Debate, ki niso vezane na ostala področja...

bi se odpovedali avtu za 10 let v zameno za manjše stanovanje

da
64
47%
ne
73
53%

Skupaj glasov : 137

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

odpovedati se avtu za manjše stanovanje?

Napisal/-a domen_ Pe avg 20, 2010 10:08 pm

To je izmišljena situacija, ampak vseeno naredimo anketo. Recimo da je velika okoljska kriza in da je odločno preveč pleha na cestah, in se naši državniki nekaj izmislijo. In recimo da si namislijo, da bi vsakemu, ki bi se odpovedal avtu za 10 let, podarili manjše stanovanje (40m^2, recmo v Postojni 8) ). Bi sprejeli tako ponudbo? ;)

Težka dilema? Lahka?
:)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe avg 20, 2010 10:14 pm

V avtu lahko spiš, v stanovanju se ne moreš vozit... Malo za šalo, malo za res! :lol:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Pe avg 20, 2010 10:16 pm

Ne hvala :D

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe avg 20, 2010 10:28 pm

In kako boš šel v službo brez avta? Pa v šolo? al h zdravniku...
ja valda ko boš mel 40 vročine in mel za it h zdravniku boš šel s kolesom, prepotoval 30 kilometrov v eno smer in 800 m višinske razlike...
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Pe avg 20, 2010 10:29 pm

če bi bila služba v istem kraju zakaj pa ne
sam se avtu odpovem, dobim šenkan stanovanje, vozim pa se z puncinim avto in je to to
nerealno pa vendar

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Pe avg 20, 2010 10:37 pm

Blinder je napisal/-a:In kako boš šel v službo brez avta? Pa v šolo? al h zdravniku...
ja valda ko boš mel 40 vročine in mel za it h zdravniku boš šel s kolesom, prepotoval 30 kilometrov v eno smer in 800 m višinske razlike...

Mišljeno je bilo verjetno hipotetično... takoj treba napadat? :?

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Pe avg 20, 2010 10:42 pm

Blinder je napisal/-a:In kako boš šel v službo brez avta? Pa v šolo? al h zdravniku...
To je na tebi, kako si uredis te zadeve. Lahko uporabis avtobusne/zelezniske povezave, ali pa ce si blizu s kolesom. Z zdravnikom je pa tako: kako pa je bilo z zdravniki se par generacij nazaj? ;)

Saj smisel te ankete je ravno to, kaj bi pretehtalo. In zanimivo, zaenkrat je zelo tesen izid.

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a Pe avg 20, 2010 10:42 pm

neboš verjel ampak v Postojni imajo use našteto.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe avg 20, 2010 10:45 pm

BBS je napisal/-a:

Mišljeno je bilo verjetno hipotetično... takoj treba napadat? :?

ups oops

Ma ki tle kamor jaz živim ni nič od naštetega.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe avg 20, 2010 10:48 pm

Noja tudi jaz bi raje obdržal avtomobil, kot pa dobil stanovanje.
Samo nevem zakaj me ta tema spominja, na nekatere teme ko pišejo: Dobil otroka in potrebujem skoraj kamion za vso nepotrebno kramo sabo vozit
Mogoče pa zato, ker nekateri nemorejo 300m prehoditi peš :? ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe avg 20, 2010 10:50 pm

Odpovedati se avtomobilu na račun ekologije in hkrati se (za stalno) preseliti iz podeželja v mesto, da ne bi več potreboval avta... ne hvala! :) Saj v Lj ni problem brez avta, če pa živiš 120km in tam študiraš, je javni prevoz nočna mora. Avtobus je zaradi voznega reda napisanega v srednjem veku prisiljen porabiti vsaj uro več do Lj, kot je to potrebno, do vlaka pa lahko prideš samo z avtobusom.

Aja pa tu zapravljam živce in čas z določenim razlogom, avtomobili so mi pri srcu! :)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Pe avg 20, 2010 11:17 pm

Ne.

ma pa tole eno velko luknjo.. Js se "odpovem" avtu, dobim stanovanje, potem pa si preko sorodnika kupim avto in vozim pač na njegovo ime..

Razen če bi blo prepovedano sploh vozit, kar pa nekako ni možno...

in če pomisliš, je 10 let ful dolga doba.. sploh pa ko si mlad in ko najraje voziš pa to..

če bi bil 10 star, pol ok.. Al pa če bi bil 70, tudi..

drugače pa ne, sploh pa ne v postojni :)

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a Pe avg 20, 2010 11:20 pm

mogoče pa bi bil na forumu podsvojostreho.net rezultat ankete drugačen :)

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe avg 20, 2010 11:24 pm

40 kvadratov?? Kaj si te naj začnem s tem? :lol:
Ni šans Hans.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe avg 20, 2010 11:29 pm

Težko rečem kaj bi res naredil. Vprašanje je itak precej pomanjkljivo in vprašanje je kako in kakšni pogoji bi bili, če bi res prišlo do česa takega. V Postojni nočem stanovanja pa, če ga zastonj dobim in tudi avto obdržim! He, he.
Da bi sploh razmišljal o tem bi moral dobiti stanovanje v Ljubljani v centru če ne to že takoj odpade in tudi potem bi se težko odrekel avtomobilu za deset let. Pa ne zato, ker se mi nebi ljubilo uporabljati javni prevoz, kolo...ampak, ker so avtomobili preprosto velik del mojega življenja in resen hobi. Kaj bi pa potem počel vse poletje?? Nič več udeleževanja srečanj po sosednjih državah in doma, nič več ljubiteljskega šraufanja, nič več izletov samo zaradi vožnje, nič več debat na klubskem forumu, nič več klubskih srečanj, nič več kluba... brezveze! Jaz potem enostavno nebi bil več jaz. In kaj imam potem od stanovanja in življenja? Avta ne dam!! :ne

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan So avg 21, 2010 8:00 am

Ja, namesto avta bi imel motor, v lepem vremenu bi se peljal, kamor bi se tel....pa še izredno nizke stroške imaš, poraba le 2.5l/100km.
Tomos motor z njim vozil 10 let, vsak dan po 15 km.

Uporabniški avatar
freddie
Nov uporabnik

Napisal/-a freddie So avg 21, 2010 8:48 am

Zanimivo, da smo Slovenci tako bolestno obsedeni s stanovanji, hišami in drugimi bivalnimi prostori. Do take mere, da je gradnja hiše oz. nakup lastnega stanovanja skorajda Raison d'être našega obstoja. Povsem drugačen trend sem opazil na Nizozemskem, Kanadi in velikih Nemških mestih. Čeprav ljudje vlečejo na mesec od 2 do 4 čuke, večina niti pomisli ne da bi si zgradila svojo hišo ali da bi se zakreditirala do 2050 za eno blokovsko luknjo, kjer bi lahko potem v miru vzganjali spolne perverzije. Res, da k temu delno pripomorejo nesramne cene stanovanj v mestih (60 kvadratna luknja v Eindhovnu z vodovodno napeljavo s časa, ko je bila Nizozemska še kolonialna sila, stane skoraj pol milijona eur). Gotovo jim ne bi bil problem dajat na stran vsaj jurja na mesec v te namene a večina se vpraša: "Zakaj?!" Plačujejo najemnino in uživajo življenje. Po znanstvenih predvidevanjih nam je dano le eno in zmotno je staro-Egipčansko prepričanje, da bomo zemeljske dobrine odnesli s sabo v onostranstvo.

Isto bi se lahko reklo za avtomobile. Na Nizozemskem ni nobena redkost srečat Opla Ascone, Volva 340 ali pa kvadratno Hondo Civic iz sredine osemdesetih. Seveda govorim o lepo vzdrževanih družinskih avtomobilih (najbrž prvi lastniki), ne pa spuščenih, zatemnjenih čefur-mobilih z odrezanim izpuhom. Da ne omenjam, kako tam niti resnim sivolasim kravatarjem ni nobena težava sesti na star zarjavel bicikl brez prestav in se zapoditi po kolesarski stezi do službe. Tudi v Severni Ameriki - zibelki kapitalizma in pohlepa, kot smo prepričani pri nas - ni nobena sramota vozit Dodge pick-upa iz sedemdesetih s tremi avtomatskimi prestavami. Moja bivša ljubica je recimo bila izredno ponosna na svojega Accenta 1.3 automatic, medtem, ko sem prepričan da bi večina Slovencev tak avto vozila samo z rjavim škrnicljem na glavi ali pa z izgovorom "...ja veš, tole je samo nadomestni avto, Audija mi še popravljajo".

Anyway. Ali bi se bil pripravljen odreči avtomobilu za 40 kvadratno stanovanje? Glede na to, da sem že nekaj časa brez prevoznega sredstva na notranje izgorevanje, je odgovor vsekakor da. Čeprav mi tudi stanovanje samo po sebi ne pomeni čisto nič drugega kot straha nad glavo, tako da bi si osebno raje izbral veliko najemniško stanovanje namesto lastništva nad 40 kvadratnim pajzlom pa 6 mesecev na leto življenja izven sončne strani Alp. In to je moja filozofija življenja. Carpe diem. Nikoli ne veš ali te bo jutri povozil avtobus ali pa ugrabila horda Amazonk, te s pištolo prisilila v zaužitju več tabletk viagre in posiljevala do smrti.

Se vam ne zdi, da tale komad do popolnosti ujame bistvo Slovenske duše?

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon So avg 21, 2010 9:16 am

Hecno ampak kukr sem usekan na avte bi se odrekel avtu zaradi čisto lastne strehe nad glavo. Dvomim pa, da zaradi majhnega stanovanja. Zrastel sem v hiši, na kmetih, z vrtom, gozdom za hišo... Za stanovanje pa ne vem no. Sem kliknil da. Bi prodal trenuten avto, pa vložil v zidavo ali nakupl lastne hiše. Pa se po potrebi vozil s čim bolj skromnim. V končni fazi si priznajte, da večina v mestu avto skoraj ne rabi in je prestiž. Imaš javni prevoz (LPP naprimer), če kupiš kaj v Bauhausu, Rutarju ti itak dostavijo... Pa nimaš nobenih stroškov ne z registracijo, bencinom, vzdrževanjem, karta za mesečni javni prevoz je pa drobiž.. Če je vse po sreči dočakaš neko normalno starost, ki jo potem preživljaš v lastni hiši/stanovanju. Otroci ti pri 50ih naprimer že odrastejo in si spet lahko privoščiš kak avto in spet začneš uživati po svoje. Čeprav se temu ponavadi reče, da človek pade v krizo. :lol:

Je pa zanimiva tema. Vsi pomoje poznamo stereotip "unega tam", ki se vozi v nekem dražjem avtu, hiša pa brez fasade. Potem se jih 3/4 zgraža glej ga bumbarja samo, da se kaže, živi pa v čisto hiši. Po eni strani res. Ampak ljudje dajte kdaj pogledati drugo plat. Nekaterim so sanje imeti lepo hišo, z vrtom, bazenom, drugim pa, da si lahko enkrat v življenju privoščijo avto o katerem sanjajo že ne vem koliko časa... Hecno je ko povprečen Slovencelj reče, da razume nekoga, da rad zbira znamke, kovance, da rad kvačka, če pa nekdo reče, da mu je avto hobi, da ga rad rihta, da se rad vozi je pa divjak ali neprilagojenec. V tujini (USA, Japonska, UK) je to način življenja. Kot je napisal freddie za USA ni sramota, če imaš nekega oldija. V bistvu so marsikateremu Američanu sanje imeti nek UAS muscle iz točno določenega leta. Pri nas (če že) so sanje imeti fičkota ker je bil to njegov prvi avto (pa takrat itak skoraj edini na trgu). :lol: Dajte no, marsikdo po tihem sanja o nečem drugem pa si ne prizna ker bi bilo to po zaplankanem mnenju preseravanje. Zakaj že? :roll:
Po domače: vsak naj si v življenju določi prioritete. In če ga to veseli, naj se ne ozira na druge.
Slika
Zadnjič spremenil Symon, dne So avg 21, 2010 9:24 am, skupaj popravljeno 1 krat.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
GT_Turbo17
Poznavalec foruma

Kraj: Zasavje

Napisal/-a GT_Turbo17 So avg 21, 2010 9:21 am

za 40 kvadratov ne....za kaj več bi se pa pogovarjali ;)

EDIT: ja jaz ko mam tri avte pisane nase, bi dobu 3 stanovanja???

To pa takoj, pa dva u najem pa sm car!! :lol: :lol:
Zadnjič spremenil GT_Turbo17, dne So avg 21, 2010 9:21 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Fiat Uno 1.5 SX i.e. & Alfa Romeo 166 2.0 V6 Turbo & Alfa Romeo 145 Twin Spark

Slika

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena So avg 21, 2010 9:21 am

freddie je napisal/-a:Zanimivo, da smo Slovenci tako bolestno obsedeni s ... bistvo Slovenske duše?

Pravzaprav se zelo strinjam s tabo, vseeno pa se ne morem otresti svojega poslanstva in sanjati o lastni nepremečnini :)

Odpovedati avtomobilu se danes ne da. Tisti, ki pravite da ga nimate in ne potrebujete pomoje slepite samega sebe, saj si verjetno nekajkrat na leto avto sposodite od bližnjih za kakšne nujne stvari, recimo izlete, v naravo, kjer ni javnega prevoza. Če pa danes obstaja kdo, ki dejansko celo leto preživi brez avtomobila, toer si ga ne izposodi niti za 1 dan na leto ali pa prosi kolega, da ga zapelje po kakšen opravku ali gre s kolegi na morje (torej spet avto :) ), za takega pa jaz pravim KAPO DOL.

Sam bi se bil pripravljen ne odpovedati avtomobilu, ampak zapovedati na en avtomobil v družini, ker to bi šlo skozi in mogoče bi se s tem izognili poraznim današnjim razmeram, ko se v jutranji konici fotri v enoprostorcij sami vozijo :evil:

Lp.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov