Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

O terenskih avtomobilih (terencih) sredi mest

Napisal/-a nebivedu Če sep 13, 2012 2:59 pm

Da malo popljuvam društvo "focus", ki je dobilo na leto za 150.000 evrov nepovratnih sredstev od države za nič dela in pljuvanju po ljudeh:

...kot jezni odgovor na protest društva "Focus"
(c) 2012, Darko Bulat

Včeraj, 12.9.2012 je manjša skupina članov in simpatizerjev društva "Focus" sredi Ljubljane organizirala neke vrste protest zoper navzočnost "terencev" sredi mest. Protest so, med ostalim, izvajali tudi tako, da so "delili rdeče kartone" naključno mimovozečim in nič hudega slutečim lastnikom terenskih avtomobilov. Ta protest je, glede na svojo razsežnost, dobil kar zajetno pozornost s strani vseh pomembnejših medijev, tako TV kot dnevnega časopisja.

Uvodoma naj povem, da sem lastnik in uporabnik terenskega osebnega avtomobila Land Rover Defender 110. Kdor ne ve kaj to je si lahko pomaga z "Guglom", v grobem pa velja, da gre za enega izmed bolj zmogljivih terenskih vozil. Sem tudi član društva ljubiteljev terenske vožnje in se občasno udeležim kakih organiziranih off-road dogodkov (zlasti v tujini). Tovrstna dejavnost je v tujini bolj popularna in "družbeno sprejemljiva", kot (očitno) v Sloveniji, saj so v Sloveniji v glavnem same prepovedi glede vsega, tako tudi glede morebitne vožnje v naravi. A narava je dejansko silno prizanesljiva in lahko prenese vse.

Res pa je tudi, da (žal) ne živim nekje na deželi, kjer bi morda njegove terenske zmogljivosti preverjal dnevno. A tudi, če bi, urbanizacija dežele je v Sloveniji prišla do stopnje, da je skoraj vsaka vas v celoti ali v večjem delu asfaltirana. Živim sredi Ljubljane, alas, tako, da sem se ob včerajšnjem protestu čutil kot tarča tega protesta, pa čeprav meni osebno niso izročili "rdečega kartona". Očitno nisem bil na pravem mestu v času protesta.

Toda, ta avto sem kupil sam, z lastnim denarjem. Domnevam, da velja enako za vse druge (ali veliko večino) lastnike terencev. Tudi stroške goriva (v katerem je veliko trošarine, torej neposredno davščin državi) in servisov ter vzdrževanja krijem sam. Tako nameravam ravnati tudi v prihodnje, torej ne pričakujem, da bi mi moje stroške kril kdorkoli drug, ne Urad Vlade za komuniciranje in ne katerikoli drugi sponzor.

Hkrati si ne morem privoščiti, da bi za vsako priložnost imel drug avto. Imam le terenca, in ne npr. Smarta za po mestu, enoprostorca za družinske izlete, kombi za nakupe v IKEI, Audi za poslovne sestanke in kabriolet za romantične izlete.

Ko je pred leti bila poplava v Ljubljani (predvsem na Viču) sem pomagal nekaj prebivalcem Viške ulice, da jim ni bilo treba tacati po globoki vodi in jih prepeljal na suho. Takrat je marsikateri avto obtičal v globoki vodi. Mojemu voda ne škoduje, saj je klasični diesel, nima skoraj nič elektronike (razen alternatorja, avtoradija in nekaj stikal).

In kdo naj meni potem prepove navzočnost sredi mesta in zakaj, ter zlasti na kakšni pravni podlagi? Redno servisiram avto, plačam vse obveznosti za uporabo cest kot vsak drug uporabnik le-teh. Me ne moti niti to, da letno prevozim bistveno manj kilometrov, kot nekdo, ki se dnevno pripelje z lastnim avtom v Ljubljano. Ko že "Focus" omenja prekomerno porabo goriva.

Me pa moti, ko kdorkoli parkira na prostoru za invalide. In če to slučajno sovpada z nekoliko boljšim avtomobilom (terenc ali ne) je TO KONKRETNO DEJANJE potrebno sankcionirati. Ne gre za to, da bi vsi lastniki terencev med sabo solidarizirali z prenapetnežem, ki ("može mu se") parkira na prostoru za invalide, ali drugje na neprimernih mestih, gre za to, da nismo čreda.

Vsakdo naj odgovarja za lastna dejanja in noben "Focus" ni potreben za to, da nas spravlja v meje, ki obstajajo le v njihovih glavah. Ne vem od kod jim pravica ali drznost, da upajo drugim navadnim ljudem soliti pamet kako naj ravnajo v lastnem življenju, vem pa od kod jim denar za to početje.

Kot društvo ga dobijo neverjetno veliko iz javnih virov.

"Supervizor" pravi, da je društvo "Focus" v zadnjih 10 let iz javnih sredstev dobilo nekaj čez 400.000 EUR. Samo v letošnjem letu je do zdaj dobilo cca 150.000. Ni slabo za društvo.

Mimogrede, društva, ki se ukvarjajo z naravoslovnimi dejavnostmi in s spodbujanjem naravoslovja pri mladih, torej s tistimi, ki edina lahko pomagajo potegniti voz gospodarstva iz krize ne dobijo niti približno takšne zneske. Društva elektronikov, astronomov, radioamaterjev, vsa ta so v veliki večini primerov odvisna zgolj in samo od članarin lastnih članov in morajo krepko premisliti katere dejavnosti sploh lahko izvajajo, saj je kapitalistična logika neizprosna. Če je treba plačati najemnino za članske prostore (ki je do pred leti ni bilo potrebno plačevati, saj so družbene dejavnosti bile zaželjene) je jasno, da bo zmanjkalo denarja za kaj drugega. Ali pa se bo potrebno izseliti, kot se je npr. letos mogla izseliti Zveza Radioamaterjev Slovenije iz lokacije na kateri je bila od ustanovitve pred več kot 60-imi leti.

Tukaj je link na Supervizor vnos društva "Focus": http://supervizor.kpk-rs.si/podj/54838444/

Iz znoraj navedenega se zdi, da je družbi (in državi) očitno več do tega, da se financirajo tisti, ki po končanem študijo niso zmožni najti službe in zaposlitve v gospodarstvu, kakor, da bi se denar uporabil za investicije in naložbe. Bog varuj, potem ni niti presenetljivo, da smo kjer smo.

V tem smislu je tki. protest društva "Focus" le pokazatelj kako globoko zgrešeno politiko porabe javnega denarja se je vodilo in se vodi. Lastniki terencev smo le "kolateralna škoda", a se zaradi tega še s tem ni treba sprijazniti.

Jaz se s tem ne morem strinjati in se ne bom strinjal nikoli.

Za povzetek:

1. Društvu Focus": glejte svoja posla in najdite si konkretno delo.

2. Državi (Vladi RS): dejte malce preveriti kam gre javni denar in s kakšnim namenom se izvaja socialni inženiring pod pretvezo boja za čistejše okolje.

3. prenapetnežem, ki parkirajo na mestih za invalide: speljite se stran od tod in parkirajte pravilno

4. policiji: začnite, za božjo voljo, preganjat takšne prekrške in se ne obračat stran od tistih, ki očitno imajo denar (Cayenne, Audi Q7, BMW X6, whatnot) in ste presrani ob sami misli, da bi se zamerili kaki vplivni zverini

5. bralcem tega bloga: pokomentirajte..

VIR: http://dbulat.blogspot.com/2012/09/o-terenskih-avtomobilih-terencih-sredi.html
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: O terenskih avtomobilih (terencih) sredi mest

Napisal/-a INFINITI Če sep 13, 2012 3:13 pm

Hahahahaha :lol:

Slika

Pod to sliko bi šel komentar: "Kaj ti bo pravi kur_c, če imaš vibrator"

Drugače se strinjam da onesnaževanje ni dobra zadeva, ampak temu pač služijo razni dpf filtri, EU norme in vse strožje takse - pa naj se potem vsak pač vozi kakor mu paše.

So ti protestni loleki kdaj povohali kako od Ljubljanskih trol?
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Če sep 13, 2012 3:39 pm

Pa saj nismo američani, da bi imeli 80 % populacije ogormne bencinske požiralce goriva in da bi bil to tak problem. Saj niso normalni...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če sep 13, 2012 3:45 pm

Večina terencev manj popije kot pa razni športni avtomobili, ki pa jih je zadnj čase po ljubljani ogromno. Tistih 5 terencev na mesec, ki se pa zapeljejo v center ljubljane, pa zelo malo škode naredi.

Bolj me pa moti, da tako društvo, ki dela bedake iz sebe, dobiva več podpore od našega davkoplačevalskega denarja (letos 150.000 evrov) kot večina drugih društev skupaj.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Če sep 13, 2012 4:19 pm

Kmalu bodo še prepovedali prdet, ker uničuje ozon :rofl

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Če sep 13, 2012 4:35 pm

Društvo dobi lepe denarce, in jih mora "javno" upravičit. Bolj kot je vse skupaj banalno bolj je medijsko izpostavljeno. Ter v tej Sloveniji potem normalno sprejemljivo, da je ta denar šel v prave roke.

A resno misliš da ti lahk soli pamet o terencih, predsednica društva focus, Živa Gobbo ki je diplomirala na FDV-ju z nalogo: "Safe sex is sexy" : vloga posameznika v nevladnih organizacijah, ki se ukvarjajo s hiv/ aidsem v Bocvani : diplomsko delo"

Je pa zgleda dovolj "dobra" tako ali drugače, da cuza državni denar in to ne malo.

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Če sep 13, 2012 4:39 pm

INFINITI je napisal/-a:So ti protestni loleki kdaj povohali kako od Ljubljanskih trol?

2x :evil: .namesto da so dali njim teh 150k,bi jih lahko dali LPP-ju da usaj posevisira stare trole za manj onesnazevanja,saj lih stare trole(se najde tud ksa nova) največ "dimijo" po centru Ljubljane in to dobesedno se črn dim usuje iz njihovih izpuhov :/:o:/

p.s.:se najvec me moti to da na TP-ju vrze mojega mlinčka(1.6 bencin)zard previsokih plinov,medtem ko LPP vozi lokomotive namest avtobusov :ue

matejSS
Nov uporabnik

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Če sep 13, 2012 5:26 pm

Js sm se za glavo držal, ko sem gledal prispevek. Za kake bedarije protestirajo, to ne morš verjet.

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus Če sep 13, 2012 5:39 pm

Mislim, da bi njim pomagal samo tole http://www.youtube.com/watch?v=AOIBw1rXzy4 :lol:
Ma FDV.... oops

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Če sep 13, 2012 6:14 pm

še bolj zeleni ne moremo bit kot smo. :roll:
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Če sep 13, 2012 8:40 pm

nej se budale raj spravjo protestirat pred sodišča, vlado...
kako jih ni sram za tako stvar štrajkat pa se smešit sred lublane. očitno jim res dobr plačajo da iz sebe delajo budale.
da bi pa protestirali proti vse višjim cenam življensko potrebnim živilom in cenam goriva, pa ni junaka :roll:
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če sep 13, 2012 8:49 pm

Mgajvr je napisal/-a:nej se budale raj spravjo protestirat pred sodišča, vlado...
kako jih ni sram za tako stvar štrajkat pa se smešit sred lublane. očitno jim res dobr plačajo da iz sebe delajo budale.
da bi pa protestirali proti vse višjim cenam življensko potrebnim živilom in cenam goriva, pa ni junaka :roll:

Kako naj protestirajo proti državi, če so plačani iz državnega proračuna :lol: :huh:
Kreteni so, niso pa neumni. Tudi jaz bi šel mahat s tablami, če bi mi dali 150.000€, verjemi (no ja, verjetno ne bi, ampak saj razumeš kaj hočem povedat) ;)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če sep 13, 2012 8:56 pm

men k bi tko pokazal rdec karton se sam vanga zapeljem pa ga povozm.
kdo je on da bo mene sodil pa me imel za manjvrednega ,če vozim terenca.
vozim kar hočem mam svobodno izbiro glede tega.
in pa kot je bilo napisano dosti terencev pokuri manj kot sportni avtomobli,zakaj potem ne naredijo se protest ker se trole vozjo po lj?
p.s. nimam terenca sam nevem zakaj bi to spremenilo kar kol kar se tice mišljenja
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Če sep 13, 2012 9:13 pm

2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če sep 13, 2012 9:16 pm

peroRS je napisal/-a:
Kako naj protestirajo proti državi, če so plačani iz državnega proračuna :lol: :huh:
Kreteni so, niso pa neumni. Tudi jaz bi šel mahat s tablami, če bi mi dali 150.000€, verjemi (no ja, verjetno ne bi, ampak saj razumeš kaj hočem povedat) ;)

Ja, tole je najbolj žalostno a resnično. Ne morem verjeti, da dobijo takšne ogromne vsote denarja in te brezdelni hipiji se potem odpravijo izigravat klovne na ulico in se nekaj norce delajo z vseh nas in dobesedno na naš račun! Vlada pa trobi o varčevanju!! :roll:

Pa kje jaz živim?? BUTALE!

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Če sep 13, 2012 9:18 pm

Dobro bi bilo vprašati naše vrle javne uslužbence in državnike kako to da takšni diletanti dobijo zajetne vsote denarja za svoje dubiozne podvige kot je bil ta?
In potem naj bi bila kriza... med tem v Revozu zapirajo popoldansko izmeno - res smo pametni!

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če sep 13, 2012 9:53 pm

Gre pač za splošno nerazgledanost ljudi, kot tudi našega Mariborskega župana, oboji pa se ne zavedajo, da je njihov zrak v sobi, pisarni, kuhinji do 25x bolj onesnažen kot zunaj ;)

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Če sep 13, 2012 10:48 pm

Jih pozna kdo? Potem bi mel kak kontakt.

Me zanima njihov dobavitelj, ker so očitno na nečem kvalitetnem/močnem :DDD

Uporabniški avatar
karel
Novinec

Kraj: zg. Savinjska dolina

Napisal/-a karel Pe sep 14, 2012 6:40 am

:lol:
Think. Feel. Drive.
LP Karel
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten