Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Prednji pogon...

Napisal/-a BBS Po jan 04, 2010 11:26 pm

Ker sem ravno bral v neki reviji o AWD oziroma 4WD, sem šel na youtube malo pogledat, kakšna je res razlika med prednjim pogonom in štirikolesnim. Doma nikoli nismo imeli terenca ali awd in tudi sam ga nimam, da bi to probal v živo ;)

V spodnjem videu so odlične primerjave vseh 3 vrst pogonov, in najslabše se je odrezal prednji pogon, kakor je bilo pričakovano. Ampak na koncu videa, v 2. testu me je pa kar šokiralo. Vozilo sploh ni reagiralo, ko se je voznica hotela izogniti stvari.

Fwd vs Awd vs Rwd

http://www.youtube.com/watch?v=jV18ZBXwwYM

Sam nisem še imel, na srečo, nesreče z avtomobilom, niti nobene posebne situacije, ker pač umirjeno vozim in ne pretiravam, ampak ko to vidim... Me kar ima da bi šel na 4WD ;)

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po jan 04, 2010 11:56 pm

če ne voziš offroad ni neke nuje po 4wd daj no mir

http://www.youtube.com/watch?v=dZTTn2gq ... re=related

to je res, samo:
zadnji pogon je veliko slabši ko se voziš po mokrem in blatnem,
ker je velika možnost, da ti prvo kolo ne krene in gre po
domače povedano ravno

me zanima, zakaj ni na ledu sklopil ASRa (če se ne motim je asr, al kko so že te končnice..) na ledu pr BMW-ju pa bi videli kako hitro bi ga obrnlo :)

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Po jan 04, 2010 11:58 pm

nikoli vec na prvi pogon... samo se 4x4 ali pa pogojno na zadnji
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To jan 05, 2010 12:05 am

_B3yBo_ je napisal/-a:nikoli vec na prvi pogon... samo se 4x4 ali pa pogojno na zadnji

No no tako slab pa spet ni......je pa res da je ogromna razlika.....Mam vse tri opcije tako vem kaka je razlika....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Napisal/-a _B3yBo_ To jan 05, 2010 12:08 am

lisko je napisal/-a:
_B3yBo_ je napisal/-a:nikoli vec na prvi pogon... samo se 4x4 ali pa pogojno na zadnji

No no tako slab pa spet ni......je pa res da je ogromna razlika.....Mam vse tri opcije tako vem kaka je razlika....

ne dalec od slabega sploh ce nisi zahteven in imas avto za po mestu. predusem je dober v teh malih avtih, sam pri vecjem avtu je pa kr neki.
Slika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda To jan 05, 2010 12:09 am

4x4 je za tiste ki ne znajo vozit, razen off road seveda.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To jan 05, 2010 12:15 am

pskoda je napisal/-a:4x4 je za tiste ki ne znajo vozit, razen off road seveda.

Ne lih za tiste ki ne znajo vozit.....ampak za tiste ki so radi čist na meji. Če si umirjen voznik in če ne zahtevaš preveč od avta je tko ali tko vseeno.....Ko pa dejansko vidiš/občutiš razliko med sprednjim, zadnjim in 4x4 pogonom se pa malo zamisliš.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Napisal/-a _B3yBo_ To jan 05, 2010 12:15 am

ti se kr tolaz
Slika

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 To jan 05, 2010 12:31 am

4x4 brez elektronike, na biti na gladki podlagi zelo pasji...
Iz ovinka v ovinek se obnaša drugače... Včasih kot sprednji, včasih pa kot zadnji pogon...

(nos rine iz ovinka, pri prestavljanju navzdol odnese ritko, na bočnem terenu prestavlja celega,...)
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jan 05, 2010 12:39 am

Se pravi, da so Impreza, EVO ipd. avti za penzioniste :roll:
Pa pustmo sneg, dež. Tudi na čisto suhi cesti se trakcija pri 4x4 v primerjavi z 2WD še kako pozna.
Kdor ni izkusil štirikolesnega pogona, ne more tega vedet.

Jaz vem, da bom ob prvi priliki spet nabavil enga 4x4 (absolutno pa mora bit stalni štirikolesni pogon) 8)

Sicer ma pa vsak pogon svoje prednosti in slabosti. Pa tud odvisno od posameznika.

GregorM
Nov uporabnik

Napisal/-a GregorM To jan 05, 2010 1:07 am

Jaz imam v garaži AWD in FWD, vendar sta oba avta dokaj plebejska s 120 in 130 km. Na suhi cesti pri normalni vožnji ne opazim razlike, mogoče pri kakšnem hitrem speljevanju se Audi lepše odžene z vsemi štirimi, Bravo pa zavrti kolesa v prazno. Precejšnja razlika je na zasneženi ali ledeni podlagi, ampak zato moraš stanovat kje v hribih oz biti navdušen alpinist, da tak pogon res izkoristiš.
Offroad in močnejši avti so seveda druga zgodba.

suhokranjec
Novinec

Napisal/-a suhokranjec To jan 05, 2010 1:14 am

Kaskaderji- norci + divjaki, offroad, bogu za nogo živeči, reševalne enote 4x4,
limuzine zadnji pogon,
jajčki mali sprednji pogon,
Patria... :D
L.P.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 To jan 05, 2010 2:10 am

Kateri pogon je boljši smo tudi na tem forumu že večkrat ugotavljali in nikoli nismo in tudi ne bomo ugotovili.
Vsak ima kakšno prednost vse je pa v bistvu odvisno od posameznika kaj mu bolj paše. Zame je RWD zakon in to bom vedno trdil pa, če mi nevem kakšne teste kažete ali pa o izkušnjah pripovedujete!! Če že imeti AWD/4X4 potem je to za moje pojme primeren za večja vozila, kot so terenci, SUVi, Pick upi... Za osbeni ali športni avto mi je pa AWD brezveze, tu mora bit RWD.
FWD je pa res kr'neki. To ni za nikamor drugam, kot za mala j***a. Večji avtomobili bi morali bit RWD ampak na žalost je večina FWD.

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Re: Prednji pogon...

Napisal/-a alanq4 To jan 05, 2010 10:42 am

BBS je napisal/-a:Ker sem ravno bral v neki reviji o AWD oziroma 4WD, sem šel na youtube malo pogledat, kakšna je res razlika med prednjim pogonom in štirikolesnim. Doma nikoli nismo imeli terenca ali awd in tudi sam ga nimam, da bi to probal v živo ;)

V spodnjem videu so odlične primerjave vseh 3 vrst pogonov, in najslabše se je odrezal prednji pogon, kakor je bilo pričakovano. Ampak na koncu videa, v 2. testu me je pa kar šokiralo. Vozilo sploh ni reagiralo, ko se je voznica hotela izogniti stvari.

Fwd vs Awd vs Rwd

Sam nisem še imel, na srečo, nesreče z avtomobilom, niti nobene posebne situacije, ker pač umirjeno vozim in ne pretiravam, ampak ko to vidim... Me kar ima da bi šel na 4WD ;)

Ja treba je znat vozit, s fwd ne moreš kr po gasu pa polno u ovinek (no sej ne moreš z nobenim)
Le kako je potem na nemškem testu alfa 159 papcala vso konkurenco vključno z bmw?
Vozim avto z dosti konji na fwd, pa se da konkretno hitro peljati. Pa sem vozil vse od rwd, 4wd in različne fwd.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jan 05, 2010 10:47 am

Glede FWD in majhna jajčka ter neuporabnosti:
http://www.youtube.com/watch?v=6PEUoYuP ... re=related

Pa še komentar na koncu:
"Teoretično nevozna 328 konjska FWD Alfa je 1.8 sekunde hitrejša na krog od 343 konjskega BMW-ja M3." ;)

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Re: Prednji pogon...

Napisal/-a BBS To jan 05, 2010 10:51 am

alanq4 je napisal/-a:
BBS je napisal/-a:Ker sem ravno bral v neki reviji o AWD oziroma 4WD, sem šel na youtube malo pogledat, kakšna je res razlika med prednjim pogonom in štirikolesnim. Doma nikoli nismo imeli terenca ali awd in tudi sam ga nimam, da bi to probal v živo ;)

Fwd vs Awd vs Rwd

Ja treba je znat vozit, s fwd ne moreš kr po gasu pa polno u ovinek (no sej ne moreš z nobenim)
Le kako je potem na nemškem testu alfa 159 papcala vso konkurenco vključno z bmw?
Vozim avto z dosti konji na fwd, pa se da konkretno hitro peljati. Pa sem vozil vse od rwd, 4wd in različne fwd.

No, sej tukaj ne govorimo o Alfah, govorimo nasploh.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda To jan 05, 2010 10:55 am

Jaz sem se z prejšnim avtom punto sporting 95km, podil proti Trebnje-Mirna bolj ovinkasta cesta in nekaj ravnine in sem audija A6 avant 3.0tdi quattro skor kar malo naprej porival čez ovinke, razen po ravnini mi je ušel ampak v ovinku sem ga že dobil, je pa res da sem imel avto spuščen za 6cm in amortizerje stršane v max. 4x4 je en k... vreden po asvaltu, če ostale stvari niso porihtane kot imajo naprimer impreza, evo in še kakšen. Drugače je pa zanimivo vozit quattro, samo men osebno je bolj všeč prednji pogon, ker ga lahko na sredini ovinka zahodiš in te samo ven vleče, če je pa makedam je pa druga pesem

peroRS je napisal/-a:

Se pravi, da so Impreza, EVO ipd. avti za penzioniste :roll:
Pa pustmo sneg, dež. Tudi na čisto suhi cesti se trakcija pri 4x4 v primerjavi z 2WD še kako pozna.
Kdor ni izkusil štirikolesnega pogona, ne more tega vedet.

Jaz vem, da bom ob prvi priliki spet nabavil enga 4x4 (absolutno pa mora bit stalni štirikolesni pogon) 8)

Sicer ma pa vsak pogon svoje prednosti in slabosti. Pa tud odvisno od posameznika.

Enkrat poglej kašen podvozje imata ta dva avtomobila, pa boš ugotovil da ni samo pogon na vsa štiri kolesa ampak je še mari kaj drugega. Nikoli pa nisem rekel da je 4x4 za penzjoniste.
Drugače pa slabosti 4x4 je da več pije, večja obraba zadnjih gum, ploščic, diskov in večja izguba moči in večja teža ki je zelo pomemben dejavnik za boljšo lego čez pvinke

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jan 05, 2010 11:04 am

pskoda je napisal/-a:Jaz sem se z prejšnim avtom punto sporting 95km, podil proti Trebnje-Mirna bolj ovinkasta cesta in nekaj ravnine in sem audija A6 avant 3.0tdi quattro skor kar malo naprej porival čez ovinke, razen po ravnini mi je ušel ampak v ovinku sem ga že dobil, je pa res da sem imel avto spuščen za 6cm in amortizerje stršane v max. 4x4 je en k... vreden po asvaltu, če ostale stvari niso porihtane kot imajo naprimer impreza, evo in še kakšen

Sam to ni glih merilo.
Ti verjetno poznaš cesto u nulo, pa si tiščal na polno, un v Audiju je pa vmes verjetno še en klic opravil, pa enga pokadil. =P

Jaz sem tud v okolici, k odlično poznam cesto, z AX-om 1.1i po dveh kolesih in še mal počez brez problema lovil BMW 730d, sam ne bom pa zdaj trdil BMW je k*** ;)

Enkrat poglej kašen podvozje imata ta dva avtomobila, pa boš ugotovil da ni samo pogon na vsa štiri kolesa ampak je še mari kaj drugega. Nikoli pa nisem rekel da je 4x4 za penzjoniste.
Drugače pa slabosti 4x4 je da več pije, večja obraba zadnjih gum, ploščic, diskov in večja izguba moči

Glede na osebne izkušnje mi je Octavia 4x4 1.8T pila 0.5 litra več kot navadna FWD. Moč pri obeh je bila enaka, razen tega da je imela 4x4 mal drugačna prestavna razmerja in posledično mal krajšo končno hitrost (235kmh po števcu).
Večjo obrabo zadnjih ploščic in diskov ni bilo opazit, glede gum je pa tko. Pri FWD za iste kilometre porabim 2 para prednjih in en par zadnjih gum, pri 4x4 pa sem za iste kilometre porabil samo en komplet gum, ker so se bolj enakomerno nucale (prednje manj, zadnje mal več). Tko, da sem pri 4x4 ušparal 2 gumi.

Podvozje je bilo pri 4x4 še malo mehkejše+višja oddaljenost od tal, pa je bila hitrost skozi ovinke vedno višja. S kakšnimi gewindami bi šel lahko že GHD vozit :D

Evo pa Impreza sta pa glede lege na cesti itak razred zase, je pa cena temu primerna.
Zadnjič spremenil peroRS, dne To jan 05, 2010 11:20 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda To jan 05, 2010 11:10 am

Jaz sem samo hotel povedat, da ni vse v štirikolesnem pogonu, ampak so stvari ki so bolj pomembne, če lahko poglejte pod imprezo ali evo-tom in bo vam jasno.
Recimo da gledaš iz cenovnega vidika, naprimer ta dva avta bosta imela približno isto ceno en je 4 koleni pogon en pa samo na prednji in rezultat se vidi že v pospeških
http://avtomobili.najdi.si/avtopodatki. ... 0+TDI+NOVI
http://avtomobili.najdi.si/avtopodatki. ... DI+quattro

GregorM
Nov uporabnik

Napisal/-a GregorM To jan 05, 2010 12:21 pm

Mislim, da specifikacije na zgornjih dveh linkih niso v redu. En A6 je pred faceliftom (225 km), drugi pa aktualni (240km). Poleg tega 3.0 TDI sploh ne delajo brez quattro pogona.

Boljša primerjava bi bila npr. A4 2.0 TDI, ki se z enakim motorjem in menjalnikom dobi v FWD in AWD varianti.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov