Debate, ki niso vezane na ostala področja...

dedekbedenko2
Nov uporabnik

Dolitje olja v avto, ki je še pod garancijo

Napisal/-a dedekbedenko2 To nov 16, 2010 12:21 pm

Danes sem klical na Renault servis, kjer mi je referent dejal, da lahko sam nalijem olje v avto, ki je v garanciji. Avto je Renault megane 3, prevoženih ima 26.000km. Odločil sem se, da še enkrat preverim, če trditev drži, namreč ne bi rad, da mi potem kaj komplicirajo z garancijo.. ima še kdo kakšne izkušnje s tem..

Vseved
Novinec

Re: Dolitje olja v avto, ki je še pod garancijo

Napisal/-a Vseved To nov 16, 2010 12:28 pm

Seveda ga moraš TI doliti.

Je pa tudi res, da se praviloma v avto po prihodu iz tovarne v salon ne doliva tekočin...zadošča že minimum.
Predvidevam da avto še ni bil nikoli na servisu (ali pač?)?

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 To nov 16, 2010 12:40 pm

Sicer so že tekle debate na temo, da pri Renaultih (in ostalih) ni zdravo, da se olje menja na 30 kkm, saj če je bilo na 15 kkm, ne bi smelo biti neke porabe do teh km. Sicer pa jasno, da moraš doliti olje, kaj pa, bi bilo bolje čakati, da zariba vse skupaj.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To nov 16, 2010 5:03 pm

ma nič ne dolivaj, če nisi do zdaj, potem tudi sedaj ni treba....... :arrow: ma, katastrofa :roll: :roll: :roll:
PS. in ko bo vse povprek začelo krepavat, bo Renault vsega kriv in ne nevešč, neuki in ne vem kakšen vse ne lastnik.....

Nauk za vse, ki imate in boste imeli nove avte: neglede kaj piše v srevisni JE VEDNO prva menjava olja med 3000 in 5000 :arrow: nato na 15.000 in tako dalje_VEDNO NA 15.000 in seveda vedno tudi filter; bemu mast-pa to je strošek 50 eur..........

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To nov 16, 2010 5:35 pm

sašo5 je napisal/-a:ma nič ne dolivaj, če nisi do zdaj, potem tudi sedaj ni treba....... :arrow: ma, katastrofa :roll: :roll: :roll:
PS. in ko bo vse povprek začelo krepavat, bo Renault vsega kriv in ne nevešč, neuki in ne vem kakšen vse ne lastnik.....

Nauk za vse, ki imate in boste imeli nove avte: neglede kaj piše v srevisni JE VEDNO prva menjava olja med 3000 in 5000 :arrow: nato na 15.000 in tako dalje_VEDNO NA 15.000 in seveda vedno tudi filter; bemu mast-pa to je strošek 50 eur..........

Bla bla....na kok si pa ti pri novih avtih menjaval? NE mi z jugiči:D Drgač pa jaz na več kot 5000 še olja nisem menjal. Jebiga avto je pač strošek.

Dolit pa seveda moraš in tukaj ni dileme. Garancije pa verjamem da ne bi bilo, če bi ti olja zmankal.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
MacAudio
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a MacAudio To nov 16, 2010 5:37 pm

Mi doma na 1.5dciju menjamo olje na vsake 15000km. Pač npr. na 30000km menjaš na uradnem, na 45000km, pa pri kom privat. Itak te na uradnem sam oderejo. Pri privat pa damo za menjavo okoli 55€.
TSI+DSG = T.N.T.!! ;-))

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To nov 16, 2010 8:10 pm

lisko je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:Bla bla....na kok si pa ti pri novih avtih menjaval? NE mi z jugiči:D Drgač pa jaz na več kot 5000 še olja nisem menjal. Jebiga avto je pač strošek.

če ti misliš, da je bla,bla, bla - pač tako misli.....

Na vseh osmih novih(starega nisem nikoli imel) sem menjal tako kot sem napisal; in moj interval menjave je 10.000km - ko si glih omemil jugiča(dobro 101 sem imel novo 1985 GTL-ko prva menjava na 1500 nato na vsakih 7500, Modričin Havoline se je takrat bolje obnesel kot Ina delta5 (168.000 km se je avto prodal l. 1990, da je bil kot nov, je samoumevno).............

LL 5-30 Castrol točim v Audija, 50.000 prevoženih 5x menjava........mi ni nikoli žal niti centa, čeprav po parih letih avto prodam in si omislim novega, skrbim zanj pa tako, kot da ga bom imel "100" let.........j*** ga, eni smo taki.....

PS in 1x na teden je t.i. "periodični pregled"(ve se kaj obsega, sploh kdo je bil šofer v vojski) zopet "ebiga" sem pač oficirsko dete, navajeno na red in disciplino.......

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če nov 18, 2010 6:43 pm

sašo5 je napisal/-a:Nauk za vse, ki imate in boste imeli nove avte: neglede kaj piše v srevisni JE VEDNO prva menjava olja med 3000 in 5000 :arrow: nato na 15.000 in tako dalje_VEDNO NA 15.000 in seveda vedno tudi filter; bemu mast-pa to je strošek 50 eur..........

3000 in 5000 km prvo?

ko smo že pri tej temi, kaj se sploh sme delat pri avtu z garancijo? npr. mi mamo Opel Astro, in na 15.000 km moramo pripeljat na uradni servis in

kakor jaz vem, sam ne smem menjavat olja, filtrov, itd...
Alergičen na rjo

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Če nov 18, 2010 7:02 pm

zuzek je napisal/-a:ko smo že pri tej temi, kaj se sploh sme delat pri avtu z garancijo? npr. mi mamo Opel Astro, in na 15.000 km moramo pripeljat na uradni servis in

Praktično nič ne smeš delati. Pa še, če boš ves čas vozil na servise in ti bo kaj šlo bodo poskusili krivdo naprtiti tebi, da si sam zjebal, da enkrat nisi prišel na servis itd... Sploh poznam primere, ko je avto iz garancije in se po nekaj letih pojavi rja. Folk že ni več vozil na uradni servis nakar mu rečejo, da mu garancija na prerjavenje ne velja ker ni hodil na redni servis. WTF?? Kaj a na servisih, ko menjajo olje tudi rjo sproti sanirajo. Bi se pojavila v vsakem primeru.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Če nov 18, 2010 7:14 pm

potrošni material po mojem lahko sam menjaš iz vidika garancije, če ne pa si niti gum ne bi smel menjati ali pa žarnic ... itd, problem pa je, ker pač še vedno nimaš opravljenega uradnega servisa, ki ga zahtevajo za veljavnost garancije. vsaj pri hondi 1x na leto oz. po xx km, kaj pač prej.
Seveda pa lahko imaš problem, če imaš kakšno okvaro, ki jo vrli pooblaščenci povežejo s "servisom v lastni režiji" ...
Lahko pa si sam nabaviš ustrezne orginal filtre, olje ... in potem plačaš samo njihovo cenjeno delo, nekaj profitiraš ziher pa še servis s tem narediš (pregled ... bla, bla ...)

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Če nov 18, 2010 7:52 pm

Symon je napisal/-a:
zuzek je napisal/-a:ko smo že pri tej temi, kaj se sploh sme delat pri avtu z garancijo? npr. mi mamo Opel Astro, in na 15.000 km moramo pripeljat na uradni servis in

Praktično nič ne smeš delati. Pa še, če boš ves čas vozil na servise in ti bo kaj šlo bodo poskusili krivdo naprtiti tebi, da si sam zjebal, da enkrat nisi prišel na servis itd... Sploh poznam primere, ko je avto iz garancije in se po nekaj letih pojavi rja. Folk že ni več vozil na uradni servis nakar mu rečejo, da mu garancija na prerjavenje ne velja ker ni hodil na redni servis. WTF?? Kaj a na servisih, ko menjajo olje tudi rjo sproti sanirajo. Bi se pojavila v vsakem primeru.

Olje kupiš pač tam, kjer je najbolj ugodno. Pa greš na renault servis, kupiš original filter za olje in si sam menjaš na 15 000 km (ne morejo nikakor ugotoviti, da je kdorkoli menjal olje). Na vsakih 30 000 km pa greš na uradnega. Pa imaš servisno potrjeno, garancija velja in še veliko ceneje je. Shraniš si pa račun od avtotrgovine in ga imaš kot dokaz, da si olje menjal na 15 000 km (pri morebitni prodaji avtomobila).

Sam npr. servisiram avte na naslednji način. Oba avtomobila, ki ju vzdržujem, nista v garanciji. Sam menjam olje, vse filtre ter druge malenkosti. Za vse ostale stvari imam dobrega mehanika (veliki servis, ležaji, končniki ...), ki mi izstavi račun in poštempla servisno knjigo. Sam si poleg servisne shranim vse račune iz avtotrgovin in si vodim še evidenco posebej servisne, kaj vse sem menjal in kdaj. Menim, da takšen način nazorno dokazuje, da je avto redno servisiran. Predvsem pa je veliko cenejši in manj zamuden.

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Če nov 18, 2010 8:24 pm

kiki13 je napisal/-a:Olje kupiš pač tam, kjer je najbolj ugodno. Pa greš na renault servis, kupiš original filter za olje in si sam menjaš na 15 000 km (ne morejo nikakor ugotoviti, da je kdorkoli menjal olje). Na vsakih 30 000 km pa greš na uradnega. Pa imaš servisno potrjeno, garancija velja in še veliko ceneje je. Shraniš si pa račun od avtotrgovine in ga imaš kot dokaz, da si olje menjal na 15 000 km (pri morebitni prodaji avtomobila).

Sam npr. servisiram avte na naslednji način. Oba avtomobila, ki ju vzdržujem, nista v garanciji. Sam menjam olje, vse filtre ter druge malenkosti. Za vse ostale stvari imam dobrega mehanika (veliki servis, ležaji, končniki ...), ki mi izstavi račun in poštempla servisno knjigo. Sam si poleg servisne shranim vse račune iz avtotrgovin in si vodim še evidenco posebej servisne, kaj vse sem menjal in kdaj. Menim, da takšen način nazorno dokazuje, da je avto redno servisiran. Predvsem pa je veliko cenejši in manj zamuden.

No saj nekaj takšnega delam tudi sam ker je menjava olja pri mojem RSu mišljena na 20.000km pa menjam na 10.000. In isto spravim VSE račune obenem pa imam v excelu eno luštno razpredelnico z vsemi stroški (razen zavarovanja in bencina ker bi potem glava bolela :lol: ). Pomoje najbolj fer in, če bi imeli vsi tak red bi bilo iskanje rabljenega avtomobila vsaj malo lažje za marsikoga.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Kraj: Hrušica

Napisal/-a xsAMOR Če nov 18, 2010 9:15 pm

Symon je napisal/-a:Sploh poznam primere, ko je avto iz garancije in se po nekaj letih pojavi rja. Folk že ni več vozil na uradni servis nakar mu rečejo, da mu garancija na prerjavenje ne velja ker ni hodil na redni servis. WTF?? Kaj a na servisih, ko menjajo olje tudi rjo sproti sanirajo. Bi se pojavila v vsakem primeru.

Slisal sem tudi ze varianto da samo postempljana servisna knjizica na uradnem servisu ni dovolj, naj bi vsakic ko avto pripeljes na servis se posebej narocil naj pregledajo stanje karoserije (ter verjetno tudi kak € placal za to), kajti garancija je na prerjavenje in naj bi se to sproti belezilo v njihovi evidenci ce se je ze kje pojavila rja, ko pa prerjavi se pa ukrepa. Ce je temu tako, jih verjetno 98% ne omeni tega ko pripelje avto. Ne trdim pa da je moj podatek resnicen, saj veste: Baba cula, baba rekla :P (omenil sodelavec, ki je pred parimi leti delal na Peugeot servisu - ce je tam to veljalo ne vem, ker sem debato ujel nekje od 1/3 naprej - ga bom pa prav vprasal jutri).

Avtorju teme pa: ce je olje na minimumu nimas kaj cakat, ce pa ni krize pa vseeno lahko pocakas se do 30kkm (v tvojem primeru se 4kkm voznje) ce mislis da ni prav, ampak kak deci ne bi skodil ce je pod polovico :) Je pa kriza tale interval 30kkm, ce se ne motim ali niso pred leti pri nekih oplih omenjali celo menjavo olja na 50kkm :shock: :?:

LP

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če nov 18, 2010 9:29 pm

Če je olje na polovici ni nič narobe če imaš 26kkm in ga ni treba dotakat, ker je nekje predvideno da avto porabi olje od max do min do naslednjega intervala, če je bencin ti priporočam da menjaš olje, filter na 15kkm. Glede prerjavenja moreš imet vse servise narejene pri pooblaščenem serviserju (samo pobiranje denarja) in mora prerjavet od znotraj ven, ker če je udarjeno od kamenčkov in začne rjavet ne velja garancija

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če nov 18, 2010 10:04 pm

Symon je napisal/-a:[

seveda, če ne servisiraš na uradnem servisu garancija propade.

glede prerjavenja, če avto rjavi ti ne nič naredili, ker ni PRErjavel. je bilo že dosti napisano od tega..

za olje itd.. pa se moram pozanimat, čeprav če kupiš na uradnem servisu je ista cena kot če ti serviser dolije, edin če kupiš drugje..
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
lenivec
Novinec

Napisal/-a lenivec Če nov 18, 2010 10:51 pm

glede garancije v EU .
ampak ker smo mi v SLO....

Block Exemption Regulations 1400/2002 (BER)
http://ec.europa.eu/competition/sectors ... ation.html

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Pe nov 19, 2010 8:30 am

Zanimivo, da nobeden ne pove, da moraš sam olje in vse tekočine preverjat enkrat tedensko ali na 14 dni, če si šofer. Olje je potrošni material, ki ga nobeden servis ne krije. Mislim da je enako s sklopko in se moraš fajn prekregat, da bi jo v garanciji zamenjali. Povprečno porabi standardno ohranjen avto do 1dcl na 1000 km, torej na 10.000km se tako obnovi 20% z dolivanjem. Interval menjave je odvisen od intenzivnosti rabe, če delaš 35kkm na leto kot jaz, menjaš vrhunsko olje na največ 20kkm, vsekakor pa najmanj enkrat letno. Pogostejša menjava je povezana z večjo skrbnostjo in ljubiteljstvom do tehnike, manj pa z resno potrebo železnine.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov