Živjo!
Tudi meni gre komentiranje moje vožnje razen če je v igri njihova varnost pošteno na falus like (tu bi se lahko bolj po levi/desni pelu, tu bi lahk 2km bol počas, žmigavc si pozabu, dej prestav že) - take hitro fuknem ven iz avta in se prav nič ne čudim, da gre tebi to na živce

. Najprej glede klanca: vožnja v prestavi po klancu navzdol je zelo drag šport in to počnejo še sam bebci - v prostem teku avto porablja od nekje 0.7 litra 1.1 litra goriva / 100km ter močno trpijo zavore, pri predolgem spustu pa ti lahko tudi odpovedo. Če se greš vožnjo na min porabo pa vidiš, da se ti je prižgala rdeča luč na semaforju naprej, pa veš da se ne prpeleš do tja če daš nogo z gasa, daš v ajde v ler, pa prijadraš so semaforja, potem pa samo rahlo zavreš, da se ustaviš - to ajde, ne pa po klancu dol

. V prestavi namreč avtomobil ne porablja goriva in je poraba 0.0 l / 100km - torej tvoj foter ne vozi varčno :P.
Dokler je dizel hladen (to pomeni za vodo nekje 10 km pozimi, za olje pa še kakih 5 zraven), je res priporočljivo voziti v nizkih obratih, ko pa se enkrat motor zagreje, pa lahko mirno prestavljaš kakor ti paše. Spet priporočilo je, da če si avto teral, da voziš zadnjih nekaj kilometrov umirjeno, da se turbina uhladi oziroma, pustiš kako minuto avto laufat na mesto ko se pripelješ na cilj. V splošnem lahko voziš v tako nizkih obratih, da dizel normalno prede, brez da bi cukal oziroma bil povsem brez moči. Primer: 1.9 TDI s 105 km (5 prestav) je pod 1500 rpm klinično mrtev in če padejo obrati pod to cifro v npr. tretji prestavi, potem avto trese in kr cuka ter nikamor ne gre - evo to ni OK - nad 1500 je OK - zato prestavljam pri 2200 rpm, da obrati ne padajo pod 1500 rpm. Moja mama po drugi strani ima Tourana z enakim motorjem in 6 stopenjskim menjalnikom - tega pa lahko šaltaš nekoliko prej, že tam od nekje 1400 rpm normalno vleče in ker so prestave krajše tudi obrati manj padejo. Med recimo normalno "eko" vožnjo in pretiravanjem (kot praviš za svojega očeta) je razlika v porabi goriva, vendar na dolgi rok lahko postane taka vožnja tudi precej drag šport: v prenizkih obratih trpi dvomasovni vztrajnik in njegova odpoved stane precej (za moj motor konkretno slabih 2.000 € z delom na pooblaščencu...), avto, ki nikoli ne vidi malo gasa postaja vse bolj len in lahko se zapaca EGR ventil (cena 300 €). Že 300 € dodatnega stroška z ekstremno EKO vožnjo težko prihraniš... veliko več narediš za eko vožnjo, če pelješ normalno varčno pa izbereš bolj pametno uro odhoda - že pri malo mestne vožnje je lahko 20 minut zgodnješi odhod več kot liter na 100 manj

. Cene vem, ker so meni menjali oboje

- EGR zaradi tega ker se je zapacal (res sicer vozim v karseda vizkih obratih, vendar je bilo pri slabih 60.000 ko je bil menjan, od tega vsaj 55.000 km AC s 110 na uro (2200 rpm tempomat), preostanek pa relacija / mesto), dvomasovni vztrajnik zaradi težkega užiganja. No danes jih ima avto 130.000, stila vožnje nisem spremenil, pa je še vedno vse OK. Sem pa vmes, tam pri 80.000 imel ene 600 km vožnje po AC s 150-160 na uro (mudilo se je, nisem jaz plačal goriva) - pa sem rekel ajde pa dejmo. Skuril smo skoraj cel tank... ampak, da ti vidiš, kako je to motorju dobro delo. Ves čas sem mel občutek, da je nekdo nadgradil motor s kakimi 20 konjiči, ker je postal avto res živahen...