-40 esso in 5w-40 za pumpe dize motor? Se lahko toci olje za pumpe dize v npr klasicne td-je?

...mene tudi to zanima... predvsem to, če ima avto common-rail motor in DPF filter, ker za neko posebno olje bi rabil odštet več kot 10€ in moram ga nalit 6,5 litrov... Aral PD 5W40 dobim po 7€.
Zadnjič spremenil chevy, dne Po mar 30, 2009 1:19 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

a33
Novinec

Napisal/-a a33 Ne mar 29, 2009 6:23 pm

sem mel LM 10w 40 z mos2 in se pozna precej.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov