Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Izpiti in Američani

Napisal/-a ninjeti Ne okt 10, 2010 8:43 am

Zdravo!

Zadnjič sem se spraševal kaki postopek imajo Američani pri opravljanju izpita (za avto v tem primeru). Je stvar podobna kot pri nas ali to poteka kako drugače?
Enkrat sem celo slišal, da bi starši lahko sami učili otroke pravil, vožnje, ... ampak se mi to zdi totalna bedarija in popolnoma za lase privlečeno.

LP

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Ne okt 10, 2010 9:17 am

Poznam nekaj ''američanov'', ki živijo nekaj časa pri nas. Sicer za postopek nisem uprašal, ampak vsi vozijo avtomatike. O ročnem menjalniku nimajo pojma, ker ga še niso vozili :D

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Ne okt 10, 2010 9:21 am

Tut mene ze dolg casa to zanima. Na tvju sem videl in to da starši sami učijo pa potem naredi samo pisni izpit in glavno vožnjo in pa tako kot imamo mi le da je imel avto od avtošole na obeh straneh volan :lol:

Mogoce se pa lahko zmišljujejo

Uporabniški avatar
215709
Novinec

Napisal/-a 215709 Ne okt 10, 2010 10:21 am

poznam prijatelja ki je naredil izpit v ameriki in je opravil sam teoretični del par ur voženj in glavno furo pol je pa prišel v slovenijo opravil še 2,3 ure in anredil glavno in ma izpit za 150 eurov... ja only in america

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos Ne okt 10, 2010 11:33 am

Mensezdi da imajo podobno kot pri nam izpit za kolo? :)

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Ne okt 10, 2010 11:51 am

Kalos je napisal/-a:Mensezdi da imajo podobno kot pri nam izpit za kolo? :)

Nekaj v tem stilu.

Rešiš testno polo. Z inštruktorjem nardiš par ur, da vidjo, da znaš vrtet volan in uala, imaš izpit. Tehničnega itak nimajo, avti se vozijo okol vsega in svašta.

Sedaj pa poglejmo varnost pri njih in koliko % prebivalstva se tam pobije na cesti v primerjavi z nami, ko je treba obvezno 2x ur vožnje, neke tečaje, ki so ama popolnoma brezvezeni, neke šolske ure, pa republiške teste, pa glavna vožnja, pa šolske teste, občinske, zemljiške, kaj te jaz vem kaj še vse.....na cest pa BALKAN.
SlikaSlika

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Ne okt 10, 2010 12:31 pm

Mislim, ne bom pa trdil.

Učitelj vožnje ti je lahko kdorkoli z izpitom. Voiš na lastnem oz. tujem avtomobilu recimo od tega, ki te uči. Potem pa opraviš še glavno vožnjo.

Zadeva ni nikakor neumna in ni bedarija, tudi oni niso bedaki. Če je kdo b**** potem smo to slovenci, kjer je pridobiti izpit težje kot končanje medicinske fakultete, na cesti smo pa še vedno idioti, v ameriki tega ni.

Point je, da ni pomembna pot do vozniškega izpita ampak mentaliteta voznikov. Načeloma bi se lahko rodili z izpitom v žepu...dokler smo pa taki samomorilci na cestah nam pa nič ne pomaga.

Lp.

Uporabniški avatar
DJ-DUST
Novinec

Napisal/-a DJ-DUST Ne okt 10, 2010 3:23 pm

Presneto drži kot ste že nekateri omenjali, nekdo te bo naučil ko ima voljo in boš sigurno boljši voznik kot pa v Sloveniji kje MORAŠ imeti 25 ur (ali več?), potem te pa itak inštruktorji porinejo naprej samo da greš, ker slabši kot si, manj imajo volje da te naučijo, so pa tam marsikateri zato da kasirajo denar ne da ljudi naučijo vožnje. Mene je tudi brat naučil voziti, mi je tudi povedal 50 stvari\nasvetov za vožnjo, katere pa potem moj inštruktor niti pomislil ni, kaj šele povedal...

Zelo podpiram Ameriko kar se tega tiče, če drži tako kot pravite. Pri nas bi se pa itak marsikaj moralo spremeniti, ne samo pri polaganju izpitov, sam ker je toliko "dreka zmešanega" da je težko še kaj spremeniti na bolje...

Uporabniški avatar
theDegriz
Nov uporabnik

Napisal/-a theDegriz Ne okt 10, 2010 3:39 pm

Prejšni teden sem bil v Španiji kjer je postopek sicer podoben kot pri nam ampak brez obveznih ur in podobnih neumnosti. Sicer imaš potem L nalepko na avtu in par omejitev prvo leto ampak nasploh je postopek veliko bolj preprost/hiter/poceni kot pri nas.

In rezultat? Neprimerno boljši vozniki. Naravnost neverjetno kako tekoča vožnja. Tam bi lahko po prehitevalnem pasu vozil s 400 na uro brez skrbi, da bo kdo zapeljal na prehitevalni pas brez pogleda ali pa, da te bo kdo kje izsilil. Slovenci smo v primerjavi z njimi naravnost nesposobni. Tudi pri največji gužvi na 5 pasovnici (večina avtoceste je sicer taka kot pri nas) ni nobenih pomislekov kdo bo koga spustil naprej in kdaj.

Samo dokaz, da pri nas stroka nima pojma o čem govori ALI pa jih noben nič ne vpraša. Ker očitno imamo napačen pristop.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: Izpiti in Američani

Napisal/-a Pero Ne okt 10, 2010 3:48 pm

ninjeti je napisal/-a:Zdravo!

Zadnjič sem se spraševal kaki postopek imajo Američani pri opravljanju izpita (za avto v tem primeru). Je stvar podobna kot pri nas ali to poteka kako drugače?
Enkrat sem celo slišal, da bi starši lahko sami učili otroke pravil, vožnje, ... ampak se mi to zdi totalna bedarija in popolnoma za lase privlečeno.

LP

Pozabil si še da tam lahko dobijo izpit pri 16 letih!!! Daj tu 16 letniku skuter pa ima morilsko orožje ;)

Pa vozijo manj agresivno, prometa je več (nekatera mesta so velika za več Slovenij), pa vsi pridejo kamor želijo in z manj nesrečami!

Razlika je v prometni kulturi, razvoju, itd. Tam tisti sistem dela, tukaj pa ta ne :roll:

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne okt 10, 2010 4:22 pm

Slovenci smo nekje (nekateri bolj, nekateri manj) globoko v sebi balkanske duše in kakorkoli obrneš, noben nebo j*ebal in učil balkanca ker itak vse zna :lol:
LP Rok

Uporabniški avatar
Neyo-Neyo
Uporabnik

Napisal/-a Neyo-Neyo Ne okt 10, 2010 4:36 pm

V Sloveniji (republika Banana) marsikdo nima razjasnjenih osnovnih pojmov obnašanja kaj šele kulture na cesti. Cel sistem je v k.... vsem se mudi nekam.... noben ne bo spustil koga četudi imaš prednos,t te bo raje izsilil pa še fakiča pokazal.
....

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos Ne okt 10, 2010 4:59 pm

Pa v ameriki je fora, da če živiš in the big city, vzameš podzemno ali taxi, tuki bi mel pa vsak k**** svoj avto.

Uporabniški avatar
Tomcatter
Uporabnik

Napisal/-a Tomcatter Ne okt 10, 2010 6:06 pm

Vsaka zvezna država ima svoja pravila, vem pa da v nekaterih (najbolj lahkih) lahko opraviš izpit za vsega $20 in to tako da vzameš test na računalniku kjer moraš pravilno odgovoriti na vprašanja ala "približuješ se STOP znaku, kaj boš storil? Odgovor A, B, C, D?" potem pa se z inštruktorjem zapelješ en krog po parkirišču paralelno parkiraš in naslednjo uro že imaš svoj izpit! Naj poudarim, da to ne velja za vso Ameriko... ponekje moraš opraviti Drivers Ed, kjer te teorijo in osnove naučijo v šoli... to pa traja okrog pol šolskega let.
Slika

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Ne okt 10, 2010 6:10 pm

ste pomislili na to kake so kazni pri njih ko povzrocis kako hujso prometno nesreco?
morda pa zaradi tega nekateri bolj pametno vozijo ;)

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne okt 10, 2010 7:07 pm

Kalos je napisal/-a:Pa v ameriki je fora, da če živiš in the big city, vzameš podzemno ali taxi, tuki bi mel pa vsak k**** svoj avto.

To itak... pa še vsak študent se mora pred faks pripeljat z avtom.

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Ne okt 10, 2010 7:24 pm

Tam je drugače že zato, ker dobiš pri 16ih letih izpit v roke, kar se bo nekaterim zdelo bedno samo meni se zdi zmaga na polni črti... starega psa ne moreš trikov učit ...

In potem še to, da imajo kazni navite -> recimo če napihaš, greš v zapor. Ni važno koliko in kje ... greš.

Pa še nekaj je...pri nas je kultura v kur++. Včasih vidiš folk ko se vozi za 10 avti in gre 2 prehitevat pri tem pa skor sebe in druge ubije ... zakaj - ne vem, samo očitno eni mislijo da vozijo za pokal ... :roll:

nevermind in potem vsak študent misli, da mora v centru ljubljane pustit svoj avto. Če se je kdo že vozil po Rožni dolini kjer je uprava za študentske dome v ljubljani ve o čem govorim ... so kr enosmerne ceste iz dvosmernih naredli. Toliko da še onim domačinom tam na dvorišče ne grejo parkirat ... :roll: redarjem se pa to očitno zdi ql ker po celi ulici ni niti enega listka za napačno parkiranje pa dejansko na cesti parkirajo!!!
Zadnjič spremenil MateSLO, dne Ne okt 10, 2010 7:33 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Ne okt 10, 2010 7:32 pm

Hehe hvala za odgovore :D Ob nekaterih sem se konkretno nasmejal :D Drugače pa saj nimam nič proti, da naredijo izpit pri 16 letah - če se le kulturno in normalno vozijo ter tako ne ogrožajo drugih udeležencev.

Kar se pa slovenije tiče: Mulc pri 18 letah naredi izpit. Drugi dan je že takoj glavni v razredu in seveda bo zapeljal vseh 10 sošolcev v McDonalds v avtu, ki je registriran za 5 ljudi. Med vožnjo bo prehiteval 50 avtov, se 5krat skoraj zaletel, 10krat odvzel prednost in na koncu bo še vedno "tip" pred vsem kar leze.
In ne govorim za vse, ampak jih je pa veliko takih ;)

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Ne okt 10, 2010 7:43 pm

Hehe, mislim, da smo vsi imeli takšne sošolce.
Je sošolec naredil izpit, kupil poceni twinga z nekimi poceni gumami gor ... vglavnem -> mene je samo enkrat videl v tistem avtu. Potem je bil še en ki v avtu ni imel ne varnostnih pasov, ne airbagov (malo rukjen pa ni blo denarja za nove....) ...

Jaz sem se dokaj hitro umiril no, res pa je, da mi še vedno zahodi in stopim po gasu ... malo preveč :]

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po okt 11, 2010 10:04 am

nevermind je napisal/-a:
To itak... pa še vsak študent se mora pred faks pripeljat z avtom.

To pa ni res !!! :roll:

Vsak študent se mora pripeljat v Ljubljano, pa nekje komu pustit avto pred bajto za cel teden nedotaknjen, pa odžirat parking tistim ki tam živijo pa rabijo avto večkrat na dan!

Drugače pa primerjat ZDA in Slovenijo je čisto brez veze. Če njihov sistem tam deluje bi se lahko zgledovali, ne pa da se tukaj samo zaostruje!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov