Debate, ki niso vezane na ostala področja...

skrillex7
Nov uporabnik

prva pomoč

Napisal/-a skrillex7 Po okt 15, 2012 7:41 pm

lep pozdrav :) nekateri od vas še nimamo izpita in rabimo vašo pomoč, da ga dobimo, da bomo lahko objavljali kasneje naše avte gor :D

ima kdo slučajno nove pole za prvo pomoč? :)

lep večer!

ysrxdtczvgu
Novinec

Kraj: Maribor

Re: prva pomoč

Napisal/-a ysrxdtczvgu Po okt 15, 2012 7:44 pm

Seveda da imamo. Nekateri smo pa šele naredili izpit. Povej mail pa jih dobiš, rabiš tudi pole za cpp? :D
Programmers - an organism that turns coffee into software.

vuli
Novinec

Kraj: Bovec

Napisal/-a vuli Po okt 15, 2012 9:19 pm

za pp pa res ne rabiš pol, so pa taka otroška vprašanja, da .....

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ To okt 16, 2012 6:22 am

OK sej mogoče malo pristransko gledam na tole stvar ...
ampak, kaj pa če bi se dejansko naučili osnove prve pomoči, da jo lahko uporabite v realnem svetu ne pa samo se na pamet nadudlat uprašanja iz pol ?

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To okt 16, 2012 11:47 am

Matey_ je napisal/-a:OK sej mogoče malo pristransko gledam na tole stvar ...
ampak, kaj pa če bi se dejansko naučili osnove prve pomoči, da jo lahko uporabite v realnem svetu ne pa samo se na pamet nadudlat uprašanja iz pol ?

LP
Matej

Ma ne ga srat, pa ja ne pričakuješ da bo nudil prvo pomoč svojim staršem, otrokom, svojim bližnjim,, ali pa XY osebi. :roll:

Sarkazem OFF

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Sr okt 17, 2012 6:37 am

Pero je napisal/-a:
Ma ne ga srat, pa ja ne pričakuješ da bo nudil prvo pomoč svojim staršem, otrokom, svojim bližnjim,, ali pa XY osebi. :roll:

Sarkazem OFF

No ja sej maš prav ... prva pomoč je itak sam za okras pa plac u možganih zasedat.
Zdej je dost bol popularno in koristno, da mimoidoči uzamejo svojo ''iCiglo'' vn in use posnamejo pol pa hitro na YouTube al pa Facebook prlepijo, da čim več ''lajkov'' dobijo. ;)

LP
Matej

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

skrillex7
Nov uporabnik

Napisal/-a skrillex7 Sr okt 17, 2012 2:59 pm

ysrxdtczvgu je napisal/-a:Seveda da imamo. Nekateri smo pa šele naredili izpit. Povej mail pa jih dobiš, rabiš tudi pole za cpp? :D

ja, bi bil zelo vesel :) 15521552a@gmail.com hvala :D

skrillex7
Nov uporabnik

Napisal/-a skrillex7 Sr okt 17, 2012 3:00 pm

Matey_ je napisal/-a:OK sej mogoče malo pristransko gledam na tole stvar ...

LP
Matej

čemu, da slučajno v zmedi naredim nekaj narobe, me potem stoži in plačujem? poznam primer.. žal, ljudje so taki, izkoristijo vsako šanso, da te oberejo. lp

vuli
Novinec

Napisal/-a vuli Sr okt 17, 2012 3:48 pm

se strinjam, tudi take se dogajajo.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Če okt 18, 2012 10:38 am

Za vse vsevede ipd. na forumu id drugje.

V primeru nudenja prve pomoči kot laik ne moreš biti kazensko odgovoren za zaplete povzročene ob nudenju PP saj gre za reševanje življenja in podpori osnovnih življenskih funkcij - po kmečko --- tudi če te toži ne bo nič dosegu.

Drugače pa me žalost stisne, ko slišm primerke kot ste vi - zakaj bi pomagal, saj me lahko toži - kako vam je lahko tako malo mar do sočloveka ??? Mar ni življenje najvišja prioriteta ?

Pa da še sam podam primer:
pred leti so študentje medicinske fakultete naredili preizkus. V turistični sezoni je sredi tromostovja v LJ gospod zaigral izgubo zavesti in negibno obležal na tleh. Ob vseh mimoidočih je trajalo !!!45 min!!!, da je prva oseba pristopila do njega in še to je bila turistka iz Nizozemske. Še nekaj medicinskih dejstev - za vsako minuto, ki mine pri osebi, ki ne diha/ji ne bije srce, se zmanjša možnost preživetja za 10% - v primeru, da nihče ne ukrepa. Sper po kmečko - gospod bi bil 4'5x mrtev preden je nekdo zbral pogum in pristopil do njega.

Lahko še naprej:
Fant v svojih 20-ih je utonil v luži po prometni nesreči, saj so njegovi ''prijatelji'' razmišljali ... kaj pa če naredimo kaj narobe - namesto da bi ga obrnili na hrbet in premaknili obraz iz luže, ter ga s tem rešili, je fant utonil.

Gremo naprej:
Krvavec 2012 (nočno sankanje) - popularno Slovensko smučišče. Ko je delavec zaposlen na snučišči z obrazom priletel v neoznačen in nezavarovan kovinski drog, je bila edina oseba, ki mi je bila pripravljena pomagati ob nudenju PP nezavestnemu poškodovanemu gospodu moj 15-letni brat ... na srečo se gospod ni zadušil v lastni krvi in lahko veselo smuča naprej.

Pa mislim, da se še kaj najde, tako da prosim ne mi z izjavami ''kaj pa če me toži'' ... že zako je Slovenija v slabem stanju, še to malo človečnosti in solidarnosti, da izgubimo, potem nam pa res samo še dolgovi ostanejo.

P.S. Vse nadaljne pripombe na moj pogled glede nudenja PP mi pošljite na ZS pa jih z veseljem strokovno utemeljim.

LP
Matej

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če okt 18, 2012 10:46 am

Matey_ je napisal/-a:Pa da še sam podam primer:
pred leti so študentje medicinske fakultete naredili preizkus. V turistični sezoni je sredi tromostovja v LJ gospod zaigral izgubo zavesti in negibno obležal na tleh. Ob vseh mimoidočih je trajalo !!!45 min!!!, da je prva oseba pristopila do njega in še to je bila turistka iz Nizozemske. Še nekaj medicinskih dejstev - za vsako minuto, ki mine pri osebi, ki ne diha/ji ne bije srce, se zmanjša možnost preživetja za 10% - v primeru, da nihče ne ukrepa. Sper po kmečko - gospod bi bil 4'5x mrtev preden je nekdo zbral pogum in pristopil do njega.

Mene to sploh ne čudi. Slovenci prav privoščijo drugemu nesrečo in težave.

vuli
Novinec

Napisal/-a vuli Če okt 18, 2012 1:31 pm

lepo si napisal, hvala.

Uporabniški avatar
FFST
Nov uporabnik

Napisal/-a FFST Pe okt 19, 2012 8:00 pm

Me je kar groza ko tole berem... Že tako je znanje prve pomoči v Slovenji porazno. Dekleta in fantje (vsaj večina) na izpitih prve pomoči za bodoče voznike nimajo nobenega motiva naučit se dejanskih veščin... ampak samo naredit izpit, ker ta predstavlja eno izmed stopnic na poti do vozniškega dovoljenja. Prav užitek je delati s kakšno izjemo, ki dejansko pokaže interes do znanja... Kar je najbolj žalostni pa so razni izgovori o tožbah ob napačnem ukrepanju itd. Če kot laik ne pomagaš, si pravno odgovoren... Kaj pa neznanje, ko bo treba pomagat kakšnemu od svojcev ali prijateljev (kar je statistično najbolj verjetno)...
U glavnem... če opravite tečaj in preberete knjigo... kar vam vzame par dni, boste znali vsaj osnove... in s tem morda rešili kakšno življenje... in z lahkoto boste rešili tudi test. :roll:

LP Uroš

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Ne okt 21, 2012 2:00 pm

imaš prav. ko sem pa jaz delal izpit smo imeli tako predavateljico, da tudi če bi hotel odnest kaj znanja nisi mogel, ker je bila kot neka zmedena panična kokoš :huh:
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Ne okt 21, 2012 2:51 pm

_YUGO-GVX_ je napisal/-a:imaš prav. ko sem pa jaz delal izpit smo imeli tako predavateljico, da tudi če bi hotel odnest kaj znanja nisi mogel, ker je bila kot neka zmedena panična kokoš :huh:

No to je pa problem, ker prvo pomoč pogosto učijo ljudje z veliko teoretičnega a popolnoma brez praktičnega znanja.

LP
Matej

Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov