Cist simpl...
A si gledu honde k so zavirale recimo za prvi ovinek, pa ko so dal v nizjo prestavo je zablokiralo sprednja kolesa in mal zacvililo?
To je zato ker ko kuplungo spustis v nizji prestavi, recimo 2., moras zavrtet obrate motorja visje. Prej si mel recimo 3000 obratov v 3. prestavi, zdaj bos pa mel 6000 v 2. prestavi. In ko spustis kuplungo, morjo gnana kolesa zavrtet motor. To je pa kot bremza.
Ce ze bremzas na meji za ovinek, plus se s tem extra obremenis zaviranje, potem zdrsne kolo.
Okej. Ce je to jasno, si predstavljaj zadnji pogon. Ce zadi zablokira kolo, je tko kot ce bi rocno potegnu. Si lahko mislis kaksne posledice ma to.
Da se to ne zgodi, poskrbis da ima motor ze visje obrate ko spustis kuplungo v nizjo prestavo, torej med tem ko dajes iz 3. prestave v 2., pritisnes se gas, da dvignes obrate motorja iz recimo 3000 na 6000, da ko bos kuplungo spustil, bo vse popolnoma smooth. Tako bos lahko optimalno zaviral.
Ooookej Zdej pa, ce zaviras z desno nogo za ovinek, z levo si pritisnu kuplungo, kdo bo gas pritisnu? To pa pol naredis tko kot japoncke vidis na videotih, da nogo na bremzi tko obrnes, da jo s prsti se vedno tisis, s tam nekje okol pete pa pritisnes na gas. Vseeno al je peta al glezenj al koleno, glavno da je udobno, da mas cel cas dobr oprijem na bremzo(!) in da si uspel pritisnit na gas.
To je to. Pa prakticirat zacni ze kar zdaj, ker nekaj casa traja da ti pride v kri, kaj sele ce res hitro vozis, pa se ze tko vec stvari naenkrat dogaja.
Jaz osebno tako vedno saltam tudi na normalni cesti, ker s takim saltanjem pol tudi ni tistega cuka naprej, ko das v nizjo prestavo. Nevem kako vam to ne gre na jetra To je blo prvo kar sem zacel delat ko sem izpit naredu, hehe.
Lp,
Sasa
pina` je napisal/-a:
Jst te tehnike ne kapčam![]()
![]()
Po forumu brska: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] in 1 gost