Debate, ki niso vezane na ostala področja...

M
Stalni uporabnik

Staro za staro, staro za novo

Napisal/-a M Sr jul 11, 2012 8:57 am

Pozdravljeni,

Imam eno vprašanje na temo menjave staro za staro oz. staro za novo.

Imam star avto, ki ga želim zamenjati za mlajšega, morda celo za novega. Ker ima moja krača že skoraj 300.000 prevoženih, s 1. boschpumpo, turbino in šobami, se kaj lahko zgodi, da novemu lastniku takoj po nakupa kaj večjega crkne. Zanima me, ali sem v takšnem primeru lahko kakorkoli odškodninsko odgovoren. Predvidevam, da bo avtohiša avto pregledala, preden ga bo vzela v račun. Avto bo šel najbrž naprej za drobiž in v primeru kakrnekoli morebitne odgovornosti ga je verjetno bolj smotrno prodat za dele...

Mnenje?

lp,

M.
Never argue with an id*ot. He would just drag you down to his level and beat you with experience.

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Re: Staro za staro, staro za novo

Napisal/-a gusti85 Sr jul 11, 2012 12:37 pm

Ti nisi za nič odgovoren, to gre naprej po sistemu videno kupljeno ... če pa avtohiša da naslednjemu kupcu kakršnokoli garancijo pa to ni tvoj problem. Enako je tudi, če ga ti privat naprej prodaš.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Sr jul 11, 2012 3:46 pm

@gusti85 To sploh ni res. Če se novemu lastniku kaj pokvari in uspe dokazati, da je bi prejšnji lastnik seznanjen s tveganjem za okvaro (če so se pojavili pred prodajo kakšni simptomi npr. glasna turbina) in tega ni povedal ob prodaji vozila je tudi odgovoren za nastalo škodo.
Takšen primer je imel znanec (turbina), avto je vrnil prejšnjemu lastniku.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jul 11, 2012 5:12 pm

Ceed je napisal/-a:@gusti85 To sploh ni res. Če se novemu lastniku kaj pokvari in uspe dokazati, da je bi prejšnji lastnik seznanjen s tveganjem za okvaro (če so se pojavili pred prodajo kakšni simptomi npr. glasna turbina) in tega ni povedal ob prodaji vozila je tudi odgovoren za nastalo škodo.
Takšen primer je imel znanec (turbina), avto je vrnil prejšnjemu lastniku.

In kak boš to dokazal, če prodajalec tebi reče, da avto prodaja zgolj zaradi tega, ker ima namen kupiti novega?

razen seveda, če prodajalec prizna, da je vedel za okvaro...
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr jul 11, 2012 5:54 pm

Dokaz lahko potegne iz te teme - če bo res nujen - ker avtor očitno ve za neke simptome, čeprav jih ni direktno omenjal :roll:
Pač kupcu povedat za slabosti, pa čeprav zato denarnica ne bo težja. Bo pa vest lažja in spanec spokojnejši.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jul 11, 2012 7:18 pm

No, pustmo zdej forum. Recimo v primeru, da prodajalec ve, da se z avtom nekaj dogaja in tega ne obelodani na forumih niti v vaški gostilni, ampak ga pač proda, frišnemu kupcu pa avto crkne po enem mesecu. Kako bo kupec lahko dokazal, da je prodajalec vedel, da je z avtom nekaj narobe? Po moji logiki :arrow: ne more dokazat.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

teac
Nov uporabnik

Napisal/-a teac Sr jul 11, 2012 8:03 pm

Mislim da na kupoprodajni pogodbi piše da mora avto brez okvar delovati 8dni od dneva podpisa kupo-prodajne pogodbe po sistemu videno-kupljeno. Kaj se dogaja z avtom po teh 8ih dneh, tebe kot prodajalca ne briga več, pa če na avtu crkne bosch pumpa + se zamašijo dize + crkne turbina...

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus Sr jul 11, 2012 8:34 pm

teac je napisal/-a:Mislim da na kupoprodajni pogodbi piše da mora avto brez okvar delovati 8dni od dneva podpisa kupo-prodajne pogodbe po sistemu videno-kupljeno. Kaj se dogaja z avtom po teh 8ih dneh, tebe kot prodajalca ne briga več, pa če na avtu crkne bosch pumpa + se zamašijo dize + crkne turbina...

Kako naj jaz na avti vem, da bo šla bosch pumpa? Meni je crknila iz danes na jutri. Nobenih predhodnih simptomov. Torej jaz bi popoldne prodal avto, drugo jutro bi kupci crknila bosch črpalka. In bi imelo celo sranje, ker sem kupca 'nategnil'. Potem mi je še v roku nekaj dni neslo varovalko za ventilator in to na avtocesti, da je avto zakuhal. In potem bi me novi kupec tožil, ker sem mu prodal takšen avto. Meni pa recimo prej v enem letu ni crknilo nič druga kot stop stikalo.
Seveda nisem po izobrazbi mehanik, da bi lahko kupcu garantiral da je avto brez napake.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Sr jul 11, 2012 8:40 pm

No saj pri starem avtu s toliko kilometri tudi mehanik ne more dati zagotovila, da bo avto brezhibno deloval.

Ne vem kako bi se to težavo dalo rešiti, da bi tako kupec kot prodajalec lahko mirno spala.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 Sr jul 11, 2012 9:50 pm

Sicer nisem še nikoli brat podrobnosti kupoprodajne, ampak za moje pojme ko se naredi prepis je stvar za bivšega lastnika zaključena, pa če avto raznese potem čez eno uro... :roll:

Po drugi strani pa... določenih napak ne znajo odpraviti niti pri novih avtomobilih, kaj šele pri starih.. ;) Da ne omenjam konkretnih primerov :!:

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Sr jul 11, 2012 10:14 pm

esem je napisal/-a:Dokaz lahko potegne iz te teme - če bo res nujen - ker avtor očitno ve za neke simptome, čeprav jih ni direktno omenjal :roll:
Pač kupcu povedat za slabosti, pa čeprav zato denarnica ne bo težja. Bo pa vest lažja in spanec spokojnejši.

Seveda avtor ve za simptome.
1. simptom: avto bo star 10 let.
2. simptom: ca. 300.000 prevoženih km.
3. simptom: boschpumpa je še prva, turbina in šobe tudi. Čakaj. A je to zdaj tudi že 4. in 5. simptom? No, recimo, da boschpumpa, turbina in šobe skupaj veljajo z 1 simptom...
4. simptom: Boschpumpa je VP44. Torej ni vprašanje, a bo crknila, ampak kdaj se bo to zgodilo. Glede na kilometrino, najbrž kmalu.

A je dovolj simptomov?

Avto dela. Ne papca olja, ne kadi belo, ne kadi črno, žvižg turbine je komaj zaznaven. Jaz ne opazim kakšnega lufta v podvozju, bremza dobro, nikamor ga ne vleče. Klima je topšit, od opreme dela vse, je pa polomljeno stikalo zadnje leve šipe pri vozniku in ga je treba pravilno prijet, drugače skoči iz ležišča. Ampak ker sem baksuz, ni vrag, da ne bo človeku, ki bo zadevo kupil, nekaj crknilo...
Never argue with an id*ot. He would just drag you down to his level and beat you with experience.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jul 11, 2012 10:36 pm

M je napisal/-a:
esem je napisal/-a:Dokaz lahko potegne iz te teme - če bo res nujen - ker avtor očitno ve za neke simptome, čeprav jih ni direktno omenjal :roll:

Seveda avtor ve za simptome.
1. simptom: avto bo star 10 let.
2. simptom: ca. 300.000 prevoženih km.
3. simptom: boschpumpa je še prva, turbina in šobe tudi. Čakaj. A je to zdaj tudi že 4. in 5. simptom? No, recimo, da boschpumpa, turbina in šobe skupaj veljajo z 1 simptom...
4. simptom: Boschpumpa je VP44. Torej ni vprašanje, a bo crknila, ampak kdaj se bo to zgodilo. Glede na kilometrino, najbrž kmalu.

A je dovolj simptomov?

Simptomov je dovolj...ampak za te simptome ve tudi potencialni kupec...in kupec,ki kupi tak avto, lahko pričakuje, da se bo kmalu začelo dogajati neko sranje...Razen seveda, če kupec ni eden od tistih: Za 500€ bi rad nov avto iz salona.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Če jul 12, 2012 1:06 am

bla bla bla

u praxi je tako da kupec avto vidi, pretestira in se z nakupom strinja

tako da ko je avto kupljen je videno kupljeno

zdaj potrošni materjal gre pri starem avtu, pa četudi gre ravno kot ima nov kupec avto 1 mesec, j*** ga !

drugo je pa če ti namenoma naštimaš samo da avto vžge in dela dokler ga ne odpeljejo, pa še tu boš zelo

težko kaj dokazal, tako da ti kar prodaj avto kolikor je vreden po avto.netu !
Alergičen na rjo
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov