Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Pravi les v avtomobilu

Napisal/-a chan Pe jul 10, 2009 12:23 pm

Zanima me, kdo izmed proizvajalcev oziroma v katere modele vgrajujejo dekor iz pravega lesa in ne plastične imitacije. Ne zanimajo me komentarji osebnega okusa, predvsem me zanima informacija, kateri proizvajalec ga vgrajuje. Zaželeni so linki.
Predvsem sprašujem, ker nekateri izdelovalci (predvsem dražjega cenovnega razreda) vgrajujejo zelo dobre plastične ponaredke, kar je s prostim očesom težko ugotoviti. Ali se motim?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Re: Pravi les v avtomobilu

Napisal/-a MacTron Pe jul 10, 2009 12:32 pm

Predvsem vozila visokega razreda seveda se tu ne soupada s sportnim visokim razredom
kajti tisti imajo ponavadi karbon ali poliran aluminj.

Tu imas eno temo na VW Phateon-a (tu so zabelezeni evkaliptusov les, mitra, oreh in kostanj)
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=64658

Podobni les je tudi v ostalih VAG skupinah prestiznih limuzin... tu bi se lahko omenil
brezov les. Je pa neko pravilo, da se celotnen avto opremi z enim deblom (torej isto
drevo) zaradi letnic oz. nekaksnega sorazmerja linj, estetike itd.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe jul 10, 2009 12:37 pm

Hvala za link, povsem sem spregledal temo.

Če bo še koga zanimalo:
http://www.novem.de/01_unternehmen/14_kunden.php

Čeravno ni najbolj jasno ali se v vseh referenčnih modelih uporablja omenjeni "pravolesni" dekor.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Re: Pravi les v avtomobilu

Napisal/-a myster Pe jul 10, 2009 1:59 pm

MacTron je napisal/-a:Podobni les je tudi v ostalih VAG skupinah prestiznih limuzin... tu bi se lahko omenil
brezov les. Je pa neko pravilo, da se celotnen avto opremi z enim deblom (torej isto
drevo) zaradi letnic oz. nekaksnega sorazmerja linj, estetike itd.

vsako drevo je drugačno-tudi če je enake sorte in je zrastel v istem gozdu (kot človekov prstni odtis).pri luženju oz. lakiranju se potem znajo zgoditi razlike med odtenki barve oz. površine, kar pa kazi prestiž.tudi letnice so različno široke itd.
Lep pozdrav :)

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe jul 10, 2009 2:12 pm

CHAN je napisal/-a:Hvala za link, povsem sem spregledal temo.

Če bo še koga zanimalo:
http://www.novem.de/01_unternehmen/14_kunden.php

Čeravno ni najbolj jasno ali se v vseh referenčnih modelih uporablja omenjeni "pravolesni" dekor.

V bistvu se lepi furnir na aluminjaste nosilce. Mogoče zato občutek plastičnosti, drugačnosti. Ker je podlaga aluminij, ter v bistvu le tanek furnir čez.

myster je napisal/-a:
vsako drevo je drugačno-tudi če je enake sorte in je zrastel v istem gozdu (kot človekov prstni odtis).pri luženju oz. lakiranju se potem znajo zgoditi razlike med odtenki barve oz. površine, kar pa kazi prestiž.tudi letnice so različno široke itd.

Res je les heterogene strukture. Ampak pri luščenju in rezanju debla furnirja dobiš kar veliko metrov iste slike. Uporablja se kvaliteten les, z malo napakami.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Pe jul 10, 2009 2:23 pm

če gre za drag les, ga celo pregledajo z rengenom da vidijo koliko napak je...ker za furnir so najslabši izkoristki (iz hloda v furnir)...zato je vsak % pomemben če govorimo o prestižnem in dragem lesu (ptičji javor in podobni).
Lep pozdrav :)

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking So jul 11, 2009 12:04 pm

myster je napisal/-a:če gre za drag les, ga celo pregledajo z rengenom da vidijo koliko napak je...ker za furnir so najslabši izkoristki (iz hloda v furnir)...zato je vsak % pomemben če govorimo o prestižnem in dragem lesu (ptičji javor in podobni).

Rentgenom??? oči ter znanje so povsem dovolj, da izločiš furnir ki ima na določeni kvadraturi preveč napak: grče, razpoke, reakcijski les, smolnike, druge deformacije
Kaj boš pa z rentgenom vidu me pa tud zanima?

Ptičji javor ni "glih" drag les.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov