Debate, ki niso vezane na ostala področja...

KlemenP
Novinec

Zaviranje, Sklopka

Napisal/-a KlemenP To mar 13, 2012 10:27 am

Pozdravljeni,

Imam par trapastih vprašanj katera mi nedajo miru, upam na čim boljše odgovore in morebitna pojasnila.

1. Ali je bolje za motor avtomobila oz. nasploh bolje pri zaviranju (bremzanju):
    1. Sklopko držati noter in bremzati samo z zavorami
    2. Prestaviti v prosti tek in bremzati
    3. Postopoma prestavljati v nižje prestave in hkrati zavirati (bremzati)

2. Ali je bolje za sklopko, ko avtomobil miruje (na rdečem semaforju,...):
    1. Sklopko držati noter in imeti v 1. prestavi čakajoč na oranžno luč...
    2. Prestaviti v prosti tek in ob primernem času (prižiganju oranžne luči) prestaviti v prvo prestavo in speljati.

Hvala!

perom
Nov uporabnik

Re: Zaviranje, Sklopka

Napisal/-a perom To mar 13, 2012 10:43 am

1. 3.
2. 2.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To mar 13, 2012 10:48 am

perom je napisal/-a:1. 3.
2. 2.

+1

KlemenP
Novinec

Napisal/-a KlemenP To mar 13, 2012 10:53 am

Kratko in jedrnato. Hvala :)

Sj tko se mi je tut zdel in tko tut delam, ampak se raj še 1x prepričam.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking To mar 13, 2012 10:58 am

Mogoče edino pod prvo točko, če je potrebno zaviranje v sili potem 1.1.

KlemenP
Novinec

Napisal/-a KlemenP To mar 13, 2012 11:29 am

Vikking je napisal/-a:Mogoče edino pod prvo točko, če je potrebno zaviranje v sili potem 1.1.

Ja to je nekak logično gre se bolj za počasno ustavljanje kakor pa zaviranje v sili, ampak ja moja napaka nisem bil dovolj natančen. :D

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox To mar 13, 2012 3:38 pm

Marsikatera druga tema je bolj bedna od te, katera je dejansko prav lepo spisana, pregledna (zaenkrat še) + uporabna marsikateremu mlademu šoferju.
Chuck Norris je enkrat prišel dvakrat

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To mar 13, 2012 3:41 pm

eentox je napisal/-a:Marsikatera druga tema je bolj bedna od te, katera je dejansko prav lepo spisana, pregledna (zaenkrat še) + uporabna marsikateremu mlademu šoferju.

to bi moral bit jasno vsakemu ki je naredil izpit...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox To mar 13, 2012 3:46 pm

Mene (za druge nevem!) točno teh stvari v avtošoli niso učili... Nikoli mi noben inštruktor ni rekel na semaforju: "zdaj pa prestavi v ler ker je to boljše za avto" :roll:
Če človek še nima kakšnega hudega veselja do vožnje ali talenta potem tega ne ve, pa verjamem da je veliko takih ki tega ne vejo

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To mar 13, 2012 3:50 pm

eentox je napisal/-a:Mene (za druge nevem!) točno teh stvari v avtošoli niso učili... Nikoli mi noben inštruktor ni rekel na semaforju: "zdaj pa prestavi v ler ker je to boljše za avto" :roll:
Če človek še nima kakšnega hudega veselja do vožnje ali talenta potem tega ne ve, pa verjamem da je veliko takih ki tega ne vejo

se mi smilijo.ker je logicno da je boje za pogonski sklop da nimas pritisnjenega pedala sklopke da ne obremenjujes lezaja in kosare..
kar se pa zaviranja tice pa sloh nam komentiral..me pa res zanima kja ucijo v avtosoli zadnja leta,al sam denar pobirajo..
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox To mar 13, 2012 3:57 pm

je že kar nekaj let nazaj odkar sem delal izpit pa se mi je že takrat zdelo da samo denar poberajo...

Ne poznajo vsi kako deluje motor, pogonski sklop... nekateri vejo samo kaj une tri stopalke naredijo če stopiš nanje to pa je tudi vse... Kot bi mene vprašal kako se speče biskvit, pojma nimam, pa sem mel gospodinjstvo v osnovni šoli... :D

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce To mar 13, 2012 3:58 pm

abbe je napisal/-a: se mi smilijo.ker je logicno da je boje za pogonski sklop da nimas pritisnjenega pedala sklopke da ne obremenjujes lezaja in kosare..
kar se pa zaviranja tice pa sloh nam komentiral..me pa res zanima kja ucijo v avtosoli zadnja leta,al sam denar pobirajo..

In kako je lahko to logično nekomu, ki sploh ne ve, kaj je potisni ležaj itd.? Boljše da vpraša potem.

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson To mar 13, 2012 4:41 pm

ko sem še jaz delal izpit, mi je inštruktor zabičal, da morem vedno met v 1. prestavi ... in tako je tudi bilo, vse do izpitne vožnje ... j*** ga, ne mislim potisnega ležaja nucat v prazno

prav tako pa ne odobravam, da folk prestavi v 1. ko na semaforju že gori zelena luč, temveč po občutku sluti, kdaj približno se bo prižgala rumena in nato zelena. pol pa vidiš, da traja 5 sekund, da avto spelje z mesta
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To mar 13, 2012 4:49 pm

Ravno v tem je problem, ker folk nima občutka za semaforje (kdaj se bo zelena prižgala, kdaj bo rdeča itd).
Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To mar 13, 2012 5:19 pm

IcEm4n je napisal/-a:Ravno v tem je problem, ker folk nima občutka za semaforje (kdaj se bo zelena prižgala, kdaj bo rdeča itd).

Res je, čeprav ga mogoče prevozijo nekajkrat dnevno. :roll: Pač ko se prižge zelena, se najprej počasi pospravi make up in zapre ogledalce, potem pa speljuje! :mrgreen:

abbe je napisal/-a:
eentox je napisal/-a:Mene (za druge nevem!) točno teh stvari v avtošoli niso učili... Nikoli mi noben inštruktor ni rekel na semaforju: "zdaj pa prestavi v ler ker je to boljše za avto" :roll:

se mi smilijo.ker je logicno da je boje za pogonski sklop da nimas pritisnjenega pedala sklopke da ne obremenjujes lezaja in kosare..

Dejstvo je, da tega ne vedo, ker jim ni nihče povedal. Starši nimajo pojma, inštruktorji pa ne razložijo. Krivda po moje leži predvsem na strani avtošol oz. sistema, ki ne uči osnovnih stvari.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To mar 13, 2012 5:32 pm

Pri prvem vprašanju bi mogoče bolj pravilna druga točka. Porabiš malo več zavor ampak privarčuješ na sklopki menjalniku.. Ker on je spraševal kaj je nekak najbolj zdravo za avto, ne kaj je najbolj varčno z gorivom.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ To mar 13, 2012 6:13 pm

ja, in potem letiš iz ceste, ker v leru je obvadljivost porazna. bil sopotnik z eno škrtico, ki se je odpravila v diskač z lučko...
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson To mar 13, 2012 7:17 pm

saj čez čas dobiš občutek. npr. če se so semaforji pred tabo ene 200m pa vidiš, da je rdeča, lahko tud v ler vržeš, da se ti ne suče v obratih pa lepo samo drsiš počasi do semaforja, če pa je zelena, preden prideš do semaforjev, pa itak v 2. al pa 3. vržeš, odvisno od brzine
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

pikoli
Nov uporabnik

Napisal/-a pikoli To mar 13, 2012 8:31 pm

_YUGO-GVX_ je napisal/-a:ja, in potem letiš iz ceste, ker v leru je obvadljivost porazna. bil sopotnik z eno škrtico, ki se je odpravila v diskač z lučko...

brezveze. v leru ni obvdladljivost čist nč porazna (če izvzamemo pospeševanje, ker imaš takrat pač motor "izklopljen"). Če imaš v prestavi in nogo z gasa, ti pač motor rahlo zaviran na pogonski kolesni par, to je pa vse. Poleg tega nekateri avtomobili dosti slabo zavirajo z motorjem. Sama vodljivost pa se ne spremeni bistveno.

Pa da ne bo zdej mislu da se okol v leru vozim. Vedno imam v prestavi, tudi pri zaviranju (emergency braking excluded).

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To mar 13, 2012 10:27 pm

Mene so 9 let nazaj naučili, da ko stojim na rdeči naj gledam semafor od pešcev. Ko je zelen naj dam v ler, ko se prižge rdeča, pa naj prestavim v prvo.

Drugače pa tudi meni para živce ko marsikdo na cesti počne vse drugo, samo vozi ne. In zato včasih tudi traja 5 ali več sekund da se nekdo spelje z rdeče, potem so pa še razburjeni če jim potrobiš da naj se že premaknejo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov