Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Otroški avto sedeži

Napisal/-a INFINITI Po maj 24, 2010 9:18 am

Pozdravljeni forumaši

Torej ata Infiniti pričakuje naraščaj, tako da se namesto dosedanjega raziskovanja avtomobilov, podajam v raziskovanje otroške opreme 8)

-Predvsem me zanimajo kakšni testi (teh je nemalo prazaprav na spletnih straneh) kakor tudi vaše izkušnje z določenimi modeli.

Moja draga je nekako za zašetek gledeala peg perego in sicer sistem, ki omogoča "vse v enem"; se pravi ima lupinco, za avto, voziček, ipd...
http://www.mami.si/si/p3-on-track-modul ... 7639.shtml

Potem sem gledal ADAC in ugotovil da njihov trix-fix nima dobrih rezultatov:
http://www1.adac.de/Tests/Kindersicheru ... eID=275983

Tako da verjetno ta peg perego odpade kar se tiče lupince.

Skratka išče se najboljša lupinca, ki je od proizvajalca, ki je tudi pri večjih avtosedežih TOP, tako da bomo zlahka lahko na obstoječe isofix stojalo nameščali sedeže.

Vaše izkušnje in znanje so dobrodošle (če bo tema res dobra jo damo pod sticky) :)

LP
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
blackmagic
Stalni uporabnik

Kraj: Fram

Napisal/-a blackmagic Po maj 24, 2010 9:48 am

RÖMER 8)
Ne moreš zgrešit. Meli smo vse od začetka. Od lupinice do največjih sedežev.
Po testih vedno med najboljšimi.

http://www.britax-roemer.de/

Pri nas jih maš v Baby centru.
Who cares about
the shining of the sun
when the earth is black
\,,/ 666 \,,/

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Po maj 24, 2010 9:51 am

Potem lahko iščeš samo lupinico in prvi sedežek, ker imajo sedeži za večje otroke (težo) načeloma že isofix vgrajen.
Jaz sem imel od Maxi Cosi lupinico in sedežek do 9 kg. Oba sta bila praktična, prevleka pralna, lahko snemljiva. Na testih sta imela dobre rezultate. Sedaj imam Romerjev sedež z vgrajenim isofix-om, je tudi ok.
S testi je pa po mojem bolj tako,tako. Jaz sem sicer to vse pregledal, vedno vzel tudi boljše na testih, načeloma pa je vsako leto novejši model ocenjen zelo dobro, stari pa že skoraj ne več priporočljivo. Tako da se po mojem mnenju splača pogledat tudi kako leto stare teste in njihove zmagovalce. Marsikje ga še dobiš v trgovini, za znatno nižjo ceno.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Po maj 24, 2010 9:52 am

Najprej čestitke za naraščaj. MaxiCosi si oglej, imajo dobre ocene na testih, midva sva bila zelo zadovoljna z njihovo lupinico.

LP
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Po maj 24, 2010 9:55 am

Čestitke tudi iz moje strani.

Lupinco smo imeli Peg Perego Primo viaggio in sicer brez IsoFix postavka. V avtu smo jo fiksirali kar z varnostnimi pasovi, vendar je bil problem, da je bil zadnji varnostni pas prekratek in zato je bila namestitev izredno težavna.

Lupinco smo tako ali tako rabili samo 5 mesecev, tako da smo po tem prešli na Romer isofix sedež ki ga imamo še danes in smo z njim zelo zadovoljni. Cena je bila tam okoli 360 EUR.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Po maj 24, 2010 10:11 am

Živjo - hvala za čestitke ;)

No glede na teste gledam sedaj Romer, Recaro tudi Maxicosi.

Vidim da ima autobild dober sistem za izbiro sedežev glede na potrebe in rezultate :
http://www.autobild.de/kindersitze/kindersitz_o_mat.php
http://www.autobild.de/artikel/kindersi ... 36425.html

Opažam, da tudi ni ravno vse z Isofix, kar je najboljše na testih za starejše skupine otrok - zanimivo.

No vsekakor bi se osredotočil samo na ISOFIX sisteme - se strinjate?
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Po maj 24, 2010 10:15 am

Če imaš Isofix v avtu, potem jaz ne bi niti pomišljal o sedežih brez idsofixa. Enostavno lepo namestiš sedež, enostavno ga vzameš ven, ni potrebno vezat z pasovi ipd.....

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a GoGo Po maj 24, 2010 11:39 am

Vsekakor romer. Nam so vedno dobro služili, v vseh starostnih skupinah...
Pa mogoče še en mal OT nasvet... Po mojem mnenju so ti all inclusive sistemi (lupinica, košara, voziček..) brezveze. Vržeš 800 eur, uporabljaš pa pol leta...
Raje kupi dober avtosedež in soliden voziček, potem pa menjuješ ko dete raste...
Lep dan!

brrr
Novinec

Napisal/-a brrr Po maj 24, 2010 12:11 pm

uff pri nas je bil to kar projekt.

najprej isofix. super in top, ampak vedi, da pri lupinicah potrebujes tudi posebno nogo, ki te bo olajsala za cca €100+. mi je nismo jemali, bodi pa pozoren in insistiraj na tem, da probas kako ti pase v avto preden odkartas cekine.

najboljsa kombinacija je, da lupinica pase na vozicek. pri nas je bil maclaren in z dodatnim adapterjem se je ujel z recarom (ata je bivsi dirkac in se je takoj zaljubil :) ). med ostalimi lupinicami (römer - ne pase na maclaren, ki je bil 1. izbira mamice, maxi cosi - obup od vozickov, predvsem zlaganje, aprica - zal nisem sin tajkuna) se je izkazala za najboljso.

sedaj smo na naslednji stopnji. ker imamo v vseakem avtu svoj sedezek, sem isofix, preskocil. prednost isofixa je predvsem v lazjem vpenjanju/snemanju v avtu. ce je sedezek kvaliteten in pravilno fiksiran z varnostnim pasom, prakticno ne zaostaja za isofix vpetjem. med stirimi sedezki, ki jih uporabljamo (2x midva + po enkrat babice/dedki) se je za zmagovalca izkazal römer (2x king plus). naboljsi polozaj, najboljse pripenjanje, in tudi na videz najboljsa zascita za otroka. drugi je recaro expert plus. sicer deluje vredu, ampak, ce ga primerjam z römerjem, je zascita za glavo slabsa in sistem pripenjana pravtako (rad se zatika oz. se trakovi zataknejo v sponko). tudi material (microbibra, zgleda super, se ujemala se je s passatovo notranjostjo ;) ) je problematicen, ker je zelo topel in je otroku poleti vroce. ni slab, ampak je römer boljsi. tretj pa je maxicosi tobi. dokaj simpl za pripenjat, ampak najslabsi glede fiksiranja s pasom in med vsemi najmanj zascite za glavo.

priporocam, da gres po trgovinah, probaj kako se pripenja otroka, ce je opcija (kot npr. recaro slovenija), daj sedezek v avto in poglej kako sede na pasove in poglej teste. ce si lahko privoscis, potem ne sparaj, ni ti pa potrebno kupovati aprice in podobega preseravanja.

brrr
Novinec

Napisal/-a brrr Po maj 24, 2010 12:19 pm

GoGo je napisal/-a:Vsekakor romer. Nam so vedno dobro služili, v vseh starostnih skupinah...
Pa mogoče še en mal OT nasvet... Po mojem mnenju so ti all inclusive sistemi (lupinica, košara, voziček..) brezveze. Vržeš 800 eur, uporabljaš pa pol leta...
Raje kupi dober avtosedež in soliden voziček, potem pa menjuješ ko dete raste...

??? ne razumem kaj si hotel povedati? ravno v tem je prednost. mi smo uporabljali enega in istega maclarna od zacetka do konca. najprej kosek in lupinico (sicer recaro, ki pa je tudi OEM proizvajalec za maclaren), potem pa vozicek kot vozicek. ravno v tem, da ti ni potrebno menjati vozicka je prihranek.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Po maj 24, 2010 12:31 pm

Torej po preletenih testih naj bi bil Romer Baby safwe plus Top zadeva, sploh če izberem highline oblazinjenje - mikrofibra namesto poliestra.
Vem pa da bo treba še poseben isofix za vpenjanje dokupiti.

Sem videl tako kot si napisal, da se jo lahko vpenja v druga ogrodja vozičkov, da pač malega nebi motil z premetavanjem iz lupince v voziček. Vprašanje le kako kompatibilno je vse skupaj.

Hmmm

tesfalar
Nov uporabnik

Napisal/-a tesfalar Po maj 24, 2010 12:35 pm

Römer je zakon, ja.
Ampak če pogledaš link http://www.britax-roemer.de/ boš opazil, da ima tudi drugo ime: BRITAX.
Britax in Römer so popolnoma enaki izdelki, le da se Römer prodaja pri nas (pa v Nemčiji, Avstriji in drugod po svetu), Britax pa dobiš v UK. Važno pa je tole: Britax je BISTVENO cenejši.

Jaz sem kupil Britax KidFix (skorajda edini Isofix sedež na trgu za grupo 3, t.j. za 15 - 36 kg) v online trgovini v UK za 95GBP, pri nas je Römer KidFix 200EUR+.
Ne vem za vas ostale ponosne starše, ampak jaz že nekaj časa ne stopim več v razne BabyCentre, ker ne delajo drugega, kot nabijajo 200% na cene v tujini, pa še izbira je za kozlat.

OT: Za primerjavo; trgovina Mothercare v BTC LJ, ima na voljo cca 20% artiklov, ki so na voljo v MC trgovinah v UK. Cene v LJ so cene iz UK, pomnožene s 3 in valuta je spremenjena iz GBP v EUR. 14,99GBP --> 44,99EUR. Mojih evrov ne bodo videli, jih pa gre zadnje čase kar nekaj preko PayPala tjum online trgovcem.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Po maj 24, 2010 12:55 pm

No zelo zanimiv podatek.
Vidim, pa da smo na žalost res še vedno "Balkanci" kar se tiče cen ja...

Baby center: Romer sedež + isofix stojalo: 345 EUR
Nemški Baby markt: 238 EUR
Anglija halfords : 197 EUR
:noro

-Torej imaš kakšen dober link za nabavo Britaxov? 8)

tesfalar
Nov uporabnik

Napisal/-a tesfalar Po maj 24, 2010 2:02 pm

Preveri najprej razpon cen na Nextag.co.uk in Ebay.co.uk, pa bo že vse kar dosti jasno.
Načeloma z ebay.co.uk ni problema, tudi ostali UK prodajalci so po mojh izkušnjah večinoma zelo v redu.

Sam sicer večinoma (če ne gre za res veliko razliko v ceni, kar pa se dejansko nikoli ne zgodi) najraje kupim pri Amazon.co.uk.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Re: Otroški avto sedeži

Napisal/-a sonic Po maj 24, 2010 11:20 pm

INFINITI je napisal/-a:...

Moja draga je nekako za zašetek gledeala peg perego in sicer sistem, ki omogoča "vse v enem"; se pravi ima lupinco, za avto, voziček, ipd...
http://www.mami.si/si/p3-on-track-modul ... 7639.shtml

Potem sem gledal ADAC in ugotovil da njihov trix-fix nima dobrih rezultatov:
http://www1.adac.de/Tests/Kindersicheru ... eID=275983

Tako da verjetno ta peg perego odpade kar se tiče lupince.

Skratka išče se najboljša lupinca, ki je od proizvajalca, ki je tudi pri večjih avtosedežih TOP, tako da bomo zlahka lahko na obstoječe isofix stojalo nameščali sedeže.
Najprej čestitke (in dobrodošel v klubu :D ).
Ta konkretni voziček (P3) bi ti itak odsvetoval že zaradi ročaja vozička, ker ga je glede na obliko najbrž zelo težko upravljati z eno roko (to je zelo pomembno, verjemi). Če že mora biti Peg Perego, bi precej bolj priporočil npr.l njihov model Skate (ga imamo in je super).

Pa ne se obremenjevat s sistemi 'vse v enem', kot so ti že povedali. Itak sploh ni dobro da dojenčka voziš v lupinici na kak daljši sprehod. V avtu mora sicer absolutno biti v lupinici, ampak po drugi strani sploh ni ni dobro da je v lupinici predolgo (max. uro-uro in pol, pa še to pomojem bolj izjemoma). Ko se z avtom pripelješ na cilj, preloži dojenčka v voziček s košaro in lupinico pusti v avtu (razen če avto zapustite le za krajši čas).

Lupinico torej lahko vzameš od Römerja, ali pa recimo od Maxi Cosi (model CabrioFix), ki ga imamo tudi pri nas doma (sicer drugouvrščena na tistem ADAC testu, takoj za Römerjem; je zelo lahka, Römerjeve sicer še nisem videl v živo) . Pri tej Maxi Cosi lupinici je tako, da je treba poleg lupinice kupiti še podstavek, ki ga v avto pritrdiš z Isofixom, samo lupinico pa pritrjuješ na ta podstavek, takole: http://www.mybaby.co.uk/Images/Dynamic/Cache/Products/cabriofix%20easyfix_cm-scale_w-800_h-600_q-80_wm-.jpg
Večji sedeži pa (če se ne motim) imajo itak svoj sistem pritrjevanja v avto, tistega podstavka za lupinico CabrioFix zato potem seveda več ne potrebuješ. Najbrž je tako pri vseh lupinicah, zato ti ni treba skrbeti, da bi ostal vezan na iste proizvajalce kot pri lupinici.

Naša starejša hčerkica je že precej pred svojim prvim rojstnim dnem prerasla lupinico, zanjo smo zato kupili Römerjev First Class Plus: http://www.britax-roemer.com/car-seats/first-class-plus. Razlog: skoraj edini sedež na našem trgu (pa mislim da tudi v soseščini), ki ga je mogoče obrniti v nasprotni smeri vožnje (kot lupinico). Razlog je najbrž v tem, da je načeloma uporaben tudi za novorojenčke (ker so majhni, so zraven blazinice, ki jh za večjega otroka odstraniš).
BTW, vseeno je bolje najprej imeti lupinico, ker je vendarle narejena specifično za novorojenčke in nekajmesečne dojenčke, pa še neprimerno lažje jo daješ v avto in ven.
Poleg tega First Class Plus nima možnosti Isofixa,temveč ga lahko pritrdiš le s pasom.

Zakaj smo ga vseeno vzeli First Class Plus kot naslednji sedež po lupinici? Ravno zaradi možnosti, da je še vedno obrnjen nazaj. Kolikor sem se pozanimal, je za majhne otroke v primeru trka precej huda obremenitev, če so obrnjeni naprej (kot ostali potniki), veliko bolje je če gledajo nazaj. Zato npr. v Angliji priporočajo nazaj obrnjen avtosedež najmanj do 18 mesecev starosti, v Skandinaviji pa še precej precej dlje.

Skratka, najprej rabiš običajno lupinico (najbolje Römer ali Maxi Cosi, glede na okus), potem pa Römerjev First Class Plus. Ko preraste slednjega in je treba otroka v avtu 'obrniti v normalno smer', pa je najbolje kupiti spet nov avtosedež in sicer takšnega z Isofixom (katerega točno, pa osebno še ne bi vedel, to bom preštudiral takrat ko bo First Class Plus postal premajhen).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To maj 25, 2010 5:42 am

Živjo!

Proti tistemu vezanju pasov (komi šuhe zavežem) je ISOFIX zakon. Proizvajalce so ti prave našteli - midva sva kopila Maxi Cosi lupinico, ker imava Quinnyjev voziček in easy base. Lupinica je po testih za Romerjem, vendar pa ima en manjši kiksek napram Romerju. Prva dva meseca ko je otroška glavica in vrat najmanj močen, ji je glavica malo opletala po svoje med vožnjo po ovinkih - kolega sta imela Romerja, ki ima ta del boljše rešen in tega nismo opazili. Lupinico pa je našal prerasla v 8 mesecih, tako da je z 8 meseci in nekaj dnevi sedela v stolu...

Pri stolih pa tako kaj drugega kot Romer odpade - in ja tudi stol je bil skoraj 400 € (redna cena). Vendar pa v nekaterih trgovinah - npr. Baby Center ob nakupu stola dobiš tudi bon za 20% popust ob nakupu naslednjega stola.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc To maj 25, 2010 8:03 am

Kael je napisal/-a:Živjo!

Proti tistemu vezanju pasov (komi šuhe zavežem) je ISOFIX zakon. Proizvajalce so ti prave našteli - midva sva kopila Maxi Cosi lupinico, ker imava Quinnyjev voziček in easy base. Lupinica je po testih za Romerjem, vendar pa ima en manjši kiksek napram Romerju. Prva dva meseca ko je otroška glavica in vrat najmanj močen, ji je glavica malo opletala po svoje med vožnjo po ovinkih - kolega sta imela Romerja, ki ima ta del boljše rešen in tega nismo opazili. Lupinico pa je našal prerasla v 8 mesecih, tako da je z 8 meseci in nekaj dnevi sedela v stolu...

Pri stolih pa tako kaj drugega kot Romer odpade - in ja tudi stol je bil skoraj 400 € (redna cena). Vendar pa v nekaterih trgovinah - npr. Baby Center ob nakupu stola dobiš tudi bon za 20% popust ob nakupu naslednjega stola.

??

Lupinco je prerasla pri 8 mesecih? Kako si pa to ugotovil, ker vrat otroka pri 8 mesecih NIKAKOR ni še dovolj močan za sedenje v smeri vožnje!! Kot je že rekel sonic, če se le da naj se vozi v obratno smer čim dlje, tudi po prvem letu, naša se je skoraj do leta in pol, res pa da smo imeli podoben sedež kot sonic.

Kaj drugega kot Roemer odpade? Kje pa si to slišal? V čem je Roemer boljš od npr. Maxi-cosi, Concorde, Kiddy? To zgodbo kot papagaji ponavljajo le v Baby centru, ki je (presenečenje) zastopnik za Roemer. Če primerjaš npr. cene v Nemčiji ali Angliji so tam cene med Maxi Cosi, Concordom in Roemerjem zelo primerljive, pri nas pa je Roemer 2X dražji. Ne nasedat trgovcem, ki ti bodo na vsak način hoteli prodati izdelek, pri katerem imajo 3X višjo maržo! 400€ za stolček se pa verjetno hecaš, to verjetno misliš Roemer Safefix Plus TT, isti tak na Amazon.uk je 180funtov (cca 200€)!!! Drugače pa so varnostni testi na strani motorevije
http://www.motorevija.si/l2.asp?L1_ID=33

lp

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI To maj 25, 2010 8:14 am

ŽIvjo

No sem pogledal tudi maxi cosi in je res njihov novi pebble http://www.autobild.de/kindersitze/deta ... 2&number=2
praktično enako dober kakor tudi romer baby safe plus. Celo tako je da za razliko od romerja, lahko ta Isofix uporabiš tudi pri naslednji stopnji sedežev, ki je pa ravno tako v samem vrhu pri testih:
Maxi-Cosi Pearl
http://www.autobild.de/kindersitze/deta ... 3&number=3

Oba Pebble in Pearl uporabljata za razliko od Romerja enako isofix pritrditev, torej strošek podstavka Isofix je samo enkrat. Edini problem je pa ta, da ravno ta podstavek ima sedaj vpoklic iz varnostnih razlogov
http://www.autobild.de/artikel/maxi-cos ... 36521.html
-in če kupim preko neta, bom moral ugotavljati ali je to že najnovejši podstavek ali pa tisti proizveden pred marcem 2010, pa da se je valjal po skladišču, to pa najbrž ne morem narediti kar tako "na uč" oops

@Sonic: tvoji predlogi se mi zdijo tudi resnično dobri. Tudi jaz se strinjam, da je kontra obrnjen sedež za večjega otroka boljši v primeru nesreče, ker se celotna teža razporedi po celem sedežu. Moji edino ni všeč da bi mali potemtakem nenehno "buljil" v sedež pred sabo... kako sta vidva to rešila - se mamica vedno pelje zadaj, imata igrače? -Kako otroček reagira na to da ne vidi staršev med vožnjo ko je malo večji?

LP

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To maj 25, 2010 8:37 am

INFINITI je napisal/-a:@Sonic: tvoji predlogi se mi zdijo tudi resnično dobri. Tudi jaz se strinjam, da je kontra obrnjen sedež za večjega otroka boljši v primeru nesreče, ker se celotna teža razporedi po celem sedežu. Moji edino ni všeč da bi mali potemtakem nenehno "buljil" v sedež pred sabo... kako sta vidva to rešila - se mamica vedno pelje zadaj, imata igrače? -Kako otroček reagira na to da ne vidi staršev med vožnjo ko je malo večji?

LP
Mamica se res dostikrat pelje zadaj, ne pa vedno (no sedaj ko sta dva, se vedno pelje zadaj pri njiju, v touranu je tud v drugi vrsti k sreči dovolj prostora). Včasih pa recimo peljem starejšo hčerkico sam in večinoma ni problem da se ne vidiva (ko jaz spredaj vozim, ona pa sedi zadaj in gleda nazaj).

Ne se obremenjevat, "da bi mali potemtakem nenehno "buljil" v sedež pred sabo", to sploh ni tak problem - daš mu kakšno igračo v roke ali igrače kam pripneš (obstajajo tudi igrače ipd ravno v ta namen). V večini primerov mali itak poskuša npr. razvezati čevlje ali sleči nogavičko in ima že s tem obilo posla - če je sploh buden. Tako ali tako je namreč zelo pogosto, da otroci med vožnjo itak zaspijo...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc To maj 25, 2010 8:47 am

INFINITI je napisal/-a:ŽIvjo

@Sonic: tvoji predlogi se mi zdijo tudi resnično dobri. Tudi jaz se strinjam, da je kontra obrnjen sedež za večjega otroka boljši v primeru nesreče, ker se celotna teža razporedi po celem sedežu. Moji edino ni všeč da bi mali potemtakem nenehno "buljil" v sedež pred sabo... kako sta vidva to rešila - se mamica vedno pelje zadaj, imata igrače? -Kako otroček reagira na to da ne vidi staršev med vožnjo ko je malo večji?

LP

Če se sam voziš ga imaš lahko tudi na sovoznikovem sedežu (ob izklopljenem air-bagu seveda), drugače pa tako otroci do 2. leta ne opazujejo okolice izven avtomobila in jim je vseeno, ali gledajo naprej ali nazaj, v smeri nazaj jim lahko na naslonjalo sedeža daš kaj takega http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=175695

lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov