Debate, ki niso vezane na ostala področja...

frcomatik
Nov uporabnik

Biodiesel da/ne?

Napisal/-a frcomatik Če feb 17, 2011 12:27 pm

Pozdravljeni!

Imam Audi 80 turbodizel 1.6 letnik 1985. Zanima me vaše mnenje, če bi zdaj začel tankati biodizel, ki ga prodajajo npr. na tuš oilu. Zdaj tankam dizel.
Bolj je poceni, pa sem razmišljal o tej varjanti.

Hvala za odgovore.

lp

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Re: Biodiesel da/ne?

Napisal/-a AudiFreak Če feb 17, 2011 5:30 pm

Jaz ga tankam poleti v A4 1.9 TDi. Zaenkrat še avto gre. :D

Če pa bo nehal iti pa me tudi boli ( za vse nasprotnike biodiesla)...
Nimam privilegijev za branje tega foruma, ampak vseeno berem.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe feb 18, 2011 10:53 pm

AudiFreak je napisal/-a:Jaz ga tankam poleti v A4 1.9 TDi. Zaenkrat še avto gre. :D

renault scenic 1,9 dci 120 konjičkov... biodizel, kurilc .. 150,000km v treh letih na 10,000km podlage nafte brez problemov ..ogret motor čez cel dan ... menjava filtra za gorivo ---- na 10,000km !!!! izgleda da zelo pripomore k vzdržljivosti motorja...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe feb 18, 2011 10:56 pm

verjetno ne pride v poštev "biodizel" za novejša vozila ali pač?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe feb 18, 2011 10:58 pm

adis je napisal/-a:verjetno ne pride v poštev "biodizel" za novejša vozila ali pač?

V poštev pride samo, če je motor pripravljen za biodizel, drugače NE!

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe feb 18, 2011 11:30 pm

adis je napisal/-a:verjetno ne pride v poštev "biodizel" za novejša vozila ali pač?

ne vem no...če je pa dobra tri leta star dci tako star potem pa res ne vem kaj je sodobno ... raketa
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe feb 18, 2011 11:35 pm

plinaš je napisal/-a:

ne vem no...če je pa dobra tri leta star dci tako star potem pa res ne vem kaj je sodobno ... raketa

nevem skupni vod vbrizga? common rail? ne razumem se v te zadeva je pa dokaj zanimivo kaj vedeti o tem.

Uporabniški avatar
erixon
Stalni uporabnik

Kraj: Dom je kjer je avto...

Napisal/-a erixon So feb 19, 2011 8:52 am

Vem da npr. v Subarujev diesel motor ni dovoljeno tankati biodizla. Pri starih diesel motorjih sploh pa če je brez turbine pa ne vidim težav.
Rad imam ženske, ki znajo bočno parkirat.

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl So feb 19, 2011 9:08 am

Poglej v navodila za uporabo avtomobila. Sem imel prepoved tankanja biodizla tako v Scenic 1.9dCi kot sedaj v Škoda Octavia 1.9TDI...
*** Hoy do I print my voice mail? ***

Uporabniški avatar
Gregamax
Stalni uporabnik

Kraj: Metlika

Napisal/-a Gregamax So feb 19, 2011 9:12 am

na moji jetti 1.9 TDI l.06, mi v navodilih izrecno piše ne na biodizel.

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Napisal/-a AudiFreak So feb 19, 2011 9:51 am

plinaš je napisal/-a:
AudiFreak je napisal/-a:Jaz ga tankam poleti v A4 1.9 TDi. Zaenkrat še avto gre. :D

renault scenic 1,9 dci 120 konjičkov... biodizel, kurilc .. 150,000km v treh letih na 10,000km podlage nafte brez problemov ..ogret motor čez cel dan ... menjava filtra za gorivo ---- na 10,000km !!!! izgleda da zelo pripomore k vzdržljivosti motorja...

Tankaš čistega ali daš še kaj nafte/kurilnega zraven?

Jaz sem tankal poleti čistega (pozimi ga ne zaradi nizkih temperatur), pa baje spet ni dobro. Če pa daješ pol pol, potem tak ne privarčuješ skoraj nič.
Nimam privilegijev za branje tega foruma, ampak vseeno berem.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis So feb 19, 2011 9:52 am

točno. vsa vozila, ki imajo vgrajen filter trdnih delcev ne smejo "konzumirati" biodizla.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So feb 19, 2011 10:59 am

Pri nas na firmi so naročavali nafto 10000L od tega je bilo 1000L biodizla notri, avti in kamioni so delali uredu, na dveh strojih ki požreta 500L v 15 strolnih urah, se je pa začela nabirati neka sluz na filtrih, in jih je bilo potrebno kar pogorto čistiti, zato so nehali to nafto naročat.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ So feb 19, 2011 11:15 am

Biodizel ima tudi zelo slabe mazalne sposobnosti...
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So feb 19, 2011 11:34 am

AudiFreak je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:renault scenic 1,9 dci 120 konjičkov... biodizel, kurilc .. 150,000km v treh letih na 10,000km podlage nafte brez problemov ..ogret motor čez cel dan ... menjava filtra za gorivo ---- na 10,000km !!!! izgleda da zelo pripomore k vzdržljivosti motorja...

Tankaš čistega ali daš še kaj nafte/kurilnega zraven?

Jaz sem tankal poleti čistega (pozimi ga ne zaradi nizkih temperatur), pa baje spet ni dobro. Če pa daješ pol pol, potem tak ne privarčuješ skoraj nič.

avto ni moj je od mojega dobrega znanca , ki je tudi naša stranka tam kjer delam... ravno včeraj mi je povedal točno to kar sem napisal ... po 10,000km na nafto je avto ni več videl ...imel problem pri 25-30kkm in zamenjal filter za nafto v katerem se je nabrala voda..od takrat naprej menja filter na vsakih 10,000km in nima čisto nobenih težav - avto ima sedaj 160,000 .. cca 3,5 let star...kurilc , biodizel,biodizel home-made vse je šlo baje noter brez pardona - a sveže ... veliko pomeni tudi tankanje česarkoli na frekventnih pumpah kjer se umazanija in voda porazdeli na večjo količino goriva (razen avtoplina kjer je problem ravno na frekventnih črpalkah- sorry -za v drugo temo kaj več o tem)...
plin je cnej k bencin

gasperakr
Nov uporabnik

Napisal/-a gasperakr Sr sep 21, 2011 9:25 pm

Kakor sem seznanjen je v diesel (dizel) gorivu okoli 5% biodizla. Mislim da sem ta podatek dobil v šoli oz. na faksu, če sem bolj natančen. Je pa tako, da v Nemčiji biodizel "mečejo ven" in ga ne odobravajo preveč, tudi proizvajalci vozil - s tem bi morali uporabiti druge materiale za dele motorjev, kajti biodizel je "agresiven". Se spomnite ko so v Ljubljani imeli avtobuse na biodizel (z kao ustreznimi motorji)? In kaj se je zgodilo? Celo en motor je "preživel", tri jih je dobesedno "razžrlo". Morda te informacije niso ravno dali v javnost (le zakaj?), meni pa jo je zaupal (recimo) znanec, voznik pri prevozniku.

Sicer je pa tako - statistika pravi, da bi samo Velika Britanija potrebovala za dve površini države njiv koruze ali repice... da bi zadovoljili njihove potrebe po biodizlu. In tu je še vprašanje: ali bi, medtem ko je marsikje na svetu lakota sadili npr. koruzo in jo uporabljali za pogon vozil?

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Sr sep 21, 2011 9:49 pm

gasperakr je napisal/-a:1. Celo en motor je "preživel", tri jih je dobesedno "razžrlo". Morda te informacije niso ravno dali v javnost (le zakaj?), meni pa jo je zaupal (recimo) znanec, voznik pri prevozniku.

2. In tu je še vprašanje: ali bi, medtem ko je marsikje na svetu lakota sadili npr. koruzo in jo uporabljali za pogon vozil?

1. Motorja ni razžrlo, zna pa biodiesel biti precej bolj agresiven do gumijastih delov kot so različna gumi tesnila, cevi... Potem sam biodiesel je zelo problematičen pozimi, saj se pri nižjih temperaturah takoj začne pojavljati parafin na vrhu. Zato je vedno najbolj smotrna mešanice diesel-a in majhen procent biodiesla. Nekvaliteten biodiesel se lahko tudi začne razslojevati, prav tako zelo vpliva na kvaliteto pravilna obdelava in kvalitetno filtriranje.

2. Odgovor je da. Na območjih ki so ekološko oporečna, se pravi na površinah ki so zaradi industrije ter drugih povzročiteljev močno zastrupljena, je povsem smotrno gojiti kulturo, ki se uporabijo za gorivo kot pa prehrano.

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Sr sep 21, 2011 9:59 pm

gasperakr je napisal/-a:Kakor sem seznanjen je v diesel (dizel) gorivu okoli 5% biodizla. Mislim da sem ta podatek dobil v šoli oz. na faksu, če sem bolj natančen. Je pa tako, da v Nemčiji biodizel "mečejo ven" in ga ne odobravajo preveč, tudi proizvajalci vozil - s tem bi morali uporabiti druge materiale za dele motorjev, kajti biodizel je "agresiven". Se spomnite ko so v Ljubljani imeli avtobuse na biodizel (z kao ustreznimi motorji)? In kaj se je zgodilo? Celo en motor je "preživel", tri jih je dobesedno "razžrlo". Morda te informacije niso ravno dali v javnost (le zakaj?), meni pa jo je zaupal (recimo) znanec, voznik pri prevozniku.

Sicer je pa tako - statistika pravi, da bi samo Velika Britanija potrebovala za dve površini države njiv koruze ali repice... da bi zadovoljili njihove potrebe po biodizlu. In tu je še vprašanje: ali bi, medtem ko je marsikje na svetu lakota sadili npr. koruzo in jo uporabljali za pogon vozil?

dihtnge na pumpi prvo ratajo porozne pol pa počas začne pronicat nakar jih razžre še bl, tko da ja dihtnge morjo bit posebne
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov