Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Shadez
Novinec

Kraj: Lost in stereo

Optimalna lega sedeža v avtu

Napisal/-a Shadez Sr sep 29, 2010 6:22 pm

Lep pozdrav vsem!
Že nekaj časa me tare problem, oz. radovednost, kako si v avtomobilu optimalno nastaviti sedež, na kaj je treba biti pozoren in vse - sploh kar se tiče naklona, višine in podobnega. Na internetu sem že našel nekaj materiala ampak nič kaj konkretnega.
Zato se obračam na vas za nasvete, kako čimbolj idealno nastaviti pozicijo sedeža.

Hvala.
Patience is something you admire in the driver behind you and scorn in the one ahead.

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Sr sep 29, 2010 6:29 pm

Velikokrat vidim v avtih da je hrbtni del sedeža nastavlen kot da bi ležal v avtu skoraj na zadnji klopi...

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Sr sep 29, 2010 6:29 pm

Ma naštimaš kot tebi najbolj paše in je!

Uporabniški avatar
ijuvan
Novinec

Kraj: SG

Napisal/-a ijuvan Sr sep 29, 2010 6:38 pm

Pravilno bi naj bilo:
- roke na volanu na poziciji 15 do 3 (gledano na uro)
- oddaljenost od stopalk: ko stisneš stopalko do konca, mora biti med nogo in sedežem za dlan prostora
- naklon sedeža kar precej pokonci, da se upreš v sedež ko zaviraš na polno, in da ne "zdrsneš" pod varnostnim pasom ob močnem pojemku
- vzglavnik tako visoko, da se upre v zadnji del glave, ne pa vrat
- oddaljenost od volana: če roke popolnoma stegneš, mora biti zapestje na volanu, dlan pa viseti čez

Tako bi naj bilo pravilno, če se prav spomnem ;)
Slika

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Sr sep 29, 2010 7:21 pm

Uporabniški avatar
Imbecilus
Nov uporabnik

Napisal/-a Imbecilus Sr sep 29, 2010 7:21 pm

ijuvan je poslušal inštruktorja varne vožnje:D

Edino, kar je mogoče še za dodati je sledeče:

Ko daš zapestje roke na vrhnji del volana mora dlan pasti čez, ob tem pa naj z ramenom ne bi dvigoval iz sedeža.

Vse skupaj se sliši čudno, ampak v praksi je tak položaj (vsaj meni) tudi na daljše relacije najmanj utrujajoč.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Če sep 30, 2010 7:20 am

Ja, marsikdo od raznih "frajerčkov" mislijo, da je najbolj "cool" če napol ležijo, ampak ni tako. Bolj pokončno sedenje so očitno ugotovili skozi večletne raziskave in to tudi dokazali. Pravilno sedenje je bolj ugodno za hrbtenico, ne samo za sproščeno in varno vožnjo.

.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Če sep 30, 2010 8:20 am

Do nekje 25 leta starosti je pravilno sledeče:
- spodnji del telesa je postavljen diagonalno na sedišče
- zgornji del telesa pod kotom 30-45 stopinj glede na vertikalo sedeža, odvisno od fleksibilnosti voznika
- desna roka je vsaj s komolcem na sredinskem naslonjalu med sedeži
- glava je v oziru na zgornji del telesa rahlo nagnjena kontra proti voznikovemu stranskemu oknu. Ravno toliko da še omogoča samozavestne gibe v pozdrav mimoidočim mladenkam
- iztegnjena leva roka počiva na vrhu volana
- sedež mora biti ravno toliko naprej, da desni nogi omogoča lahkotno "blokadiranje"
- na obrazu mora obvezno biti prisoten izraz "bogadržimzajajcakerimamzrižanokanto"

Nekje po 25 letu oz. odvisno od fizičnih in predvsem psihičnih sposobnosti šoferja se položaj bolj približa prejšnjim opisom v tej temi ;)

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Če sep 30, 2010 8:22 am

Heh, to je res glede "frajerčkov" in ležanja na zicu. Pa ne samo, da ležijo, tudi zleknjeni so v desno, glava se jim komajda vidi ven iz avta, tako da misliš, da gre za neke mikro voznike, včasih se ti celo zdi, da se avto vozi sam. :lol: Pacienti pač...

Sam sem pa tudi že zdavnaj ugotovil, da je zelo priporočljivo imeti naslon za hrbet čimbolj pokonci. Tako predvsem pri daljših vožnjah prideš na cilj spočit ter s "celim" hrbtom.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Če sep 30, 2010 8:48 am

dask je napisal/-a:Do nekje 25 leta starosti je pravilno sledeče:
- spodnji del telesa je postavljen diagonalno na sedišče
- zgornji del telesa pod kotom 30-45 stopinj glede na vertikalo sedeža, odvisno od fleksibilnosti voznika
- desna roka je vsaj s komolcem na sredinskem naslonjalu med sedeži
- glava je v oziru na zgornji del telesa rahlo nagnjena kontra proti voznikovemu stranskemu oknu. Ravno toliko da še omogoča samozavestne gibe v pozdrav mimoidočim mladenkam
- iztegnjena leva roka počiva na vrhu volana
- sedež mora biti ravno toliko naprej, da desni nogi omogoča lahkotno "blokadiranje"
- na obrazu mora obvezno biti prisoten izraz "bogadržimzajajcakerimamzrižanokanto"

Nekje po 25 letu oz. odvisno od fizičnih in predvsem psihičnih sposobnosti šoferja se položaj bolj približa prejšnjim opisom v tej temi ;)

Heh, ukradel si mi besedilo iz ust! Ponavadi jih še kakšen "50 cent spremlja"
Slika

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos Če sep 30, 2010 9:01 am

Pa tisti ki se boste na novo pravilno vsedli, nas je inštruktor upozoril da je to stvar navade, se pravi da se navadiš šele čez kak mesec ali dva.

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 Če sep 30, 2010 9:09 am

Problem pravilnega sedenja je, da je pri nekaterih avtih volan predaleč v osnovi (sploh v italjanskih) Ko sem si še v alfi 33 volan pomaknil za 5cm bližje, sem pa z lahkoto sedel pravilno. In res najmanj utrujajoče je.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Re: Optimalna lega sedeža v avtu

Napisal/-a el_diablo Če sep 30, 2010 9:11 am

Shadez je napisal/-a:Na internetu sem že našel nekaj materiala ampak nič kaj konkretnega.

očitno ne znaš iskat ;)
in kot je fare napisal,naštimaj si zic tako kot ti najbolj paše,in to je to. jebeš neko pravilno varno sedenje,če tebi ne ustreza,in greš iz avta ves polomljen.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Optimalna lega sedeža v avtu

Napisal/-a Energetik81 Če sep 30, 2010 10:10 am

el_diablo je napisal/-a:in kot je fare napisal,naštimaj si zic tako kot ti najbolj paše,in to je to. j**eš neko pravilno varno sedenje,če tebi ne ustreza,in greš iz avta ves polomljen.

Ni ravno tako. To, da ti gleda dlan čez rob volana, ko sediš tesno ob sedežu, je še kako pomembno, saj imaš tako dovolj sile v rokah, da lahko hitro vrtiš volan v kritični situaciji.
Prav tako, da si ustrezno oddaljen od stopalk, da lahko v situaciji zaviraš s polno močjo, da ti ne zmanjka moči v nogi, če sediš predaleč.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če sep 30, 2010 10:11 am

Probaš se držat osnovnih smernic in prilagodiš, kar ti ne paše. Recimo, če si že kar visok kot jaz in imaš hkrati še 49 št. noge, potem je dobro met volan do konca k sebi potegnjen, da imaš kam z nogami! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če sep 30, 2010 11:52 am

Poglejte si kakšno sliko kako sedijo vozniki raly avtomobilov, oni imajo najbolj pravilno lego.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če sep 30, 2010 12:38 pm

Odvisno tudi od avta pa kje se voziš. Če greš z hondo al bmw-jem pred srednjo šolo moraš imet sedež čimbolj zadaj pa čimbolj nagnjen.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Dawid1
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a Dawid1 Če sep 30, 2010 1:05 pm

Blinder je napisal/-a:Odvisno tudi od avta pa kje se voziš. Če greš z hondo al bmw-jem pred srednjo šolo moraš imet sedež čimbolj zadaj pa čimbolj nagnjen.

Pa ne smeš pozabit na spuščene šipe pa do blokade.

Glede lege pa se tudi sam probam držati teh pravil, in pomaga, vsaj po nekaj urni vožnji nisi cel zlaman.

lp D

Uporabniški avatar
Martiny
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a Martiny Če sep 30, 2010 1:10 pm

^^ pa obvezno eno roko samo prislonjeno! na volan, drugo pa ven skozi okno ..

in potem se meni vsi smejijo, ker si dam sedež tolko naprej .. jah, sem pač majhna in je to edina opcija, da lahko lepo (s celim stopalom) pritiskam na stopalke (in ne da jih išeč tam nekje s konicami prstov), pa da z rokami dosežem volan ... samo kaj ko eni 'frajerčki' tega ne štekajo - "haha, imaš sedež naštimam kot kakšna stara mamica" .. :roll:
Don't drive faster than your guardian angel can fly.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov