nevermind je napisal/-a:Vsi tvoji posti so lepo in kredibilno napisani - pohvalno. In prav je, da se debatira o različnih stvareh na forumu.
Ampak ljudje božji, mislim, da se preveč sekirate o tej porabi... porabi pol litra več ko pada dež

...in na tem forumu zmeraj poraba, moj porabi toliko, moj porabi toliko, moj pa 4,356, bla bla.... potem se v nekaterih temah razvije po par strani off-a ko en napiše nekaj čez porabo. Recimo takšan debata sedaj poteka v tisti temi o Corsi GSi.
Jaz pa ne gledam na porabo, ker imam dosti pomembnejše stvari v življenju... ko zasveti lučka pač natankam in nič ne preračunavam koliko je sedaj porabil in koliko pred prejšnji tank. Niti nevem koliko je liter bencina pri nas.
Zato sem tudi v tisto temo ''koliko porabi tvoj avto'' napisal, da moj proabi 15-20 l na teden, kdaj pa tudi več

Ko bodo nekateri brali to temo jim boš dal še kakšno idejo pa bodo avto zapakirali s streč folijo ko bo padal dež, da bo porabil pol litra manj

Mislim da ni tema zastavljena s stališča šparanja, ampak kot zanimivost. Men je ful zanimiva tema, ker sem pri sebi že velikokrat to opazoval, pa se mi ne gre zdej za 1dcl porabe, ker če ne ne bi vozil avta, ki ga pač vozim..
Podobno kot v tisti temi "rs2 by skn motorsport slovenija", kjer je mene in še par drugih zanimala poraba tistega stroja, pa se je vsul kup postov, da se pri takih avtih ne sprašuje o porabi.. Skratka.. vse to je iz tehničnega/fizikalnega vidika mišljeno pomoje, da debatiramo o tem zakaj je tako, kakšni so vplivi, itd, in to samo za to, da vemo vse razloge, ne zato, da jih bomo kot pretiravanje izkoristili pri vožnji in dejansko recimo res ne vozili v dežju..

BBoss je napisal/-a:Zanimivo, da so na Discovery Channelu v neki oddaji trdili ravno obratno češ, da se mokremu vozilu zmanjša upor pnevmatik na mokrem al neki tazga in da se poraba zmanjša.

hmm.. na mokrem se zmanjša trenje, to je pa tudi vse. Lepenje se poveča (99% vožnje), prav tako tudi upor, je Blinder dal lep primer..
Blinder je napisal/-a:... al pa ko greš v lužo ko ti avto kot da bi zabremzal.
edit: A kdo ve katera epizoda je bla to od MythBustersov? Bi me ful zanimalo..
js dvomim da bi avto poškodovan od toče imel manj upora.. nekako mi ni logično. To ustvarja polhno majhnih oviric za zrak in bolj bremza avto, kot če bi šel gladko mimo.. Vsi dajo potem za primer golf žogico, ampak.. mamo pa razne formule, letala, vesoljske rakete, rakete na letalih (vojska), naboji, itd.. Kjer je pa aerodinamičnost dost bolj pomembna kot pri eni golf žogici, pa se gre vseeno za to da bi bila površina čim bolj gladka..