Napisal/-a CorsaFan Če nov 27, 2003 5:15 pm
Ljubljana, 27. november 2003. The rush hour oz. prometna konica okoli 16. ure. Severna ljubljanska obvoznica, blizu izvoza Brdo v smeri Vič – Šiška. Vozim v bolj ali manj strnjeni koloni po prehitevalnem pasu s hitrostjo okoli 120-125 km/h. Razdalja do spredaj vozečega vozila je morda nekoliko večja od predpisane varnostne razdalje, pač zato ker hitrost vožnje raje prilagajam z dodajanjem in odvzemanjem plina kakor pa z izmeničnim pritiskanjem na plin in »tiščanjem« zavore. Na voznem pasu tovornjak oranžne barve s priklopnikom, na katerega sem postal pozoren že nekoliko prej, saj je očitno vozil hitreje kot predpisi določajo za tovornjake (halo, provida?). Ko se (sam na prehitevalnem pasu) približam tovornjaku (ki je na voznem pasu) na nekaj metrov (kakšnih 5 -7 m), se voznik tovornjaka odloči za prehitevanje. Vklopi smernik, zapelje naravnost predme, zato sem moral sunkovito zavirati. K sreči za menoj ni bilo nobenega razgreteža (mimogrede, na ljubljanski obvoznici so nekakšna stalnica, a o tem kdaj drugič), ki bi bil »priklopljen« na mojo izpušno cev, saj bi to pomenilo neizbežno verižno trčenje. Tovornjakarju (ko vozim za njim) potrobim in posvetim z dolgimi lučmi. Tovornjak se umakne na vozni pas, sam pričnem pospeševati, da bi ga prehitel in ko sem nekje na polovici dolžine njegovega priklopnika, prične tovornjak »siliti« na prehitevalni pas, tokrat brez vključenega smernika – nekako v stilu ameriških filmov, ko želi kdo koga zriniti s ceste. Takoj zatem zagledam iz vozniške kabine iztegnjeno roko, na kateri se izmenično pokažeta iztegnjeni sredinec in mahanje s stisnjeno pestjo (kot v cenenih filmih ko kdo komu grozi s pretepom). Tovornjak je v tem času že na približno 1/3 prehitevalnega pasu, tako da sem se sam moral umakniti povsem k odbojni ograji ločevalnega pasu. K sreči uspem prehiteti tovornjak brez neljubih posledic. Sprašujem se… le kaj se je podilo po glavi vozniku tega tovornjaka… ali sem si vse to »prislužil« zaradi tega, ker sem mu potrobil in posvetil, da bi ga tako opozoril na skrajno nevaren manever, ki ga je izvedel in na grobo kršenje CPP? Bil sem deležen že veliko ogrožujočih ravnanj tovornjakarjev, ki se imajo za kralje cest, toda da bi me kdo poskušal zriniti s ceste ter mi hkrati grozil s fizičnim obračunom… Sodbo o tem dejanju prepuščam vam.
Nisem policaj, pa bi na dan lahko ujel toliko hudih kršiteljev, da bi se Mramorju (finančnemu ministru), Bohinjcu in Žlendru smejalo. Le dajte mi provido...