Debate, ki niso vezane na ostala področja...

avtoman
Nov uporabnik

Kraj: Lj okolica

Enopasovna ali dvopasovna cesta

Napisal/-a avtoman Pe okt 19, 2012 12:08 pm

Potreboval bi pojasnilo, ali je priključna cesta pri BTC-ju med Bratislavsko in Leskoškovo, ter naprej čez križišče do priključka na avtocesto proti Novim Jaršam, enopasovna ali dvopasovna. Tu se redno dogaja, da stoji kolona pred semaforjem levo, tako da lahko tisti ki zavijajo proti Leskoškovi neovirano speljejo pri zeleni luči, kar je tudi prav. Toda redno se dogaja, da te v križišču nekdo prehiti po desni in izsili prednost na samem priključku, kar je zelo nevarno, saj tam ni hitrostne omejitve.
Ta del omenjene ceste ni označen z neprekinjeno črto, tako da bi bila nedvoumno dvopasovna cesta, toda zakon pravi, da je prometni pas označen ali neoznačen vzdolžni del smernega vozišča, ki je dovolj širok za neovirano vožnjo dvoslednih vozil v eni vrsti; .
Če je dvopasovnica, kako naj vem, do kje smem voziti, da ne oviram nekoga, ki me prehiteva po desni. Ne vem zakaj je v podobnem primeru na priključku proti Grosuplju n.pr., ta jasno razdeljen na dva pasova s prekinjeno črto.
Osebno menim, da je taka ureditev prometa kot je ta, skrajno nevarna, ter možen vzrok za marsikatero nesrečo, tako kot še marsikaj v tej državi, saj že sam zakon dopušča individualno razlago, kaj je to prometni pas.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: Enopasovna ali dvopasovna cesta

Napisal/-a esem Pe okt 19, 2012 12:43 pm

Dva pasa v isto smer morata vedno bit označena s sredinsko črto, prekinjeno ali neprekinjeno. To, da piše "neoznačeno" velja za npr ulice ali ceste, kjer zunanji rob (bankina) ni označen s črto in ne za dvopasovne. Zakon je tu enoznačen in nima "individualne razlage". Tvoj primer je enopasovna, a ker je (pre) široka, se v gužvi nekateri "prilagajajo" in kdaj res povzročajo nevarne situacije.

Sba
Novinec

Napisal/-a Sba Pe okt 19, 2012 2:21 pm

Se mi zdi, da je tam neko nenapisano pravilo, da se tisto cesto uporablja kot dvopasovnico. Je namreč dovolj široka in s takim načinom povečamo pretočnost, saj ti običajno prihrani kak semafor čakanja. Še posebej v primeru, da greš naravnost, ostali pa zavijajo levo. Večkrat sem tudi opazil, da se tudi z avtošolo postavijo na desni pas in gredo naravnost na obvoznico (Govorim za smer proti razcepu Zadobrova), kjer jih gre večina z levega pasu na obvoznico in tisti na desnem pasu zavijajo proti Leskovškovi.

Mene na tistem delu bolj moti vožnja v polno križišče, kar se še posebno rado dogaja v križišču z Bratislavsko in Šmartinsko, ampak to je pri nas, tako ali tako, težava vseh križišč.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Pe okt 19, 2012 2:45 pm

ko sem pred leti delal izpit, se spomnim, da veljajo pravla kot pri klasični široki enosmerni - torej se uporablja kot dvopasovna v križiščih - torej se moraš pred križiščem razvrstiti na levo ali desno odvisno kam greš
mislim, da zato, ker je brez črt ni nevarna cesta - nevarna je predvsem zaradi objestnih voznikov
lp

avtoman
Nov uporabnik

Napisal/-a avtoman Pe okt 19, 2012 5:57 pm

Hvala vsem, ki ste mi odgovorili. Res je žalostno, da najbolj osnovnih pravil ne poznajo v avtošolah, kar se je danes pokazalo tudi v praksi, še bolj žalostno pa je to, da inštruktor vzpodbuja mladega voznika na agresivno in nepravilno vožnjo. Čeprav je bila nesramna inštruktorica ženskega spola, bi ji najraje primazal krepko zaušnico, saj na policaje tako ne moreš računat, da bi naredili red.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe okt 19, 2012 7:06 pm

avtoman je napisal/-a:Hvala vsem, ki ste mi odgovorili. Res je žalostno, da najbolj osnovnih pravil ne poznajo v avtošolah, kar se je danes pokazalo tudi v praksi, še bolj žalostno pa je to, da inštruktor vzpodbuja mladega voznika na agresivno in nepravilno vožnjo. Čeprav je bila nesramna inštruktorica ženskega spola, bi ji najraje primazal krepko zaušnico, saj na policaje tako ne moreš računat, da bi naredili red.

Zakaj bi ji primazal - s tem le dokazuješ, da si ti agresivec. Kaj pa če ima inštruktorica prav, a na to pa nisi pomislil? Avtošole redno vozijo tam skrajno desno. Kaj pa če vsi ostali delajo narobe, ki stojijo oziroma vozijo v vrsti skrajno levo. Katera stran je torej bolj pravilna leva ali desna .... hmmmm :twisted:

Uporabniški avatar
tade320
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a tade320 So okt 20, 2012 12:13 am

Avtošole vozijo pravilno. Fora je, da po pravilih moraš na desno, če greš naravnost ali desno, na levi pas pa, če zavijaš levo. To je logično v večini križiš, saj kdor gre levo čaka tiste, ki mu grejo nasproti. Tukaj pa ti ne gre nihče nasproti (in tudi praktično nihče ne zavija levo), zato bi bilo bolj pametno ravno obratno. Talne označbe bi zadevo seveda močno olajšale.

še link, mal dol je treba it.
klik

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So okt 20, 2012 4:55 am

mene tud moti zakaj ni tam črt in puščic na cestišču, levo/ravno,ker marsikdo ne ve, kako se razvrščamo na enosmerni cesti, ko hoćemo zavit levo.....

avtoman
Nov uporabnik

Napisal/-a avtoman So okt 20, 2012 11:49 am

BBoss
Skupaj smo ugotovili da je ta cesta enopasovna, kar sem vedel že preje, samo nisem bil prepričan. Če te na taki cesti nekdo prehiteva po desni je to kar resen prekršek, mar ne in to se je zgodilo moji prijateljici, jaz sem bil samo sopotnik. Če je voznik ki krši še avtošolar, je vse skupaj še toliko resneje.
Na križišču sem odprl okno, ter očital inštruktorici, kako uči vožnje, pa je začela grdo nakladati, da nimam pojma o vožnji, čeprav se še rodila ni, ko sem imel izpit, ter da naj grem na Hradetskega c. vprašat kako se pravilno vozi.
Za nameček je vzpodbudila učenca, da je v križišču prehitel ostale voznike po desni strani, se vrinil v kolono na priključku na avtovesto, vse z veliko hitrostjo. Pri tem nimam več besed. Pa presodi, kdo je bil tukaj bolj agresiven !!!

martello
Novinec

Napisal/-a martello So okt 20, 2012 2:12 pm

Se strinjam z napisanim, vendar pa si sam te ceste ne upam 'uporabljati' kot enopasovnice: ljudje (beri: vozniki Audijev Q7) so se odločili, da je ta cesta dvopasovna, in oni imajo vedno prav.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So okt 20, 2012 11:52 pm

avtoman je napisal/-a:BBoss
Skupaj smo ugotovili da je ta cesta enopasovna, kar sem vedel že preje, samo nisem bil prepričan. Če te na taki cesti nekdo prehiteva po desni je to kar resen prekršek, mar ne in to se je zgodilo moji prijateljici, jaz sem bil samo sopotnik. Če je voznik ki krši še avtošolar, je vse skupaj še toliko resneje.
Na križišču sem odprl okno, ter očital inštruktorici, kako uči vožnje, pa je začela grdo nakladati, da nimam pojma o vožnji, čeprav se še rodila ni, ko sem imel izpit, ter da naj grem na Hradetskega c. vprašat kako se pravilno vozi.
Za nameček je vzpodbudila učenca, da je v križišču prehitel ostale voznike po desni strani, se vrinil v kolono na priključku na avtovesto, vse z veliko hitrostjo. Pri tem nimam več besed. Pa presodi, kdo je bil tukaj bolj agresiven !!!

Očitno boš moral sam vzeti cpp v roke in ga orenk preštudiral, ker kot si sam napisal, je bilo to davno davno, ko si naredil izpit. Če se držiš levo bi moral zaviti levo razen, če bi obstajale talne označbe, ki bi določale drugačen način vožnje. Tisti, ki se držijo desno gredo lahko naravnost ali pa desno. To so osnove in to velja pri dovolj širokih enopasovnih cestah, kjer pride pred križiščem do razvrščanja.

če bi odprl link, ki ga je objavil tade320 bi lahko prebral naslednje
Če pred križiščem razvrstilnih pasov ni, se razvrstimo:

za zavijanje v levo - na levo stran smernega vozišča,
za vožnjo naravnost ali za zavijanje v desno - na desno stran smernega vozišča.

Preden se pred križiščem razvrstimo oziroma zamenjamo prometni pas, se moramo prepričati, da to lahko varno storimo, svojo namero pa moramo s smerno utripalko pravočasno in nedvoumno nakazati drugim prometnim udeležencem. Tudi v križišču moramo drugim s smerno utripalko jasno povedati, da nameravamo zaviti v levo ali v desno.

Mimo avtomobilov, ki se postavijo levo se lahko pelješ in se to ne smatra kot prehitevanje po desni... tudi drugače vožnja mimo po desni v mestu se ne šteje za prehitevanje po desni saj lahko na vseh dvopasovnicah to normalno počneš, dovolj široka enopasovnica pa se pred križiščem obnaša kot dvopasovnica. Sicer pa probaj uveljaviti svoj prav in ko pride do neseče boš presenečen, da so očitno tudi policaji bedaki in sodniki za prometne prekrške tudi, pa odvetniki zavarovalnic so tudi cepci in inštruktorji vožnje logično enako... le ti imaš prav in še naprej veselo lajaj skozi okno in izvajaj cestno besedno agresijo nad drugimi, čeprav vozijo pravilno sam ga pa serješ. Boš enkrat naletel na sebi enakega, ki mu tako bevskanje pač ne bo všeč in ti bo na drug način povedal, da se motiš - si res želiš to?

sašo5 je napisal/-a:mene tud moti zakaj ni tam črt in puščic na cestišču, levo/ravno,ker marsikdo ne ve, kako se razvrščamo na enosmerni cesti, ko hoćemo zavit levo.....

Ni jih zato, ker kamion ali avtobus nebi mogel tega upoštevat pri zavijanju saj bi moral zapeljati preko ločevalne črte. Ovinek levo ali desno v križišču je namreč tam preveč zaprt za daljša vozila.

avtoman
Nov uporabnik

Napisal/-a avtoman Ne okt 21, 2012 10:37 am

Ubogi BBos, ali kaj si že, praviš da naj še naprej lajam skozi okno, toda naj ti povem, da me nisi užalil. S sosedovo ovčarko Niko, se prav dobro razumeva, bolje kot z bednimi ljudmi tvojega kova, ki se jim poskušam izogniti kar se le da daleč.
Tisti, ki so vse skupaj dobro prebrali, pa vedo za kaj gre, meni pa predvsem za upoštevanje pravil vožnje in varnost na cesti.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Ne okt 21, 2012 2:35 pm

avtoman je napisal/-a:Ubogi BBos, ali kaj si že, praviš da naj še naprej lajam skozi okno, toda naj ti povem, da me nisi užalil. S sosedovo ovčarko Niko, se prav dobro razumeva, bolje kot z bednimi ljudmi tvojega kova, ki se jim poskušam izogniti kar se le da daleč.
Tisti, ki so vse skupaj dobro prebrali, pa vedo za kaj gre, meni pa predvsem za upoštevanje pravil vožnje in varnost na cesti.

Lepo, da se ti gre za upoštevanje pravil, samo boš moral upoštevat pravila, ki so v zakonu, ne pa pravila, ki si jih sam domišljaš.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne okt 21, 2012 4:42 pm

zajbel je napisal/-a:
avtoman je napisal/-a:Ubogi BBos, ali kaj si že, praviš da naj še naprej lajam skozi okno, toda naj ti povem, da me nisi užalil. S sosedovo ovčarko Niko, se prav dobro razumeva, bolje kot z bednimi ljudmi tvojega kova, ki se jim poskušam izogniti kar se le da daleč.

Lepo, da se ti gre za upoštevanje pravil, samo boš moral upoštevat pravila, ki so v zakonu, ne pa pravila, ki si jih sam domišljaš.

Ma džabe je tole - pač še eden izmed tistih cepcev, ki mislijo, da imajo edino oni prav pri tem so pa še tolk nesramno arogantni, da poskušajo verbalno obračunat z vsakim za katerega mislijo, da nima prav. Poleg tega pa misli, da je še frajer, ker je nalajal inštruktorco, ki si služi kruh ravno iz področja CPP - ma sej ostaneš brez besed ob taki samopašni egoistični aroganci.

martello
Novinec

Napisal/-a martello Po okt 22, 2012 9:43 am

O prehitevanju v križišču piše na eni izmed strani tole:

Če voznik svojo namero, da bo zavil levo, nakaže in se postavi v takšen položaj, iz katerega se da nedvoumno sklepati, da bo zavil na levo, smejo drugi vozniki voziti mimo le po njegovi desni, če je na cesti dovolj prostora.

http://www.tecajcpp.com/cpp/prehitevanje.php
Toej ima BBoss prav.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Po okt 22, 2012 10:35 am

Seveda ima prav, a problem je, da "namere ne nakažejo", torej ne dajo smerokaza, zato nekateri, misleč, da bodo šli naravnost, ustavijo za njimi (tudi z namenom iti naravnost in seveda spet brez smerokaza) in potem se naredita dve koloni za naravnost in pogoji za nevarne situacije ter hudo kri so tu.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po okt 22, 2012 10:42 am

esem je napisal/-a:Seveda ima prav, a problem je, da "namere ne nakažejo", torej ne dajo smerokaza, zato nekateri, misleč, da bodo šli naravnost, ustavijo za njimi (tudi z namenom iti naravnost) in potem se naredita dve koloni za naravnost in pogoji za nevarne sitzacije ter hudo kri so tu.

A to je pa zdej druga zgodba - leva kolona je pač v prekršku v kolikor ne misli zaviti levo. Seveda je treba bit previden pa ne izsiljevat prednost, četudi jo imaš glede na zakon.

Je pa seveda zdaj vprašanje kaj torej naj stori tisti, ki pozna CPP in bi šel rad naravnost, kolona pa stoji skrajno levo? Na levo se ne sme postavit v kolono saj bo tudi sam naredil prekršek - torej če gremo po pravilu mora iti desno dokler gre saj v nasprotnem primeru ovira promet in dela nepotrebno gnečo. Pol pa po pameti pa se lahko vsi lepo razvrstijo - predvsem tisti, ki tako ali tako delajo prekršek ;)

martello
Novinec

Napisal/-a martello Po okt 22, 2012 11:13 am

esem je napisal/-a:Seveda ima prav, a problem je, da "namere ne nakažejo", torej ne dajo smerokaza, zato nekateri, misleč, da bodo šli naravnost, ustavijo za njimi (tudi z namenom iti naravnost) in potem se naredita dve koloni za naravnost in pogoji za nevarne sitzacije ter hudo kri so tu.

Kot so nekateri že predlagali, to se bi dalo urediti s talnimi označbami pri semforjih. Večji problem se mi zato zdijo nasilni vozniki, ki so preprični, da gre za dvopasovnico, in zato želijo obračunati s tvojim celotnim družinskim drevesom.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Po okt 22, 2012 11:24 am

V vsakem primeru bi morale biti talne označbe, ki bi problem elegantno rešile, skupaj s kakšno tablo. Tistih par kamionov bo imelo vedno proleme - z ali brez talnih označb.

Me prav zanima, kateri nesposobneži urejajo te zadeve in pa po katerih tehničnih normativih. Ker takih "napak" je povsod nekaj oz preveč. Recimo tudi znak za cono 30 (Bbossov odgovor v drugi temi) je postavljen tako (da ga iz avta zelo težko opaziš) samo zato, ker tako zahteva črka zakona (minimalna višina (in oddaljenost) za vse znake, razen na semaforjih), ki spremembam v prometu ne sledi dovolj ažurno. Varnost je večkrat zadnje, na kar mislijo.

martello
Novinec

Napisal/-a martello To okt 23, 2012 8:31 am

OK, včeraj sem se peljal po omenjeni cesti in bil pozoren na promet: trenutno promet poteka tako, da je levi pas za naravnost (ker, kot je že nekdo omenil, levo ne zavija skoraj nihče), desni pas pa je prav tako za naravnost in obenem tudi za na desno. Torej, zmešnjava.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov