Debate, ki niso vezane na ostala področja...

molat
Nov uporabnik

Vozilo stalo v avtohiši - varno z njim na daljšo pot?

Napisal/-a molat Če jul 01, 2010 8:49 am

Pozdrav vsem!

Zanima me vaše mnenje - strokovno podkrepljeno, če se da - ker sam nimam preveč pojma o mašinah.
Torej kupujem avto iz avtohiše, ki je tam stal kar nekaj časa: sedaj me pa zanima: dam ga na servis, če slučajno kaj manjšega treba porihtat. A je tak avto "sposoben" it na daljšo turo? V tem primeru morje? Načelno ne vidim silnih problemov če je avto ok (kar naj bi na pooblaščenem servisu dodatno zagotovili) - malce pa me skrbi to dolgo nedelovanje (cca 4-6 mesecev, ne vem natančno).

Sicer niti ne bi spraševal: ampak ravno v teh vročinah imam izkušnje, da so avti bolj obremenjeni (klikma, hlajenje,...) - in se mi je pri enem avtu zgodilo, da je nehal delati hladit mašino: sem moral vodo noter, pa ustavit vsake 3min, da sem prišel domov. Pa še enkrat je nekaj šlo: elektronika in to pri vročinah nad 30st - in daljših relacijah 100km in več. Sedaj... morda je bil samo tisti avto, ali pa tudi moja "težka" noga :) - tega ne mislim preobremenjvati, no... vsaj ne na začetku :D

Hvala za odgovore!

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Če jul 01, 2010 8:53 am

naredi servis pred potjo( tam bodo preverili tudi vitalne dele podvozja verjetno itd.), preglej klimo.. ostalo tak lahko ckrne na vsakem avtu :)

molat
Nov uporabnik

Napisal/-a molat Če jul 01, 2010 8:57 am

DaDek je napisal/-a:naredi servis pred potjo( tam bodo preverili tudi vitalne dele podvozja verjetno itd.), preglej klimo.. ostalo tak lahko ckrne na vsakem avtu :)

saj ravno v tej smeri razmišljam tudi sam: "crkne" lahko vsak... tako da... :)
edino če je vožen: ponavadi vidiš kakšna znamenja (hrup, škrtanje, signalne lučke,...) - pri takem ki je stal in je samo poservisiran, po potrebi, pa te izkušnje nimaš.
hvala za hiter odgovor!

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Če jul 01, 2010 8:59 am

Načeloma nima kej bit - le pogumno na pot ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če jul 01, 2010 9:10 am

Gre za nov ali rabljen avtomobil? V vsakem primeru ti mora avtohiša narediti detajlni pregled vozila z morebitnim dolitjem vseh tekočin, tako da si lahko brez vsakih skrbi. Tudi če bi stal eno leto. Nobena resna avtohiša si ne bo dovolila izdati stranki napol vozen "polizdelek".

molat
Nov uporabnik

Napisal/-a molat Če jul 01, 2010 9:30 am

Gre za rabljen avto. AH je pa glede tega kar ok (se mi zdi, ker ni tako majhna) : tj. niso mini "švercerji"... tj. imajo svoje mehanike, kleparje,...

Dawid1
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a Dawid1 Če jul 01, 2010 10:06 am

Če imajo svoje mehanike bodo vrjetno pregledali vse in avto pripravili tako kot je potrebno.

Samo da omenim, mi smo pred leti kupili avto ki je stal slabo leto, če se ne motim, avto ap je bil zaplenjen iz lizing hiše. Z avtom smo imeli kar veliko problemov, ni vse posledica tega, ampak kar nekaj pa je bilo.

Če je le možno ga vsaj malo prepihaj preden se odpraviš na pot.

lp D

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Če jul 01, 2010 11:41 am

Gume se nič ne deformirajo, če avto stoji toliko časa?

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Če jul 01, 2010 11:47 am

Svetujem ti preventivni manjši servis ... naredi nekaj km, da se gume spet 'utečejo'' pa priporočam, da na kakem ravnem odseku ceste nekajkrat na polno zaviraš iz cca. 100 - 0, da se ploščice in diski prepucajo. To pa je to ;)
Pa srečno vožnjo.

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan Če jul 01, 2010 11:49 am

Vseeno bi ga dal pregledati kakšnem drugem mehaniku, tisti mehaniki od avtohiš dostikrat zakasirajo nekaj kar sploh ne naredijo.

molat
Nov uporabnik

Napisal/-a molat Če jul 01, 2010 11:55 am

>>Če imajo svoje mehanike bodo vrjetno pregledali vse in avto pripravili tako kot je potrebno.
To so že (upam :D ) - dvomim da bodo še enkrat; to delajo ko avto pripravijo na prodajo.

Gume so dali nove (no vsaj zgledajo ok); glede deformacije je to kar zanimivo vprašanje - na kolesu se npr. zna poznat na gumi, če stoji 1 leto na istem mestu

Drugače pa... saj zato ga pa peljem potem še na servis, da "polovijo" še ostalo - včasih se mi je to zdelo odveč in strošek, ampak preventivivno: pa še boljši občutek imaš.

Drugače bo pa treba naredit kakšnih 100km+ da se malo "prediha" se strinjam... (pred servisom, če bo le mogoče).

molat
Nov uporabnik

Napisal/-a molat Če jul 01, 2010 12:00 pm

JamesTheMan je napisal/-a:Vseeno bi ga dal pregledati kakšnem drugem mehaniku, tisti mehaniki od avtohiš dostikrat zakasirajo nekaj kar sploh ne naredijo.

Ja, ja absolutno. Saj pravim - potem ga imam peljat na pooblaščen servis - tam so kar resni in profesionalni, tako da... Glede tega kaj je bilo porihtano v AH pa itak nikoli ne veš: če je bilo preveč, ne bodo povedal, če malo, bodo rekli da so zamenjali še to in ono... klasika :)

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Če jul 01, 2010 12:57 pm

Zamenjaj olje in oljni filter, preveri, da ni vode v tanku za gorivo ter scentriraj gume. Potem lahko b.p. greš tudi na več tisoč kilometrsko pot ;)

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Če jul 01, 2010 1:15 pm

Tako, js bi komplet zamenjal vse tekočine vključno z bencinom(/afto, filtre, pa pač pregled kompletn. Da si ziher potem ko kupiš avto in greš brez skrbi na pot! ;)
I'm not speeding I'm qualifying...

molat
Nov uporabnik

Napisal/-a molat Če jul 01, 2010 1:21 pm

ghandaed je napisal/-a:Zamenjaj olje in oljni filter, preveri, da ni vode v tanku za gorivo ter scentriraj gume. Potem lahko b.p. greš tudi na več tisoč kilometrsko pot ;)

olje, filter sem imel namen tut ja.

kako bi pa "laik"preveril prisotnost vode? oops - ok znam šraufat/elektriko/.., sam o mašinah pa ne vem kaj dost: lah sam razšraufam fičota :D - sej lahk da vam je smešno sam res ne vem kako bi to lahko preveril: je kakšna enostavna metoda?

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Če jul 01, 2010 1:25 pm

STaro vn iztočiš, novo noter, to je to :)
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Če jul 01, 2010 1:28 pm

Pa plačaj članstvo v AMZS, da te lahko odšlepajo, če bo kaj narobe. Resno, to sem jaz najprej storil, ko sem na drugem koncu Slovenije kupil fičota in ga moral pripeljat domov. Pa na koncu nisem rabil AMZS :lol:

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Če jul 01, 2010 2:25 pm

Osebno nisem navdusen nad avtom, ki je stal vec kot par mesecev. Kondenz, oksidacija, vlaga itd. Nimajo ravno blagodejnega ucinka.
Motor je tudi treba najprej pocasi uteci, ne takoj priganjat. Ce se gre za avto novejsi od stirih, petih let, je morda vreden nakupa. Je le za upostevat, da je avto narejen, da se vozi, ne da stoji.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če jul 01, 2010 2:38 pm

Po mojem nima bit kaj narobe. Vprašaj jih, kdaj je bilo menjano olje in filter ali pa kar preventivno zamenjaj. Preveri še nivo hladilne in zavorne tekočine ter dolij čistilo za šipe. Napumpaj gume na tovarniške vrednosti.
Potem pa pojdi na kakšno 100km turo na AC in malo po ovinkih, da vidiš če gume ne tresejo in če zavore lepo primejo. Če bo teh 100km lepo delal, bo tudi naprej.
Za klimo boš pa videl, če v redu hladi. Če ne, daš pa dofilat plin in preverit puščanje.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Če jul 01, 2010 4:01 pm

brat je kupil avto, ki je stal skoraj pol leta...gume so od začetka res "poskakovale" (ker so bile malo ovalne), čez nekaj 100 km so se same uglihale, tako da avto ni več tresl.naredu je sam mali servis in se še danes vozi...gre pa za P206SW.
Lep pozdrav :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov