Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
megyso
Nov uporabnik

Nakup od fizične osebe - težave

Napisal/-a megyso Po sep 10, 2012 11:00 am

Zdravo,
kupil sem avto od fizične osebe in se je pokvaril. Po cca. 120 km - 2 dni - je začelo nekaj ropotati in mehanik pravi, da je verjetno težava v motorju.

Klical sem prodajalca in se nekaj zgovarja in pravi, da on ne ve kaj sem delal z avtom, kako sem ga vozil ipd. Krivda itak da ni na moji strani, saj nisem naredil nič
takega, da bi lahko jaz povzročil to.

Kaj sedaj? Na policijo ali kam ga prijavim, saj očitno do dogovora ne bo prišlo?

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Re: Nakup od fizične osebe - težave

Napisal/-a nevermind Po sep 10, 2012 11:24 am

Zapelji avto na servis ali amzs, naj ga priklopijo na tester in ugotovijo napake. Sicer ne vem kako gre naprej, ker še nisem imel takšnega primera, ampak če ugotovijo, da gre za skrito/prikrito napako, ga po moje lahko tožiš ali vrneš vozilo nazaj in zahtevaš vračilo denarja.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po sep 10, 2012 11:29 am

Verjetno gre za sistem videno kupljeno, tako da kar pozabi na kakšno vračilo denarja. Tako kot ti sedaj obtožuješ lastnika, lahko tudi on tebe da si v tem času grdo ravnal z avtom. Ne vem kako boš dokazal da je lastnik kriv za napako. Verjetno si šel na testno vožnjo, tam si opazil da je vse u redu in potem avto kupil. Avto se pa pokvari ne glede na to kdo je lastnik.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po sep 10, 2012 11:32 am

Zgoraj opisano se naredi pred nakupom... Menim, da v primeru nakupa od fizične osebe, bolj malo lahko dosežeš.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po sep 10, 2012 11:51 am

Ne moreš dokazat, tako da je to zgodba z žalostnim koncem... :nae

Uporabniški avatar
erixon
Stalni uporabnik

Kraj: Dom je kjer je avto...

Napisal/-a erixon Po sep 10, 2012 12:08 pm

Smem vprašati kakšen avto in kako resna je težava?
Rad imam ženske, ki znajo bočno parkirat.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po sep 10, 2012 12:12 pm

megyso je napisal/-a:Zdravo,
kupil sem avto od fizične osebe in se je pokvaril. Po cca. 120 km - 2 dni - je začelo nekaj ropotati in mehanik pravi, da je verjetno težava v motorju.

Klical sem prodajalca in se nekaj zgovarja in pravi, da on ne ve kaj sem delal z avtom, kako sem ga vozil ipd. Krivda itak da ni na moji strani, saj nisem naredil nič
takega, da bi lahko jaz povzročil to.

Kaj sedaj? Na policijo ali kam ga prijavim, saj očitno do dogovora ne bo prišlo?

sj on tut ni nič takega naredil da bi on to povzročil saj je avto dobro deloval ko si ga kupil.kako naj pa on ve kaj si ti počel z vozilom?
včasih seje dob postavt tut v kozo prodajalca pa se vprašat še z druge strani..
p.s. nisem jaz prodajalec tega vozila..
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Po sep 10, 2012 1:23 pm

ni da nekje piše da v 10 dneh lahko vrneš vozilo nazaj in prodajalec ti mora vrnit kupnino tudi če je videno kupljeno?

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po sep 10, 2012 1:50 pm

MRV je napisal/-a:ni da nekje piše da v 10 dneh lahko vrneš vozilo nazaj in prodajalec ti mora vrnit kupnino tudi če je videno kupljeno?

Mislim da 8 dni, pa samo za pravne osebe.

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Po sep 10, 2012 2:26 pm

nenene, pravne imajo garancijo 1 mesec

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po sep 10, 2012 2:34 pm

ban je napisal/-a:Verjetno gre za sistem videno kupljeno, tako da kar pozabi na kakšno vračilo denarja. Tako kot ti sedaj obtožuješ lastnika, lahko tudi on tebe da si v tem času grdo ravnal z avtom. Ne vem kako boš dokazal da je lastnik kriv za napako. Verjetno si šel na testno vožnjo, tam si opazil da je vse u redu in potem avto kupil. Avto se pa pokvari ne glede na to kdo je lastnik.

Prosim ne učit krive vere.

Pomembno je kako je bila pogodba sestavljena. V nadaljevanju govorimo o tem da je fizična oseba prodala fizični osebi vozilo.

Če je bila v pogodbo vnešena klavzula (videno-kupljeno, prodajalec omeji ali izključi jamčenje za napake) pomeni da prodajalec odgovarja za stvarne napake. A le za stvarne napake za katere je vedel da so na vozilu, pa jih je kupcu zamolčal. Pa še to le napake ki niso posledica normalne obrabe...

Se pravi, je določilo videno-kupljeno nično samo, če je prodajalec zamolčal stvarno napako kupcu za katero je vedel.
Prodajalca pa je potrebno obvestiti v 8 dneh od odkritja napake (pisno), napako pa lahko uveljavlja najkasneje v 6 mesecih od nakupa.

Kaj še pravo zakon, glede na moj povzetek zgoraj:

Pogodbena omejitev ali izkljucitev prodajalceve odgovornosti za stvarne napake
466. clen
(1) Pogodbenika lahko omejita ali popolnoma izkljucita prodajalcevo odgovornost za stvarne napake stvari.
(2) Pogodbeno dolocilo o omejitvi ali izkljucitvi odgovornosti za napake stvari je nicno, ce je bila napaka
prodajalcu znana, pa o njej ni obvestil kupca, kot tudi tedaj, ko mu je prodajalec to dolocilo vsilil, ker je izkoristil
svoj prevladujoc položaj.

(3) Kupec, ki se je odpovedal pravici odstopiti od pogodbe zaradi napake stvari, obdrži zaradi teh napak druge
pravice.

Pravice kupca
468. clen
(1) Kupec, ki je o napaki pravocasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:
1. zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroci drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe);
2. zahteva znižanje kupnine;
3. odstopi od pogodbe.
(2) V vsakem izmed teh primerov ima kupec pravico zahtevati povrnitev škode.
(3) Poleg tega in neodvisno od tega odgovarja prodajalec kupcu tudi za škodo, ki je temu zaradi napake stvari
nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.

Za ostala določila Stvarnih napak iz obligacijskega zakona si lahko pogledaš tukaj: http://www.zps.si/images/stories/zakono ... CqVsE5hieb

Najprej si pridobi strokovno mnenje, ter zapisnik (naprimer avtohiše oz. kjer je bila napaka odkrita). Dokazati moreš da je prodajalec moral vedeti za napako saj je tako očitna, kar pa je možno samo da pridobiš strokovno mnenje (pisno), ki ga seveda ob uveljavljanju stvarnne apake predočiš prodajalcu. Vsekakor pa je malo možnosti, ponavadi se te zadeve končajo na sodiščih. Če kupiš vozilo od pravne osebe pa te ščitijo še drugi zakoni in je uveljavljanje napak lažje.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po sep 10, 2012 2:53 pm

Dejstvo je, da bo ostalo le pri lepljenju nekih paragrafov, dejansko pa tega ni naredil še nihče na forumu in kakšnih realnih nasvetov ne boš dobil...
Sex turns gay people into Mexicans.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po sep 10, 2012 4:21 pm

primozek68 je napisal/-a:Dejstvo je, da bo ostalo le pri lepljenju nekih paragrafov, dejansko pa tega ni naredil še nihče na forumu in kakšnih realnih nasvetov ne boš dobil...

Kakšnih realnih nasvetov. Opisal je da mu nekaj tolče v motorju in sedaj bi rad prodajlcu vrnil vozilo oz. vračilo kupnine.

Najprej mora dobiti izvedensko mnenje oz. v pisni obliki mnenje strokovnjaka (to je lahko vodja avtomehanične delavnice..., vsekakor pomagajo da ima vsaj neke reference). Pregledat vozilo da točno definirajo napako, potem kakšna je ta napaka in seveda je ta napaka posledica normalne obrabe in/ali/oziroma je možno da je prodajalec lahko vedel za to napako. Pa ni kupca opozoril.

Tukaj se vse začne. Potem pa sledi zgoraj opisanim postopkom. Vsi nasveti so realni, ni nobeno lepljenje paragrafov, če hočeš nekaj uveljavljati moraš naprej prebrati pogodbo, poznati svoje doložnosti in šele na koncu svoje pravice.
Žal gre ponavadi obratno: najprej "odje.." prodajalca nekam, potem mu pove da ga bo tožil in našteje svoje pravice, potem začne ugotavljati da bi mu mogoče poslal kakšen zahtevek v pisni obliki. Na koncu pa ves zmatran ugotovi, da tisti list ki ga je podpisal ni kar tako in nekaj jamči z njim in celo marsikaj piše gor.
Ljudje še vedno jemljejo podpis kot nekakšen "jeb..veter".

Žal pa ustvarjalec te teme, niti ne ve točno kaj je narobe z vozilom, kateri del na motorju je v okvari in/ali/oziroma...

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po sep 10, 2012 5:32 pm

Vikking je napisal/-a:Najprej mora dobiti izvedensko mnenje oz. v pisni obliki mnenje strokovnjaka (to je lahko vodja avtomehanične delavnice..., vsekakor pomagajo da ima vsaj neke reference). Pregledat vozilo da točno definirajo napako, potem kakšna je ta napaka in seveda je ta napaka posledica normalne obrabe in/ali/oziroma je možno da je prodajalec lahko vedel za to napako. Pa ni kupca opozoril.

Edino mnenje, ki velja v tem primeru je samo sodni cenilec, ki pa ne bo spisal mnenja za 20 eurov.
Pa tudi on ne more povedat kdo je povzročil poškodbe na motorju (za katere sploh ne vemo kakšne so?!), ker je kupec že vozil avto.
Tu pomaga samo "prijazen" pogovor s prodajalcem in pot do kompromisa. Vse ostalo bo mnogo dražje...

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po sep 10, 2012 6:14 pm

hippo je napisal/-a:
Vikking je napisal/-a:Najprej mora dobiti izvedensko mnenje oz. v pisni obliki mnenje strokovnjaka (to je lahko vodja avtomehanične delavnice..., vsekakor pomagajo da ima vsaj neke reference). Pregledat vozilo da točno definirajo napako, potem kakšna je ta napaka in seveda je ta napaka posledica normalne obrabe in/ali/oziroma je možno da je prodajalec lahko vedel za to napako. Pa ni kupca opozoril.

Edino mnenje, ki velja v tem primeru je samo sodni cenilec, ki pa ne bo spisal mnenja za 20 eurov.
Pa tudi on ne more povedat kdo je povzročil poškodbe na motorju (za katere sploh ne vemo kakšne so?!), ker je kupec že vozil avto.
Tu pomaga samo "prijazen" pogovor s prodajalcem in pot do kompromisa. Vse ostalo bo mnogo dražje...

Lahko pridobi mnenje pooblaščene delavnice za njegovo znamko vozila, lahko pridobi mnenje glavnega prodajalca vozil njegove znamke, lahko pridobi mnenje uvoznika dotične znamke. Ja in strokovni pregled je potreben in pisno mnenje je potrebno plačati. Ker potem imaš nekaj trdnega v roki s čimer lahko, potem prodajalcu poveš in izkažeš z nekim dejanjem da boš šel do konca če tudi do sodišča.
To pa da rečeš:" je moj nartaboljši kolega poslušu kak motor ropoče in je sigurn hin bukov bat, zej te bom pa tožu.", "se mi zdi da bo motor hin".
Ja kdo ga po pa resno jemal.

Sodni izvedenec je potreben če pride do sodnega postopka. Lahko prideta z vsak svojim strokovnim izvedencem, ki imata nasprotna si mnenja, lahko sodišče določi sodnega izvedenca za avtomobilsko stroko. Na koncu bo stroške plačala stranka ki izgubi postopek.

Če boš hodu do kateregakoli prodajalca (fizična ali pravna oseba), pe rečeš motor čudn ropoče ti si kriv, avto je hin, vrni denar. Bi morali uzakonit, da si lahko prodajalec obuje največji jekleni škorn, ki ga lahko obuje in mu da brco v rit čez vrata.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Po sep 10, 2012 6:56 pm

Jaz lahko potrdim da vse kar je Vikking napisal drži in to je pravi postopek.
Osnova za karkoli pa je da napako na avtu diagnosticirate ! Sicer nevem kakšen avto imaš ampak recimo pooblaščeni Opel serviser ti za cca 20€ naredi kompletni pregled avtomobila in tester tako da ti odkrije vse morebitne prikrite napake. Je pa to treba narediti takoj po nakupu (če nisi pred nakupom).
Po ugotoviti napake pa bo hitro jasno če imaš argumente ali ne. Če jih imaš enostavno vse prepustiš odvetniku če se tebi neda ukvarjati s tem.
Ali pa prodajalcu predložiš dokumentacijo in morda bo, ko bo ugotovil da imaš argumente popustil in ti zadevo popravil ali vrnil denar.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če sep 13, 2012 10:02 pm

Toži ga, samo predno dejansko to narediš se vprašaj, če se ti splača, ker boš mel lahko na koncu stroškov za 500 evrov in več pa ne boš nč dosegel. Ti avto pelji k avtomehaniku naj ga odpre in pogleda, potem pa pokliči prodajalca in mu povej, če je pripravljen kaj finančno pomagat, če ne bo tel pa nič.
Član od leta 2004 :)

Uporabniški avatar
mirkec
Nov uporabnik

Napisal/-a mirkec Pe sep 14, 2012 10:05 am

Prvo zamenjaj mehanika ,če ne more ugotoviti vzrok ropotanja.Če res ropoče v motorju, prej pa ni sem prepričan, da prodajalec ni mogel vedeti za napako, oziroma je ni mogel prekriti. Še vedno ne vemo starost avta in prevoženi kilometri.Če jih je tam nad 50kkm, pol lahko skoraj vedno pričakuješ kakšmno težavo. Jew pa res, da s silo pač ne boš veliko dosegel.
Srečno, pa poročaj o napaki.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov