Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Pravilna uporaba avtomatskega menjalnika - Laguna Proactiv

Napisal/-a Patrik_A3 Sr mar 16, 2011 3:41 pm

Lep pozdrav!

Kot novopepčeni lastnik lagune II 1.9 dci 131 ps z Proactiv avtomatskim menjalnikom bi prosil če mi nekdo obrazloži pravilno ravnanje z automatikom , ker namreč je to moj prvi automatik.

Torej, ko pridem v kolono oz. v križišče kjer stojim dalj časa (npr. rdeča luč), pustim v D pa držim stopalko za bremzo ali ga dam v N - ler, kaj je boljše?

To da z mesta ni dobro speljevat kot mutec že vem, zanima pa me kako se vzdržuje te menjalnike, na koliko km je predviden servisni interval??

O okvarah automatikov pri renoju me ne zanima, tako da, tega mi ni treba pisat.

Hvala! Lp
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re: Pravilna uporaba avtomatskega menjalnika - Laguna Proact

Napisal/-a lizard Sr mar 16, 2011 3:52 pm

Sem 100% da v knjigi za navodili piše odgovor na prav vsako vprašanje. Vsaj pri avtih od katerih navodila sem do zdaj bral je pisalo. Edino ko je govora o menjavi olja navodila pri določenih avtih z avt. menjalnikom skoparijo oz. ne vsebujejo podatka kdaj menjati olje.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Sr mar 16, 2011 3:57 pm

ok, bom pogledal v knjigo oz. koga drugega vprašal, ko ima avtomatika.

Hvala, Lp Patrik

Tema se lahko odstrani

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr mar 16, 2011 4:22 pm

drzis v D, z nogo na bremzi, ali ne, pa je odvisno, nekateri novejsi avtomati vec ne vlecejo sami naprej
nikdar ne potegni v N preden se ustavis
servisni interval je skartljiva zadeva, odvisno od voznje, kljub temu, da vecina proizvajalcev navaja podatke, da so zaprti sistemi, ki ne rabijo vzdrzevanja (od oka nekje na 80kkm raje servis, vsaj filter in mala menjava olja)
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr mar 16, 2011 4:55 pm

dobek je napisal/-a:nikdar ne potegni v N preden se ustavis

Zakaj pa to? :?

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr mar 16, 2011 5:08 pm

Patrik nisem mislil v smislu da sprašuješ po nepotrebnem, bil je kot nasvet, ker v knjigi ponavadi dobiš najbolj pravilne odgovore ;).

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Sr mar 16, 2011 5:58 pm

peroRS je napisal/-a:

tudi mene zanima tole?
turbo inside

Uporabniški avatar
skopusnik
Stalni uporabnik

Napisal/-a skopusnik Sr mar 16, 2011 6:48 pm

ne vem zakaj ne bi smel dat v N preden se ustaviš...sem bil že priča temu med vožnjo (zgodilo se je ponesreči) pa je šlo sam lepo nazaj v D pa vozi dalje :) vse to med vožnjo...
www.mihafabijan.si
Renault Sport

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr mar 16, 2011 6:55 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:
Torej, ko pridem v kolono oz. v križišče kjer stojim dalj časa (npr. rdeča luč), pustim v D pa držim stopalko za bremzo ali ga dam v N - ler, kaj je boljše?

Ni nobene potrebe po prestavljanju v N! Saj prav zato pa so avtomatiki, da je čim manj nepotrebnega prestavljanja ročice, še posebej v mestu s semaforji in gužvo. Ti samo zavoro drži.
Jaz samo v kakšnih zelo redkih primerih, če kje nekaj časa čakam s prižganim motorjem prestavim v P.

Vzdrževanje oziroma termin menjave olja in filtra v menjalniku je različno od tipa in znamke menjalnika. Od 50.000 pa do 100.000km. Točno se pozanimaj kako je stvojim menjalnikom.

Patrik_A3 je napisal/-a:To da z mesta ni dobro speljevat kot mutec že vem, zanima pa me kako se vzdržuje te menjalnike, na koliko km je predviden servisni interval??

Vzdrževanje oziroma termin menjave olja in filtra v menjalniku je različno od tipa in znamke menjalnika. Od 50.000 pa do 100.000km. Točno se pozanimaj kako je stvojim menjalnikom. Dobro je vsaj enkrat na mesec pogledati nivo olja pri prižganem in ogretem motorju. Ponavadi v poziciji P, pri nekaterih N, to je spet odvisno od tipa menjalnika. Baje pa nekateri novejši EU menjalniki sploh nimajo šipke za prevrjanje nivoja, v tem primeru pojma nimam kako pa kaj, če je to sploh res.

Kaj pa to pomeni: speljevati, kot mutec?

Uporabniški avatar
pixie
Novinec

Kraj: Kärnten

Napisal/-a pixie Sr mar 16, 2011 7:00 pm

Mercedes Benz c220 CDI '05 ni imel šipke, bilo jo je potrebno kupiti... prišla je pa 130€
ni pa pametno delati po načelu: "ga bo že vn vrglo če ga bo preveč" , mi smo zaradi tega avto prodali, saj bi morali menjati menjalnik v kratkem... pa poznam še par primerov ki so ga menjali zaradi tega
Freunde am fahren.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr mar 16, 2011 7:11 pm

pixie je napisal/-a:ni pa pametno delati po načelu: "ga bo že vn vrglo če ga bo preveč" , mi smo zaradi tega avto prodali, saj bi morali menjati menjalnik v kratkem... pa poznam še par primerov ki so ga menjali zaradi tega

Ja res je! Olja ne sme biti ne premalo, ne preveč!!

Uporabniški avatar
pixie
Novinec

Kraj: Kärnten

Napisal/-a pixie Sr mar 16, 2011 7:33 pm

@cruiser1: ja prvo ga je bilo preveč, potem pa premalo, saj ko si hotel speljati v klanec, najprej zdrsel nazaj šele potem je zagrabil in speljal
Freunde am fahren.

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr mar 16, 2011 9:29 pm

_furby_ je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:

tudi mene zanima tole?

teorije o delovanju avtomatikov ne poznam, je pa tole z izkusenj, da se mi je zgodilo potem, ko sem hotel speljat, tudi do par s v prazno vrtelo, preden je zagrabil (pa ne me vprasat, zakaj) - konkretno na ene par MBjih, tudi na toyoti in AR

pixie je napisal/-a:@cruiser1: ja prvo ga je bilo preveč, potem pa premalo, saj ko si hotel speljati v klanec, najprej zdrsel nazaj šele potem je zagrabil in speljal

5st. avtomati pri MB so ponavadi bolj zarad premalo olja, ali zaradi defektov na oljnem hladilniku in posledicno pregrevanju crkovali
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Sr mar 16, 2011 9:36 pm

dobek je napisal/-a:
_furby_ je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:

tudi mene zanima tole?

teorije o delovanju avtomatikov ne poznam, je pa tole z izkusenj, da se mi je zgodilo potem, ko sem hotel speljat, tudi do par s v prazno vrtelo, preden je zagrabil (pa ne me vprasat, zakaj) - konkretno na ene par MBjih, tudi na toyoti in AR

pixie je napisal/-a:@cruiser1: ja prvo ga je bilo preveč, potem pa premalo, saj ko si hotel speljati v klanec, najprej zdrsel nazaj šele potem je zagrabil in speljal

5st. avtomati pri MB so ponavadi bolj zarad premalo olja, ali zaradi defektov na oljnem hladilniku in posledicno pregrevanju crkovali

boooooo :?
kr ponavadi tudi ze pri 100 km/h vrzes iz D v N ali pa v R, se ne zgodi nic. pac gre v folo in to je to.
ko das nazaj v brzino pa potegne normalno. se zna zgodit da rabi malo casa (ampak to res malo, manj kot sekundo)
ce das v P je pa druga zgodba
turbo inside

Uporabniški avatar
SašoP
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a SašoP Če mar 17, 2011 8:44 am

Ja js pred semaforji pa prehodi pa to mam skos u D, se mi zdi da je to pač mišljen da res čimmn prestavljaš ročko. Če pa kej dl čakaš ga pa u P ruknš in to je to. Drgač pa za menjavo olja pomoje tm okol 100 jurjev bi blo kr pametno zamenjat olje pa filter sej to ne pride spet tok drago če hočš da avtomat lepo dela še doug cajta.
@Patrik kako da si se odloču za avtomatika, ker je to letnik Lagunce?

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če mar 17, 2011 1:01 pm

Sašo, gledal sem citroena c4 hdi 90, peugeot 207 hdi 90 pol pa sem tak za hec še pogledal lagune in sem po premisleku jo šel tudi gledat, ker sem dobil dosti več avta za enako ali pa ugodnejšo ceno.Letnik 2006.

Ker po premisleku, da sem za peugeota hotel odštet 7000 €, katerega lahko v gepek parkiram od lagune, sem si premislo. Pa še tu pa tam je bil poškodovan, medtem ko pa je ta avto zelo lepo ohranjen. Tudi menjalnik za moje pojme dela lepo, ker ko prestavla sploh ne čutiš kaj ekstra, razn če maš res čist na minimumu gas, potem se malo čuti.

Automatika pa sem hotel že od nekdaj, ampak si ga nisem moral nikdar privoščit, ker so bli ponavadi dražji od navadnih.

Zaenkrat precej zadovoljen, najnižja poraba je bla 7.5 litra izven mesta, trenutno imam mestno 8,0 normalne vožnje oz. vse je po omejitvah.

Aja , nekaj še me zanima. Ko pretikam ročico iz P v D moram držati gumb, ali ni nič hudega če brez?

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man Če mar 17, 2011 1:09 pm

sicer ven iz konteksta, zadovoljen si s porabo smrdljivca 8 litrov?
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če mar 17, 2011 1:29 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:Aja , nekaj še me zanima. Ko pretikam ročico iz P v D moram držati gumb, ali ni nič hudega če brez?

Misliš gum na prestavni ročici? Praviloma se iz P v D sploh nebi smelo prestaviti brez stiska gumba!

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če mar 17, 2011 1:47 pm

croma_man je napisal/-a:sicer ven iz konteksta, zadovoljen si s porabo smrdljivca 8 litrov?

No ja, povem samo kolko mi kuri. mi je 8 L čist okey - 1.9 motor pa 130 konjev ne gredo na zrak. pa vsaj gre kam ne pa naprimer 1.6 16V astra gtc 8.5 do 10.5 pa nonstop gas na podnu in hitrost da te kolesar prehiteva. Te grublje nebom očitno nikdar pozabo. ITak pa jaz več bencinarja nebom kupo, vsaj ne navadnega ker žre ko svija gre pa nikamor.

Prejšnja laguna 1.9 DCI mi je kurla od 7,2- 7,6 nekje moje vsakodnevne vožnje
Stilo 1.9 JTD 7.5 - 8L
Megane 1.5 DCI 6.8 nekje

za tourana pa več ne vem.

Cruiser, okey, hvala. KEr sem že iz N v D kar brez gumba prestavo včasih, zato vprašam če je kaj škodljivo brez gumba pretikat.

abajc3
Novinec

Napisal/-a abajc3 Če mar 17, 2011 1:58 pm

pri mojem je tako: glede načina speljevanja nobenih omejitev, jaz najraje celo žlajf držim in dam mal gasa, de me fejst nazaj postavi, pole se pa katapultiram :D med vožnjo lahko pretikaš med pozicijami in ne bo kar crknu menjalnik, sam sem butnu že v vse razen v park (cruiser že ve :huh: ), ampak tudi če menjaš v park, ne bo menjalnik takoj zahaklou, ampak bo delalo sam tktktktkt, če greš pa dokaj počasi pa bo zahaklou. nič ne ubije menjalnika bolj kot slab pritisk olja, zato priporočam redno menjavo olja in filtrov! ni to tak grozen strošek, po drugi strani pa zna obnova kar koštat.

na ravnini ne rabiš uporabljat ročne, ker park dovolj drži (ubistvu je noter zatič ki fizično zablokira pogonska kolesa), edin na kakem klancu je fajn da najprej ročno potegneš in nato daš v park, da ni preveč stresa na tistem zatiču.
2 litres is a drink size, not an engine!!!

77 chevy malibu classic 305 v8
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov