Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Potek prednostne ceste

Napisal/-a lancia hf To feb 22, 2011 9:21 pm

Danes smo se pogovarjali o tem dopolnilnem znaku, in mi je bilo rečeno, da tudi, če se pelješ po prednostni cesti, moraš dati desni smernik :?: Jaz pred enajstimi leti, ko sem delal izpit, me je inštruktor učil, da se pač pelješ po prednostni cesti, in ni potrebno dajati smernika, ker pač se je na ovinku znašla stranska cesta, kar pomeni enako kot če bi bila ravnina. Sedaj pa naj bi učili, da je potrebno dajati tudi v takih križiščih smernik. Ve gdo kaj več o tem, ali je potrebno dajati smernik ali ne. :?:

Slika
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
ijuvan
Novinec

Kraj: SG

Re: Potek prednostne ceste

Napisal/-a ijuvan To feb 22, 2011 9:27 pm

2 leti nazaj so nas na CPP učili, da moraš dati smernik kadarkoli zavijaš, torej tudi v tem primeru. Kar je edino logično -> če bi šel naravnost bi pa dal torej kateri smernik(?), saj smernika za naravnost zaenkrat še ni. ;)
Večini populacije je pa tako vseeno, ker ga ne dajo v nobenem primeru :x
Slika

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To feb 22, 2011 9:41 pm

Jaz se pa že ne spomnim več kaj so nas učili :mrgreen:.
Drugače pa če prednostna bolj ostro zavija ga vseeno kar dam, da pač bolj opozorim nase kaj bom storil, sevede če ni na zavoju kakega drugega odcepa, da bi z tem zavajal druge udeležence :)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf To feb 22, 2011 9:44 pm

Če po pravici povem, ga v večini takih križišč tudi jaz ne dam, ker čene bi ga moral dajati na vseh ovinkih, kjer se priklopi stranska cesta, ki ima prometni znak, prav zato je to men povsem nelogično.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
mihhec
Novinec

Napisal/-a mihhec To feb 22, 2011 9:46 pm

Pred sedmimi leti, ko sem delal izpit je bilo rečeno, da je potrebno dajati smernik, če prednostna cesta zavija tako, da ga jaz vedno dam :D Škodit ne more :D

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo To feb 22, 2011 11:46 pm

zaželjeno je. v tem primeru tisti,ki ti pripelje nasproti,lahko zavije desno že prej,če ti nakažeš da greš desno,torej po prednostni. s tem npr. ne rabi ustavljat,in do zadnjega čakat kaj boš ti naredil,oz. kam zavil. s tega vidika je že recimo pretočnost prometa lahko malo boljša.

po pravilniku naj bi dajal žmigavc,ko spreminjaš smer. in po moji logiki kljub temu da greš po prednostni,še vedno zavijaš.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Sr feb 23, 2011 12:15 am

Meni tudi ni bilo rečeno, da je potrebno dajati smernik. Je pa res zaželjeno, še posebej ko prednostna cesta zavija v levo :!:

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Sr feb 23, 2011 12:29 am

Smernik je treba vedno dati. nima veze ali je prednostna ali ne.

Tudi v rondojih je zelo zaželjeno (obvezno, ampak tega skoraj nihče ne dela) dajanje smernikov ko zapuščaš rondo.
Ker ko se vključuješ v rondo in čakaš človeka da pripelje mimo tebe in greš lahko noter, in potem vidiš da gre iz rondoja en odcep pred tabo, in ugotoviš da si ga za brezveze čakal, P*PIZDIŠ DO AMENA!!!!!Slika SlikaSlikaSlika
SlikaSlika

Upam da ste razumeli kaj sem hotel povedati, čene se bom pa bolj potrudil.
Ker grem 2x na dan skozi dvopasovni rondo in mi tole že res načenja živce...
Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr feb 23, 2011 1:38 am

Smernik moraš dat vedno, ko spreminjaš vozni pas (oz že prej to spreminjanje nakažeš s smernikom), kar velja enako tudi, če zaviješ na stransko cesto!
Za noben drug primer smernik ni zapovedan (drugo so vse 4 utripalke, a o tem tu ne govorimo). To hkrati pomeni tudi, da ga ne daš nikoli, dokler voziš po svojem pasu, kar pomeni, da ga v primeru iz prvega posta ne daš.

Celo - enako ga ne bi bilo potrebno dati, če bi (tvoja) prednostna cesta zavijala levo (glej priponko), en odcep pa bi šel naravnost (tam bi nekdo nasproti sicer čakal, a ker si na prednostni, imaš, dokler voziš po prednostni in ne zavijaš stran (s tega prednostnega pasu) oz na nek drug pas, ne glede na smernik vedno prednost) ali/in desno.
Toliko, da se ve - da ne bi kdo pričakoval smernika in ker ga ne bi bilo (še enkrat - ni zapovedan!!), bi zapeljal - seveda direkt - v vozilo na prednostni cesti!

Seveda se bodo našli nejeverni Tomaži (in Klobase), ki bodo hoteli dokaz. Po pregledu ZVCP-ja jim tega eksplicitno ne morem ponudit, razen kot "negativno definicijo" - v smislu "ker ni zapovedano nikjer, ni potrebno oz obvezno". Morda bo komu pomagala tudi kmečka pamet ali zdrava logika ali npr tak razmislek - Kolikšen mora bit kot in radius ovinka prednostne ceste, da bi bil potreben (zapovedan) smernik in kakšna mora bit stranska cesta, pod kakšnim kotom (največ in najmanj), kako kategorizirana, koliko prometna itd itd. Tega se z zakonom enostavno ne da uredit.
Očitno so se nekaterim varnostnim dilemam in pretiranemu normativizmu zakonodajalci elegantno izognili s splošno prednostjo vozil na prednostni cesti - ne glede na ovinek, pa čeprav je v njem hkrati križišče. Drugega storiti tudi niso mogli. Lahko pa bi napisali kako "neobvezno" priporočilo (v smislu predzadnjega stavka).

Je pa seveda zelo zaželjeno in močno korektno do drugih, da s smernikom vedno in natančno (!!) (nakažeš svoje namere - bo bolj varno, promet bo potekal hitreje in jeze na cesti bo manj.
In ne se preveč zanašat na tuje smernike - morda je pozabljen od prej, morda je bil nehote vključen v nepravem trenutku itd - raje naj bo to samo opozorilo/priprava na štart, še posebno, če ni očitnega zaviranja tistega, ki (nevede oz nehote) daje smernik.
Priponke
levo.JPG
levo.JPG (5.59 KiB) Videno 2430 krat

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Sr feb 23, 2011 1:47 am

esem je napisal/-a:Smernik moraš dat vedno, ko spreminjaš vozni pas (oz že prej to spreminjanje nakažeš s smernikom), kar velja enako tudi, če zaviješ na stransko cesto!
Za noben drug primer smernik ni zapovedan (drugo so vse 4 utripalke, a o tem tu ne govorimo). To hkrati pomeni tudi, da ga ne daš nikoli, dokler voziš po svojem pasu, kar pomeni, da ga v primeru iz prvega posta ne daš. Celo - enako ga ne bi bilo potrebno dati, če bi (tvoja) prednostna cesta zavijala levo, en odcep pa bi šel naravnost (tam bi nekdo nasproti sicer čakal, a ker si na prednostni, imaš, dokler voziš po prednostni in ne zavijaš stran oz na nek drug pas, ne glede na smernik vedno prednost).
Toliko, da se ve - da ne bi kdo pričakoval smernika in ker ga ne bi bilo, bi zapeljal - seveda direkt - v vozilo na prednostni cesti!

Seveda se bodo našli nejeverni Tomaži (in Klobase), ki bodo hoteli dokaz. Po pregledu ZVCP-ja jim tega eksplicitno ne morem ponudit, razen kot "negativno definicijo" - v smislu "ker ni zapovedano nikjer, ni potrebno". Morda bo komu pomagala tudi kmečka pamet ali zdrava logika ali npr tak razmislek - Kolikšen mora bit kot in radius ovinka prednostne ceste, da je potreben (zapovedan) smernik in kakšna mora bit stranska cesta, kako kategorizirana, koliko prometna itd itd. Očitno so se nekaterim varnostnim dilemam in pretiranemu normativizmu zakonodajalci "elegantno" izognili s splošno prednostjo vozil na prednostni cesti - ne glede na ovinek, pa čeprav je v njem hkrati križišče.

Je pa seveda zelo zaželjeno in močno korektno do drugih, da s smernikom vedno in natančno (!!) nakažeš svoje namere - bo bolj varno, promet bo potekal hitreje in jeze na cesti bo manj.

v krožišču moraš dati smernik, da ljudem daš znak kdaj, oz. v katerem izvozu ga boš zapustil. In če tega neboš naredil v avtošoli na glavni vožnji, neboš naredil izpita, oz boš dobil pike! ZVCPja nisem bral, sem se pa o tem pogovarjal z enim inštruktorjem

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Sr feb 23, 2011 1:57 am

Znaš brat? Kot prvo - o krožiščih tu ni beseda! Kot drugo - o tem (smerniki v krožiščih) smo že dostikrat pisali in ni ga junaka, ki bi trdil, da smerniki v krožiščih niso potrebni ali obvezni.
Kot tretje pa predvsem to - ko jaz napišem, da smerniki morajo vedno biti ob menjavi oz pred menjavo voznega pasu, kar je v krožiščih stalno in vedno (!), ti ponavljaš znane stvari, kot češ, da sem jaz drugače rekel. Le zakaj?

BTW - ob tem problemu smernikov v krožiščih je bolje ga ne dat, kot ga dat prezgodaj, se pravi že pred tvojim izhodom. Sem že videl, kako ga je nekdo dal prezgodaj (tik pred enim izhodom prej od njegovega želenega) in "sprožil" čakajočega v štart direkt pred njega, na srečo takrat brez posledic. Imamo pač nekatera (pre)majhna krožišča (npr Žale, BTC skoraj povsod...) in je treba bit zelo natančen, da ni več škode kot koristi. Bolj so potrebni smerniki za menjavo pasu znotraj krožišča kot taki, ko greš v krožišče (itak drugam ne moreš) - tega pa je žal zelo malo.

PS
In "neboš" se piše takole: "Ne boš"! Tudi nebo je samo eno (oblačno ali ne, nima veze) in vsi ostali "ne"-ji v povezavi z glagoli so ločeni, sami zase, posebej (ne vem, ne bo, ne da, ne gre, ne sme itd).

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Sr feb 23, 2011 3:12 am

To, da moraš dati smernik samo kadar spreminjaš vozni pas, ni čisto res. Moraš ga dati naprimer takrat, ko prehitiš pešca, pa čeprav ne greš čez sredinsko črto. Glede rondojev sem pa začel pisati čisto tako, mimogrede, kot dopolnilo postu. Aja, pa hvala za kratek pouk slovenščine. Sicer sem tisto že vedel, ampak nekateri nismo nezmotljivi oz. "nezatipkljivi". Tisto glede premajhnih rondojev se strinjam. Ampak sam sem imel v mislih veliki rondo v Lescah. Tisti je velik, dvopasoven in še zelo prometen. Da ne omenjam avtobusov in šleparjev... Vsak mesec se tam zgodi najmanj ena nesreča, večinoma zaradi tega ker ljudje neznajo pravilno prevoziti krožišča. 3/4 jih pa sploh ne uporablja notranjega pasu... In tisti rondo se mi zdi zelo dobro skonstruiran, pasovi so široki, cel premer rondoja je ogromen, rondo je nasploh lepo pregleden, črte so vidne, pa tudi izvozi so si tako oddaljeni da nemoreš "sprožit" avta v rondo in se v njega zaleteti. Ampak vse to ti nič ne pomaga pri takšnem narodu... sedaj pa dosti o rondojih. Glede teme, oz. znaka, pa moraš dati smernik ne glede na to kam zavijaš. Ponavljam, nisem bral zakonov, ampak tako učijo v avtošolah.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Sr feb 23, 2011 3:49 am

Rondoje raje odmislimo - se prevečkrat pojavlja ta problem (smerniki v rondojih) v postih, zato tak moj komentar. Naj ta tema ostane v začetnih okvirih oz lahko tudi druge nejasnosti, a brez rondojev. Je drugih, tudi pomembnih, nejasnosti dovolj, kar kažejo tudi posti v tej temi.

Klobasa je napisal/-a:To, da moraš dati smernik samo kadar spreminjaš vozni pas, ni čisto res. Moraš ga dati naprimer takrat, ko prehitiš pešca, pa čeprav ne greš čez sredinsko črto. Glede rondojev sem pa začel pisati čisto tako, mimogrede, kot dopolnilo postu. Aja, pa hvala za kratek pouk slovenščine. Sicer sem tisto že vedel, ampak nekateri nismo nezmotljivi oz. "nezatipkljivi". ...
...neznajo pravilno prevoziti krožišča. ...
...da nemoreš "sprožit" avta v rondo in se v njega zaleteti. Ampak vse to ti nič ne pomaga pri takšnem narodu... sedaj pa dosti o rondojih. Glede teme, oz. znaka, pa moraš dati smernik ne glede na to kam zavijaš. Ponavljam, nisem bral zakonov, ampak tako učijo v avtošolah.

Eno je, kaj učijo v avtošolah (BTW - znanje inštruktorjev je milo rečeno zelo vprašljivo, a tu jim vsekakor dam prav, da tako učijo), drugo je, kaj je obvezno in kaj potemtakem piše v zakonu. Je čisto prav, da učijo bolj "življenjsko" - kar v konkretnih primerih pomeni bolj varno in koristno za bolj tekoč promet, a to še ne pomeni, da je obvezno po pravilih zakonov, je zgolj "obvezno" po pravilih življenja, varnosti, sporazumevanja na cesti.

Isto velja za prehitevanje kolesarjev, pešcev itd. Ne glede na to, ali je po zakonu vedno obvezen smernik (?), je zaželjen in nedvomno bolj varen - predvsem kot opozorilo nasproti vozečim, npr če kolesar nenadoma zavije malo levo in ti na to reagiraš z vožnjo čez sredino, kot tudi tistim za tabo, ki pešca ali kolesarja zaradi tvojega avta morda sploh še niso opazili - zato bi bilo zelo prav, da je smernik pri prehitevanju pešcev in kolesarjev res obvezen.

To o pouku slovenščine.
Dovoli, da malce dvomim v tvoj "Sicer sem tisto že vedel", saj si se spet kar trikrat zmotil. Sploh pa ni bilo mišljeno samo oz predvsem zate - tega je žal v postih marsikoga toliko, da se kakšnemu novemu uporabniku ali gostu marsikdo zdi vsaj polpismen, če ne še huje ("Trogloditi vseh dežel, vaša domovina je Slovenija"). S tem (narazen!) seveda dobi dozo slabe luči tudi forum kot tak. Morda pa mi je, kot nekomu, ki mu ni vseeno in tudi kot moderatorju, le dovoljeno, da opozarjam na stalne in povsod prisotne napake, ki običajno niso posledica "zatipkanja", ampak žal kar sistemske oz plod precejšnjega neznanja lastnega oz materinega jezika. Ti sploh nisi problem, problem je splošno stanje/znanje. Celo tako pogoste so te napake, da jih nekateri, ki so prej pisali korektno, začenjajo ponavljat/oponašat. Tudi zato to opozorilo.

lp

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Sr feb 23, 2011 6:41 am

no jest sem imel cca 9 let nazaj to vprasanje na obcinskih testi in je bil edini pravilni odgovor da moras dati smerokaz
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Pipita Sr feb 23, 2011 9:15 am

Mene so leta 15 let nazaj učili, da ga je treba dat. Kar je tudi logično in pravilno. :DDD

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Sr feb 23, 2011 10:21 am

Torej obravnavano je navadno križišče, ki ima sicer jasne oznake prednosti, je pa še vedno v principu križišče, v katerem je obvezno nakazati smer zavijanja in nas ta znak tega ne odvezuje. Če pa gre za glavno cesto s tako oblikovanim odcepi, je pa to konstrukcijsko skrajno dvomljiv izgled in bo povzročil nešteto nesreč tudi z naslabšimi izidi.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr feb 23, 2011 10:58 am

http://www.uradni-list.si/1/content?id=86881

Vključevanje v promet, sprememba smeri in premiki z vozilom

27. člen

(1) Preden zapelje na drug prometni pas in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje, premikom vozila ali vključevanjem v promet, se mora voznik prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence cestnega prometa ali premoženje in svojo namero pravočasno in nedvoumno nakazati s smerno utripalko.

(2) Voznik vozila, ki nima smernih utripalk, nakaže namero iz prejšnjega odstavka z vodoravno odročeno roko.

(3) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(OP: ko zavijaš na desno, spreminjaš smer vožnje)

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Sr feb 23, 2011 12:26 pm

in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje

potemtakem ga je potrebno dat. kljub temu da si na prednostni,spreminjaš smer vožnje,saj zavijaš.
:bere
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Sr feb 23, 2011 12:32 pm

el_diablo je napisal/-a:in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje

potemtakem ga je potrebno dat. kljub temu da si na prednostni,spreminjaš smer vožnje,saj zavijaš.

No, lepo da se nekdo strinja z mano :D

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr feb 23, 2011 1:16 pm

el_diablo je napisal/-a:in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje

Tako jaz zastopim.

Pri menjavi pasov ni menjave smeri, pa ga je zaradi varnosti vse eno treba dati.

Obvezen je tudi pri speljevanju (naprimer to vedno počnejo avtobusi, čeprav se prestavijo samo naprej po rumenem pasu)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov