Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Zelena ko te ljubim zeleno.........

Napisal/-a Ivan36 Ne okt 11, 2009 6:16 am

Ekologija za vsak žep in zeleni do ušes........ pa je to res ?
http://www.siol.net/Avtomoto/Avtomoto_p ... vesti.aspx

Odličen članek o prirejanju podatkov :D

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne okt 11, 2009 2:56 pm

Ivan36 je napisal/-a:Ja je :D za 200€ se niti znakec od VW ne dobi al pa pol kroga od AUDI :D

Sedaj pa lepo preberte zgoraj kako se odgovori ;) Ker značkarji napišejo če te mot pa ne ber al piš :P

ma drek me kaj moti, samo stil pisave mi je v uč padel...............pa 8,7 do 100 bi rad videl, še raje pa tistih 220km/h končne :shock: :roll: - mogoče nekoč, ko je bil nov(15 let nazaj.....) sedaj se pa že pri 170 hoče razpast....

P.S in A.Brglez se mi zdi, da zadnje čase "raztura"...skratka, dobro misli in ima vrat na pravem mestu, naspram mnogim pametnjakovičem, ki se v javnosti kažejo in državne jasli cucajo že dve desetrletji_haska pa nobenega....

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Ne okt 11, 2009 7:43 pm

Lahko se samo vprašamo, kje je avtor dobil idejo o članku?!?
Zapomnite si, da vse kar preberete na internetu, v časopisih, včasih tudi v učbenikih, ne drži.

Citat članka: Ker so ob tovrstnih raziskavah in statistično računskih ugotovitvah sporočali tudi, da izdelava hibridnega vozila okolje onesnaži še veliko bolj.

Citat iz revije avtofokus (oktober 2009, stran 61) o izdelavi najbolj znanega hibridnega vozila prius:
Prius ni čist le takrat, ko vozi po cestah in ko ga je treba razgraditi, tudi v procesu izdelave so se v tovarni potrudili ter na streho namestili ogromno sončno elektrarno s 50 tisoč kvadratnimi metri sončnih celic, s čimer pokrivajo polovico porabe energije v tovarni. Nadalje so v okolici zasadili 50 tisoč dreves in za polovico zmanjšali porabo vode, ki je tudi prečiščena in petkrat čistejša od reke, ki teče mimo.

Zadnjič je bila tema na internetnih straneh avtomobilizma o reviji Autobild, ki sem si jo šel nato zaradi radovednosti kupit. Vzel sem nemški izvod (verjetno je tudi slovenski) in mi je v oči padel test o primerjavi porabe goriva golfa, bmw 1 (oba dizla) ter priusa. Prius je v vseh segmentih porabe imel daleč najmanjšo porabo.

A glej, zmagal je seveda golf, kljub temu, da je imel večjo porabo kot prius (objektivnost članka ter avtorja!!!).

Ljudje smo kot ovce. Nekaj preberemo in se tistega držimo kot pijanec plota.

Nemci so si preračunali, da se jim hibridna vozila ne splača izdelovat (vsaj za zdaj še ne) in uporabljajo vsa sredstva da upravičijo svoja dejanja.

Uporabniški avatar
obcasnigledalec
Novinec

Napisal/-a obcasnigledalec Ne okt 11, 2009 8:03 pm

kiki13 je napisal/-a:Lahko se samo vprašamo, kje je avtor dobil idejo o članku?!?
Zapomnite si, da vse kar preberete na internetu, v časopisih, včasih tudi v učbenikih, ne drži.

Citat članka: Ker so ob tovrstnih raziskavah in statistično računskih ugotovitvah sporočali tudi, da izdelava hibridnega vozila okolje onesnaži še veliko bolj.

Citat iz revije avtofokus (oktober 2009, stran 61) o izdelavi najbolj znanega hibridnega vozila prius:
Prius ni čist le takrat, ko vozi po cestah in ko ga je treba razgraditi, tudi v procesu izdelave so se v tovarni potrudili ter na streho namestili ogromno sončno elektrarno s 50 tisoč kvadratnimi metri sončnih celic, s čimer pokrivajo polovico porabe energije v tovarni. Nadalje so v okolici zasadili 50 tisoč dreves in za polovico zmanjšali porabo vode, ki je tudi prečiščena in petkrat čistejša od reke, ki teče mimo.

Zadnjič je bila tema na internetnih straneh avtomobilizma o reviji Autobild, ki sem si jo šel nato zaradi radovednosti kupit. Vzel sem nemški izvod (verjetno je tudi slovenski) in mi je v oči padel test o primerjavi porabe goriva golfa, bmw 1 (oba dizla) ter priusa. Prius je v vseh segmentih porabe imel daleč najmanjšo porabo.

A glej, zmagal je seveda golf, kljub temu, da je imel večjo porabo kot prius (objektivnost članka ter avtorja!!!).

Nemci so si preračunali, da se jim hibridna vozila ne splača izdelovat (vsaj za zdaj še ne) in uporabljajo vsa sredstva da upravičijo svoja dejanja.

UUUUU. Štrom majo svoj. UUUU drevesa so posadil. S kje pa pridejo materiali za baterije, koliko onesnaži to, da morajo naredit ogromno luknjo v zemlji, transport do tovarne, kaj je z baterijami potem ko je konec njihove življenske dobe...
Zdaj že objavlam občasno

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po okt 12, 2009 8:36 am

obcasnigledalec je napisal/-a:

UUUUU. Štrom majo svoj. UUUU drevesa so posadil. S kje pa pridejo materiali za baterije, koliko onesnaži to, da morajo naredit ogromno luknjo v zemlji, transport do tovarne, kaj je z baterijami potem ko je konec njihove življenske dobe...

hmmmm, naštej še kakšno tovarno ki se vsaj trudi imeti del svojega štroma.

da sadijo devesa ni nič narobe, jih še kdo?

Material za baterije pride iz zemlje (rude) ali iz odpadov (stare baterije) , tako kot tudi večina materiala za izdelavo navadnega avta.

Ko se konča življenska doba baterij se jih lahko sorazmerno poceni reciklira v nove baterije. Drastično cenejše kot pa recikliranje motorja z notranjim zgorevanjem..

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Po okt 12, 2009 8:53 am

Pero je napisal/-a:hmmmm, naštej še kakšno tovarno ki se vsaj trudi imeti del svojega štroma.

Težko je vse posploševati je pa v velikih primerih (če ne kar vseh) ko kakšna firma naredi nekaj ekološkega in to ponosno razglaša istočasno naredi tudi kakšno zelo ne ekološko svinjarijo. Po domače: kar z rokami naredijo z ritjo podrejo!! Videl to v vseh firmah kjer sem delal ali sodeloval. V tem primeru sončne celice in nekaj dreves je pljunek v morje in s tem niso čisto NIČ naredili za čistejše okolje! Jaz tem gestam rečem pesek v oči javnosti.

S

Uporabniški avatar
Jože20
Novinec

Napisal/-a Jože20 Po okt 12, 2009 9:01 am

cruiser1 je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:hmmmm, naštej še kakšno tovarno ki se vsaj trudi imeti del svojega štroma.

Težko je vse posploševati je pa v velikih primerih (če ne kar vseh) ko kakšna firma naredi nekaj ekološkega in to ponosno razglaša istočasno naredi tudi kakšno zelo ne ekološko svinjarijo. Po domače: kar z rokami naredijo z ritjo podrejo!! Videl to v vseh firmah kjer sem delal ali sodeloval. V tem primeru sončne celice in nekaj dreves je pljunek v morje in s tem niso čisto NIČ naredili za čistejše okolje! Jaz tem gestam rečem pesek v oči javnosti.

S

Kaj so pa tvojo Amerikanci naredili za čistejše okolje? Niti potrduli se niso posaditi eno drevo, temveč posekati miljon kvadratnih metrov.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po okt 12, 2009 9:05 am

Jože20 je napisal/-a:
Kaj so pa tvojo Amerikanci naredili za čistejše okolje? Niti potrduli se niso posaditi eno drevo, temveč posekati miljon kvadratnih metrov.

PRVIČ!! Amerikanci niso moji! :roll:

DRUGIČ!! Nisem nič omenjal, da so amerikanci karkoli naredili!!

TRETJIČ!! <>Omenil sem, da vse ali pa skoraj vse firme zagotovo naredijo več slabega, kot dobrega!! Tudi ameriške!!

Pa kera budal si ti??

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Po okt 12, 2009 10:41 am

lenivec je napisal/-a:
kiki13 je napisal/-a:

ja če vozi v takem območju ki je idealno za prius. zdaj pa ti priusa priganj, pa nebo elektromotor nič pomagal in poraba bo kar lepo visoka.

Vozila so bila testirana v mestu, na avtocesti in na regionalni cesti. Test je pokazal v povprečju več kot liter manjšo porabo v vseh segmentih (v mestu je bila poraba večja skoraj dva litra). Test so izvajali člani revije sami.
Na koncu pa vseeno zmaga golf, kljub večji porabi. Pa si naj vsak razlaga po svoje.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 12, 2009 11:07 am

cruiser1 je napisal/-a:Težko je vse posploševati je pa v velikih primerih (če ne kar vseh) ko kakšna firma naredi nekaj ekološkega in to ponosno razglaša istočasno naredi tudi kakšno zelo ne ekološko svinjarijo. Po domače: kar z rokami naredijo z ritjo podrejo!! Videl to v vseh firmah kjer sem delal ali sodeloval. V tem primeru sončne celice in nekaj dreves je pljunek v morje in s tem niso čisto NIČ naredili za čistejše okolje! Jaz tem gestam rečem pesek v oči javnosti.

S

Se strinjam. Koliko energije pa so porabili, da so naredili te sončne celice je pa spet vprašanje. Baje celice prinesejo nazaj energijo za svojo izdelavo šele po mnogih letih. Čisti pesek v oči.
Ampak eni še vedno mislijo, da sestavni deli baterij kar sami letijo iz rude in da ruda kar sama skače iz zemlje. Za pridobitev kovin za baterije iz rude gre OGROMNO energije (izkop, prevoz, taljenje, elektroliza). Prav tako za pridobitev kristalnega silicija iz silicijeve rude (za sončne celice).
Še vedno je najbolj koristno za neto porabo energije, da se voziš čimdalj s starim avtom in ga lepo vzdržuješ.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po okt 12, 2009 11:19 am

kiki13 je napisal/-a:
lenivec je napisal/-a:
kiki13 je napisal/-a:

ja če vozi v takem območju ki je idealno za prius. zdaj pa ti priusa priganj, pa nebo elektromotor nič pomagal in poraba bo kar lepo visoka.

Vozila so bila testirana v mestu, na avtocesti in na regionalni cesti. Test je pokazal v povprečju več kot liter manjšo porabo v vseh segmentih (v mestu je bila poraba večja skoraj dva litra). Test so izvajali člani revije sami.
Na koncu pa vseeno zmaga golf, kljub večji porabi. Pa si naj vsak razlaga po svoje.

Poraba je zgolj ena od lastnosti, ki se jih meri na testu. Je pač golf tolk dominanten drugje da enostavno zmaga.
Pred časom sem gledu eno oddajo o BMW Z4, izdelujejo jih v ameriki. In zraven tovarne imajo ogromno smetišče, na smetišču pa v obliki mreže zabite neke cevi. In te cevi črpajo plin (mogoče metan, si nisem zapomnu) in ga prečrpavajo nazaj v tovarno, kjer iz njega proizvedejo kar velik % električne energije, ki jo potem zopet ponucajo v tovarni.

sagy
Nov uporabnik

Napisal/-a sagy Po okt 12, 2009 12:47 pm

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po okt 12, 2009 2:13 pm

Jože20 je napisal/-a:

Kaj so naredili?

Recimo uvedli so katalizatorje že leta 73 ko so v Eropi obvezni šele 96

Uvedli so gus guzzler tax (dodatni davek za vozila ki veliko porabijo) leta 78...

pa še kaj bi se našlo.

Sedaj pa poglej vozni park po sloveniji pa priznaj da vsi rabijo velike SUV da vozijo otroke v vrtec (se pravi manj kot 1 km, pa da vsak rabi 100+ kW avto, čeprav je največja omejitev 130... :roll:

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Po okt 12, 2009 6:35 pm

avti na elektriko še niso toliko razviti kot današnji avti.sicer pa električni avti majo doseg okoli 250km.
kaj pa tovornjaki in razni prevozniki in potniki itd, ko delajo po vsaj + 500km/dan.a tak bo mel cajt 250km prevozit, potem pa 3 ure čakal, da se napolnijo baterije?

vrjamete ali ne, se v lesu do sedaj najbolje skladišči CO2.čista osnovnošolska fotosinteza govori, da rastlina vsrkava co2 in izdihne kisik.ampak tudi nekam more se co2 skladiščit.torej več lesenih izdelkov kot imate v bajte (ali leseno bajto) več ste naredili za okolje.kar se trenutno na pamet spomnem je recimo ena lesana bajta okoli 120m2 velika vskladišči okoli 22 ton co2-ja.ko kurimo les, ta skladiščen co2 izpustimo v okolje.
imam mnenje da če se povečuje izdelava lesenih izdelkov in znižuje uporaba plastike bomo zaenkrat še največ prisprevali k čistoči in gospodarnosti.v sloveniji je zadnja leta celo gozdni prirastek, a povprečna debelina se manjša.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po okt 12, 2009 6:54 pm

sagy je napisal/-a:http://www.youtube.com/watch?v=ydvAQ6Y49vc

Prius FTW ane... :lol:

Tole pa čist verjamem. Punto grande 1.4 z 77km ima pri 160km/h 1liter večjo porabo kot pa moj avto ki ima 200km

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po okt 12, 2009 8:42 pm

myster je napisal/-a:avti na elektriko še niso toliko razviti kot današnji avti.sicer pa električni avti majo doseg okoli 250km.
kaj pa tovornjaki in razni prevozniki in potniki itd, ko delajo po vsaj + 500km/dan.a tak bo mel cajt 250km prevozit, potem pa 3 ure čakal, da se napolnijo baterije?

vrjamete ali ne, se v lesu do sedaj najbolje skladišči CO2.čista osnovnošolska fotosinteza govori, da rastlina vsrkava co2 in izdihne kisik.ampak tudi nekam more se co2 skladiščit.torej več lesenih izdelkov kot imate v bajte (ali leseno bajto) več ste naredili za okolje.kar se trenutno na pamet spomnem je recimo ena lesana bajta okoli 120m2 velika vskladišči okoli 22 ton co2-ja.ko kurimo les, ta skladiščen co2 izpustimo v okolje.
imam mnenje da če se povečuje izdelava lesenih izdelkov in znižuje uporaba plastike bomo zaenkrat še največ prisprevali k čistoči in gospodarnosti.v sloveniji je zadnja leta celo gozdni prirastek, a povprečna debelina se manjša.

No pa dajmo. 6CO2 + 6H2O -> C6H12O6 + 6O2 (upam, da veste, da je "izdihnjeni" kisik bil pred tem voda), poenostavljeno fotosinteza. Sladkorji gredo v "višje sladkorje" (fruktoza, škrob, celuloza...). Seveda se del sladkorjev pokuri za življenje same rastline. Del gre v razmnoževanje. Res je les pretežno iz celuloze. Vse lepo in prav; samo, kako boš pomagal svetu z leseno hišo? Oz. s povišanjem posekavanja? OK, marsikdo bo rekel posek in sejanje, pa vseeno - gozdovi nudijo zaščito prsti, brez njih se vrhnji horizont spira. S tem se tudi zmanjšuje rodovitnost prsti. Nova drevesa bodo potrebovala najmanj desetletje, da bodo sposobna nudti neko zaščito. Poleg tega bi s tem posegel v življenjsko okolje tako živali kot rastlin, nenazadnje nismo sami na svetu. Že v Sloveniji je ogrožen doberšen del vrst, še veliko več pa jih je v svetovnem merilu. Poseganje v ekosistem je skrajno tvegano (in po mojem mnenju tudi neumno) početje (to me spomni na CFC, kjer so zaradi neznanja na srečo izbrali rahlo cenejši CFC in nas s tem ohranili žive). In še to, ko gre za nekaj "ekološkega" se to hitro prime "zvezd" in temu trendu kmalu sledijo oboževalci. Sedaj pa si predstavljaj kako zadovoljiti potrebe v svetovnem merilu?

Tudi s koncentracijo CO2 mal prenapihujejo zadeve. Že res, da se koncentracija viša, ter da verjetno to ima vpliv na podnebje(a). Vendar malo preletite koncentracijo slednjega v preteklih obdobjih; nekje ob domnevnem prehodu življenja na kopno, je bila ta mnogo višja, kot je danes. Pozabljamo pa tudi, da smo v obdobju med ledenima dobama (oz. v obdobju otoplitve) ter da za današnje dogajanje ni odgovoren samo CO2. Milanković (geofizik iz prejšnjega stoletja) je tako recimo "okrivil" še: ekscentričnost Zemljine tirnice, nagnjenost Zemljine osi in precesijo Zemljine osi. Pozabiti pa ne gre tudi efekt podivjanega albeda (oz. v trenutnem času obratni efekt). Lepo, da se je vzbudila skrb za okolje, vendar se zavedajte, da je kapitalistom v osnovi malo mar za okolje. Pomemben je zaslužek vse ostalo je metanje peska v oči. In pa tudi - mediji stvari prenapihujejo.

Iskreno opravičilo za off.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po okt 12, 2009 8:59 pm

Wikipedia je zakon!
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po okt 12, 2009 9:03 pm

Niti ne; Univerza v Ljubljani, biotehniška fakulteta, oddelek za biologijo in solidno povprečje (vsaj zame) ter zadnji letnik dodiplomskega študija (univerzitetni študij). Za nadalje načrtujem molekularni študij (do masterja in upajmo, da kasneje še Ph.D). Lahko se dobiva na pijači in ti pokažem indeks; plačaš ti, kajti vidim, da te moje objave močno motijo. Lahko pa ti tudi napišem seznam knjig, ki ga imam doma. Seveda na PM, da ne bom smetil.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po okt 12, 2009 9:46 pm

No, ko se že vadiš, k da si vse knjige tega sveta požrl.
ker napisan je blo tko površno, kot da si z wiki prepisal.

Ne bom se hvalil, ampak absolvent biologije mora naslednje stvari poznat., če se že hvališ s kupom knjig in povprečjem. Sem na isto na Bioteh.f., že malo dlje prlezu kot ti, ampak pustmo to.

Fotosinteza: o kateri govoriš? c4, c3?

Sladkor? Fotosinteza je redukcija co2 v oglj. hidrate, oz. v založno obliko kem. energije. To pa niso sladkorji ampak glukoza, saharoza, škrob, in ostalo.

Calvinov cikel, temotna faza, bova še?

Naslednje:

Les? Kaj je to? Floem, ksilem, lubje,ličje, kambij,... Halo? Les je pretežno iz celuloze?

Lahko ločiš življenje rastline od njenega razmnoževanja? Takoj sledi Nobelova nagrada. 'Nekaj sladkorja se porabi za razmnoževanje', kaj je to? Tvorba pestičev, cvetenje, semenitev, opraševanje?

Sejanje? Drevesa se sadijo.

Brez gozda se vrhnji horizont spira? A dej ga srat. Grmovna plast, zeliščna plast, trave,... Kaj pa če so vrhnji horizont že trdna tla?

Poseganje v ekosistem je tvegano? Kako pa ne posegaš v ekosistem, če si že v njem pristoten in si del nekega ekosistema?

Tolk na hitr no, se mi ne da več. Tako da ti flancaj tkole čez palec mamici, pa punci, ne se delat pametnega, čeprav bi rad bil.

Aja, še to. Dej raj diplomiraj, pa pejd v službo, pust magisterij drugim, kaj šele doktorat. Če hočeš, pa lahko še kakšno rečeva o biologiji, gozdarstvu, lesarstvu,... :rofl
Sex turns gay people into Mexicans.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov