Napisal/-a Lojzek Po jan 05, 2004 3:49 pm
Imam Audi A3 (1.8T) l. 99.
Ko je ratalo mrzlo (kak mesec in pol nazaj) je temperatura vode začela padat. Vedno je bla na 90, nato pa kar naenkrat na 60 (oz. lahko še manj, ker števec je samo do 60). Potem nekaj kilometrov na 60, potem se spet dvigne, potem spet pade, se spet dvigne. Lahko se recimo dvigne samo do 70, pade na 60, potem dvigne na 90, pade na 80, se drži 80 nekaj časa, potem spet 90, potem spet 60. Števec enkrat spremeni temperaturo v 15 sekundah, drugič spet traja minuto, tako da sem kake kratke stike oz napake na kontaktih števca/senzorja izključil. Kako dolgo se drži na določeni temperaturi je tudi različno. Včasih nekaj kilometrov, včasih nekaj 10 kilometrov. Kakor mu pride.
Nikoli ni šel tud za las čez 90. Torej pregreva se ne.
Regulacija temperature je delovala vedno pravilno, ko je avto na mestu laufal. Recimo je padla na 60, pa sem se ustavil in počakal nekaj minut (tudi do 10 minut). Je počasi zlezla na 90, prižgal se je ventilator... Ostala je na 90. Ko sem se odpeljal naprej je včasih kmalu, včasih pa tudi ne padla na 60, 70, 80, kakor mu je zapasalo.
Včeraj sem pogruntal če ga pritisnem iz 2000 na 3000 obratov do konca gas in potem spustim na 2000 in spet do konca do 3000 in to ponovim nekajkrat ga spravim iz 60 na 90. Od tam naprej pa ni pa potem ni vedno enako. Vozim se naprej z 2000 in včasih se drži 90 naprej, drugič pade po nekaj kilometrih na 80, tretjič na 60.
Smo nehali gruntat kaj bi to lahko bilo in smo zamenjali termostat. In glejga zlomka temperatura se je držala na 90 - cela 2 dni. 2 je dni delal brez problema. Moral bi past na 60 vsaj enkrat saj sem ta 2 dni vozil po enakih relacijah kot prejšnje dni, pa se vseeno ni premaknil iz 90. Sem že mislil, juhu, rešeno! Nato ga je pa začel postopoma srat. Najprej poredko nato pa je prišel nazaj na stari tir.
Vedno je bila zgornja cev na hladilniku vroča, tudi ko je temperatura padla na 60. Zdej če se avto tako hladi (in ne pregreva) bi človek rekel da je termostat skozi odprt in se vse skupaj zato preveč hladi. To bi bilo res če bi tudi zgornja cev hladilnika bila mrzla, mar ne? Potem človek spet pomisli da je mogoče senzor za temperaturo zanič, a kmalu se spomne da se števec temperature zgleduje po spodnji cevi hladilnika. Ko se ta zgreje gre števec na 90, ko je ta mrzla je števec na 60. Torej ni senzor.
Se je pa zgodilo to:
Pade na 60, ustavim in ga ugasnem. Odprem zamašek ekspanzijske, vanj butne malo vode (kot vedno), grem nazaj v avto in dam samo kontakt in števec pokaže 90. Potem izvem, da bi to lahko pomenilo da je šlo tesnilo na glavi in da je na senzor temperature prišel zračni mehurček in je števec pokazal narobe, ko pa je malo vode butnilo v ekspanzijsko se je zračni mehurček premaknil in števec pokazal pravilno. Hja recimo da bi to bilo res, a to potem ne pojasni zakaj se temperatura na števcu spreminja vzporedno s temperaturo spodnje cevi hladilnika. Sem pomislil da je pa mogoče crknil zamašek ekspanzijske in da ne odvaja pritiska v posodi in da bil to vzrok problemov. Se vozim zdaj brez zamaška pa ni razlike.
Zgodilo se je tudi to:
Se vozim naokoli, 90, potem grem proti domu in pade na 60 in tam ostane ko pridem domov. Doma še malo laufam na mestu čakajoč da se bo dvignilo na 90. Se ne premakne in se naveličam. Pridem čez pol ure nazaj, dam samo kontakt in kaže 90. Halo?!
Dogaja se tudi to:
Zjutraj ko je mraz mi zasveti lučka za temperaturo vode (ki sveti seveda tudi če je premalo vode). A seveda zjutraj je voda mrzla, v ekspanzijski je pa med min. in max. Halo že spet?! Potem ga zalufam in po kaki minuti lučka ugasne.
Sliši se tudi to a verjetno nima to nobene povezave:
V menjalniku ali sklopki ropota ležaj - ko pohodim sklopko preneha. To se najbolj nagravžno sliši ko je avto mrzel. Ko je topel se sliši a ne vedno. To bom že uštimal samo verjetno nima povezave z vodo.
Na koncu še vedno buri duhove to da je temperatura bila normalna 2 dni po tem ko je bil vstavljen nov termostat. Zakaj je bilo lahko 2 dni v redu? Potem se je začelo pa slabšat (vedno bolj pogosti padci temperature) dokler ni sranje doseglo isti nivo kot je bil pred menjavo termostata.
Okej, meni ni jasno kaj bi lahko bilo. Bom pa probal še enkrat zamenjat termostat da vidmo kolk dni bo zdržal tokrat. Mogoče je bil pa zanič novi termostat?
Ne vem, ne vem. Zmanjkalo mi je idej. Ma kdo kako? Je kdo že mel enake probleme?