Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Mercedes Sportcoupe
Nov uporabnik

Zadnji pogon + zima ??

Napisal/-a Mercedes Sportcoupe Po nov 08, 2010 10:45 pm

Buhdej!
Imam mercedesa na zadnji pogon in me zanima kaj bi pomagalo pozimi da ne bi bilo težav s slabim oprijemom in vsem kar pride zraven z snegom in zadnjim pogonom. Eni pravijo obtežitev drugi ne itd...
Mnenja zaželjena.
LP

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Zadnji pogon + zima ??

Napisal/-a pskoda Po nov 08, 2010 10:51 pm

Dobre zimske gume, v hujših situacijah pa ketne

Mercedes Sportcoupe
Nov uporabnik

Napisal/-a Mercedes Sportcoupe Po nov 08, 2010 10:57 pm

Hm. Zimske sm nabavu michelin primacy alpin PA3 205/55/16. Samo problem je po moje v obtežitvi. Zadi je avto lahki in pač ni prave sile na tla. Seveda če so gume za k... pol ti tut obtežitev ne nuca nč

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po nov 08, 2010 11:01 pm

Mercedes Sportcoupe je napisal/-a:Hm. Zimske sm nabavu michelin primacy alpin PA3 205/55/16. Samo problem je po moje v obtežitvi. Zadi je avto lahki in pač ni prave sile na tla. Seveda če so gume za k... pol ti tut obtežitev ne nuca nč

100 kil cementa v prtlažnik ;)
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Po nov 08, 2010 11:03 pm

Lansko leto sem videl možakarja z Mercedesom 200E (zadnjim modelom), kako je bil nemočen v snegu, medtem ko so drugi avti nekako premagovali najhuje.Zadnji pogon na Mercedesu ni ubogal volana. Zanimivo pa je to, da je tip z BMWjem brez težav z zadnjim pogonom manevriral po zasneženi cesti.
Ali so za to krive gume ali še kaj?
Zadnjič spremenil moj-avto, dne Po nov 08, 2010 11:05 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po nov 08, 2010 11:04 pm

im nobody je napisal/-a:
Mercedes Sportcoupe je napisal/-a:Hm. Zimske sm nabavu michelin primacy alpin PA3 205/55/16. Samo problem je po moje v obtežitvi. Zadi je avto lahki in pač ni prave sile na tla. Seveda če so gume za k... pol ti tut obtežitev ne nuca nč

100 kil cementa v prtlažnik ;)

Če je avto težak, tudi ni preveč dobro za v sneg sploh v klanec, kjer mora premagovat še večjo težo

Mercedes Sportcoupe
Nov uporabnik

Napisal/-a Mercedes Sportcoupe Po nov 08, 2010 11:07 pm

mogoče je meu pa x-drive

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po nov 08, 2010 11:08 pm

res je vendar če je zadnji konec obtežen mu to kar koristi....jaz s svojo težko kravo po snegu nikamor ne pridem če se peljem naprej pa v hud klanec...ko grem pa rikverc ko je "vsa" teža na prednjih kolesih pa pod štantgasom(tdi powaah :lol: )pa ni nobenega problema
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Po nov 08, 2010 11:23 pm

Zadaj zagrabi in potegne, problem so sprednje gume in manevri.
Avto, moj partner!

Mercedes Sportcoupe
Nov uporabnik

Napisal/-a Mercedes Sportcoupe Po nov 08, 2010 11:35 pm

Kok teže bi se pa poznalo če bi dal v prtlažnik če je avto tam 1500kg

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 To nov 09, 2010 12:18 am

pskoda je napisal/-a:Dobre zimske gume, v hujših situacijah pa ketne

X2!

Mercedes Sportcoupe
Nov uporabnik

Napisal/-a Mercedes Sportcoupe To nov 09, 2010 1:43 am

Študiram da bi nabavil autosock velikosti 61. Baje da je super.

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 To nov 09, 2010 6:45 am

daj štiri betonske plošče no 50x50 ti bo še najmanj placa vzelo pomagalo pa zelo :D :D
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To nov 09, 2010 8:33 am

moj-avto je napisal/-a:Lansko leto sem videl možakarja z Mercedesom 200E (zadnjim modelom), kako je bil nemočen v snegu, medtem ko so drugi avti nekako premagovali najhuje.Zadnji pogon na Mercedesu ni ubogal volana. Zanimivo pa je to, da je tip z BMWjem brez težav z zadnjim pogonom manevriral po zasneženi cesti.
Ali so za to krive gume ali še kaj?

Elektronika dela čudeže ;)

Sicer pa kot je blo že rečeno. 2 vreči cementa v prtljažnik + dobre gume, pa se da vozit, če le ni nekih hudih klancev :)

vuko
Nov uporabnik

Kraj: tuitam

Napisal/-a vuko To nov 09, 2010 9:01 am

Zadeve kot so cement in podobne reči v prtljažniku so mimo. Dan danes imajo avti lepo razporejeno težo na prvo in zadnjo akso, tako da dodatne obtežitve v prtljažniku ne potrebuješ.

Tako kot so predhodniki povedali, dobre zimske gume + občutek in sploh ni noben problem.
Tega ne govorim na pamet, sam imam BMW, prej sem vozil tudi Mečko in pozimi nikoli nisem imel problemov.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To nov 09, 2010 9:20 am

vuko je napisal/-a:Zadeve kot so cement in podobne reči v prtljažniku so mimo. Dan danes imajo avti lepo razporejeno težo na prvo in zadnjo akso, tako da dodatne obtežitve v prtljažniku ne potrebuješ.

Tako kot so predhodniki povedali, dobre zimske gume + občutek in sploh ni noben problem.
Tega ne govorim na pamet, sam imam BMW, prej sem vozil tudi Mečko in pozimi nikoli nisem imel problemov.

Končno en pameten komentar. Danes so avtomobili dobro uravnoteženi in skonstruirani tako da tudi v spolzkih (zasneženih) razmerah vožnja ni težavna. Poleg tega imajo toliko pomagal da razlike skoraj ni opaziti.

Še vedno lahko vztrajaš pri dodatni obtežitvi v prtljažniku in izklopljeni elektroniki, vendar izkušnje kažejo, da večina (beri povprečni vozniki) nimajo ne znanja ne izkušenj da bi tako vozili vsaj približno enakovredno sodobni elektroniki. Tistih kritičnih dni, ko odpovejo vsa pomagala in je potrebno res pokazati znanje pa tako ali tako ni niti za delovni teden na zimo.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To nov 09, 2010 9:33 am

tristan01 je napisal/-a:
vuko je napisal/-a:Zadeve kot so cement in podobne reči v prtljažniku so mimo. Dan danes imajo avti lepo razporejeno težo na prvo in zadnjo akso, tako da dodatne obtežitve v prtljažniku ne potrebuješ.

Končno en pameten komentar. Danes so avtomobili dobro uravnoteženi in skonstruirani tako da tudi v spolzkih (zasneženih) razmerah vožnja ni težavna. Poleg tega imajo toliko pomagal da razlike skoraj ni opaziti.

Še vedno lahko vztrajaš pri dodatni obtežitvi v prtljažniku in izklopljeni elektroniki, vendar izkušnje kažejo, da večina (beri povprečni vozniki) nimajo ne znanja ne izkušenj da bi tako vozili vsaj približno enakovredno sodobni elektroniki. Tistih kritičnih dni, ko odpovejo vsa pomagala in je potrebno res pokazati znanje pa tako ali tako ni niti za delovni teden na zimo.

LP Tristan01

To je vse res, vendar je vprašanje koliko je Mercedes od avtorja te teme star in posledično kaj od elektronike (ESP ipd.) sploh ima.
Dobro bi bilo, če bi avtor napisal za kateri tip avta gre. ;)

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash To nov 09, 2010 9:48 am

Obtežitev še kako pomaga tudi pri novejših MB-jih. Ima dedek 4leta staro C klaso in pozimi ne pride praktično nikamor brez obtežitve zadaj. Zato do vikenda nekje v sredogorju pozimi raje uporablja 10 let starega Kangoo-ja kot Mercedesa z boljšimi gumami. Luksuz pa tak. :roll: Tudi po mojih opažanjih imajo BMW-ji (tudi starejši!) precej manj težav s snegom.

Mercedes Sportcoupe
Nov uporabnik

Napisal/-a Mercedes Sportcoupe To nov 09, 2010 9:49 am

Gre za mercedes benza sportcoupe C220 CDI in je letnik 2004

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To nov 09, 2010 9:57 am

Če se gre izključno za trakcijo v klanec, ti še tako huda elektronika ne bo pomagala da boš speljal prehud klanec. Seveda se bo z elektroniko optimalno izkoristil oprijem pogonskih koles, ampak če je oprijema premalo, ne bo nič. Glede dodatne teže - dejansko do 45 stopinjskega klanca (kar je praktično vedno) dodatna obtežitev pogonske osi pomaga k večji trakciji. Zakaj je tako lahko vidite, če si zrišete diagram sil na klancu. Pa tudi iz prakse - ko grem s prednjim pogonom in samo 1 sopotnikom spredaj v klanec gre veliko bolje, kot če imam še 2 zadaj + težek prtljažnik. Ker je v 2. primeru veliko teže zadaj. Pri zadnjem pogonu je pa ravno obratno.

Torej za premagovanje sneženega klanca: 1. dobre zimske gume (+ ketne), 2. čimveč teže na zadnji (pogonski) osi (lahko tudi s pomočjo betonskih tlakovcev v prtljažniku), 3. ASR oz. TCS.

Če pa misliš na splošno obnašanje tvojega MBja med vožnjo po ravnem pa: 1. dobre zimske gume , 2. 50:50 razporeditev teže, 3. ESP
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov