domen_ je napisal/-a:Verjamem, da nekateri prav nič ne pogledajo na cesto, preden gredo čez. Ampak nekaj si je pa treba priznati - le redkokateri voznik danes ustavi pešcu, če on čaka pred prehodom.
Se nikakor ne strinjam... osebno redno ustavljam pešcem, če stojijo pred prehodomi in čakajo, da jih kdo spusti. Ravno tako, ko sem v vlogi pešca skoraj ni problemov, da ne bi kdo ustavil. OK, če prvi ne al pa drugi tudi ne, tretji pa ziher ustavi - to se mi zdi čisto sprejemljivo saj lahko par sekund tudi počakam.
Morebiti pa malo zaleže tudi to da imam več kot 110kil pa se vsak zaveda, da če me naloži na havbo bo škoda na avtu ogromna
Je pa to z "absolutno prednostjo" pešcev kr malo dvomljivo napisano v zakonu.
(2) Na prehodu za pešce, na katerem promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki ali ga ne ureja policist, morajo vozniki in drugi udeleženci cestnega prometa omogočiti pešcem varno prečkanje vozišča, ki so na prehodu ali stopajo nanj.
OK, del ki pravi, da ima prednost, ko se nahaja na prehodu je razumljiv saj ga res ne moreš kar pregazit, če je že na zebri. Drugi dal, ki pravi "..ali stopajo nanj" je pa malce dvomljiv. "Stopa nanj" pomeni, da je z eno nogo že stopil na cesto... ok, to pomeni, da dokler pa stoji na pločniku pa načeloma nima prednosti in ni obveze, da bi bilo treba ustaviti - dikcija zakona bi se morala torej glasiti "...želi oziroma hoče stopiti na prehod za pešce".
Tudi sam člen nikjer izrecno ne govori o absolutni prednosti pešcev ampak le, da je treba omogočiti varno prečkanje cestišča ampak le tistim, ki se nahajajo na prehodu za pešce oziroma so ravno stopili nanj.
Tko, da roko na srce vsem, ko smo v vlogi pešcev - jaz se na prednost res ne bi zanašal sploh pa poskušal ali so kosti trše od pleha. In tudi vprašanje se pojavi, a je voznik res kriv v vsakem primeru, ko mu pešec skoči pred avto.
O kolesarjih pa raje ne bi - ker to pa so kamikaze.